REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.1° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
16.1° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

CONSTANŢA: Câţi şoferi au rămas fără permise, de la începutul anului, din cauza afecţiunilor medicale!

CONSTANŢA: Câţi şoferi au rămas fără permise, de la începutul anului, din cauza afecţiunilor medicale!

Replica API 28 martie 2019 | 00:00 359

Atenţie! Medicii de familie trebuie să anunţe Poliţia atunci când află că pacienţii lor nu mai au capacitatea de a şofa

Atenţie! Medicii de familie trebuie să anunţe Poliţia atunci când află că pacienţii lor nu mai au capacitatea de a şofa

Situaţiile revoltătoare întâlnite pe şoselele României – şoferi beţi, drogaţi, recalcitranţi ori care nu cunosc legislaţia, prin urmare se pune întrebarea: şi cum au luat permisele?! – sunt completate cu acele cazuri de conducători auto care, deşi sunt bolnavi, continuă să urce la volan! Astfel de şoferi sunt pericole publice în egală măsură ca şi cei băuţi. Să nu uităm cazul constănţeanului care, în 2014, a făcut infarct la volan şi a intrat într-un grup de pietoni! Unul dintre pietoni a murit.

Pentru a nu se înţelege greşit, precizăm că afecţiunile „incompatibile” cu dreptul de a şofa se referă la diabetici şi cei care suferă de boli de inimă. Un ordin al ministrului Sănătăţii nu mai permite şoferilor să treacă examenul medical dacă au afecţiuni cardiace sau diabetice netratate.

Ordinul prevede ca permisele de conducere auto să fie eliberate sau reînnoite în cazuri excepționale persoanelor cu afecțiuni cardiovasculare numai după ce afecțiunea în cauză a fost tratată și în baza unui aviz eliberat de un medic specializat în cardiologie.

Dacă situația medicală o impune, solicitantul permisului auto poate fi nevoit să efectueze un control medical periodic. Controalele vizează afecțiuni cardiovasculare precum bradiaritmii (aritmie cu frecvență cardiacă redusă) sau tahiaritmii (aritmie cu frecvență cardiacă mare) cu simptome de angină, implantare sau înlocuire a unui stimulator cardiac sau a unui defibrilator, pierdere trecătoare a stării de conștiență, operație de bypass coronarian etc., notează avocat.net.

Și persoanele care doresc eliberarea sau reînnoirea permisului de conducere și suferă de diabet și care urmează un tratament medicamentos vor fi nevoite să anexeze solicitării un aviz medical diabetologic și să efectueze controale medicale periodice care să garanteze că pot conduce un autovehicul în siguranță.

În paralel cu renunţarea de bună voie la permise, în cazul în care bolile menţionate mai sus se agravează, oamenii legii mizează şi pe corectitudinea medicilor. Conform Codului Rutier, „atunci când constată că o persoană din evidenţa sa care posedă permis de conducere prezintă afecţiuni medicale (prevăzute într-un ordin al ministrului Sănătăţii - n.r.), medicul de familie va solicita examenul de specialitate necesar” pentru a reconfirma capacitatea celui în cauză de a conduce.

Dacă, urmare a examenului de specialitate, rezultă o afecţiune incompatibilă cu calitatea de conducător auto, este retras permisul până când respectivul face proba încetării cauzei.

De altfel, de la începutul acestui an (2019), şi până în prezent, la nivelul judeţului Constanţa au fost sesizate 19 cazuri de persoane care nu mai îndeplinesc condiţiile pentru a şofa, din punct de vedere medical. Vorbim despre: 7 cazuri de epileptici, 8 cazuri de tulburări mentale şi de comportament, 2 cazuri de schizofrenie şi alte 2 cazuri nedetaliate de către Serviciul Rutier Constanţa.

A.C.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Eu de mult timp am spus ca prea sunt peste tot politisti in strada si aplica menzi pe banda rulanta . Au ordin sa faca asta pentru ca la buget nu mai sunt bani si amenzile aduc la buget bani in cateva ore . Politisti se comporta ciudat , de foarte multe ori abuzeaza si aud clienti care se plang de asta . Nu este normal sa ii dai amenda unui sofer doar pentru ca are un bec de pozitie ars sau un bec de la numar . Nimeni nu spune sa nu aplici legea dar in situatii minore care se pot remedia pe loc , se exagereaza cu amenzile . Va veni vremea cand si noi o sa ii sanctionam . Parca se invarte roata
4
4
Urgent lege ca pensionari sa mai acumuleze si salariu de la stat!
1
2
Ce puii mei atatea controale frate, asa foame le este gaborilor astora ? Din Mangalia pina la Lumina am fost oprit de 3 ori. Atatea controale, sunt pusi pe amenzi, zic ei disciplina in trafic, aiurea, cauta sa te arda cu orice pret. Au gaura in buget ca deh, ditamai salariile lor si ale sefilor trebuiesc platite ..
8
4
Din cauza ca a blocat Grivitei,zona peninsulara,popici nu-l mai alegem nici noi cei rosii!
2
3
Mai bine ar verifica cauzele care dic la imbolnavirile cardiace si diabetice,principala cauza fiimd stresul,stres la care poporul roman este supus in fiecare zi! Vinovati pt aceste imbolnaviri masive sunt imputitii care ne conduc,aceasta nobilime care conduce iobagimea aducandu-i la pierzanie!
9
2
se transforma, pe zi ce trece, intr-un campus militienesc. Ieri, militienii de la "locala", opreau masini de marfa in trafic. Sa verifice ei daca Fagadau si-a incasat taxa de smecher pe sosea.
8
7

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212