REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.4° Constanța Lun., 6 Mai 2024
Anul XX Nr. 6721
8.4° Constanța Luni, 6 Mai 2024 Anul XX Nr. 6721
 

Ce se întâmplă dacă circuli fără RCA şi ce trebuie să faci pentru a nu fi amendat?

Ce se întâmplă dacă circuli fără RCA şi ce trebuie să faci pentru a nu fi amendat?

Replica API 23 martie 2021 | 23:38 5964

Conform statisticilor, aproape un sfert dintre maşinile care se afla în circulaţie în România nu au RCA valabil. Potrivit Romasig, tot mai mulţi conducători auto încearcă să evite să îşi facă o poliţă RCA pentru a evita să plătească sumele solicitate de asiguratori, dar o astfel de decizie se va dovedi extrem de greşită, în primul rând pentru propria persoană, deoarece în cazul unui accident, conducătorul auto va suporta daunele din propriul buzunar, iar dacă este prins de poliţie conducând fără RCA, amenzile sunt uriaşe şi atrag şi alte consecinţe neplăcute.

Ce se întâmplă atunci când Poliţia surprinde un şofer fără asigurare RCA?

În cazul în care şoferul este surprins pe stradă fără asigurare RCA, prima şi cea mai comună scuză este aceea că a încheiat o poliţă pe o perioadă scurtă de timp şi a uitat de ea. Această scuză nu va funcţiona niciodată în fata agentului. Amenzile pentru lipsa poliţei RCA sunt mari - fapta este o contravenţie şi va fi sancţionata cu o amendă cuprinsă între 1000 şi 2000 de lei, potrivit legii.

Există RCA ieftin pentru cei care vor să evite astfel de consecinţe

Piaţa RCA din România este foarte variată. Există RCA ieftin pe care consumatorii îl pot alege astfel încât să se asigure că au o poliţă valabilă. Raportând amenda la costul RCA, aceasta este cel mult egală cu poliţa pe un an sau cu mult mai mare, în cazul maşinilor de condiţie medie. Dacă este vorba de un şofer cu multe clase de bonus şi cu experienţă la volan, atunci amenda pentru lipsa poliţei RCA poate fi chiar costul poliţei pe an x 5 sau chiar mai mult.

Având în vedere că după ce şoferul a fost amendat este obligat să intre într-un calculator RCA şi să caute o poliţă potrivită bugetului sau pe care să o achiziţioneze, se poate spune chiar că în anul respectiv, şoferul a plătit RCA-ul de două ori, adunând şi amenda.

O asigurare RCA ieftină se va dovedi soluţia salvatoare chiar şi pentru cei cu buget mic

Pentru a evita toate aceste neplăceri, o asigurare RCA ieftină este cea mai bună soluţie. Asiguratorii au oferte pentru toate buzunarele, deci dacă bugetul este o problemă care determină şoferii să nu îşi facă RCA, trebuie găsită doar poliţa cu preţul cel mai mic. Se va ţine cont în acest sens şi de faptul că pe lângă amendă, şoferii vor mai preda şi certificatul de înmatriculare. După ce acest certificat a fost reţinut, agentul va confisca şi numerele, iar conducătorul auto are obligaţia de a prezenta poliţa RCA valabilă, în termenul indicat, pentru a primi înapoi numerele şi talonul.

În prezent există posibilitatea de a încheia o poliţă RCA pe o perioadă cuprinsă între o lună şi 12 luni, cea mai avantajoasă soluţie fiind aceea în care poliţa RCA este încheiată pe un an. În cazul în care poliţa RCA este încheiată pe o lună, consumatorul primeşte cel mai mare preţ şi există totodată riscul de a uita să reînnoiască poliţa, atunci când expiră. Cea mai comună alegere pe care o fac romanii este aceea de a încheia un RCA pe jumătate de an.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212