REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
16.2° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Ce mâncăm de Paște ca să evităm kilogramele în plus ori afecțiuni digestive

Ce mâncăm de Paște ca să evităm kilogramele în plus ori afecțiuni digestive

Replica API 3 mai 2021 | 00:26 909

Sărbătorile Pascale vin cu bucuria primăverii, cu renașterea naturii și cu multe bunătăți pe masă. Haideți să vedem cum putem mânca de toate în zilele de Paște, fără ca acest lucru să ne coste kilograme în plus ori afecțiuni digestive.

Sursă foto: Shutterstock

Chiar dacă în general suntem atenți la alegerile noastre alimentare și la exercițiul fizic zilnic, de sărbători tindem să ne relaxăm și să mâncăm mai multe alimente sărate, grase sau dulci și să nu mai facem mișcare. E normal să ne lăsăm atrași de spiritul de sărbătoare, să mâncăm și o friptură de miel, să bem și un pahar cu vin, dar acest lucru nu înseamnă că trebuie să neglijăm complet starea de sănătate. Mai ales că, dacă facem excese, în zilele următoare o să ne simțim vinovați când cântarul va arăta kilograme în plus, când ne vom simți balonați și fără chef, scrie doc.ro.

Cum putem trece cu bine peste sărbătoarea de Paște în așa fel încât să ne bucurăm de ea și să nu simțim să suntem restricționați, dar în același timp să avem grijă de noi? Iată care sunt recomandările mele.

Cozonacul și pasca, la micul dejun

Cea mai potrivită alegere pentru micul-dejun este o felie de cozonac sau de pască, de preferat făcute în casă, pentru a evita aditivii și coloranții în exces din industria alimentară. Caloriile de la micul dejun se ard mult mai ușor decât cele de la prânz sau cină, așa că locul dulciurilor este în acest moment al zilei.

Alege ca, în locul prăjiturilor, biscuiților și clasicelor bomboane de ciocolată pe care le poți consuma în orice altă perioadă a anului, acum, de Paște, să te rezumi la cozonac și pască, pe care să le savurezi în prima parte a zilei, alături de o cafea aromată sau de o cană de lapte ori de un iaurt degresat.

Ouăle fierte și drobul, ca gustare

De asemenea, alege ca aperitive de dinainte de masa de Paște sau ca gustare între mic dejun și prânz în zilele care urmează, un platou format dintr-un ou fiert, o felie de drob și o lingură de icre, pe care să le consumi pe un pat de legume verzi și colorate de sezon, pline de vitamine, minerale și antioxidanți, care să ajute la refacerea imunității și să combată astenia de primăvară: salată verde, ceapă verde, leurdă, untișor, ridichi, usturoi și în general orice este verde și de sezon. Evită pâinea, foitajele, margarinele, maionezele și sosurile. Acestea conțin calorii goale, fără nutrienți, care nu fac altceva decât să îngreuneze metabolismul și digestia.

Friptura de miel, la prânz

Pentru masa de prânz, cea mai potrivită alegere este friptura de miel asezonată cu ierburi aromate din plin și consumată alături de o salată generoasă de crudități sau de legume pe grătar. Carnea de miel este în general o carne foarte curată, la fel cum este și cea de ied. Pentru cei care au probleme cu colesterolul sau cu gustul cărnii de miel, carnea de ied poate fi o alegere mai potrivită. Îndreaptă-te spre bucățile fără grăsime vizibilă și ai grijă să nu torni ulei când gătești în tava de cuptor. Chiar și carnea slabă are destulă grăsime pentru a nu se arde.

Ciorba de miel, la cină

Pentru masa de seară, recomandarea mea este să îți pui în farfurie o ciorbă de miel sau de ied făcută cu borș și cu multă verdeață, pentru a redresa metabolismul, a regla digestia și a permite ficatului să se regenereze peste noapte.

Cât despre alcool, un pahar de vin roșu sau alb, după preferințe, este mai mult decât binevenit la masa de prânz. Nu uită să te hidratezi de-a lungul zilei cu apă simplă, plată, minerală, aromată cu mentă sau cu felii de fructe proaspete. Evită mierea, zahărul, siropurile, sucurile carbogazoase, fresh-urile de fructe și orice fel de suc gata preparat din comerț. E mai bine să consumi o jumătate de felie de cozonac dacă simți nevoia de o gustare de după-amiază decât să te îndrepți spre un pahar de suc carbogazos și îndulcit artificial, pentru că au tot atâtea calorii, dar cozonacul este mai hrănitor.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102