REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.1° ConstanÈ›a Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
15.1° ConstanÈ›a Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Ciucă: Guvernul va aproba un buget echilibrat, responsabil şi realist

Ciucă: Guvernul va aproba un buget echilibrat, responsabil şi realist

Replica API 21 decembrie 2021 | 00:00 664

Guvernul va aproba un buget ''echilibrat'', ''responsabil'' şi ''realist'', capabil să răspundă nevoilor imperative de finanţare şi să consolideze economia pe termen mediu şi lung, a declarat, luni, prim-ministrul Nicolae Ciucă, scrie Agerpres.

"Astăzi, pe masa Guvernului, avem cea mai importantă legislaţie din perspectiva efectelor sociale şi economice, bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale. Vom aproba un buget echilibrat, responsabil şi realist, capabil să răspundă nevoilor imperative de finanţare şi să consolideze economia pe termen mediu şi lung, valorificând resursele financiare oferite de Uniunea Europeană. Bugetul pentru 2022 răspunde atât aşteptărilor imediate, cât şi unei viziuni de dezvoltare şi oportunităţilor viitoare ce au scop o viaţă mai bună pentru cetăţenii României", a afirmat Ciucă, la începutul şedinţei Cabinetului pe care îl conduce.

El a precizat că elaborarea bugetului este rezultatul unui proces responsabil care ţine cont de situaţiile dificile cu care se confruntă România, asemenea multor altor state.

"Mă refer la criza sanitară provocată de COVID 19, şocul preţurilor la energie, respectând, însă nevoia de consolidare bugetară, atât de importantă pentru creşterea sustenabilă şi sănătoasă a economiei. În acest context, am reuşit în bugetul pentru anul viitor să menţinem o serie de pârghii care păstrează atractivitatea investitorilor pentru economia românească, dar şi să pregătim investiţii majore finanţate din fonduri naţionale şi europene", a completat Ciucă.

Premierul a explicat că filozofia bugetului pentru anul viitor se fundamentează pe "stabilitate şi predictibilitate", coordonate menite "să încurajeze investiţiile şi să crească atractivitatea României ca destinaţie de business".

"Aşa cum ne-am angajat, nu vom creşte taxe şi impozite, nu vom pune presiune pe mediul de afaceri. Vom menţine regimul fiscal actual al IMM-urilor, schemele de ajutor de stat pentru încurajarea investiţiilor şi toate măsurile aflate în vigoare pentru susţinerea antreprenorilor", a afirmat Ciucă.

Şeful Executivului a adăugat că reducerea birocraţiei, extinderea digitalizării şi reconsiderarea priorităţilor de finanţare în acord cu agenda europeană sunt coordonate reflectate în bugetul pentru anul viitor.

"Pregătim cât mai temeinic oportunităţile oportunităţile de utilizare a fondurilor europene pentru perioada de programare 2021-2027 şi a celor de care România va beneficia prin Planul de Redresare şi Rezilienţă, pentru a creşte economia românească pe baze solide", a spus el.

Premierul a adăugat că proiectul de buget include cea mai mare alocare pentru investiţii din ultimii 32 de ani.

"Fondurile însumează aproximativ 88,8 miliarde lei. Reprezintă, practic, dublul sumei investiţiilor realizate în România în anul 2019. Valoarea acestor bani constă în beneficiile pe care le vor aduce pentru oameni proiectele realizate", a declarat Ciucă.

Acesta a menţionat şi câteva dintre proiectele care vor primi finanţare anul viitor.

"Autostrada Sibiu-Piteşti, Autostrada Lugoj-Deva, Autostrada Nădăşelu-Suplacu de Barcău-Borş, inclusiv legătura Centura Oradea, Autostrada A3, Autostrada Câmpia Turzii-Ocna-Târgu Mureş, Autostrada de Centură Sud a municipiului Bucureşti, inclusiv intervenţiile privind Centura existentă, Autostrada de Centură Nord a municipiului Bucureşti, Drumul Expres Craiova-Piteşti, Drumul Expres Brăila-Galaţi, Podul suspendat peste Dunăre în zona Brăila, Autostrada Ploieşti-Buzău", a declarat Ciucă.

Şeful Executivului a menţionat că Guvernul este dator să se implice activ şi în implementarea politicilor sociale.

"Pentru a proteja veniturile populaţiei, îndeosebi persoanelor cu venituri mici sau din categorii vulnerabile, am stabilit un pachet de măsuri sociale, majorarea alocaţiilor pentru copii, a indemnizaţiilor pentru persoanelor cu dizabilităţi, creşterea pensiilor şi acordarea ajutorului social pentru pensionari. Aprobarea bugetului reprezintă garanţia că aceste măsuri se vor aplica începând de la 1 ianuarie 2022. Ministerul Muncii va avea un buget cu 6,7% mai mare faţă de anul în curs. Criza energetică şi consecinţele asupra persoanelor cu venituri mici impun măsuri urgente de sprijin, asigurăm finanţarea măsurilor de protecţie socială pentru consumatorul vulnerabil de energie prin acordarea stimulentului pentru energie în tot timpul anului şi ajutoare pentru încălzirea locuinţei în sezonul rece. În plus, am decis reducerea la 5% a TVA pentru energia termică în sistem centralizat pe perioada iernii pentru a reduce efectele creşterii preţului la gazele naturale", a declarat Ciucă.

El a menţionat şi detaliile de buget aferente continuării campaniei de vaccinare şi gestionării pandemiei de COVID 19.

"Bugetul pentru anul viitor include resurse pentru finanţarea măsurilor de protecţie sanitară, acordă prioritate investiţiilor în secţiile de boli infecţioase şi de terapie intensivă pentru creşterea siguranţei pacienţilor ", a declarat Ciucă.

Premierul a mai menţionat şi sprijinul care va fi acordat comunităţilor locale prin fondurile care vor fi alocate.

"Bugetele locale vor avea importante alocări din TVA, precum şi din celelalte surse de finanţare reglementate de lege", a explicat Ciucă.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212