REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.5° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
12.5° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

CE LOVITURĂ! Dosarul în care fostul senator Chiru era acuzat că ar fi luat mită 1,5 milioane de euro s-a întors la procurori

CE LOVITURĂ! Dosarul în care fostul senator Chiru era acuzat că ar fi luat mită 1,5 milioane de euro s-a întors la procurori

Replica API 4 decembrie 2018 | 00:00 405

Denunţătorul se ţine de capul lui!

Denunţătorul se ţine de capul lui!

Gigi Chiru

I-a mulțumit Domnului degeaba şi părea gata-gata să revină cu o nouă candidatură, la alegerile din 2020! Dosarul în care Gigi Chiru este acuzat că ar fi luat mită 1,5 milioane de euro s-a întors la procurori. Denunțătorul a contestat decizia de clasare a dosarului, așa că Gigi Chiru a ajuns, din nou, la mâna anchetatorilor.

Fostul senatorul Gigi Chiru a fost pus sub învinuire de procurorii anticorupție pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită, spălare de bani și fals în declarații în anul 2014. Potrivit DNA, Chiru a fost urmărit pentru luare de mită şi spălare de bani, pentru că în 2010, când era şeful Inspectoratului în Construcţii Sud - Est, ar fi cerut mită 1,5 milioane de euro pentru a favoriza grup de firme Eolica într-un proiect de construcţie de parcuri eoliene în Dobrogea.

Pe 28 noiembrie 2017, procurorii au clasat dosarul. După ce a aflat vestea, fostul parlamentar a scris pe pagina sa de facebook: „Mulțumesc bunului Dumnezeu! Mulțumesc și celor care nu și-au pierdut încrederea în mine. După 4 ani.....s-a făcut dreptate”, a scris Chiru pe contul său de socializare. Apoi, Chiru a suspinat liniștit trei luni de zile, căci în martie 2018, administratorului grupului Eoplica, Kapp Christoph Beat, a formulat contestație, la Tribunalul Constanța, împotriva deciziei de clasare. Iar judecătorii i-au admis cererea, dosarul fiind întors la DNA pentru completarea urmăririi penale.

Alături de Gigi Chiru, în dosar mai apare și fostul primar de la Cogealac, Cati Hristu. Cei doi au fost în centrul atenției, în urmă cu câțiva ani, fiind implicați în scandalul construcției de parcuri eoliene în Cogealac, procurorii menţionând că Gigi Chiru, pe vremea când era şef la Inspectoratul de Stat în Construcţii, ar fi primit mită pentru a favoriza grupului de societăţi Eolica.

Astfel, el este urmărit penal pentru luare de mită, spălare de bani şi fals în declaraţiii (3 elemente materiale). Potrivit procurorilor DNA, la data de 19 august 2010, suspectul Gigi Christian Chiru a pretins de la un martor denunţător şi de la un om de afaceri, suma de 1.500 000 euro, în forma disimulată a unui contract de împrumut fictiv, în vederea îndeplinirii, neîndeplinirii, urgentării ori întârzierii îndeplinirii unui act ce intra în atribuţiile sale de inspector şef al Inspectoratului Regional în Construcţii Sud - Est, într-o manieră favorabilă grupului de firme: SC Eolica Dobrogea SRL România, Eolica Dobrogea AG, Eolica Dobrogea X GMBH. Concret, în schimbul acestei sume de bani, suspectul a promis ca, de la nivelul funcţiei de inspector şef al Inspectoratului Teritorial în Construcţii Sud-Est Constanţa, să sprijine interesele patrimoniale ale acestei persoane juridice în proiectele aflate în derulare privind construcţia de parcuri eoliene în Dobrogea.

Reamintim că, în anul 2006, SC Ovidiu Development SRL, prin CEZ, a încheiat un acord scris cu Primăria Cogealac, pentru dezvoltarea unui parc eolian la Cogealac. După obţinerea acordului, SC Ovidiu Development SRL a demarat toate procedurile necesare pentru derularea proiectului. Cu toată documentaţia, SC Ovidiu Development SRL s-a adresat Consiliului Judeţean Constanţa, pentru a obţine certificatul de urbanism, certificat pe l-au şi obţinut, urmând să demareze lucrările de construcţie a eolienelor.

Numai că, după alegerile locale, noul primar, Cati Hristu şi Consiliul Local, au retras avizul pe care autoritatea locală îl acordase societăţii Ovidiu Development. De aici a izbucnit un adevărat scandal, intervenind şi Gigi Chiru, şeful Inspectoratului de Stat în Construcţii pe atunci, pentru anularea autorizaţiei de construire emisă de Consiliul Judeţean Constanţa pentru CEZ, motivând că documentul trebuia emis, potrivit legislaţiei, de Primăria Cogealac şi nu de CJC.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
3 episoade spumoase pe https: justnews.ro ancheta-dna-3-radiografia-dosarului-de-coruptie-clasat-chiru-dica-si-dovezile-lasate-in-urma-de-dna. Dansatoare prin baruri din italia santajeaza oameni de afaceri prin constanta. Oare partea cui a tinut-o DNA acum? Rusine, ... sa se prescrie ... .
1
0
Lache asta este din Tuzla nu din Eforie. Abia astept sa cada la primar sa-l faca aia fetita
0
0
Astia de la PDL Basecu nu au furat
4
0
Un om deosebit! Tot respectul pentru dumnealui
5
9
la sapun cu tine!!!
5
4
Nu o mai plimbi pe mevasta-ta prin Italia?nU mai ai bani ba tigane,akm te plangi ca esti bolnav si umbli de pupi poala popii? Ai facut avere cu ursu si casinenau hotii drq si s-a ales prafu de voi.
7
4
Au ajuns tintili mintili sa faca legea in oras ,rau am ajuns!
6
1
MERGI DRAGA LA PUCARIE SI GATA. HOTULE TI-E FRICUTA DAAA.CIND AI SMANGLIT NU I-TI ERA,DUCETE-AI DUPA TATA.
5
3
Tu vorbesti mai oaie care ai dat PMP-ul pe mana PSD-ului? Iuda ce esti
8
3
Sa fie exclus de peste tot nu sa fie propus sa candideze asemea spagar notoriu ..tuciuriul asta de eforie
8
5
Sa vina militia.cum care militia?
8
2
Toti spagarii la racoare.Asa ceva nu se mai poate ! Sa inceapa cu machidonul asta smecheras care a vandut pmp-ul mafiotilor psd-isti !
9
3
denu ntatorul latra de parca este CIPI BOBE . o alta javra !
8
0
Ce vreti sa spuneti ca acum seful inspectoratului in constructii nu ia spaga ?Toate blocurile care se ridica au nevoie de avizul inspectoratului de constructii si ce spagii se dau !
16
0
pe rug cu ei
9
1
In fiecare zi o dezamagire din partea justitiei !toti vor scapa si noi raminem ca prostii tot mai saraci si amariti
12
2
Ti-ai dreak de hoti, nu va mai saturati
13
2
Muie psf. M u ie lsd
11
3

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218