REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
12.4° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

Ceaiul verde: contraindicații și efecte mai puțin plăcute când e consumat în exces

Ceaiul verde: contraindicații și efecte mai puțin plăcute când e consumat în exces

Replica API 20 mai 2021 | 00:00 801

Dacă ești un fan declarat care adoră să bea oricând o ceașcă de ceai verde, atunci cu siguranță știi cât de multe beneficii are delicioasă licoare. Însă este important să cunoaștem și efectele adverse ale consumului de ceai verde, cât și contraindicațiile acestei băuturi, mai ales că nu este indicată tuturor persoanelor.

Sursă foto: Shutterstock

Despre ceaiul verde s-au scris foarte multe, iar cercetătorii au efectuat numeroase studii în privința lui. Se știe că ceaiul verde conține mari cantități de nutrienți importanți, că este bogat în polifenoli și că este o sursă excelență de antioxidanți naturali care previn deteriorarea celulelor, scrie doc.ro.

Care sunt riscurile și efectele adverse ale consumului de ceai verde

Există foarte puține efecte adverse cunoscute ori foarte puține contraindicații în ceea ce privește consumul de ceai verde la adulți. Cu toate acestea, următoarele riscuri sau complicații ar trebui să fie evidențiate:

Sensibilitatea la cofeină - Acele persoane care au o sensibilitate severă la cofeină ar putea să se confrunte, dacă beau ceai verde, cu insomnii, stări de anxietate, irascibilitate, greață sau stomac deranjat (dispepsie).

Dacă ești sensibil la cofeină, sfatul nutriționiștilor este să limitezi numărul total de cești de ceai verde pe care le consumi într-o zi. În caz contrar, prea multă cofeină acumulată în corp îți poate da somnul peste cap. Dacă vrei să eviți problemele de acest gen, încearcă să reduci consumul de băuturi cofeinizate după orele prânzului.

Medicamentele anticoagulante - Acele persoane care urmează un tratament cu medicamente anticoagulante (acele substanțe menite să subțieze sângele), precum warfarina, ar trebui să consume ceai verde cu prudență, din cauza conținutului de vitamina K al acestui tip de ceai. De asemenea, specialiștii ne recomandă să evităm ceaiul verde în combinație cu aspirina, deoarece ambele reduc eficacitatea plachetelor sanguine, care sunt cruciale în procesul normal de coagulare a sângelui.

Alte stimulente - Atunci când este consumat în combinație cu anumite medicamente, ceaiul verde ar putea crește tensiunea arterială și ritmul cardiac.

Ceaiul verde poate afecta nivelul de fier - La fel că toate tipurile de ceai, și ceaiul verde conține taninuri. Aceste taninuri pot interveni în absorbția fierului, așa că este recomandat să nu bei ceai verde la o masă cu alimente bogate în fier și să aștepți cel puțin 1 ora înainte de a bea ceai verde, după ce ai mâncat alimente cu un conținut ridicat de fier.

Reduce absorbția acidului folic - După cum știi, ceaiul verde conține taninuri, iar acestea reduc absorbția fierului și a acidului folic în organism. Dacă ești însărcinată ori încerci să concepi un bebeluș, ceaiul verde s-ar putea să nu fie recomandat în cazul tău.

Fii precaut cu privire la suplimentele cu ceai verde - Experții ne atrag atenția că suplimentele pe baza de ceai verde conțin niveluri mari ale unor substanțe active care pot declanșa efectele adverse și care pot interacționa cu alte plante medicinale, cu alte suplimente ori cu alte medicamente pe care le iei pentru a ține sub control anumite afecțiuni.

Femeile însărcinate sau cele care alăptează, persoanele cu probleme ale inimii sau cele cu hipertensiune arterială, probleme renale ori probleme haptice, pacienții cu ulcer la stomac ori cei cu tulburări de anxietate nu ar trebui să ia suplimente pe baza de ceai verde și nici extracte din ceai verde.

Probleme hepatice2 au fost raportate în cazul unui număr mic de persoane care au luat extracte concentrate de ceai verde. Chiar dacă dovezile științifice cum că produsele din ceai verde ar cauza probleme la nivelul ficatului nu sunt convingătoare, experții sugerează că extractele concentrate din acest ceai ar trebui luate în timpul mesei.

S-a aratat2 că ceaiul verde reduce nivelurile serice (și eficacitatea) unui medicament, mai exact ale unui betablocant (nadolol) folosit pentru hipertensiune arterială și probleme cardiace. Ceaiul verde poate interacționa și cu alte medicamente, așa că este bine să discuți cu medicul tău înainte de bea acest tip de ceai, mai ales dacă urmezi un tratament.

Nu exagera cu ceștile de ceai verde

Nu există dezavantaje majore ale consumului de ceai verde, dacă te limitezi la o ceașcă sau două pe zi, însă cantitățile excesive din anumite tipuri de ceai pot face rău rinichilor, așa cum se arată într-o cercetare recentă din "The New England Journal of Medicine". De exemplu, ceaiul negru este o sursă bogată de oxalat, substanță care poate cauza pietre la rinichi1. Bea ceai verde, dacă îți place, cu moderație și nu îl consumă deoarece îl "iei" că pe un medicament.

De ce este Matcha superioară altor tipuri de ceai verde

Nu uită că ceaiul verde și extractele din ceai verde conțin cantități substanțiale de cofeină, iar dacă în organism ai prea multă cofeină, vei începe să simți efectele: tremur, somnul este perturbat, pot să apară dureri de cap.

Femeile însărcinate și cele care alăptează nu ar trebui să bea mai mult de o ceașcă sau două de ceai verde pe zi, întrucât unele cercetări arată că o cantitate mai mare de cofeină decât cea din aceste cești poate să afecteze ritmul cardiac normal.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272