REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.4° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
9.4° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Consilierii locali din Hârșova au votat Regulamentul Local de Stupărit Pastoral. Ce amenzi riscă apicultorii care încalcă regulile!

Consilierii locali din Hârșova au votat Regulamentul Local de Stupărit Pastoral. Ce amenzi riscă apicultorii care încalcă regulile!

Replica API 30 august 2019 | 10:05 674

Consilierii locali din Hârșova, întruniți în ședința din 29 august, au supus la vot proiectul de hotărâre inițiat de primarul Viorel Ionescu, privind Regulamentul Local de Stupărit Pastoral. Astfel, locuitoprii ar trebui să țină cont de câteva reguli impuse de administrația locală. În caz contrar, apicultorii vor fi amendți drastic.

Amplasarea stupinelor se efectuează pe terenurile aflate în posesia apicultorilor sau pe orice alt teren atribuit legal, cu condiţia respectării normelor zootehnice, legislaţiei sanitarveterinare şi de protecţie a populaţiei. În ceea ce privește distanța minimă între stupine, amplasarea familiilor de albine pe terenurile detinute de apicultori, cu orice titlu, se nface la o distanță de cel puțin 10 m față de căile ferate, drumurile publice sau hotarele proprietăților din domeniul public sau domeniul privat, intravilan sau extravilan., și la o distanță de cel puțin 5 m față de hotarele proprietăților din domeniul privat aflate în intravilan sau extravilan. Dacă distanța față de obiectivele prevăzute la alin. (1) este mai mică de 5 m, familiile de albine trebuie să fie despărțite de acestea printr-un gard, zid, plasă ori alt obstacol prin care albinele să nu poată pătrunde în zbor, cu o înălțime minimă de 2 m, măsurată de la nivelul solului, și care să continue pe aceeași linie încă 2 m dincolo de stupii amplasați la extremitățile stupinei. Apicultorii sunt obligați să respecte distanța dintre stupine de minimum 100 m la masivele melifere din păduri, de minimum 300 m la culturile agricole și să nu amplaseze stupina pe direcția de zbor a albinelor aparținând altor stupine sau să amplaseze stupina între alte stupine și sursa de cules.

Reguli pentru stupărit staționar/pemanent

Stupăritul staţionar sau permanent se referă la practicarea apiculturii pe vatră fixă respectiv stupii sunt amplasați acolo pe tot timpul sezonului apicol și pot fi lăsați și pe perioadă de iernare. bApicultorii sunt obligați să înregistreze familiile la Direcția Sanitara Veterinară și pentru siguranța alimentelor județeană și în registrul agricol al Primăriei. Apicultorul este obligat să dețină și să completeze carnetul de stupină, document elaborat de forma asociativă și aprobat de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru

Siguranța Alimentelor conform legislației în vigoare, din care să rezulte că familiile de albine sunt supuse controalelor veterinare oficiale. Stupinele staționare sau permanente pot fi amplasate pe proprietăți private sau pe domeniul public pe baza unei dovezi de folosință, respective, concesionare, comodat, contract de folosință, scoaterea temporară din fondul forestier national. La atribuirea vetrelor de stupină staționară/permanent amplasate în masivele melifere se va ține cont și de încărcătura cu numărul de familii de albine. Stupinele staționare/permanente autorizate pentru creșterea mătcilor nu vor fi amplasate în masiv melifer. Suprafețe de teren pentru vatra de stupină staționară/permanent se acordă în funcție de mărimea stupinei și nu vor fi mai mici de 5 mp pentru fiecare familie de albine și de 50 mp pentru pavilioane. Apicultorul este obligat să-și adune roiul de albine plecat din stupina staționar/permanent proprie și să-l urmărească permanent după ce s-a așezat pe terenul proprietate străină. Apicultorul poate să recupereze roiul de albine găsit fără supraveghere și să-l adăpostească in stupina staționar/permanent proprie cu drept de proprietate în continuare. Apicultorul nu poate fi tras la răspundere pentru faptul că albinele recoltează sucurile dulci din struguri sau alte fructe a căror coajă a fost spartă de viespi sau alți factori, în special fizici, întrucât aparatul bucal al albinelor este adaptat doar pentru supt și lins, ele neputând sparge coaja fructelor. Asigurarea hranei necesare pentru familiile de albine, pentru a evita deplasarea acestora pe suprafețele învecinate.

Amenzi usturătoare

În cazul în care prevederile hotărârii de consiliu nu sunt aplicate, vor fi aplicate sancțiuni drastic, după cum urmează: avertisment sau amendă de la 50 lei la 70 lei, în cazul nedeținerii carnetului de stupină; avertisment sau amendă de la 25 lei la 50 lei, în cazul necompletării carnetului de stupină; cu avertisment sau amendă de la 50 lei la 100 lei, în cazul neidentificării stupilor de către apicultor la formele asociative de profil legal constituite, conform legislației în domeniu; avertisment sau amendă de la 100 lei la 150 lei, în cazul neidentificării stupilor de către formele asociative de profil, legal constituite, conform legislației în domeniu; avertisment sau amendă de la 50 lei la 100 lei, în cazul lipsei panoului de identificare la stupinele deplasate în pastoral; amendă de la 100 lei la 150 lei, în cazul vânzării materialului biologic apicol de elită și multiplicare neautorizat; amendă de la 50 lei la 100 lei, în cazul neanunțării de către apicultor, în maximum 24 de ore de la instalarea stupinei pe vatră, a consiliului local și a administratorilor terenurilor agricole sau silvice pe raza căruia se deplasează cu stupii în pastoral; amendă de la 100 lei la 150 lei, în cazul nerespectării de către apicultor a distanțelor dintre stupine la masivele melifere din păduri; amendă de la 100 lei la 150 lei, în cazul nerespectării de către apicultor a distanțelor dintre stupine la culturile agricole; amendă de la 100 lei la 150 lei, în cazul amplasării de către apicultor a stupinei pe direcția de zbor a albinelor aparținând altor stupine sau al amplasării stupinei între alte stupine și sursa de cules; amendă de la 500 lei la 1.000 lei, în cazul nerespectării prevederilor art. 15 alin. (1) și (2), precum și acordarea de despăgubiri apicultorului pentru daunele create.

M.P.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212