REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.1° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
12.1° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

Ce medicamente ar trebui să eviți când ești la volan?

Ce medicamente ar trebui să eviți când ești la volan?

Replica API 14 iulie 2021 | 00:00 575

În majoritatea cazurilor de tratament medicamentos, condusul nu este o problemă sau o contraindicație. Cu toate acestea, autoritățile de sănătate atrag atenția cu privire la anumite tipuri de medicamente și condusul mașinii personale sau a unui autovehicul de transport privat, a unui autovehicul de transport public (tramvai, autobuz, tren, avion etc.) sau a unei ambarcațiuni de apă, scrie doc.ro.

Sursă foto: Shutterstock

Cu toate că majoritatea medicamentelor nu afectează abilitatea de condus, anumite substanțe active, care se pot regăsi atât în medicamentele cu eliberare pe prescripție medicală, cât și în cele ce se cumpără la liber, pot prezenta efecte adverse care să cauzeze reacții ce pot face riscant condusul unui autovehicul.

Printre cele mai frecvent întâlnite efecte adverse de acest tip se numără:

- Stare de somnolență și/sau de amețeală

- Vedere încețoșată

- Stare de confuzie

- Lentoare în mișcări

- Stare de leșin

- Putere de concentrare slăbită

- Stare de iritabilitate

- Stare de greață

Anumite medicamente pot afecta felul în care conduci mașina la scurt timp după ce le-ai luat, în timp ce altele pot manifesta efecte adverse la câteva ore după administrare, și chiar și a doua zi.

Medicamente care pot afecta condusul

Dacă urmezi un tratament medicamentos de lungă durată, este foarte important să cunoști reacțiile adverse potențiale care pot apărea în urma administrării acestora, precum și în cel fel îți pot afecta activitățile de zi cu zi, inclusiv condusul. Printre medicamentele contraindicate atunci când te afli la volan se numără și:

- Medicamentele analgezice și calmante pe bază de opioide

- Medicamentele anxiolitice ce se eliberează cu rețetă medicală (de exemplu, medicamentele din clasa benzodiazepinelor)

- Medicamentele anticonvulsive (de exemplu, cele care se prescriu persoanelor epileptice)

- Medicamentele antipsihotice

- Anumite medicamente antidepresive

- Medicamentele și produsele ce conțin codeine

- Anumite medicamente și remedii pentru răceală și alergii, cum ar fi antihistaminicele (atât cele cu rețetă, cât și cele fără rețetă)

- Medicamentele cu rol sedativ și/sau somnifer

- Medicamentele de tip relaxante musculare

- Medicamentele ce previn, tratează sau controlează simptomele diareei

- Medicamentele ce previn, tratează sau controlează simptomele răului de mașină

- Pastilele de slăbit, precum și alte medicamente ce conțin substanțe stimulente, precum cafeină, efedrină sau pseudoefedrină

De asemenea, produsele ce conțin cannabidiol, administrate cu rol antiinflamator și cicatrizant, pot fi riscante atunci când te afli la volan, pentru că pot da senzație de somnolență și letargie.

Anumite medicamente somnifere pot impune probleme la condus chiar și a doua zi de la administrare

Persoanele care suferă de insomnie sau de probleme de somn consumă, în mod frecvent, remedii și medicamente cu efect somnifer. Cu toate acestea, anumite medicamente somnifere pot slăbi performanța în anumite activități, a doua zi, în special în activitățile care solicită spiritul alert, precum condusul.

Un ingredient frecvent întâlnit în somniferele cu prescripție medicală este zolpidemul, care aparține unei clase de medicamente numite sedativ-hipnotice. Instituția americană FDA1 atrage atenția asupra faptului că medicamentele care conțin zolpidem, în special cele cu efect retard, pot diminua abilitățile de condus, precum și alte activități de a doua zi, după administrarea medicamentului.

Persoanele care consumă medicamente cu efect somnifer, indiferent de compoziția acestuia, sunt încurajate să discute cu medicul curant despre scheme de tratament și dozaj care să nu le afecteze performanța la condus de a doua zi. Este important de reținut că remediile naturiste cu rol naturist nu sunt neapărat o alternativă mai sigură și lipsită de reacții adverse. Atunci când cumperi un remediu sau un medicament cu efect sedativ sau somnifer, citește cu atenție prospectul și indicațiile de administrare.

Anumite medicamente împotriva alergiilor pot diminua abilitățile de condus

Pentru persoanele care suferă de alergii, anumite medicamente ce conțin antihistamine pot atenua simptomele mai multor forme de alergii, cum ar fi alergiile alimentare, cele la praf, polen sau ambrozie. Cu toate acestea, medicamentele pe bază de antihistamine pot diminua capacitatea de a conduce, deoarece încetinesc puterea de reacție, ceea ce îngreunează și abilitatea de concentrare și coordonare. Uneori, acest tip de medicamente pot da și senzație de confuzie și amețeală.

Dacă ești alergică și ai nevoie de un tratament cu medicamente antihistaminice, este important să consulți cu atenție prospectul înainte de administrare, dacă plănuiești să te urci la volan în acea zi. De asemenea, este recomandată evitarea consumului de alcool dacă ai de gând să iei medicamente antihistaminice sau cu rol sedativ și/sau somnifer. Combinația de alcool cu acest tip de medicamente poate intensifica și prelungi efectele letargice.

Cum poți evita problemele la volan?

Poți să conduci în siguranță, chiar dacă urmezi un tratament medicamentos. Discută cu medicul curant sau cu medicul de familie despre posibilele reacții adverse ale tratamentului pe care îl urmezi. De exemplu, anumite medicamente antihistaminice și somnifere au acțiune prelungită, în timp ce altele nu. Poți chiar resimți efectele sedative ale acestor medicamente la mai multe ore după administrare, și chiar și a doua zi.

Medicul sau farmacistul îți poate furniza mai multe informații cu privire la efectele adverse cunoscute ale acestui tip de medicamente și dacă îți pot afecta performanța la volan. Poți, de asemenea, solicita o alternativă de tratament, care să cuprindă medicamente cu reacții adverse mai puțin pregnante.

Pentru a reduce riscul de accidente sau alte probleme în timp ce te afli la volan, medicul îți poate, de asemenea, ajusta dozajul sau frecvența de administrare a medicamentelor, sau îți poate schimba cu totul schema de tratament.

Iată câteva sfaturi de ajutor:

- Citește și urmează cu atenție instrucțiunile și măsurile de precauție stipulate pe prospectul medicamentului

- Nu opri administrarea medicamentului decât la recomandarea medicului curant

- Discută cu medicul tău despre simptomele resimțite, dar și despre posibilitatea de a înlocui anumite medicamente din schema de tratament, dacă te simți rău sau îți este foarte greu să conduci.

Uneori, anumite remedii naturiste pot fi de ajutor.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272