REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.5° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
11.5° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Ce au de împărțit Enel și firma Luxten? Contracte de ordinul milioanelor de euro și... un proces!

Ce au de împărțit Enel și firma Luxten? Contracte de ordinul milioanelor de euro și... un proces!

Replica API 11 februarie 2019 | 00:00 852

Enel Dobrogea a atribuit, în 2013 (și nu numai!), un mega contract de peste 20 milioane de euro. Este vorba despre „executarea şi modernizarea instalaţiilor electrice de medie tensiune şi joasă tensiune”, iar lucrările au fost împărţite în mai multe loturi: Constanţa şi Tulcea uscat, Tulcea deltă, Timişoara şi Reşiţa, Arad şi Deva. În urma licitaţiilor la care au participat cel puţin 10 competitori, au fost atribuite şi contractele, pentru cele patru loturi. Astfel, lotul 1 de lucrări a revenit firmelor Luxten Lighting Company SA Bucureşti, 97 Electriconst SRL Constanţa şi Energobit SA Cluj Napoca, acestea urmând să modernizeze instalaţiile electrice ale Enel din judeţul Constanţa şi zona de uscat a Tulcei. Ceea ce s-a și întâmplat. Numai că, în urma unor controale calitative și cantitative, Enel a constatat mai multe neconformități, fapt pentru care Luxten a fost somată, în 2014 dar și în 2015, să restituie suma de 267.862,61 lei. Aceeași sumă face obiectul disputei de astăzi, dar care datează de ani de zile. Inițial, Enel a deschis acțiune în instanță la Tribunalul București, însă, ulterior, dosarul a ajuns la Constanța. După 12 termene de judecată, magistrații Tribunalului Constanța încă mai au nevoie de cercetări. Pe 8 februarie, atunci când a avut loc ultimul termen, judecătorii au decis să amâne cauza pentru 22 februarie, în vederea analizării raportului de expertiză.

Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei Sectorului 1 București în iunie 2016, Enel Distribuție Dobrogea SA a solicitat ca în contradictoriu cu Luxten Lighting Company SA, să se dispună obligarea acesteia la plata sumei de 267.862,61 lei reprezentând contravaloarea unor facturi fiscale emis în noiembrie 2014, respectiv decembrie 2015 și la restituirea sumei de 17.761,32 lei încasată necuvenit. Enel Distribuție Dobrogea, în calitate de achizitor și Luxten, în calitate de executant clasat pe locul 1, dar și Asociația Energobit SA, Electromotaj Cluj SA, Elmont Construct SRL și Sielbol SRL, în calitate de executant clasat pe locul al 2 – lea, a fost încheiat Acordul cadru de execuție lucrări nr. 512/14.11.2013, având ca obiect „Executarea lucrărilor de reparații la instalațiile MT – JT scoase de sub tensiune (mentenanță) – Zona MT – JT Constanța și Zona MT – JT Tulcea – Zona uscat”, acord cadru cu o valabilitate de 24 luni calendaristice. Ulterior, în baza acordului mai sus menționnat între Enel Distribuție Dobrogea și Luxten-executant, s-a încheiat Contractul subsecvent pentru execuția de lucrări nr. 1/20.12.2013, ce a avut ca obiect ”Executarea lucrărilor de reparații la instalațiile MT – JT scose de sub tensiune (mentenanță) – Zona MT – JT Constanța”.

Facturi neconforme cu realitatea

În perioada 11- 14.08.2014 și 03.09.2014, în vederea efectuării recepției lucrărilor, reprezentanți din partea Enel Distribuție Dobrogea, împreună cu reprezentanți din partea Luxten, au efectuat un control calitativ al lucrărilor contractate și executate de aceasta din urmă. Aceste controale calitative și cantitative se efectuau pe loturi de lucrări determinate prin sondaj din totalul lucrărilor efectuate. Enel a constatat că s-au utilizat eronat normele tehnice, fapt ce a avut ca și consecință includerea în procesul de facturare și decontare a unor lucrări care, fie nu s-au executat, fie aveau altă valoare. Situația neconformităților identificate a fost comunicată socității în septembrie 2015, împreună cu o situație centralizată a valorilor diferențelor contabile evidențiate punctual pentru cele 7 lucrări, Enel a aplicând penalități pentru loturile de lucrări 2, 3, 5 și 7 astfel: pentru lotul 2, pârâta datorează penalități de 10.877,80 lei; pentru lotul 3, pârâta datorează penalități în cuantum de 43.984,63 lei; pentru lotul 5, pârâta datorează penalități în cuantum de 31.617,66 lei; pentru lotul 7, pârâta datorează penalități în cuantum de 7380,62 lei.

Luxten SA a depus la dosar întâmpinare prin care a solicitat respingerea cererii de chemare în judecată, ca neîntemeiată, pe motiv că nu recunoaște această datorie. ”Suma ce face obiectul cauzei se compune dintr-un debit care nu corespunde realității și care a fost contestat și din penalități aferente acestuia, motiv pentru care respectiva factura a fost refuzată de către pârâtă și înapoiată, în vederea anulării. Factura pe care s-a întemeiat prezenta cerere de chemare în judecată nu este evidențiată în contabilitatea societății, fiind rambursată emitentului, întrucât nu reflecta situația reală”, spun reprezentanții Luxten.

Deși au fost constatate neconformități în lucrări, Enel Distribuție Dobrogea i-a atribuit același contract și în anul 2015. În urma licitaţiilor la care au participat cel puţin 10 competitori, pe 29 iunie 2015 au fost atribuite şi contractele, pentru cele patru loturi. Astfel, lotul 1 de lucrări a revenit firmelor Luxten Lighting Company SA Bucureşti, 97 Electriconst SRL Constanţa şi Energobit SA Cluj Napoca, acestea urmând să modernizeze instalaţiile electrice ale Enel din judeţul Constanţa şi zona de uscat a Tulcei pentru suma de 26.800.000 lei. Și pentru celelalte loturi, s-a bătut palma cu firma.

De precizat faptul că nu este exclus ca Luxten să pună, din nou, mâna pe contractul cu Enel. Societatea a postat anunțul de achiziție al contractului ”Executare lucrări în instalațiile MT-JT Zona MT-JT Constanța – Județul Constanța LOT 2: Executare lucrari in instalatiile MT-JT Zona MT-JT Constanța – Județul Tulcea LOT 3: Executare lucrari in instalatiile MT-JT Zona MT-JT Călărași – Județul Călărași LOT 4: Executare lucrari in instalatiile MT-JT Zona MT-JT Călărași – Județul Ialomița. Data limită pentru depunerea ofertelor este 7 martie a.c. Valoarea contractului este 87.680.424,00 lei.

Luxten este una din cele mai controversate nume în această industrie, graţie relaţiilor considerate mult prea privilegiate pe care le-a întreţinut de-a lungul timpului cu instituţiile statului. Cu afaceri de sute de milioane lei anual, Luxten asigură iluminatul public în mai toate oraşele importante ale României, inclusiv în Bucureşti şi Constanţa, fiind deţinută de milionarii români Ionel Pepenică şi Claudiu Rădulescu. La această companie a lucrat, la un moment dat, chiar și fiica cea mică a fostului președinte al României, Elena Băsescu.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ambele firme mafioate, fura la maxim de la populatie fiind acoperite de primarii si Cosa Nostra
0
0
Observ ca oricine a-r participa la licitatie, Luxten , castiga, asa ca nu vad de ce mai faceti licitatii....
1
0
furnizorul tau de ...facturi, din ce in ce mai scumpe!
6
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218