REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.4° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
7.4° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Chiţoiu: USL este o construcţie solidă; există un dezacord privind nominalizarea procurorilor

Chiţoiu: USL este o construcţie solidă; există un dezacord privind nominalizarea procurorilor

Replica API 8 aprilie 2013 | 00:00 178

Uniunea Social Liberală este o construcţie solidă care va rezista cel puţin până în 2016, a declarat, duminică, vicepremierul Daniel Chiţoiu, la Realitatea Tv.

''USL-ul nu este o construcţie divizată în momentul de faţă. Într-adevăr, există un diferend major, un dezacord, între premierul Victor Ponta şi preşedintele Senatului (...) Crin Antonescu privind nominalizarea procurorilor. (...) Premierul a spus că a făcut aceste nominalizări şi şi le-a asumat pe înţelegerea cu preşedintele României, astfel încât acele nominalizări să poată să prindă contur. (...) Poziţia Partidului Naţional Liberal, a lui Crin Antonescu (...) este în dezacord cu poziţie premierului. De ce, pentru că noi ca Partid Naţional Liberal şi aliat în Uniunea Social Liberală avem altă poziţie din punct de vedere al acestor nominalizări. Mai ales că noi am avut ministru al Justiţiei chiar dacă era independent, dar el era reprezentantul Partidului Naţional liberal şi din punct de vedere politic, PNL deconta politic nominalizările pentru funcţia de procuror. (...) Suntem în dezacord cu modalitatea de numire a procurorilor. Noi ne-am despărţit din punct de vedere politic pe aceste nominalizări, dar construcţia, USL, este o construcţie solidă. Ea a fost construită de pe alte puncte de plecare şi e o construcţie pe termen cel puţin până în 2016. Noi ne-am asumat anumite obiective şi dorim să le ducem la capăt'', a subliniat Chiţoiu.

Întrebat dacă USL va rezista până la votarea următoarei Constituţii liderul PNL a precizat că problema liberalilor a fost una ''de principiu''.

''Rezistă sigur până în 2016. Problema noastră a fost o problemă de principiu. După cum aţi văzut noi nu ne-am târguit pe un minister. Nu, a fost o chestie de principiu pe care ne-am asumat-o. Ne-am despărţit din punct de vedere al procedurii de nominalizare. Doamna ministru Pivniceru avea o procedură pe care şi-a asumat-o la nivelul Comisiei Europene şi noi ce puteam să facem, să ne despărţim de procedura asumată de un ministru susţinut de noi, să mergem pe altă procedură? Nu, din punct de vedere politic, noi am fost consecvenţi şi am spus că domnule, să-şi asume premierul şi Partidul Social Democrat Ministerul Justiţiei, să meargă cu această procedură pe care au considerat-o că duce la un rezultat final. (...) Nu am negociat niciun schimb de ministere (...) pentru că principiile parităţii în USL nu se raportează dacă avem un număr egal de ministere'', a punctat Chiţoiu.

De altfel, premierul Victor Ponta a precizat, sâmbătă seara, că anul 2013 este cel în care Guvernul trebuie să gestioneze pacea şi să se concentreze pe celelalte probleme ale ţării.

"Anul trecut a fost un an de război total şi războiul ăsta a produs foarte mult rău ţării, până la urmă. E adevărat că a avut efecte pozitive, am scăpat de Guvernul Boc şi Guvernul Ungureanu, nu mai sunt Anastase şi Blaga preşedinţi (...). Pe de altă parte, 2013 este anul în care trebuie să gestionez pacea. Să o ţin tot într-un război până la anul, la alegerile prezidenţiale? Eu nu cred că e o idee bună pentru România", a spus Ponta la Antena 3.

Un alt lider important al PNL, Klaus Iohannis, a apreciat sâmbătă, la Alba Iulia, că USL e o coaliţie complicată, opinând şi că există suficientă maturitate politică pentru a se trece peste divergenţe.

Iohannis a spus şi că parteneriatul dintre preşedinte şi premier nu este văzut cu "ochi buni" de către liberali.

"USL a fost înfiinţată, s-a consolidat şi a câştigat alegerile pentru a termina cu ceea ce s-a numit generic regimul Băsescu. Noi, liberalii, suntem în continuare de aceeaşi părere. Înţelegem că primul-ministru doreşte să rezolve câteva treburi pe care domnia sa le consideră foarte importante pentru România şi din această categorie şi din această abordare face parte şi pactul de coabitare (dintre premier şi şeful statului - n.r.) pe care noi nu îl vedem cu ochi buni", a declarat prim-vicepreşedintele PNL.

Întrebat de jurnalişti dacă USL s-ar putea intra dezintegra, Klaus Iohannis a răspuns că "USL este o coaliţie complicată".

"Din capul locului a fost o coaliţie complicată. Ştiţi bine că cele două partide mari care au format USL-ul, PNL şi PSD, au fost partide care au fost mai mult decât competitoare în toate alegerile, au fost partide care, în multe etape, de-a dreptul s-au combătut, nu au concurat", a afirmat Klaus Iohannis.

Potrivit acestuia, USL, fiind la guvernare, este şi mai complicat "să armonizezi" punctele de vedere, abordările, aşa cum fost aceea de acum câteva zile cu numirea procurorilor.

"Toate acestea au dus şi duc în continuare la foarte multe discuţii. Însă noi suntem hotărâţi să ducem lucrurile mai departe şi să transformăm guvernarea USL, din care facem parte, într-un succes. Nu este simplu. Orice detaliu trebuie discutat, renegociat, încă o dată negociat, dar cred că avem suficientă maturitate politică pentru a trece peste divergenţe, pentru a căuta şi accentua punctele comune şi pentru a face USL-ul şi, în definitiv, guvernarea USL să funcţioneze, cu toate că sunt multe chestiuni unde, în continuare, trebuie să negociem şi să le armonizăm", a spus prim-vicepreşedintele PNL.

În luna februarie, Iohannis declara însă, în contextul discuţiilor despre reprezentarea la Consiliul European, că este necesar un punct de vedere unitar pe plan extern, indiferent dacă mesajul va fi transmis de premier sau de preşedinte.

"Dacă România vorbeşte pe două sau mai multe limbi este un dezavantaj net. Întotdeauna, când o entitate, în cazul acesta o ţară, are un punct de vedere care este comunicat la fel de toţi lobbyştii, vocea este mai bine auzită decât dacă vine fiecare cu o şuşoteală de-a lui. Dacă unii s-au dus într-un fel şi alţii în alt fel, am pierdut din forţa la lobby", a explicat atunci primarul Sibiului.

sursa: agerpres.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212