REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Mar., 30 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6715
13.4° Constanța Marți, 30 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6715
 

Constănţean CONDAMNAT la moarte de o boală gravă, STRIGĂT în INSTANŢĂ!

Constănţean CONDAMNAT la moarte de o boală gravă, STRIGĂT în INSTANŢĂ!

Replica API 27 ianuarie 2020 | 00:00 1016

Pacienţi cu boli grave, inclusiv cancer, cer să fie incluşi la compensare 100% şi medicamentele care i-ar putea salva. Sunt medicamente foarte scumpe, de zeci de mii de lei, însă sunt singurele care le-ar putea salva viața. Disperaţi că nu au mii de euro pe lună pentru medicamente, unii se tratează cum pot, cu ajutorul familiei, rudelor, ori ajung să-și vândă lucruri pentru a-și putea achiziționa tratamentul. Alții aleg calea instanțelor judecătorești, solicitând ca magistrații să-i oblige la acordarea dreptului la viață 100% compensat. Și Marcel P., diagnosticat cu glioblastom, a mers la Curtea de Apel Constanța, depunând o ordonanță prezidențială prin intermediul căreia solicită Ministerului Sănătății să-i asigure, fără somație si fără trecerea vreunui termen, medicamentul Bevacizumab (Avastin) pe baza de prescripție medicală, în regim de compensare 100%, fără contribuție personală, până la soluționarea definitivă a unui dosar aflat pe rolul Curții Supreme prin intermediul căruia se cere includerea medicamentului în lista celor compensate 100 %, pentru bolnavii care suferă de glioblastom.

Marcel P. este pensionar, a fost diagnosticat cu o formațiune tumoară cerebrală, glioblastom, pe partea stângă, în luna iunie 2019, media de viață în cazul unui astfel de diagnostic fiind de 2 ani. A urmat intervenții chirurgicale și tratamente la o clinică din Berlin,a st6a după ce medicii din România i-au spus că nu-i garantează că va supraviețui. A suportat în întregime costurile acestei intervenții chirurgicale, de aproximativ 40.000 euro. În prezent, începând cu data de 05.12.2019, se află în curs de chimioterapie de linia 2 tip Irinotecan și Bevacizumab. Cel dintâi medicament este decontat în procent de 100%, dar Bevacizumabum nu, iar procurarea acestuia implică un cost de aproximativ 10.000 lei lunar, având nevoie de 2 fiole pe lună, cost care este unul enorm pentru bietul pensionar.

În prezent, Bevacizumabum, denumirea comercială Avastin, se regăsește în Lista cu medicamente compensate prevăzută de H.G nr. 720/2008, însă poate fi prescris în sistemul social de sănătate și decontat 100% doar pentru anumite afecțiuni, de exemplu cancerul de col, cancerul pulmonar, cancerul mamar și cancere în sfera genitală (ovar, col uterin), însă nu și pentru diagnosticul de glioblastom. Pensionarul a depus, la Curtea de Apel Constanța o ordonanță președințială, prin intermedeiul căreia cere solicită să i se asigure, fără somație si fără trecerea vreunui termen, medicamentul Bevacizumab (Avastin) pe baza de prescripție medicală, în regim de compensare 100%. Pentru că protocolul terapeutic pentru medicamentul Avastin nu cuprinde în baza de prescriere și indicația glioblastom pentru a putea fi compensat conform HG nr. 720/2008, s-a depus pe rolul Curții de Apel Galați o acțiune în vederea includerii medicamentului pe lista gratuităților și în ceea ce privește bolnavii diagnosticați cu glioblastom. Cererea a fost admisă, însă Ministerul Sănătății a formulat recurs, dosarul fiind înregistrat Curții Supreme.

Din acest motiv, Curtea de Apel Constanța nu i-a admis cererea pensionarului de acordarea a medicamentului compensat 100 %. ”Eliberarea compensată în procent de 100% reclamantului a medicamentului Bevacizumab (Avastin) nu se poate face deoarece acesta nu se poate în prezent elibera în regim decontat pentru diagnosticul de care suferă reclamantul. Eliberarea medicamentelor în regim decontat nu se poate face decât în conformitate cu prevederile mai sus menționate iar instanța de judecată nu poate acorda reclamantului drepturi care nu sunt prevăzute în actele normative și nici nu poate eluda procedurile reglementate de dispozițiile Ordinului nr. 861/2014. Instanța reține că respectiva hotărâre nu poate avea înrâurire în prezenta cauză. Curtea de Apel Galați a obligat aceleași pârâte la includerea pe lista de medicamente compensate în sistemul asigurărilor de sănătate, în Nomenclatorul de produse compensate, a medicamentului Avastin pentru indicația glioblastom. Sentința Curții de Apel Galați nu este definitivă și nici executorie, fiind atacată cu recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție, astfel că nu se poate reține că aparența în drept este în favoarea reclamantului raportat la această sentință”, și-au motivat magistrații hotărârea pronunțată pe 16 ianuarie a.c..

M.P.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Avocatul poporului ce face ?De ce nu ia initiativa
1
0
ministerul sanatatii se judeca pentru viata unui om?
11
0
Judecatori nu judeca drept pt ca sunt oameni oameni nu pot face dreptate. Judecatori merg la femei la fete frumoase pe ele cheltuie spagile
12
2

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272