REPLICA ONLINE CONSTANTA

3.2° Constanța Joi, 5 Dec. 2024
Anul XX Nr. 6934
3.2° Constanța Joi, 5 Decembrie 2024 Anul XX Nr. 6934
 

Cei mai buni specialişti din România au venit la Constanţa, să restaureze Catedrala Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel

Cei mai buni specialişti din România au venit la Constanţa, să restaureze Catedrala Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel

Replica API 19 decembrie 2012 | 00:00 607

Curăţarea picturii se face cu soluţii speciale aduse tocmai din Italia

Curăţarea picturii se face cu soluţii speciale aduse tocmai din Italia

Cei mai buni restauratori din România şi-au dat întâlnire la Constanţa, pentru a reda strălucirea unui lăcaş de cult ortodox. Patru specialişti în restaurarea şi conservarea obiectelor de patrimoniu vor lucra luni în şir la Catedrala Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel. Specialiştii sosiţi la Constanţa şi-au montat deja schelele în Altarul lăcaşului de cult şi timp de două luni şi jumătate promit să-l reîmprospăteze. Misiunea lor, migăloasă de altfel, nu se va opri aici. Specialiştii vor efectua, pe etape, şi lucrări de consolidare a clădirii. Pentru demararea lucrărilor a fost nevoie inclusiv de aprobarea Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional. Şi asta pentru că lăcaşul de cult face parte din patrimoniul naţional.

Deşi a fost restaurată în perioada 1947-1951, trecerea vremii şi-a pus amprenta asupra lăcaşului sfânt. Pereţii fisuraţi vor fi consolidaţi. Picturile murale, executate cu măiestrie, nu pot fi restaurate pentru că ar fi o muncă în van, existând riscul ca fisurile să se mărească şi în felul acesta să se deterioreze şi în interior. Protosinghelul Benedict Georgescu lucrează la studiul tehnic al Catedralei Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel şi urmează să-i înainteze Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional pentru a fi vizat, întrucât se doreşte ca restaurarea să fie efectuată în paralel, lucrările din exterior să fie realizate în acelaşi timp cu cele din interior, unde se impune şi refacerea candelabrelor, a mobilierului, care conţine pietre semipreţioase, multe dintre ele fiind căzute, precum şi vitraliile. Acestea din urmă vor fi restaurate de echipe de specialişti care vor colabora pentru a reda cât mai exact lucrătura şi culorile iniţiale. "Voi realiza un studiu tehnic împreună cu specialiştii şi în ceea ce priveşte mobilierul din catedrală. O parte din el este foarte vechi şi conţinea iniţial pietre semipreţioase. Multe dintre ele s-au desfăcut şi s-au pierdut. Candelabrele vor necesita şi ele o restaurare, precum şi vitraliile care vor fi restaurate în colaborare de două echipe de specialişti. Voi face de asemenea un studiu tehnic şi pentru Arhiepiscopie, care necesită restaurare", a declarat, pentru "Replica", protosinghelul Benedict Georgescu. De asemenea, se are în vedere şi o reabilitare a instalaţiei termice şi electrice, dar acest lucru ţine de avizul autorităţilor locale.

Lucrările de restaurare au început, deocamdată, la altar

Pentru că altarul a fost reconstruit în întregime, lucrările de restaurare a picturilor au început deja. A fost montată o schelă, iar o echipă formată din patru restauratori a început activitatea. Echipa este condusă de Valentin Tănase, expert autorizat, membru al Comisiei de Pictură Bisericească a Patriarhiei, cel care a realizat lucrările de restaurare pentru Catedrala Patriarhiei din Bucureşti. Lucrările vor dura două luni, cel mult două luni şi jumătate şi necesită o atenţie sporită şi pricepere deosebită. "Victor Popescu este important în pictura românească bisericească, pentru că a reintrodus ideea de pictură bizantină. O perioadă lungă s-a pictat naturalist-realist şi asta este o lucrare mai de maturitate a lui Victor Popescu, o lucrare foarte colorată, o lucrare închegată cu o compoziţie care se va vedea de abia la finalul restaurării. Va fi o mică bijuterie, de fapt nu trebuie să-i zicem mică pentru că este mare. Starea de conservare este relativ bună. Am început în altar pentru că biserica va trebui să suporte şi lucrări de consolidare, altarul fiind singura suprafaţă care nu va intra în lucrări de consolidare. În turlă sunt probleme mai multe. Acolo sunt necesare lucrări suplimentare. În altar, după cum se vede, pictura stă bine. Este necesară o corectare, integrări cromatice în partea de sus. Lucrarea necesită mai multe etape. Prima etapă este documentarea fotografică, probele de curăţare, care se fac ca să vedem ce soluţie s-a folosit. Curăţarea se face cu soluţii speciale aduse din Italia. Curăţarea se face şi ea în mai multe etape, după care nu se mai pictează peste ce a fost, ci se reintegrează cromatic doar lacunele pentru a nu strica compoziţional optic, respectându-se nişte principii de restaurare care nu trebuiesc uitate", a declarat Valentin Tănase, expert autorizat, membru al Comisiei de Pictură Bisericească a Patriarhei. Catedrala Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel a fost zidită în anii 1883-1885, după planurile arhitectului Ion Mincu, apoi bombardată în timpul celui de al Doilea Război Mondial şi restaurată între anii 1946-1951, în timpul Episcopului Chesarie Păunescu şi al Patriarhului Iustinian Marina. Altarul a fost în întregime distrus, în locul lui rămânând pur şi simplu o gaură şi din acest motiv a fost în totalitate reconstruit. Instituţia de cult a fost pictată în stil neobizantin cu decoraţiuni şi motive naţionale româneşti de pictorul profesor Gheorghe Popescu şi de Niculina Dona de la Vrancea. Mobilierul şi candelabrele au fost executate după desenele arhitectului Ioan Mincu, la Paris, de către casa Andre Dore. În catedrală se află de asemenea vitralii vechi de peste 60 de ani care acoperă sute de metri pătraţi de sticlă, înfăţişând scene religioase. Trecerea timpului a lăsat urme. Astfel, clădirea necesită să fie consolidată şi restaurată atât în exterior cât şi în interior.

Marieta ŞTEFAN, Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
362716462332
5/49
14328401239
joker
1636354139