REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.4° Constanța Lun., 6 Mai 2024
Anul XX Nr. 6721
8.4° Constanța Luni, 6 Mai 2024 Anul XX Nr. 6721
 

Cetățenii care au lucrat în străinătate își pot crește venitul prin recuperarea taxelor plătite în plus la întoarcerea în țară

Cetățenii care au lucrat în străinătate își pot crește venitul prin recuperarea taxelor plătite în plus la întoarcerea în țară

A.F. 5 noiembrie 2022 | 00:00 2707

Principalele țări unde pleacă la muncă cetățenii români sunt Norvegia, Anglia, Germania sau Olanda, aici ei găsesc oferte bune de muncă. Dar nu toți rămân acolo pentru totdeauna. După o perioadă, mulți români hotărăsc să se întoarcă acasă, în România, din diferite motive, le lipsesc familia, prietenii, vor să-și construiască un viitor în țară lor sau pur și simplu au adunat suma de bani dorită. Dar, știai că toți acești oameni care au lucrat legal în străinătate au oportunitatea de a-și recupera o parte din taxele plătite și astfel să-și suplimenteze venitul sau suma strânsă din munca lor?
 

Nu toată lumea știe, însă cetățenii care au lucrat în străinătate și se întorc acasă (definitiv sau pentru o perioadă) au dreptul să recupereze taxele plătite în plus sau chiar toate taxele plătite. Multe țări din Europa au un sistem de taxe care permite angajaților (angajat legal, cu acte) care părăsesc țara să recupereze o parte din taxele plătite. Totuși, trebuie ținut minte, că nu pot fi recuperate oricând. Dacă nu depui cererea de recuperare în perioada stabilită de autoritățile țărilor unde ai lucrat, taxele nu mai pot fi recuperate, astfel nu pierde timpul, trebuie să acționezi cât mai repede după întoarcerea în țară. Astfel că, dacă ai lucrat în străinătate în ultimii ani, recuperarea taxelor poate fi o opțiune prin care să-ți poți crește veniturile.

Nu există o dublă taxare

Unul din principalele motive din cauza căruia multor oameni le este frică de recuperarea taxelor este dublă taxare. Mai exact, le este frică să declare veniturile pe care le-au avut în țară unde au lucrat că să nu fie taxați și la întoarcerea în țară. Însă este foarte important de știut, că cele mai frecventate țări de către cetățenii români au încheiat un acord cu țară noastră că persoanele care merg să lucreze acolo  să nu fie taxați de două ori, astfel oamenii să se simtă în siguranță și protejați de acest acord. Mai mult, că să fii sigur că țară în care ai lucrat are semnat un astfel de acord cu România, poți verifică lista țărilor la acest.

De unde să încep când vreau să recuperez taxele?

Că să fie cât mai clari pașii în procesul de recuperarea a taxelor vom lua un exemplu. Germania este una dintre cele mai căutate destinații de muncă, astfel că este absolut normal că de acolo se întorc tot mai mulți oameni. Odată întors în țară, acasă, care ar trebui să fie focusul meu principal și de unde să încep că să-mi recuperez taxele cât mai simplu posibil?

Verifică data limită până la care poți cere rambursarea taxelor

Una dintre cele mai mari greșeli întâlnite este amânarea și, de cele mai multe ori, este ireversibilă. Că în orice altă țară, Germania are date limite până la care poți depune cererea către autorități. Recuperarea taxelor se poate face pentru ultimii 4 ani. Dacă faci o cerere de recuperare a taxelor anul acesta, poți să recuperezi inclusiv taxele din 2018. Însă, dacă ai lucrat și înainte de această perioadă în Germania, nu mai poți recupera aceste taxe, ele au fost subscrise după 4 ani. Din acest motiv, este recomandat să începi procesul cât mai curând posibil după întoarcerea acasă, acest lucru îți garantează recuperarea taxelor pentru toată perioada în care ai lucrat în străinătate, plus că beneficiezi de maximul de sume ce pot fi recuperate.

Pregătirea și trimiterea documentelor

Totul începe cu adunarea documentelor de la angajatori, completarea cererilor necesare și trimiterea dosarului întocmit către autoritățile țării unde ai lucrat. Acest lucru poate fi făcut de către orice individ sau poți apela la serviciile specialiștilor în domeniu.

Principalul lucru de reținut este că nu trebuie să aștepți momentul potrivit, nici să amâni să începi acest demers, pentru că de cele mai multe ori cu trecerea timpului se pierd documente și, mai rău, trece dată limita până la care poți începe procedura de recuperare a taxelor. Dacă ești hotărât și vrei să recuperezi taxele, iată lista cu documente pe care trebuie să le pregătești:
- Copii după actele de identitate. Cartea de identitate sau pașaport valide, foarte important de reținut și verificat că acestea să fie încă valabile.
- Ultimii fluturași de salariu primiți de la locul de muncă din Germania. Acestea confirmă că ai lucrat legal și indică veniturile și taxele pe care le-ai plătit. Suma de bani ce poate fi recuperată depinde de aceste informații.
- Certificat de rezidență fiscală din România. Certificatul este eliberat de autoritățile române (ANAF). Acest document confirmă că ai lucrat legal și că ai plătit taxele cerute.
- Documente care dovedesc șederea în Germania. Confirmă faptul că ai locuit și lucrat legal. Aceste documente nu sunt necesare pentru recuperarea taxelor din Germania, însă dacă ai documente de acest fel, este bine să le pui la dosar.
-   Dacă ai, ar fi util să pui la dosar un contract de închiriere a unei locuințe din Germania și dovadă că ai plătit chiria (chitanță de plata).

Procesul de recuperare a taxelor poate fi început și fără documentele de mai sus. Dacă nu ai posibilitatea să iei legătură cu angajatorul din țară în care ai lucrat și să recuperezi informațiile necesare, poți apela la ajutorul profesioniștilor în domeniu, care pot prelua procesul și vor avea grijă să recuperați suma maximă posibilă.

De ce depinde suma de bani de recuperat?

Impozitul pe venit este plătit către stat pentru toți muncitorii înregistrați legal, fără excepție. Cu toate acestea, suma de bani recuperată, deseori, poate să difere. Se estimează că suma medie recuperată de către românii care au lucrat în Germania este de 748 euro. Dar, nu va lăsați amăgiți, suma medie poate varia de la caz la caz. Sumele depind de mai mulți factori. Indicatorii principali sunt: perioada lucrată, sumele câștigate și impozitul reținut și plătit către stat. Dacă venitul anual nu depășește pragul de impozitare, atunci se recuperează toate taxele din Germania, nu doar taxele plătite în plus.

Sume mai mari de recuperat pentru cetățenii care au copii

Familiile sunt avantajate în procesul de recuperare a taxelor. Nu toată lumea știe, dar părinții care lucrează în Germania au beneficii în calcularea taxelor, astfel că ei recuperează sume mai mari. Pentru a confirmă starea civilă este important să aveți și să furnizați documentele care atestă căsătoria: copii după certificate de căsătorie, certificate de naștere ale copiilor și documentele celorlalți membrii din familie. Uneori este necesar și o adeverință de studii pentru copii.

Pentru români este o perioadă oportună pentru recuperarea taxelor din străinătate întrucât suplimentează banii din bugetele familiilor. Din acest motiv, nu aștepta momentul oportun, de cele mai multe ori cel mai bun moment să începi ceva este chiar acest moment. Cu cât mai repede vei începe procesul de recuperare a taxelor, cu atât mai repede te vei bucură de banii recuperați.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212