REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.7° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
12.7° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

Consiliul Fiscal: Salariile de la stat sunt mai mari decât la privat

Consiliul Fiscal: Salariile de la stat sunt mai mari decât la privat

Replica API 30 iulie 2022 | 00:00 579

O analiză a Consiliului Fiscal arată că veniturile medii brute ale bugetarilor au fost cu aproape 30 la sută mai mari în 2021, o creștere mai mare decât în cazul angajaților din mediul privat. România rămâne în continuare fruntașă în topul țărilor UE care plătesc cei mai mulți bani din buget pe salarizarea din sistemul public.

Salariul mediu brut din sistemul public a fost în creștere în ultimii ani. Ultimele date publicate de Consiliul Fiscal arată că în 2021 acestea ajungeau la o medie de peste 7.000 de lei, cu mai bine de 1.500 de lei peste cele din mediul privat.

Doar în primele 6 luni ale anului, 58 de miliarde de lei, adică 4,2 procente din PIB au mers spre plata bugetarilor. Chiar dacă procentajul este în scădere de anul trecut, România rămâne în continuare fruntașă în topul țărilor care plătesc cei mai mulți bani din buget pe salariile angajațiilor de la stat. Țara noastră de află în această poziție din 2018.

Cine sunt bugetarii care câștigă cel mai bine?

Bugetarii care câștigă cel mai bine în România, din punctul de vedere al salariului mediu brut, sunt cei care lucrează în administrația publică și apărare. Aici intră în primul rând salariații din zona guvernamentală - ministere sau agenții. Ei sunt urmați de cei din sectorul public și abia pe locul al treilea sunt cei care lucrează în sistemul sanitar. Salariile din sănătate și asistență socială au crescut semnificativ abia în 2020-2021, odată cu evoluția pandemiei.

Câți români lucrează la stat?

România are în jur de 1,2 milioane de persoane angajate la stat. Numărul bugetarilor a crescut în ultimii ani în domenii-cheie precum cel al justiției, turismului sau muncii. O altă creștere a avut loc și în sistemul sanitar, inclusiv în Ministerul Sănătății, scrie digi24.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
diferenta de 30 kla suta din privat e la n***u sau la gri, sa fim seriosi , la preturile de azi nu poate trai nimeni din salariul minim. problema la stat e ca unii au salarii nesimtite si nemeritate! asf, anre guvern si alte chestii din astea!
0
0
ia spune tu care este in procente evaziunea pe salariile bugetarilor si care este pe salariile privatilor, ko@ie, tu nu pricepi ca eu prefer sa muncesc in privat la sparanghel decat sa fiu sclav la tine pe salariul minim plus 4 mici si un pet de bere sambata!!!
0
0
spune ca salariul minim se va mari din 2023, nu asa cum a decis UE, sa existe un salariu min la fel pt toate tarile din UE. Da dea Dzeu si maica Domnului sa ajunga si cei din pzdd si pln sa traiasca din salariul minim. Se pare ca in curand aceste urari se vor implini cu ajutorul lui P.
0
0
cred ca cel care a comentat o suge de la stat.ii este frica acum cu criza asta sa nu i ia cineva scula,sa trebuiasca sa munceasca la privat
0
0
astia din consiliul fiscal nu sunt tot la stat? ce salarii au? dar problema nu e ce salarii au si ce fac pentru salariile alea atat ei cat si altii care sug de la buget salarii, indemnizatii pensii speciale FARA NICI O JUSTIFICARE! Cat despre salariile mici din privat intrbati-i pe patroni de ce le pleaca angajatii sa lucreze afara la sparanghel dacat sa stea pe minim economie si restul vreodata!
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272