REPLICA ONLINE CONSTANTA

33.4° Constanța Dum., 14 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6790
33.4° Constanța Duminică, 14 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6790
 

Constănţeanca Georgeta Bumbac, dată de premier pe mâna procurorilor pentru ilegalităţi comise în Ministerul Sănătăţii

Constănţeanca Georgeta Bumbac, dată de premier pe mâna procurorilor pentru ilegalităţi comise în Ministerul Sănătăţii

Replica API 17 iunie 2013 | 00:00 4690

Contracte oferite fără licitaţie

Contracte oferite fără licitaţie

Corpul de control al primului ministru va sesiza Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în legătură cu operaţiunile sau actele ilicite constatate în urma desfăşurării acţiunii de control la Ministerul Sănătăţii (MS), care pot întruni elementele constitutive ale unei infracţiuni, privind încheierea şi derularea contractului între minister şi SC Adi Com Soft SRL, care a avut ca obiect furnizarea unui program de contabilitate. Potrivit raportului Corpului de control al premierului, urmează ca organul de urmărire penală sau, după caz, instanţa de judecată să hotărască asupra existenţei sau inexistenţei infracţiunii respective şi asupra vinovăţiei. În vederea valorificării constatărilor şi concluziilor, raportul va fi transmis PÎCCJ, pentru cercetarea posibilelor aspecte de natură penală, Ministerului Sănătăţii, Secretariatului General al Guvernului şi Cancelariei primului-ministru spre informare.

Personajul principal în acest scandal este controversata funcţionară constănţeană Georgeta Bumbac. Potrivit oficialilor Guvernului, Bumbac intenţiona să acorde contractele de mentenanţă a licenţelor oferite MS de către Adi Com Soft SRL prin încălcarea legii privind achiziţiile publice. Concret, Georgeta Bumbac, în calitatea sa de director în cadrul MS, impunea structurilor din teritoriu încheierea contractelor de mentenanţă cu firma Adi Com Soft. Foarte interesant este faptul că Georgeta Bumbac are o colaborare veche cu această societate, care a oferit softuri similare de contabilitate şi Ministerului de Finanţe, unde constănţeanca este, de asemenea, director.

Ministrul Sănătăţii se spală pe mâini de Georgeta Bumbac: zice că funcţionara a acţionat de capul ei!

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a spus ieri că Georgeta Bumbac a trimis în nume personal circulara către instituţiile publice din subordinea MS pentru încredinţarea serviciilor de mentenanţă către Adi Com Soft şi a spus că s-a declanşat o anchetă împotriva funcţionarei. Adi Com Soft are sediul la marginea satului Bradu, din judeţul Sibiu, şi este deţinută de Maria Prund, în calitate de unic asociat şi Ioan Prund, director general. Ioan Prund susţine, potrivit presei centrale, că suspiciunile de corupţie care planează asupra firmei sunt neîntemeiate, în condiţiile în care Adi Com Soft a încasat o sumă infimă de la MS pentru licenţele de contabilitate livrate, în timp ce alţi jucători de pe piaţa de profil rulează afaceri de milioane de euro. Afacerea a fost încheiată pe timpul fostului ministru Vasile Cepoi, iar acum se discutau condiţiile de asigurare a mentenanţei respectivelor licenţe. A fost momentul în care Georgeta Bumbac n-a mai aşteptat proceduri legale de achiziţii publice şi a trimis o circulară instituţiilor din subordinea MS prin care le impunea să ofere serviciile de mentenanţă firmei din Sibiu, după cum a constatat Corpul de control al primului ministru.

A mai fost implicată într-un scandal de corupţie

Şefa Direcţiei de Contabilitate din Ministerul Sănătăţii, care, printr-o coincidenţă (!), are funcţii de conducere şi la Ministerul de Finanţe, adică exact singurele două ministere care au contracte cu Adi Com Soft, a mai fost implicată în scandaluri de corupţie. Alături de Sorin Blejnar, fostul şef al ANAF, dar şi de alţi membri ai Comisiei de Autorizare a Antrepozitelor Fiscale din cadrul Ministerului Finanţelor Publice, constănţeanca Georgeta Bumbac a fost cercetată penal pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată. La acea dată, Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa a scos-o nevinovată. Acum, Georgeta Bumbac a fost dată de premier direct pe mâna procurorilor de la Parchetul General.

O funcţionară orientată încă din 2010, când preda la Spiru Haret!

De asemenea, amintim că, în 2010, când la acea vreme Georgeta Bumbac era funcţionar în cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Constanţa, cotidianul "Replica" prezenta activitatea acesteia. Mai exact, "Replica" de Constanţa atrăgea atenţia că Georgeta Bumbac se află în incompatibilitate, având în vedere că deţinea şi o firmă de contabilitate. În paralel, Bumbac figura şi pe statele de plată ale unei universităţi, acest lucru conducând la suspiciunea că funcţionara "chiuleşte" de la DGFP pentru a-şi onora cursurile cu studenţii. Urmare a verificărilor, a rezultat că programul de lucru de la DGFP este de la 8.30 la 16.30, iar cursurile pe care le preda Georgeta Bumbac aveau loc tocmai în acest interval. Mai exact, miercurea, în intervalul orar 12-14, Georgeta Bumbac preda "Proiecte financiar bancare", la Universitatea Spiru Haret. Suntem curioşi, în aceste condiţii, dacă Georgetei Bumbac îi sunt tăiate orele lipsă de la celălalt serviciu sau, dacă nu cumva, recuperează miraculous, în extra-program, deşi aşa ceva nu există la DGFP.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
hai ca ai zis-o
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
43742103017
5/49
2224208296
joker
564213191