REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.8° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
10.8° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Concurs cu SCANDAL la Aeroportul Internaţional Mihail Kogălniceanu!

Concurs cu SCANDAL la Aeroportul Internaţional Mihail Kogălniceanu!

Replica API 14 martie 2019 | 00:00 1381

Postul de şef al Oficiului Juridic, mărul discordiei dintre un consilier juridic al SN Aeroportul Internaţional Mihail Kogălniceanu şi conducere! Unul dintre consilierii juridici ai SN AIMK acuză conducerea că a organizat concursul pentru ocuparea funcţiei de şef Oficiul Juridic, deşi a fost promovtaă pe această funcţie.

După ce a participat la concurs, şi a luat puţine peste nota 4, A. B. a depus acţiune în instanţă, solicitând anularea procedurii de concurs desfășurat la sediul societăţii, pe 14 februarie anul trecut, pentru ocuparea funcţiei vacante de șef Oficiu Juridic, a concursului, precum și a tuturor actelor subsecvente acestei proceduri, dar şi obligarea angajatorului la emiterea unui act administrativ care sä respecte dispozitiile H.G. nr. 286/2011 privind aprobarea Regulamentului-cadru pentru stabilirea principiilor generale de ocupare a unui post vacant sau temporar vacant corespunzător funcţiilor contractuale din sectorul bugetar, cu consecinţa refacerii procedurii de concurs şi susținerea acestuia. Postul de şef al Oficiului Juridic este ocupat de o avocată, soţie de inginer diplomat la Romatsa!

A. B. este angajata societății în funcția de consilier juridic, iar potrivit contractului individual de muncă încheiat între părți i-au fost stabilite drepturi salariale aferente acestei funcții. Urmare a eliberării postului de șef Oficiu Juridic, în iulie 2017, a fost anunțată că este avansată temporar în această funcție superioară cu drepturi salariale peste cele prevăzute în contractul individual de muncă.

Fără să existe nicio dovadă efectivă a justificării vreunei incompatibilități de avansare și ocupare a funcției de conducere, spune consilierul juridic, a fost anunțată că urmează să se efectueze recrutarea inclusiv din sursă externă. Angajata a participat la concurs, dar apierdut în faţa contracandidatei care a promovat cu cel mai mare punctaj – 7,25, în timp ce reclamanta a avut un punctaj inferior, respectiv 4,15 puncte. Fapt pentru care promovarea sa temporară a încetat de drept. De altfel, decizia de încetare a funcției deținută temporar face obiectul unei alte acţiuni în instanţă, unde a pierdut, atât pe fond, cât şi la apel.

Revenind la concurs, angajata nemulţumită a contestat la comisia din cadrul societăţii atât procedura de recrutare, cât și modalitatea de sustinere a examenului, pe motiv că s-a procedat la încalcărea dispoziţiilor imperative ale legii. Ulterior, comisia i-a comunicat un răspuns care „nu este unul punctual în raport de cele criticate”, mai spune angajata.

În esență, consilierul juridic critică procedura de ocupare a postului de șef oficiu juridic din data de 14.02.2018, apreciind incidența în cauză a prevederilor HG nr. 286/2011 care reprezintă legea specială și de strictă aplicare, prin raportare la calitatea companiei de instituție publică, dar și de autoritate publică în conformitate cu legea nr. 554/2004.

Apărătorii societăţii au invocat în instanţă că Aeroportul nu este o instituție publică, ci o societatea comercială pe acțiuni și drept urmare, actul normativ HG nr. 286/2011, invocat de angajată, privind aprobarea Regulamentului-cadru pentru stabilirea principiilor generale de ocupare a unui post vacant sau temporar vacant corespunzator functiilor contractuale din sectorul bugetar nu îi este aplicabil.

A menționat așadar că nefiind instituție publică, societatea nu se supune dispozițiilor reglementate de HG nr. 286/2011 întrucât, la nivelul societății este aplicabilă procedura internă de recrutare și selecție. Recrutarea personalului în sensul criteriilor și cerințelor revine exclusiv societății, candidații la concursurile de ocupare a posturilor fiind selectați și admiși conform aprecierii asupra calități umane și profesionale stabilite prin criteriile de evaluare pentru fiecare post în parte, conform necesităților.

Pe 22 februarie, Tribunalul Constanţa i-a respins consilierului juridic cererea, însă acesta a formult recurs.

Cine este şeful Oficiului Juridic!

Cea care conduce Oficiul Juridic, după ce a câştigat concursul în februarie 2018 este avocata Maria Cojocaru. Aceasta este căsătorită cu un inginer diplomat la Romatsa, Direcţia Serviciilor de Navigaţie Aeriană Constanţa, Tudor Mihai Cojocaru.

„Este opţinea fiecăruia, atunci când atacă o decizie. O atacă pentru că apreciează că e nelegală, dar instanţa a spus că este legală. Noi am câştigat pe fond, în ceea ce priveşte încetarea deciziei, cât şi în cale de atac. În prezent, se judecă recursul la acţiunea privind anularea concursului. Nu pot spune de ce insistă dumneaei, este opţiunea personală. Dacă va pierde din nou, nu pot să anticipez dacă vă uza de căile extraordinare”, a declarat, pentru Replica, Irina Şargu, director juridic şi resurse umane în casrul SN AIMK SA.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
De ce nu vorbeste nimeni cum s-a inventat peste noapte un post care a dracului coincidenta a fost ocupat de fiul primaritei de la Kogalniceanu gogosarul stiut fiind cam la primul servici.
13
0
... dupa toate concursurile de la aeroportul ala ies discutii?!! Oare Artagea asta primeste spaga ???
4
1
Secretara personala stie sa suga bine. Asta e motivul pentru care am pus soneria la birou. Mai trece si Sargu din cand in cand dar nu o suge prea bine.
4
1
Niste incapabili...toate orasele mari din Ro au aeroporturi adevarate...iar voi in afara Turcia...si o luna vara in Marea Britanie...nu aveti mai nimic...voi va certati pe ciolan...tipic romanesc...
2
0
Nepotisme ca la toate astea de stat
2
1
Adevaratul viceprimar de la Kogalniceanu e Victor, Pandrea e mai mult un fel de sofer al primaritei care cand l-au intrebat cetatenii de ce s-au scumpit taxele si impozitele a luat-o la goana, nu stie sa explice ca doamna, n-are habar.
18
0
Haos si debandada la primaria si aeroportul Kogalniceanu unde sunt persoane care folosesc masinile statului si cetatenilor in interes personal cum bine zice bursucu ca boldea si Fotu umbla in interes personal cu gipurile de la aeroport iar la primarie Lupu si Pandrea care isi bate joc se cetateni si se plimba peste tot cu kagearu cu pauza acum ca are permisul suspendat pe motiv de...
22
1
Va recomand gogosile cu rahat care ii plac la nebunie lui Dan care are mare placere sa manance rahat in fiecare zi!
12
0
Bah , ciocul mic ptr ca voi ne-ati votat...!
0
2
De ce va mira? Asta e situatia in Romania. Nepotisme sefisme samd.
4
1
Bai nu mai fitzi invidiosi pe oamenii care progreseaza repede ca aia din Kogalniceanu invidiosi pe Pandrea ca din mic codosh la aeroport a ajuns viceprimar si ca nevasta Vali a ajuns in timp record din gogosereasa la Coconcea contabila sefa la primarie unde negociaza contracte de miliarde lei vechi ca o recomanda activitatea de la gogoshi. Asta e Kogalniceanu rupt de baietii destepti, ia mai zi Rareshe. ......
27
0
Cum dracului, intr.un aeroport de maxima siguranta, Fotu ocupa un post ptr care ar fi fost absolut necesara pregatirea militara!!??
30
0
Consilierul juridic nedreptatit Andrada Barbulescu a dus aceeasi lupta si cu fosta sefa de la juridic Georgiana Isac, care a plecat de la aeroport scarbita de sicanele consilierului juridic. Nu conteaza competenta, sefa isi doreste sa fie!
8
0
si Fotu nu are nicio contributie aici? Imposibil! Fara el nu se misca nici aerul pe aeroport!
10
0
Si .... ex a fost interviu, nu?
2
2
Jegosul de artagea angajeaza oameni care nu vin la munca manaca banii statului degeaba. Ia spaga de la toti! A luat si de la samara de la ford a umplut aeroportul de forduri!
13
0
Si-a batut joc artagea de ea, cum face cu toti angajatii.
21
3
Articol scris cu grave greseli gramaticale !
5
0
Draga scriitoare, Mirela Pascal. Tu nu vei fi niciodata promovtaa din cauza unui motiv foarte simplu, si anume, nu stii sa scrii corect. Mult succes incontinuare!
9
3
de nu zboara nici dracu de la CT pentru ca e incompetenta si nepotism. coruptia tb dovedita de aia nu o mentionez aici. javrelor!
17
3

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218