REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
17.4° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Comunitatea Evreiască Constanța face demersuri de trei ani pentru clasarea Sinagogii ca MONUMENT ISTORIC. Iată DOVADA!

Comunitatea Evreiască Constanța face demersuri de trei ani pentru clasarea Sinagogii ca MONUMENT ISTORIC. Iată DOVADA!

Replica API 5 iunie 2019 | 02:49 399

Sinagoga Așkenază sau Sinagoga Mare, cum mai este cunoscută constănțenilor, așteaptă să fie reabilitată. Fonduri pentru renovare au fost alocate de câțiva ani, dar așa cum s-a întâmplat și în cazul unui alt edificiu important al Constanței, procedurile s-au „blocat” în licitații. Până la demararea lucrărilor, problema adusă în atenția opiniei publice este cea a clasării Sinagogei ca monument istoric.

Asociația „Verde Urban” atrage atenția asupra faptului că Sinagoga Mare nu este inclusă nici până în prezent în lista monumentelor istorice, iar luni, 3 iunie a.c., arăta prin intermediul unui comunicat de presă, faptul că reprezentanții organizației vor face demersuri în acest sens.

Demersuri în vederea clasării Sinagogei ca monument istoric au fost demarate de reprezentanții Comunității Evreiești, mai precis de președintele Sorin Lucian Ionescu încă din urmă cu trei ani, după cum prezenta „Replica de Constanța” și într-un articol anterior.

„În momentul în care m-am ocupat de documentație, inclusiv de avizul de la Direcția de Cultură, mi s-a comunicat că din cauza stării avansate de degradare, demersul pentru clasarea ca monument istoric trebuiau realizate înainte, doar de către proprietar sau de autoritatea locală. Dar nici proprietarul, nici autoritatea locală nu au făcut aceste demersuri. În prezent, acestea trebuie realizate după ce se termină renovarea”, afirma Sorin Lucian Ionescu.

Vă prezentăm și documentul din care se poate constata faptul că reprezentantul Comunității Evreiești a demarat procedurile de înscriere a Sinagogii pe lista monumentelor istorice încă din 2016. Este vorba despre o adresă din partea Direcției Județene pentru Cultură Constanța adresată Comunității Evreiești în care se stipulează faptul că sunt întrunite condițiile pentru demararea procedurii de clasare și sunt explicați pașii care trebuie urmați.

Reamintim că reprezentanții Asociației „Verde Urban” insistă în demersul de a clasa lăcașul de cult pe lista monumentelor istorice.

„La sfârșitul lunii martie a acestui an, VERDE URBAN a transmis către Ministerul Culturii și Identității Naționale o cerere de clasare în regim de urgență pe lista monumentelor istorice a Sinagogii Așkenaze din Constanța. Ulterior, au fost vehiculate în presa locală informații potrivit cărora asociația noastră nu ar avea capacitatea legală de a face un astfel de demers și că o astfel de procedură ar fi fost deja întreprinsă de către reprezentanții comunității evreiești locale. În ceea ce privește primul aspect, menționăm că Asociația VERDE URBAN este îndreptățită să intervină în conformitate cu prevederile legii 422 din 2001, modificată prin legea 259 / 2006, la art 21: (2) “Serviciile publice deconcentrate ale Ministerului Culturii şi Cultelor pot declanşa procedura de clasare de urgenţă, din oficiu sau la solicitarea oricărei persoane interesate.”În ceea ce privește cel de-al doilea aspect, am primit scrisoarea Ministerului prin care se precizează ca nu au existat solicitări de clasare a Sinagogii din parte comunității, deși în cadrul avizului Direcției Județene pentru Cultură Constanța nr 1796/14.12.2015 privind Executarea lucrărilor de primă urgență – reabilitarea generală – Templu israelit Constanța, documentație depusă de comunitate, s-a menționat de către autoritatea locală necesitatea clasării clădirii ca monument istoric de arhitectură.

Totodată, în adresă se precizează că există deschidere din partea instituției pentru clasarea clădirii ca monument istoric, motiv pentru care vom cere audiență în vederea obținerii tuturor informațiilor privitoare la componența dosarului de clasare.

Faptul că documentația menționată se află în procedura atribuirii lucrărilor de execuție la Ministerul Dezvoltării, cu întârziere ce nu mai miră pe nimeni, cauzată de probleme în aplicarea legii achizițiilor publice, nu ne împiedică din a ne continua demersul de a conferi acestui imobil patrimonial, cu valoare de necontestat, statutul de monument istoric”, se menționează în comunicatul transmis de asociația constănțeană.

F.B.

citește și: SINAGOGA din Constanța: de ce întârzie RENOVAREA și de ce nu este încă MONUMENT ISTORIC!

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Bogdan Pruia m-a prins in parcare si mi-a bagat penisul in funduletz prima reactive a fost chitzaitul dupa care v1ol
1
1
Si noi facem demersuri sa le aratam HOLOCHESUL ROSU instalat din patruzeci si sase pina astazi. Am scos si moaste de martiri din temnite dar am gasit numai manusi si sortulete albe in toate structurile STATULUI PARALEL.
1
0
pai hotul fagadau are alte probleme la primaria plina de putori si spagagii !!!
2
2

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212