REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
11.4° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Comisia Europeană sprijină elaborarea strategiei României privind economia circulară

Comisia Europeană sprijină elaborarea strategiei României privind economia circulară

Redacție 3 octombrie 2022 | 00:00 240

Comisia Europeană a sprijinit România în elaborarea unei strategii privind economia circulară, care a fost adoptată oficial de Guvernul României la 21 septembrie 2022, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

Direcţia Generală Sprijin pentru Reforme Structurale (DG REFORM) a Comisiei Europene a acordat sprijin în ceea ce priveşte elaborarea strategiei pentru o economie circulară prin intermediul Instrumentului de sprijin tehnic al UE (IST). Prin urmare, României i s-a acordat asistenţă tehnică pe parcursul tuturor etapelor de elaborare a documentului, citează Agerpres.

Strategia adoptată oferă o imagine de ansamblu a potenţialului de circularitate pe care îl au 14 sectoare economice din România, stabilind o direcţie generală clară care vizează accelerarea tranziţiei de la un model economic liniar la unul circular. Prin urmare, România îşi reafirmă sprijinul faţă de obiectivele Pactului verde european.

Pe lângă contribuţia la tranziţia de la un model economic liniar la unul circular, această strategie reprezintă, de asemenea, o oportunitate ca România să îşi reducă dependenţa ridicată de importurile de materii prime. Într-adevăr, strategia privind economia circulară va sprijini identificarea de soluţii pentru colectarea şi reutilizarea tuturor tipurilor de deşeuri, pentru a reduce această dependenţă. Prin urmare, în strategia naţională sunt prevăzute cinci priorităţi pentru elaborarea de politici care vizează promovarea circularităţii în România.

Acestea se axează pe: reducerea consumului de materii prime virgine prin activităţi durabile de extracţie, reciclare şi recuperare; reducerea consumului de bunuri de consum prin prelungirea duratei de viaţă a produselor; reducerea impactului activităţilor de producţie asupra mediului; reducerea impactului pe care îl au asupra mediului activităţile de gestionare şi eliminare ale deşeurilor şi apelor reziduale şi îmbunătăţirea coerenţei politicilor şi guvernanţei, comunicării şi colaborării între autorităţile locale, regionale şi naţionale.

Pentru România, următorul pas este elaborarea unui plan de acţiune care va conţine măsuri concrete de maximizare a potenţialului de circularitate în şapte sectoare economice: agricultură şi silvicultură, industria auto, construcţii, bunuri de consum, echipamente electrice şi electronice, precum şi în două sectoare orizontale, şi anume apa şi deşeurile. Sprijinul acordat prin intermediul IST pentru strategia privind economia circulară va continua, inclusiv prin sprijinirea elaborării planului de acţiune.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212