REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.6° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
12.6° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

Cele 12 stadii ale burnout-ului, descrise de psihologi

Cele 12 stadii ale burnout-ului, descrise de psihologi

Replica API 14 iulie 2021 | 00:00 600

Specialiștii spun că burnout-ul este o problema gravă, care poate duce chiar la deces în cazuri extreme. Uneori, burnout-ul este comparat cu oboseală și extenuarea, iar psihologii spun că are 12 stadii pe care e bine să le recunoaștem din timp, până nu este prea târziu, scrie doc.ro.

Sursă foto: shutterstock.com

Există în jurul nostru oameni care adopta comportamente auto-distructive. Fac exces de alcool, tutun, mâncare, substanțe interzise, etc. Ceea ce au în comun pare să fie o dorința mai incostienta de auto-pedeapsire, de auto-anihilare. Burnout, deși a ajuns în atenția publică relativ recent, face parte din același tip de comportament.

Dacă îi spui cuiva "Sunt bolnav" sau "Sunt obosit" și vei vedea că, de fapt, nu îi dai prea multe informațîi acelei persoane despre starea ta. Cât de bolnav eșți? Cât de obosit eșți? Ai o răceală ușoară sau o boală gravă? Eșți o proaspătă mămică și nu ai mai dormit bine de luni de zile sau pur și simplu ai petrecut prea mult seară trecută?

Burnout-ul este la fel. El apare în anumite grade sau stadii, de la cel mai banal "De-abia aștept să beau ceva la bar", până la o afirmație mai serioasă, de genul "Am nevoie de un concediu de 6 luni că să îmi reevaluez viață". Răspunsul corespunzător pentru stadiile diferite de burnout este foarte diferit, de la caz la caz.

Așa că te întrebi, probabil, cum poți să știi cât de epuizat eșți, mai exact. Știință te poate ajută să afli răspunsurile pe care ți le doreșți.

Psihologii Herbert Freudenberger și Gail North au dezvoltat un model care descrie cele 12 stadii ale burnout-ului.

Iată care sunt aceste stadii pe care psihologii le-au descris într-un articol recent:

1. Dorința nestăpânită ori silința pe care ți-o dai pentru a dovedi de ce eșți în stare: demonstrezi în mod obsesiv valoarea ta; stadiul acesta tinde să "lovească" cei mai buni angajați, aceia care, cu entuziasm și cu ușurință, își acceptă responsabilitatea.

2. Munceșți și mai mult: ai o incapacitate de a te opri.

3. Îți neglijezi nevoile: dormi la ore neregulate, la ore imprevizibile, obiceiurile tale legate de mâncat sunt perturbate, apare lipsa interacțiunii sociale.

4. Mutarea sau deplasarea conflictelor pe alte pozițîi: problemele sunt alungate, date la o parte; ne putem simți amenințați, ne panicăm și suntem nervoși (nu ne putem relaxa).

5. Revizuirea valorilor: valorile tale înregistrează o schimbare bruscă a poziției sau a direcției, prietenii și cei din familia ta sunt respinși, dați la o parte, pasiunile tale sunt văzute că fiind irelevante. Muncă este singurul lucru pe care te concentrezi.

6. Negarea problemelor care ies la suprafață: intoleranță; începi să percepi colaboratorii că fiind oameni proșți, leneși, care au nevoie de ține sau care sunt nedisciplinati; contactele sociale se fac mult mai greu în acest stadiu; apar cinismul, agresivitatea; problemele sunt privite că fiind cauzate de presiunea timpului și de muncă, și nu din cauza schimbărilor apărute în viață ta.

7. Retragerea: în acest stadiu, viață socială este mică sau inexistentă, simți nevoia să simți că scapi de stres, poate apelezi la alcool/droguri.

8. Modificări ciudate ale comportamentului: apar schimbări evidente de comportament în acest stadiu; prietenii și cei din familia ta sunt vizibil îngrijorați.

9. Depersonalizarea: începi să nu te vezi nici pe ține că valoros, nu îi vezi nici pe ceilalți că fiind valoroși și nu mai percepi propriile tale nevoi în această etapă.

10. Simți un gol: încep să te simți gol pe interior și, pentru a depăși această senzație, cauți o activitate cum ar fi mâncatul compulsiv (mănânci în exces), sexul, consumul de alcool, folosirea drogurilor; activitățile sunt deseori exagerate.

11. Depresia: te simți pierdut și nesigur, te simți extenuat, iar viitorul tău începe să ți se pară sumbru și întunecat.

12. Sindromul de burnout: poate include colapsul mental și fizic total; este timpul să ți se acorde asistență medicală deplină.

Așa cum poți vedea, simptomele burnout-ului pot varia de la unele ușoare, până la comportamente care ar trebui să te îngrijoreze sau pe care probabil le întâlnești la serviciu zi de zi ori până la colapsul total.

Sfatul specialiștilor este să fii atent la semnele mai subtile ale burnout-ului și să nu le treci cu vederea, considerându-le o parte inevitabilă a vieții tale profesionale.

Ca și concluzie putem spune că dacă în viață ta de zi cu zi cea mai mare parte este ocupată de preocupări legate de activitatea profesională este momentul să lipsești de la serviciu, să te așezi comod într-un fotoliu și să te întrebi serios de ce te supui la muncă silnică? Ce anume din interiorul tău este mai bine acoperit de efortul profesional excesiv?

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272