REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.1° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
10.1° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

CHIȚAC este NEMULȚUMIT de stadiul REGISTRULUI Spațiilor Verzi

CHIȚAC este NEMULȚUMIT de stadiul REGISTRULUI Spațiilor Verzi

Replica API 9 noiembrie 2020 | 00:00 6816

Primarul Constanței, Vergil Chițac, a vorbit, în cadrul unui interviu, despre activitatea sa din prima săptămână, despre noua echipă, dar și despre alte subiecte de interes pentru locuitorii de la malul mării.

Vergil Chițac

Reporter: Ați preluat de o săptămână Primăria Constanța și deja ați trecut la câteva angajări. Vă pregătiți să schimbați ceva din actuala organigramă?

Vergil Chițac: Deocamdată sunt într-o perioadă de acomodare. Am foarte multe provocări dar deocamdată încerc să-i cunosc pe angajații primăriei din primul eșalon și nu numai. În această săptămână am constatat că există un mod de lucru care trebuie mult îmbunătățit, iar schimbările vor veni în curând. Am angajat trei consilieri, Dorin Popescu, Gherghe Măndilă și Doru Iordache. De asemenea am avut sprijinul voluntar al avocatei Felicia Ovanesian. Sunt persoane cu care am conlucrat în ultimii ani și care cred eu că sunt un plus pentru echipa din primărie. Voi continua evaluările și atunci când voi avea un tablou complet al aparatului din primărie voi trece la pasul următor.

Primăria Constanța

R: Ați cooptat în echipa dumneavoastră două persoane care au legătură cu PSD, Horia Constantinescu și Cristinel Dragomir. Ce v-a determinat să-i luați în echipă?

V.C.: Se fac tot felul de speculații! În ceea ce îl privește pe Cristinel Dragomir nu pot spune că eu l-am cooptat în echipa mea. E vorba de o formalitate. El avea contract de muncă cu Primăria Constanța dar și l-a suspendat înainte să ajung eu primarul orașului. A venit să-și reia relațiile de muncă cu primăria și a revenit pe funcția de simplu inspector. Era dreptul său legal. Horia Constantinescu are deja reputația unui funcționar public cu rezultate. Cât a fost pe funcția de Comisar șef la Protecția Consumatorului Constanța a avut acțiuni care au fost apreciate de cetățeni. Am avut niște discuții cu Horia Constantinescu și voi vedea dacă și cum vom colabora pe viitor. De altfel eu lucrez zi de zi cu angajații primăriei care sunt tributari organizației PSD Constanța. Mulți dintre aceștia aveau protecție de la PSD. Nu cred că Horia Constantinescu mai este conectat la PSD. Voi transforma aparatul primăriei dintr-unul foarte politizat în unul profesionist.

R: Totuși Horia Constantinescu v-a fost contracandidat în competiția electorală pentru primărie. Cum de colaborați cu el?

V.C.: Stelian Ion de la USR mi-a fost de asemenea contracandidat în campanie și a ales să folosească un limbaj adesea neprincipial la adresa mea. Cu toate acestea PNL Constanța a finalizat o negociere cu USR și vom avea un viceprimar de la ei. Horia Constantinescu și-a jucat șansa la aceste alegeri fair play și nici nu mai este la PSD. Așa că pot spune că aceste variante de colaborare cu oameni din politica locală, dacă sunt interpretate strict în cheie politică, au și nu au logică. Cum spuneam anterior, nu sunt adeptul unei selecții strict pe criterii politice în ceea ce privește colectivul din primărie. Și nu cred, în situația dată, că printr-o eventuală colaborare a mea cu Horia Constantinescu pot fi catalogat ca făcând blat cu PSD. Este simplistă această judecată. Ceea ce s-a întâmplat în regimurile Mazăre-Constantinescu-Făgădău nu se va mai întâmpla la Constanța.

R: La începutul anului v-ați opus construcției ce se ridică acum în parcul din zona clădirii Tribunalului Constanța, zonă de categorie A din punct de vedere arheologic. În prezent, s-au reluat lucrările. Unul dintre proprietarii proiectului din zona istorică este consilierul județean PNL Enache Bucovală. Care mai este poziția dumneavoastră din poziția de primar despre această situație?

V.C.: Cunosc foarte bine situația. Lucrările au fost oprite după ce Stelian Ion a făcut o plângere penală societății care construiește. Nu cunosc faptele penale sesizate de avocatul Ion, dar cert este că procurorii nu au reținut nimic în sarcina agentului economic care a reluat lucrările așa că a fost ridicată restricția impusă în primăvară. Asociația Constanța Altfel a atacat în instanță Planul Urbanistic Zonal și Autorizația de Construire, cele două documente care au stat la baza începerii lucrărilor. Procesele sunt în curs și nu se știe ce va stabili instanța, dar până atunci, din punct de vedere legal, dezvoltatorul poate construi. Voi avea discuții cu toți factorii implicați pentru a găsi o soluție.

R: Ce ați reușit în prima săptămână la primărie?

V.C.: Orașul e murdar! Culmea, este stabilit în contractul cu Polaris ca bulevardele să fie spălate de 2 ori pe an!!! De aceea marcajele nu se mai văd clar. În plus este mizerie în oraș. Am avut o discuție cu cei de la Polaris M Holding și cu Poliția Locală. Vom face o curățenie generală și de la acel moment vom schimba termenii colaborării. Dacă lucrurile nu se vor îmbunătăți și Polaris nu-și va face treaba vom ajunge la litigii. Sunt nemulțumit de stadiul Registrului Spațiilor Verzi. Acest document esențial pentru a începe construirea unor parcuri noi nu este gata cu toate că termenul de execuție s-a scurs. Cea mai mare problemă a acestui document este ca firma prestatoare nu a colaborat cu OCPI Constanta pentru a stabili situația juridică a spațiilor verzi și mai mult ca sigur vor fi inadvertente. Deci mai este ceva de lucru la acest document. Analizez contractul și mă gândesc la niște acțiuni în consecință. Poate și penalități dacă întârzierea se poate pune în sarcina prestatorului.

Radu Vânturache

De asemenea am găsit semnat un contract cu aceeași firmă care lucrează pentru realizarea Registrului Spațiilor Verzi, care este încheiat și pentru realizarea Planului Urbanistic General al orașului. Contractul a fost semnat de fostul arhitect șef Radu Vânturache pe data de 1 octombrie, imediat după ce au aflat că au pierdut alegerile. Cu toate că societatea nu-și terminase treaba nici în primul contract a fost acceptată la licitație și, culmea, a câștigat în fața Facultății de arhitectură Ion Mincu din București. Termenul de execuție a fost stabilit la 5 ani!!! Depășește și mandatul meu. Nu pot accepta așa ceva deși sunt pus în fața faptului împlinit. În plus, acest PUG va fi finalizat la momentul la care deja va fi depășit de dinamica de dezvoltare a orașului. Din acest motiv i-am cerut demisia arhitectului șef al orașului, Radu Vânturache. Voi renegocia termenii contractului, altfel nu putem continua colaborarea. Lucrurile au mers foarte greu în Primăria Constanța. Preluarea terenurilor retrocedate ilegal de Radu Mazăre nu merge cum trebuie. Am niște soluții și cred că voi aduce alte câteva terenuri înapoi în patrimoniul primăriei chiar anul acesta. Toate aceste acțiuni sunt piese dintr-un puzzle care dus până la final înseamnă parcuri, servicii de calitate și dezvoltare urbanistică sănătoasă.

Andreea POPA

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
O fi legal, dar moral nu e!! Asa va place sa va ascundeti dupa hartii si sa nu va asumati nimic!
0
0
din timpul lui Mazare, nu poate sa mai fie. Asta a furat, tot.
0
2
veti constata ca tot nimic adica zero s-a facut pentru constanteni.observati cine vrea sa fie politician unu pe care-l recomanda vocea si talentul.
0
0
- locuiesc pe Sos. Mangaliei au ajuns la limita rabdarii din cauza nebuniei care se desfasoara , pe repede ca hotii , din cauza constructiei ilegale , pe un spatiu verde , a unui mastodont de bloc care este in proiect cu 8 etaje, inghesuit cu japca intre blocurile SM 2 si SM 3 , fara parcare exterioara, bloc jepcuit cu aprobari suspecte de a fi oneroase de pe vremea lui Mazare si Fagadau ! Pe 6 decembrie la ora 12 fix toti riveranii vom face un miting de protest in fata Liceului Tehnologic unde vor fi cele 5 sectii de votare ... apoi vom vota ! Asteptam !
1
0
Domnilor dragi de la pnl opriti va in a mai sustine psd istii pe functii. E penibil. De la constantineacu la draggomir si la multi altii. E inadmisibil cu filiala PNL Constanta ofera sustinere pesedistilor cu functii pe motiv de "prietenie" cu baietii de la pnl. Veti vedea pe 6 decembrie efectele.
1
0
daca se afla in litigiu trebuie sa opreasca lucrarea pana se definitiveaza procesul dar ei ce fac construiesc in continuare si dupa intra in legalitate ca de cum sa demoleze ditamai constructia doar traim in Romania si inca ceva cum o sa interziceti unui consilier local penelist sa nu mai construiasca doar nu sa zbatut degeaba sa ajunga acolo
4
0
Nimeni nu are bagheta magica, sa faca minuni peste noapte. Legislatia obliga la asta. Inca un an-doi vom suferi dupa matrapazlacurile facute de Mazare, Fagadau& Comp. In cel mai bun caz, BEST CASE, din 2022 intram in Normalitate.
1
5
Stelian Ion nu mai contesta acum acea constructie...mergem inainte...vai de voi...deh, liberal
4
0
Primare.. Daca te afisezi cu Yin si Yang.. Encica Dragut si Toader Serban..inseamna ca esti o apa si un pamant... Am scapat de Fagadau si dam de ta-su.. Ce pl noastra primare.. N-ai sange in koaie sa extermini rozatoarere sistemului? Ai nevoie de ajutor in a scapa de un functionar public? Te ajuta Yin.. Cum a scapat de Pripis scapa si de tine.. Cu DNA.. Invata din greseli sau vei deveni una... Rade-i... Ori tu ori ei...
9
0
Nu-ti fie frica de PSDisti, toata Constanta a votat cu tine ca sa schimbi Primaria. Ulciorul nu merge de multe ori la apa.
8
3
Ferma de vaci din spatele magazinului Elvila de pe strada Tache Ionescu nu o vede nimeni in anul 2020 ferma de vaci intre vile mumai la noi se poate poate se duce cineva din primarie sau o reporter va face un articol sa vada cum pute zona
5
0
Dl.Primar.....Dragomir Cristinel nu a fost angajatul primariei...a fost viceprimar la Consiliul judetean cand era Constantinescu presedinte ...despre ce vorbiti???? Cred ca porniti cu stangul....nu va mai afisati cu Encica turnatorul....oricum nu stie absolut nimic.....
12
0
acum ce mai ramane vor lua cei din PNL, aceasi salvatori care si au dat mana la privatizarea ROmaniei alaturi de PSD, ambele partide au vandut tara la imperiul Austroungar etc... noi trebuie sa fim doar clientii germanilor de la Kaufland Lidl etc
12
0
Cat poate mintii omul asta pai deja te comporti ca mazare angajezi toti dubiosii
15
4
De aia i-ai pus pe Horia Constantinescu si Cristinel Dragomir in functii ? Nu ai rusine
20
3
nu cred ca a fost unul care i-a porcit pe pesedei mai mult ca mine. Dar sa te tii acum ce muie cu cacat iti dau eu tie !!! Cum mai animalule sa-l iei pe derbedeul de constantinescu si pe piticul care musca de cur in echipa ta ??? Pai de aia te-au votat constantenii manca-ne-ai cacatul de atarnator muist !!!
13
4
Domnule PRIMAR, daca orasul asta o sa arate civilizat, adica sa fie macar curat, maturat, spalat, cu flori si spatii verzi, ar fi de cartea recordurilor. Hai ca se poate !
7
5
Doamne ajuta! Sper sa avem un oras frumos si noi!
12
7
sluga lui comanescu, iti pute gura a pula lui. MUIIE VERGIL SI PNL
14
8
Ce miros de hazna imi vine mai chitac cap de guma securista
15
6
Foarte bine! Felicitari d-le primar! Multa putere de munca, nu va fi usor cu machedonimea, cu pilosii cu incompetentii, cu neamurile proaste, cu amatlacurile, cu hotii si tradatorii,..... nuu....
15
14
... construit pe spatiul verde si pe locul de joaca al copiilor nostri pe Sos. Mangaliei nr 61 cu aprobari shpaguite de pe vremea lui Babu si Fagadau ! Datibl dispozitie si verificati inactiunile Politiei Locale ale lui Encica fin ultimele 12 luni ! Disciplina in Constructii a Primariei Cta ....pertasa cu interese de coruptie la acest bloc ! Chiar 350 de cetateni trebuie sa fim martori la magariile Primariei si a sefilor in acest caz !??
14
5

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212