REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.4° Constanța Mar., 30 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6715
14.4° Constanța Marți, 30 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6715
 

Comisia Europeană a descoperit erori de calcul în deficitul bugetar al României

Comisia Europeană a descoperit erori de calcul în deficitul bugetar al României

Victor ROTARU 17 aprilie 2024 | 00:00 9765

Comisia Europeană a calculat, pentru anul 2023, un deficit bugetar mai mare pentru România, de 6,7%, față de cel comunicat de Guvernul României, de 5,9%.

Comisia Europeana a descoperit erori de calcul in deficitul bugetar al Romaniei

Sunt contre între Guvern și Comisia Europeană pe deficitul bugetar, adică pe cheltuielile pe care le-am făcut în raport cu ce am produs.Guvernul a venit cu un deficit de 5,9%, iar Comisia Europeană cu un deficit de 6,7%.

Executivul nu recunoaște aceste cheltuieli și au transmis celor de la Comisia Europeană o solicitare, vor să discute în întâlnirea miniștrilor de finanțe ECOFIN și vor modificarea acestui deficit, pentru că sunt surse din Guvern care spun că au avut cheltuielile cu Justiția, majorările pentru salariile magistraților, care au avut o pondere foarte mare în aceste cheltuieli, în jur de 6 miliarde de lei, dar și alte cheltuieli cu prima de emisiune a obligațiunilor în valoare de 5,9 miliarde de lei.

”E foarte important să ne asumăm acest deficit calculat de Comisia Europeană, pentru că avem angajamente în continuare în ceea ce privește fondurile europene și acolo este miza, pentru că dacă tu nu-ți respecți practic țintele de deficit bugetar, e posibil să te trezești în cel mai rău caz cu înghețarea fondurilor europene pentru România, inclusiv a banilor din PNL. Știți ce înseamnă asta? Înseamnă că ne luăm adio, practic, de la construcția de autostrăzi, de rețele de cale ferată, de școli, de spitale, de tot ce construim noi cu bani europeni în momentul de față.

Gândiți-vă că aproape 80% din investițiile cu care se laudă politicienii sunt făcute cu bani europeni și de aceea este absolut esențial să nu încercăm să păcălim Comisia Europeană cu un deficit care nu există. Atenție, pe lângă cele 12 miliarde de lei pe care le-a identificat Comisia Europeană, gândiți-vă că au fost amânate plăți de vreo 500 de milioane de euro către autoritățile locale, în 2024. Au mutat cheltuielile din 2023 în 2024. De am ajuns ca în primele trei luni din 2024 să avem deja un deficit de 2,1%, în condițiile în care noi ne-am asumat unul de 5% pentru tot anul 2024 și.

Comisia Europeană va înțelege inclusiv cadrul acesta electoral în care se desfășoară anul 2024 și nu va veni cu sancțiuni la adresa României, pentru că e o problemă majoră cu România din punct de vedere financiar. Iar dacă Comisia Europeană ne va sancționa, s-ar putea ca ratingul României să aibă de suferit.

Și asta înseamnă că nu vom mai putea să ne împrumutăm la dobânzile și așa mari pe care le avem în momentul de față. Gândiți-vă că noivom împrumuta anul ăsta 181 de miliarde de lei, dintre care vreo 35 de miliarde de euro sunt bani pe care îi că îi plătim în contul datoriei. Noi dacă nu vom reuși să ne împrumutăm la niște dobânzi optime, da, e, vom avea niște probleme reale cu cu finanțarea practic a che cheltuielilor cu salariile, cu pensiile, cu funcționarea statului în 2024”, a explicat Adrian Negrescu, analist economic, potrivit antena3.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272