REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
12.4° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Centrala Nucleară, încă un contract de milioane pentru firma din dosarul DNA al fostului director general

Centrala Nucleară, încă un contract de milioane pentru firma din dosarul DNA al fostului director general

Replica API 4 august 2017 | 00:00 740

Procurorii trec, înţelegerile rămân

Procurorii trec, înţelegerile rămân

Firma fostului colonel de Securitate care apare în dosarul de la DNA deschis pe numele fostului director general al Centralei Nucleare de la Cernavodă a mai primit un contract de milioane de la societatea de stat. De-a lungul timpului, societatea a încasat de la Nuclearelectrica şi Societatea Naţionala a Uraniului contracte de peste 6,5 milioane de euro. Anul trecut, DNA arăta că 3,5 milioane de euro ar fi fost oferite fraudulos acestei firme.

Nuclearelectrica a atribuit pe 26.07.2017 un contract pentru „Servicii de prevenire şi stingere incendii şi suport pentru limitarea consecinţelor altor situaţii de urgenţă care pot surveni pe amplasamentul CNE Cernavodă”. Din cele patru firme înscrise în licitaţie, a fost declarată câştigătoare Davi Comfire SRL Bucureşti, care va primi pentru serviciile sale 7.365.415 lei, fără TVA. Societatea din Capitală are un trecut legat ombilical de Centrala Nucleară de la Cernavoda şi apare în dosarul de la DNA care s-a lasat cu demiterea fostului director general Ionel Bucur. Davi Comfire SRL este patronată de Victor Daramuş, fost colonel de Securitate, unul din clienţii tradiţionali ai Centralei Nucleare de la Cernavodă şi inculpat în dosarul DNA care vizează fosta conducere a unităţii.

În februarie 2016, Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale pentru 5 persoane din cadrul CNE Cernavodă şi luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 18.02.2016, pentru Directorul Sucursalei CNE Cernavodă şi Directorul Economic al CNE Cernavodă. Astfel, procurorii DNA Constanţa au dispus luarea măsurii controlului judiciar pentru 60 de zile faţă de Ionel Bucur, director general al Centralei Nuclearoelectrice (CNE) Cernavodă. Bucur era acuzat de multe fapte de abuz în serviciu şi conflict de interese. Aceeaşi măsură a fost luată şi faţă de Elena-Marinela Negulici, la data faptelor director economic al Societăţii Naţionale "Nuclearelectrica" Bucureşti, pentru infracţiuni similare.

De asemenea, procurorii anticorupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpaţii: Ionel Encică şi Laurenţiu-Theodor Nicola, ambii membri în cadrul comisiei de evaluare a ofertelor şi şef serviciu protecţie fizică şi informaţii clasificate din CNE Cernavodă la data faptelor, Mădălina Olteanu, director economic al CNE Cernavodă la data faptelor, Victor Dărămuş, administrator al unei societăţi comerciale la data faptelor.

Potrivit unui comunicat al DNA, în perioada ianuarie 2008 - mai 2014, inculpaţii Bucur, Negulici, Olteanu, Encică, Nicola, prin acţiuni sau inacţiuni concertate, au îndeplinit în mod defectuos sau nu au îndeplinit acte ce ţin de atribuţiile de serviciu, în mai multe rânduri, în legătură cu atribuirea unui acord-cadru, având ca obiect servicii specifice de protecţie fizică şi monitorizare pentru Centrala Nuclearoelectrică Cernavodă.

"Acţiunile sau inacţiunile acestora au fost coordonate în vederea acordării, în mod preferenţial, a serviciilor menţionate către o societate controlată de Dărămuş, prin eludarea legislaţiei în domeniul atribuirii contractelor de achiziţie publică şi a legislaţiei speciale în domeniul încheierii şi derulării contractelor ce necesită autorizaţii speciale din partea ORNISS, având în vedere că prin respectivul contract se gestionau informaţii clasificate. De precizat este faptul că societatea respectivă nu întrunea condiţiile necesare pentru negocierea şi derularea acordului-cadru şi a contractelor subsecvente, în lipsa autorizaţiei de securitate industrială şi a certificatului de securitate industrială emis ORNISS", susţin procurorii.

DNA precizează că inculpaţii au urmărit sau, după caz, au acceptat ca ceilalţi participanţi la procesul de achiziţie (membrii ai Consiliului de Administraţie, directori generali ai SNN, membrii ai serviciilor de achiziţii) să îndeplinească defectuos acte ce ţin de atribuţiile de serviciu, fără vinovăţie, prin invocarea, de către compartimentul de specialitate, cu girul directorilor menţionaţi, a unor false motive tehnice, pe fondul unei false urgenţe, generată tocmai de inacţiunea anterioară a inculpaţilor.

"Această conduită infracţională a avut scopul de a atrage în mod fraudulos posibilitatea contractării cu un singur agent economic (sursă unică), ceea ce a condus în final la atribuirea contractului printr-o procedură neconcurenţială, discriminatorie şi lipsită de eficienţă în cheltuirea banilor publici, contrar dispoziţiilor exprese ale prevederilor legale privind atribuirea contractelor de achiziţie publică", se arată în comunicat.

Consecinţa directă a favorizării acestei societăţi, menţionează DNA, a fost autorizarea la plată, de către Bucur, Negulici şi Encică, a sumei de aproximativ 3,5 milioane euro către societatea omului de afaceri, plăţi care reprezintă prejudiciul adus Societăţii Naţionale 'Nuclearelectrica'/CNE Cernavodă, concomitent cu obţinerea unui folos patrimonial necuvenit pentru firma respectivă.

De asemenea, în perioada noiembrie 2010 - mai 2014, cei trei, în calitate de proprietari ai unor apartamente dintr-un complex rezidenţial situat în municipiul Constanţa, au beneficiat gratuit de servicii de pază din partea firmei lui Victor Dărămuş, în condiţiile în care societatea omului de afaceri avea în derulare contractul menţionat.

DNA mai precizează că, în perioada aprilie 2012 - noiembrie 2015, cei trei inculpaţi au procedat la întocmirea documentaţiei tehnice şi ulterior la derularea unui alt acord-cadru de prestări servicii încheiat între SNN/CNE Cernavodă şi o altă firmă de pază, având ca obiect servicii de pază civilă pentru obiectivele exterioare.

"În acest document, conform caietului de sarcini, erau incluse şi servicii de pază la Centrul de Control al Urgenţelor Alternativ, al cărui sediu este situat într-un imobil unde locuiau cei trei inculpaţi. Prin urmare, cei trei inculpaţi, ca persoane fizice, erau beneficiarii direcţi ai serviciilor de pază", se mai spune în comunicat.

R.C.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Egal MAFIA !
4
0
Aici nu se scoate rubrica de comentarii?
0
1
BALAURE,NU SCAPI DE PUSCARIE NICI TU NICI PRIETENA TA ,NICI LABUS AL TAU,ENCICA. MAI ALES CA AI COMIS SI ALTE FARADE LEGI.PREGATESTE-TE DE POARTA ALBA.IA SI CEVA UNSOARE CA NU SCAPI NE...UNS.
0
3
Nu este nici Negoita Nici Mariana ! Mai bine vedeti cum se fura Tara si panea copiilor de la gura !!! Toate structurile sunt infestate de securisti hoti si crimi9nali! Daca mai dormim o sa ne ia dracu si nu o sa stim de ce!
5
0
Dar de cantat mai cantati, doamna? La ce instrument? Poate imi cantati si mie la 1 instrument...
2
2
case ,poduri,bancute,garduri pe moca,piscine stiu sa fac
5
2

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218