REPLICA ONLINE CONSTANTA

9° Constanța Lun., 6 Mai 2024
Anul XX Nr. 6721
9° Constanța Luni, 6 Mai 2024 Anul XX Nr. 6721
 

Colecistita: simptome, tratament, stil de viață

Colecistita: simptome, tratament, stil de viață

Replica API 27 aprilie 2022 | 00:00 422

Colecistita acută reprezintă inflamația acută a vezicii biliare, ce rezultă frecvent dintr-o blocare a canalului cistic de către calculi biliari.

Sursă foto: Shutterstock

Colecistita cronică reprezintă inflamația cronică a vezicii biliare, cauzată de atacuri repetate de inflamație acută și se caracterizează prin micșorarea și îngroșarea pereților vezicii biliare, cu pierderea capacității de a concentra, stoca și elimina în mod eficient bilă, scrie doc.ro.

Cauze

Cea mai frecvența cauză de colecistită este litiaza biliară, adică acumularea de calculi în vezica biliară (popular, pietre la fiere). Calculii sunt cel mai frecvent alcătuiți din colesterol și calciu. Persoanele cele mai predispuse la a face calculi biliari sunt cele care suferă de obezitate, diabet zaharat, gută, dislipidemie, ateroscleroza. De asemenea, pot dezvoltă calculi biliari și persoanele care slăbesc prea rapid, femeile care au avut sarcini multiple sau cele care iau anticoncepţionale orale și în general toți cei care au o alimentație bogată în grăsimi.

Alte cauze non-litiazice mai des întâlnite ale colecistitei acute sunt abuzul de alcool, lipsa de mobilizare după intervenții chirurgicale majore, hepatită și pancreatită cronică.

Semne și simptome

Colecistită acută se manifestă cel mai frecvent prin durere în etajul abdominal superior. Durerea poate debuta în epigastru, iar apoi se localizează în hipocondrul drept, adică în zona ficatului. Frecvent iradiază în umărul drept sau în omoplatul drept și se însoțește de febra, frison, grețuri și vărsături, scăderea poftei de mâncare, până icter în forme severe. La persoanele vârstnice durerea și febra pot lipsi, aceștia prezentând doar sensibilitate în hipocondrul drept, astenie, scăderea poftei de mâncare, vărsături.

Colecistită cronică se manifestă prin dureri vagi abdominale, eventual crampe abdominale, balonări postprandiale, gust amar în gură, scăderea poftei de mâncare, senzație de oboseală permanentă, câteodată chiar diaree.

Complicații

Pot fi foarte grave, putând pune în pericol viață, dacă nu se intervine la timp, și anume puroi (empiem) și gangrenă la nivelul vezicii biliare, urmată de perforație și peritonită cu sepsis (adică răspândirea infecției în tot organismul), pancreatită acută, abcese hepatice, etc.

Tratament

Colecistită acută trebuie tratată inițial în mediul spitalicesc prin prin hidratare intravenoasă, analgezice, antibiotice intravenos, antiemetice și urmată de intervenția chirurgicală de înlăturare a vezicii biliare din organism (colecistectomie), după ce pacientul este stabilizat.

Pentru un tratament corect trebuie să va adresați unui medic gastroenterolog sau chirurg.

Măsuri generale ale stilului de viață

Serviți 4-5 mese/zi, puțin abundente, la intervale de timp regulate, într-o atmosfera relaxată, calmă, fără conflicte. Evitați în timpul mesei lectură, privitul la televizor.

Luați ultima masă cu minim 3 ore înainte de culcare pentru asigurarea unei bune digestii și a unui somn odihnitor. Mestecați bine alimentele înainte de a le înghiți.

Evitați mirosurile degajate în procesul de preparare a alimentelor, adaosul de arome şi condimente puternice în cursul preparării alimentelor.

Evitați consumul de alcool și mesele bogate în grăsime, evitați alimentele bogate în colesterol (creier, ficat, rinichi, cărnuri grase, ouă, unt, brânzeturi grase, slănină), deoarece majoritatea calculilor biliari sunt formați din colesterol și însoțiți în general de grăsimi crescute în sânge.

Evitați condimentele puternice, alimentele prăjite, grăsimile trans și săturate, carnea roșie, afumăturile, organele, produsele procesate din carne.

Evitați consumul de alimente bogate în zahăr, dulciurile concentrate ( ciocolată, bomboane, biscuiți, plăcinte, tarte cu conținut crescut de grăsimi).

Se recomandă consumul de glucide cu absorbție lentă și indice glicemic scăzut din legume, fructe, cereale integrale.

Evitați băuturile carbogazoase și legumele bogate în celuloză dura (varză, broccoli, conopidă, ceapă, ridichile, sfeclă, leguminoasele, deoarece pot provoca balonare și pot agrava durerile abdominale.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212