REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
18.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Celule şi organe ale unor porci eutanasiaţi "au reînviat" pentru câteva ore

Celule şi organe ale unor porci eutanasiaţi "au reînviat" pentru câteva ore

Replica API 3 august 2022 | 00:00 678

O echipă de oameni de ştiinţă din SUA a relansat circulaţia sangvină şi funcţionarea pentru câteva ore a celulelor din organele unor porci eutanasiaţi cu puţin timp mai devreme.

În 2019, cercetătorii dintr-o echipă bazată în Statele Unite au reuşit să restaureze funcţiile celulare în creierele unor porci la câteva ore după decapitarea acestora. În cele mai recente cercetări ale lor, publicate miercuri în revista Nature, aceiaşi oameni de ştiinţă au încercat să extindă noua tehnică la nivelul întregului corp al unor animale.

Astfel, ei au provocat crize cardiace unor porci anesteziaţi, ceea ce a împiedicat sângele să circule şi le-a privat pe celulele lor de cantitatea necesară de oxigen - fără oxigen, celulele mamiferelor mor.

După o oră, cercetătorii au injectat în corpurile animalelor moarte un lichid conţinând sângele porcilor (prelevat în timpul vieţii acestora) şi o formă sintetică de hemoglobină - proteina care transportă oxigenul în globulele roşii. Ei au injectat şi medicamente care protejează celulele şi împiedică formarea de cheaguri sangvine.

Celulele au început să funcţioneze din nou, inclusiv în organe vitale

Sângele a reînceput să circule şi numeroase celule au început să funcţioneze din nou, inclusiv în organe vitale precum inimă, ficat şi rinichi, în următoarele şase ore.

"Aceste celule funcţionează timp de mai multe ore după momentul în care nu ar mai fi trebuit să funcţioneze.

Asta arată că moartea celulelor poate fi stopată", a declarat într-o conferinţă de presă Nenad Sestan, autorul principal al studiului şi cercetător la Universitatea Yale din Statele Unite, scrie antena3.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367