REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.1° Constanța Joi, 9 Mai 2024
Anul XX Nr. 6724
12.1° Constanța Joi, 9 Mai 2024 Anul XX Nr. 6724
 

Ce zice purtătorul de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu, despre scandalul cu ÎPS Teodosie!

Ce zice purtătorul de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu, despre scandalul cu ÎPS Teodosie!

N.P. 23 ianuarie 2024 | 00:00 6757

Nu este străină publicului contradicția de reflecții dintre IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului și Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române. De-a lungul timpului, mai exact din perioada pandemiei, Patriarhia Română a început să semnalizeze o delimitare de anumite acțiuni ale IPS Teodosie. După mai multe vorbe, unele poate neadevărate și dureroase, aruncate în spațiul public, Arhiepiscopia Tomisului și avocata Irina Lumința Stanciu au anunțat că vor deschide un proces împotriva reprezentantului Bisericii Ortodoxe Române. Vasile Bănescu afirmă că nu a făcut decât să-și îndeplinească meseria și că a fost de multe ori calomniat, însă a ales calea tăcerii.

Ce zice purtatorul de cuvant al BOR, Vasile Banescu, despre scandalul cu iPS Teodosie!ÎPS Teodosie și Vasile Bănescu

„Și ne iartă nouă greșelile noastre precum și noi iertăm greșiților noștri” , este fragmentul din rugăciunea „Tatăl Nostru“ care a fost dat uitării chiar de către capii bisericii! Arhiepiscopul controversat, Teodosie, capul unei eparhii importante pentru Biserica Ortodoxă Română, alături de consilierul său economic, Ilie Petre, sunt în atenția DNA în urma investigației Recorder „Mană Cerească”. În urma noutății că Teodosie a devenit inculpat în dosarul DNA, împărtășită cu presa chiar de către unul dintre avocații personali, purtătorul de cuvânt al bisericii pe care chiar și Teodosie o reprezintă, Vasile Bănescu, a răspuns unor întrebări referitoare la situație. În urma prezentării poziției Patriarhiei Române vizavi de scandalul „Mană Cerească”, Vasile Bănescu s-a trezit... dat în judecată!

Ce spune Vasile Bănescu?!

Unul dintre avocații IPS Teodosie, Irina Lumința Stanciu, a precizat într-un anunț video postat pe pagina Arhiepiscopiei că Vasile Bănescu încalcă prezumția de nevinovăție și că îl vor da în judecată.

Față de emisiunea la care a participat purtătorul de cuvânt Vasile Bănescu în 18 ianuarie și afirmațiile făcute de acesta, au adus o atingere gravă principiului prezumției de nevinovăție. Bănescu încalcă grav legea penală, încălcând principiul prezumției de nevinovăție”, a precizat avocata Irina Stanciu.

Ce zice purtatorul de cuvant al BOR, Vasile Banescu, despre scandalul cu iPS Teodosie!Avocata Irina Luminița Stanciu - Avocata ÎPS Teodosie / foto Facebook

Întrebat despre această acuză adusă din partea Arhiepiscopiei Tomisului, Vasile Bănescu a precizat pentru Replica faptul că nu a făcut decât să răspundă unor întrebări, într-o emisiune, legate de context. Acesta spune că își face doar datoria pe care o are, aceea de a comunica și răspunde jurnaliștilor. „Răspunsurile mele din cadrul unei emisiuni în care mi s-au adresat întrebări total justificate de context și la care aveam obligația profesională să răspund au legătură exclusiv cu realitatea obiectivă imediată care se cere înțeleasă și pe cât posibil explicată de instituția pe care o reprezint. Poziționările mele publice au fost permanent provocate și solicitate firesc de presa în fața căreia am datoria să răspund”, a spus purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

Vasile Bănescu, de asemenea, calomniat alături de familie

De asemenea, Vasile Bănescu a mai adăugat că cel calomniat a fost el, alături de familia lui, însă a ales calea tăcerii și a bunului-simț, evitând conflictele de orice fel. „Personal, am fost calomniat grav în mod public de cineva care a emis minciuni pure la adresa mea și a familiei. Am ales, însă, tăcerea bunului-simț, nu calea conflictuală inclusiv juridică la care aș fi avut deplin dreptul”, a mai spus Vasile Bănescu.

Caz fără precedent în istoria BOR

Întrebat, de asemenea, la ce s-a referit mai exact când a spus că este un caz care „frapează și mâhnește”, Vasile Bănescu a adăugat că nu s-a referit strict la ancheta DNA nefinalizată și nejudecată, ci a vorbit în contextul imaginilor făcute publice de către jurnaliștii de investigație, Recorder. De asemenea, reprezentatul BOR a insistat de mai multe ori, chiar și în interviul de la care a pornit nemulțumirea Arhiepiscopiei Tomisului, asupra ideii că realitatea va fi descifrată doar de autoritățile competente, care se ocupă de caz. „A recunoaște că este vorba despre un caz fără precedent în istoria BOR care «frapează și mâhnește», care, desigur, nu creează amorală indiferență sau masochistă bucurie, nu poate constitui, în limitele rațiunii obiective exprimată juridic, o încălcare a prezumției de nevinovăție care se acordă, desigur, oricărui inculpat. Firește că în contextul cazului care afectează acum imaginea Bisericii, m-am referit exact la conținutul acestuia, apărut într-o filmare devenită publică. Consider că nu e bine să ignorăm realitatea, ci să ne adecvăm onest la ea. O realitate pe care, așa cum am subliniat de mai multe ori în interviu, o vor descifra total doar autoritățile judiciare care se ocupă de caz”, a mai spus Vasile Bănescu.

Viața personală a lui Vasile Bănescu, în atenția Arhiepiscopiei Tomisului

În videoclipul postat de reprezentanții Arhiepiscopiei, avocata Irina Lumința Stanciu a afirmat, la un moment dat, faptul că Vasile Bănescu „nu are autoritate morală, conduită și viață personală care să fie în acord cu morala creștină, fiind contestat de marea majoritate a creștinilor ortodocși”. De asemenea, în trecut, chiar IPS Teodosie a afirmat un lucru asemănător, acuzând că Vasile Bănescu ar fi la a doua căsătorie, cu o a doua femeie  necredincioasă.

Ce zice purtatorul de cuvant al BOR, Vasile Banescu, despre scandalul cu iPS Teodosie!Avocata IPS Teodosie, Irina Luminița Stanciu

Are a doua soție care a fost categoric împotriva religiei și atunci ce să aștepți dintr-o atmosferă de familie foarte controversată?“, a spus ÎPS Teodosie în luna aprilie a anului trecut, în contextul controversatului subiect despre sărbătorirea Paștelui.

Adevărul despre „soțiile” lui Vasile Bănescu

Credem că Vasile Bănescu știe mai bine de câte ori a fost căsătorit și am decis să-i cerem părerea și despre aceste două afirmații, ale avocatei și ale ÎPS Teodosie, care par să aibă o legătură.  Purtătorul de cuvânt a specificat că toate aceste vorbe reprezintă calomnii și minciuni, el fiind căsătorit doar o singură dată. Desigur, el spune că aceste declarații, în care este calomniat, sunt opuse oricărui pasaj din Evanghelie.

Afirmațiile cuiva care nu te cunoaște personal, dar care își dă public și calomniator cu părerea despre autoritatea morală, conduita și viața personală ale cuiva, constituie, cred, o autodenunțare a caracterului și a lipsei de onestitate ale autorului acelor afirmații. Concis, în cazul meu, este vorba despre o abjectă calomnie: tot ce s-a emis în legătură cu persoana și familia mea constituie o imensă minciună psihanalizabilă. Sunt căsătorit o singură dată, cu o persoană credincioasă și ireproșabilă moral și profesional. Calomnia este abjecție în stare pură și se situează la antipodul oricărei litere din Evanghelie“, a spus Vasile Bănescu.

„Nu cunosc să se fi întreprins vreo anchetă...“

Deși avocata Luminița Stanciu spune că Vasile Bănescu este contestat de mai mulți creștini ortodocși, Bănescu spune că nu știe să fi fost o anchetă legată de el sau de felul în care își exercită funcția, deși, spune acesta, ar fi benefic un asemenea demers pentru persoanele din funcții publice. De asemenea, el a spus că orice persoană publică are parte de apreciere sau dezapreciere. „Orice persoană publică are parte, în societatea multiformă din punct de vedere intelectual, cultural și moral, de posibile (ne)justificate contestări, de aprobări sau confirmări care îi validează prestanța profesională și morală. Nu cunosc să se fi întreprins vreo anchetă sociologică în spațiul românesc în legătură cu insignifianta mea persoană și cu activitatea mea, deși persoanelor publice dintr-o funcție le-ar face cu adevărat bine un asemenea demers. Chiar dacă nu tuturor, desigur, le-ar și conveni“, a spus reprezentatul bisericii ortodoxe.

Întrebat, de asemenea, la ce fel de jocuri ale Bisericii Ortodoxe Române face referire avocata în filmarea de pe pagina Arhiepiscopiei, Vasile Bănescu a spus că doar un om care ignoră teologia ar putea scoate pe gură acest joc de cuvinte și că Biserica, în adevăratul ei sens, este confundată cu persoanele care o compromit. „A vorbi despre «jocurile Bisericii» denunță ignoranța teologică deplină care confundă Biserica lui Hristos cu persoane care o compromit. Biserica nu e un spațiu al jocurilor tenebroase, ci al credinței luminoase care în mod firesc îți schimbă profund viața, îndepărtându-te de răul cu multe chipuri și apropiindu-te de Adevărul care te face liber“, a adăugat, pentru final, Vasile Bănescu.

Ce zice purtatorul de cuvant al BOR, Vasile Banescu, despre scandalul cu iPS Teodosie!Vasile Bănescu

De-a lungul timpului, Vasile Bănescu a primit mai multe jigniri și insulte din partea apropiaților IPS Teodosie. Cel mai vocal a fost Constantin Barbu, un personaj care a încercat, printr-un limbaj de mahala, de mai multe ori, să convingă Patriarhia Română că ar trebui să reactiveze Mitropolia Tomisului. Printre multe insulte și vorbe dure aruncate către Patriarhul Daniel, cât și către Vasile Bănescu, Barbu a afirmat la un moment dat că purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române ar fi „intelectual de budoar“.

Ce zice purtatorul de cuvant al BOR, Vasile Banescu, despre scandalul cu iPS Teodosie!Constantin Barbu și ÎPS Teodosie

Recent, în urma unei opinii pe contul personal în care Vasile Bănescu nu i-a precizat numele ÎPS Teodosie, Arhiepiscopia Tomisului a ieșit cu un comunicat public în care l-a acuzat pe Vasile Bănescu, reprezentantul Bisericii Ortodoxe, de „juisare intelectualist-utopică pe gama redusă a unei terminologii (inclusiv teologice) de budoar”.

În dex, cuvântul „juisare” are ca sinonim cuvântul „orgasm”. Unul dintre Sfinții Părinți ai Bisericii Ortodoxe Române, Sfântul Isaac Sirul, spunea: „Lasă-te prigonit şi nu prigoni. Lasă-te răstignit şi nu răstigni. Lasă-te nedreptăţit şi nu nedreptăţi. Lasă-te bârfit şi nu bârfi. Fii blând şi nu zelos în rău“. Preoții și ierarhii dau exemplu foarte des din cuvintele Sfinților Părinți, însă ajungem tot la vorba: „Fă ce zice popa, nu ce face popa!“


Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Da pe hotul asta de Spagovenu nu il poate contesta nimeni.Ia corupt pe toti in numele lui dumnezeu,Escrocu.
1
0
In vremurile de pe urma Satana va purta sutana si-i va amagi chiar si pe cei alesi.
1
2
Ma bucur ca în mijlocul Bisericii Ortodoxe mai sunt oameni cu inima curata ca a domnului Vasile Bănescu! Teodosie este un șarlatan, care nu știe cum scape de pușcărie! Dumnezeu sa facă dreptate!
5
3
Bai oi prroaste, cand aveti de gand sa va deziceti de securistul asta imputit si sa-l dati cu capatana de pamant? Genunchiosilor, nu v-ati saturat sa pupati ciolane putrezite si sa puneti botul la povestile nemuritoare cu personaje imaginare din cer? De asta se duce lumea in cap, pentru ca exista religii si personaje sinistre ca acest popalau imputit! Hai sictir, oilor!
3
2
Sau interloapa???? ‘ incalca grav legea ‘ cum sa te exprimi asa??? Poti sa încalci legea mai puțin grav? =)))
7
2
Teodosie se va delimita de ea curand… cat de curand. Stiu din surse. Ea vrea doar reclama asa spun zvonurile. Ce rusijos ca un om ca Vasile Banescu sa apara intr-o postare cu astfel de fenomene ale naturii. Sper sa se arate cine e vinovat!!!
11
2
care avocat? aia care ii tinea usa lu IPS, cand intra la DNA?? e clar, d-aia nu stie care-i treaba cu prezumtia de nevinovatie! Prezumtia aia trebuie sa o respecte organele de ancheta penala si instantele, nu Banescu. Ca pe Teodosie nu-l cerceteaza Banescu. S-apoi Banescu nu face decat sa spuna ce-ar vrea PP Daniel sa spuna, dar nu poate., din cauza de eticheta. Deci Teodosie îl da in judecata pe Daniel?? Nu indrazneste.
9
2
Bravo!!!! Datorita umilintei la care e expus Vasile Banescu de catre niste popi care ar trebui sa fie modele pentru societate.. nu ma asteptam sa mai ridice capul. Parea pus la zid. BRAVO autorului care l-a convins ca trebuie totusi sa se apare in fata acestor DRACI
10
4
Teodosia a fost si este o voce care deranjeaza biserica cat si politicu . Vor sa-l scoata pe linia moarta .
5
14
Ce au facut cei doi in 32 ani . Nu ne intereseaza ce-si spun unul despre altul . Hai sa ne intoarcem fata si spre popor . Apropo Inaltpreasfintie Can se termina biserica Sf. Stefan de la gara ,mai ales ca la ctitorirea ei ati spus ca va fi cea mai inalta ? Cand va fi gata . Ca ne-am saturat de minciuni .
1
6
Diferență de caractere, indiferent ce rang porți, ce sultana, nu trebuie sz uiți ca ești om. Respectul nu se impune ci se capătă? Cum, simplu prin comportament și puterea de a te ridica și cobora la nivelul fiecărei persoane. Nu ești cu nimic mai presus decât oa, e ii de rand. Meseria, ți ai ales o, nu ți a impus o nimeni, ai semnat un jurământ, respecta l și punct
5
0
Psihopatul Vasilica îmi aduce aminte de bancul cu "participă dar nu se bagă"... El și dementul de la csasteaua sunt cărați de muște la aceeași mamă. Ciobotea o să-i tot fabrice dosare penale ÎPS Teodosie atât timp cât acesta va ridica problema îndreptățită a Mitropoliei Tomisului, cea mai veche din țară. Cetatenii și profesorii care comentează și nu se pot căca de foame... Dumnezeu cu mila!
6
12
este ireprosabila. Elegant om!
17
4
Teodosie PIERDE tot mai multi oameni buni. NP , nu vine de la numele pe care autoarea îl ține ascuns:))))) vine de la “ No Problem , vă rezolv eu “ =))))
11
2
Tipul asta e plantat de servicii in BOR ca purtator de cuvant, nu are nici o treaba, stii ce zic...
10
18
avocata e slab pregatita, vrea doar reclama si atat
23
3
Daca romanii nu inteleg ca atacul impotriva bisericii este bine orchestrar de catre straini, atunci o sa ramanem in fundul gol fara tara ca palestinienii
8
21
Mai examineaz-o pe Dna avocat care nu vrea decât reclama
15
3
Cum altfel recunoști gândirea unui om? Doar după ceea ce scoate pe gură, însă și după cum se poartă. E psihologic
5
5
ce conteaza cum sunt unghiile conteaza cum este gandirea. Aspectul fizic e important pt colonistul sergiu.
7
4
Eu văd mai multă smerenie la Banescu. Voi nu?
26
7
Cultul , elegantul , discretul , si el il pupa in fund pe daniel hotul criminal .p*****a lume
5
11
Biserica sustine hotia ( psd , pnl ..) de 30 ani incoace. Si teodosie si banescu sunt 2 hoti. Ei vor sa construiasca numai biserici aurite. Cate gradinite scoli licee azile a construit biserica de 32 ani incoace ( nu cele pentru ei ) ? 0 .. bor nu mai are nici o treaba cu credinta este doar o societate de hoti si 2 dintre ei se cearta.
14
13
Felicitari pentru atitudinea lui Banescu ,iar spagarul bolsevic trebue urcat in cotiga de la boboteaza si trimis la tacsu in rusia daca vreti sa mai salvati ceva din credinta ortodoxa
27
10
Jos cu pălăria în fata d-lui Banescu, intelectual rasat și om de carte. Eleganta și spiritul vertical al anslizelor făcute te obliga la respect , ceea ce nu ii este caracteristic personajului tomitan. Aceeași atitudine o au majoritatea reprezentanților slujbași din jurul înaltului, fata de alți colegi și cadre didactice în mediul academic: insulte, categorisiri de tipul "nu esti credincios" și ura cât incape. Despre fala și mandrie...ce sa mai zicem? La ordinea zilei: ei sunt zei și noi sclavi! Banescu este departe de înțelesul vulgar și subrural, de aceea provoacă minți urate și judecati primitive. Dumnezeu sa le judece pe toate și mai ales pe noi toți, după felul in care am înțeles sa trăim și sa credem în El!. Amin!
31
9
Avocata asta are unghiile de un fel la o mâna și alt fel la cealaltă ?
16
3
ortodoxia pentru tine e Teodosie ?
17
5
In primul rand, desi Romania este stat laic, vedem in ultima vreme ca biserica ortodoxa prin uni din reprezentantii sai (Teodosie) amesteca din ce in ce mai des problemele statului cu problemele bisericii, ceea ce nu este normal. In al doilea rand, in fuga pentru preamarire ( vezi demersurile pentru ridicarea in rang de mitropolie a Constantiei) , Teodosie , desi religia ii cere smerenie, face tot posibilul sa iasa in evidenta si nu in cel mai fericit mod! Din punctul meu de vedere, ca sa nu mai fie in in centrul atentiei biserica ortodoxa, care oricum nu este in pas cu vremea in viziunea lui Teodosie privind evolutia societatii, trebuie exclusa total de la alocarile bugetare, de altfel toate cultele, iar abia atunci tara va prospera. Pana atunci vom bajbai in teorii epirice care intuneca mintile celor slabi pregatiti in folosul celor interesati.
27
9
Si Stefan cel Mare ca a făurit atătea biseric e vinovat ???? Datorira lui si a altora ca el noi ne bucurăm de istoria grandioasă. Măi nebunilor IPS este călugăr tot ce face lasă tuturor oamenilor.Ce aveți atâta ură și răutate chiar de neinteles .V-a obligat cineva să puneti 50de bani in cutia in milei pentru intreținere,detergenti,ulei pentru candele .Pune cine vrea ca o multumire pentru ajutorul primit de la Dumnezeu ,iar alesii lui Dumnezeu preotii administrează banii cum cred ei că este mai bine ...Voi astia care comentati urât chiar nu aveti tiglele pe casă si nu prea aveti o coerență in gandire ....
16
24
Afara cu Băsescu din tara! Teodosie e un sfânt! Amin!
12
29
ca daca spagarul spagoveanu era la parnaie nu mai era asa de vocal. Iinfractorul trebuie bagat la parnaie !!!
36
15

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212