REPLICA ONLINE CONSTANTA

26.4° Constanța Sâm., 23 Sept. 2023
Anul XX Nr. 6495
26.4° Constanța Sâmbătă, 23 Septembrie 2023 Anul XX Nr. 6495

Constantin Adrian Glugă: Vom fi peste tot, vom fi infiltrați și-n cluburi. Video

Constantin Adrian Glugă: Vom fi peste tot, vom fi infiltrați și-n cluburi. Video

Mirela PASCAL 29 mai 2023 | 00:00 6198

Constantin Adrian Glugă, comisarul șef al IPJ Constanța, a fost împuternicit pentru prima dată, în funcția de față, pe 1 iulie 2020, înlocuindu-l pe Constantin Dancu. Ulterior, a participat și la concurs și l-a luat cu brio, devenind șeful IPJ Constanța cu acte în regulă.Pentru cei care nu știu, Glugă vine de la Brăila, și spune că s-a adaptat destul de bine la Constanța, în ciuda faptului că este un oraș mare, iar infracționalitatea este în creștere. Constantin Glugă a acordat un interviu ziarului Replica, în cadrul căruia a vorbit despre protestele angajaților din MAI, despre problemele cu care se confruntă IPJ Constanța, despre pregătirile pentru noul sezon estival, dar și multe alte subiecte de interes.

Constantin Adrian Gluga: Vom fi peste tot, vom fi infiltrati si-n cluburi. Video

În debutul interviului, Constantin Adrian Glugă a vorbit despre cât de grea, sau ușoară, i-a fost adaptarea la Constanța.  ”Mai am puțin și fac 3 ani de când sunt la IPJ Constanta. M-am adaptat destul de bine, destul de repede, și asta, va trebui să o recunosc, doar datorită, înainte de toate, a unui colectiv extraordinar, pe care l-am găsit aici, și cu care chiar am făcut o echipă grozavă. Sunt niște oameni cu care lucrăm la foc continuu și sper că vom atinge standardele comunității. Am venit de la IPJ Brăila, via IPJ Dolj. Orice schimbare are și nostalgiile ei. La IPJ Brăila am lucrat din anul 1999, până în anul 2020, dar orice schimbare are, de asemenea, și provocările ei și în situația dată le-am acceptat. Am fost împuternicit o perioadă, până la acel moment, după a fost susținut examenul și am devenit Inspector Șef titular”, a  spus Adrian Glugă.

Glugă: O grevă generală a polițiștilor este total exclusă

După profesori, și polițiștii amenință cu greva. Sunt întemeiate nemulțumirile lor legate de salarizare? Ce ar însemna o gravă generală în Poliția Română? Există riscul blocării sistemului? ”Ce pot să spun înainte de toate este faptul că drepturile salariale pentru polițiști sunt prevăzute într-o lege și, evident, în niște acte subsecvente. Toate aceste drepturi salariale s-au asigurat fără niciun fel de problemă, nu au fost sincope, și din postura în care mă aflu, indiferent ce opinie aș emite legat de faptul că sunt sau nu sunt întemeiate nemulțumirile polițiștilor, ar fi una extrem de subiectivă, având în vedere și calitatea mea de polițist. Cred că dacă aducem în discuție două aspecte vom avea și răspunsul. Înainte de toate, ce înseamnă o grevă? Grevă înseamnă să lași lucrul în mod voit și colectiv, așa cum precizează Codul Muncii. Pe de altă parte este o lege, legea 360 din 2002, Statutul polițistului, care la capitolul "Interdicții", prevede, printre altele, această interdicție de a adera sau de a iniția o grevă. În al treilea rând, în același context, sunt de notorietate situațiile când polițiștii, ca urmare a unor demersuri efectuate de organizațiile sindicale, au organizat proteste vis-a-vis de nemulțumirile, inclusiv cele salariale. Ca atare, pe de-o parte, o grevă generală a polițiștilor este total exclusă, în contextul legislativ de care am vorbit”, a mai spus Glugă. ”Protestele au existat dintotdeauna, iar la acele proteste, ca să fim foarte clari, au participat doar polițiștii care nu erau planificați în servicii, polițiști de la nivel național, inclusiv IPJ Constanța. Pe cale de consecință, este exclus ca vreodată, în contextul legislativ actual, toți polițiștii să lase lucrul la unison, astfel încât să apară sincope din perspectiva activităților de menținere a ordinii publice, înainte de orice. Cei care au protestat erau în timpul liber, în concedii, în liber după serviciu”, a completat comisarul șef

Mai multe, în VIDEO de mai jos:

Deficit de personal al IPJ Constanța de 25 %

Și IPJ Constanta se confruntă cu un deficit grav de personal. În ce structuri este deficitul cel mai mare și câți polițiști au părăsit sistemul, prin pensionare sau la cerere, ne spune inspectorul șef. ”Deficitul de personal este o problemă, aș putea spune perpetuă de ceva timp și acum recunosc că am avut și momente mai dificile. La momentul de față, la nivelul IPJ Constanța, înregistrăm un deficit de aproximativ 20-21% și ne străduim ca acest deficit să fie echilibrat pe fiecare formațiune, structură și subunitate în parte, astfel încât să nu văduvim o structură de mai mult mulți lucrători, pentru că orice astfel de structură trebuie să își îndeplinească atribuțiile de serviciu. Așa cum spuneam, în contextul acestui deficit, am avut momente, când la nivelul IPJ Constanța s-au înregistrat funcții vacante în procent de peste 24-25%. În ultimii ani, am observat cu toții cred, au fost făcute demersuri, eforturi de către IPJ, de către Ministerul Afacerilor Interne, pentru a acoperi acest deficit și s-a ajuns astfel încât să avem câte 2 promoții, care au absolvit în fiecare ani în ultimii 2 -3 ani școlile de agenți. Inclusiv anul acesta, la IPJ Constanta am beneficiat de 94 de agenți din școlile de agenți, în luna aprilie, adică o promoție de tineri absolvenți”, a spus Glugă.

Județul Constanța nu are un bazin tradițional de recrutare

Însă, există o mare problemă: lipsa unui bazin tradițional de recrutare. ”Marea problemă, din această perspectivă, la IPJ Constanța o constituie următorul aspect. Județul Constanța nu are un bazin tradițional de recrutare. Tinerii nu își doresc foarte tare să intre în rândurile polițiștilor sau nici în rândul altor structuri din cadrul Ministerului Afacerilor interne. Cauzele pot fi multiple: mediul din care provin, dorințele și așteptările fiecărui tânăr de la carieră și viața personală. Așadar, plecând de la această caracteristică, ne confruntăm cu o fluctuație foarte mare a personalului, pentru că cei mai mulți dintre proaspăt absolvenții școlilor de agenți sau Academiei de Poliție, vin din alte județe de la nivel național și evident că după oarecare timp vor vrea să se întoarcă la locurile de baștină. Atunci este această fluctuație permanentă care ne dezavantajează și în contextul acesta trebuie să depunem eforturi pentru a-i încadra, a le perfecționa pregătirea, în special în perioada de tutelă și să ne străduim să îi determinăm să rămână în județul Constanța pentru o perioadă mai mare de timp, astfel încât să poată aduce un plus de valoare odată cu experiența pe care au acumulat-o.

Mai multe, în VIDEO de mai jos:

În 2022, 75 de polițiști au trecut în rezervă, doar 4 au părăsit sistemul la cerere

Cât despre polițiștii care au părăsit sistemul, anul trecut, Glugă spune că ”a fost primul an, după o îndelungată perioadă când, făcând o balanță, nu am ieșit pe minus. Anul trecut au fost 75 de lucrători de poliție, polițiști și agenți, care au trecut în rezervă cu drept la pensie și 4 alți lucrători care au părăsit sistemul la cerere. Nu a fost un fenomen extraordinar. Ne bucură că așa au stat lucrurile și sperăm că și în 2023 se vor continua aceleași demersuri. Există tot felul de inițiative la nivelul Ministerului pentru acoperirea acestui deficit. La orice unitate și orice structură, indiferent de nivelul ierarhic, orice om contează. Avem un deficit mai mare în corpul ofițerilor decât în corpul agenților și încercăm să menținem un echilibru la nivelul tuturor structurilor, fie că sunt operative sau neoperative, astfel încât să își poată îndeplini sarcinile. Există un echilibru, dar este adevărat că în corpul ofițerilor este un deficit ceva mai mare, procentual vorbind, decât în corpul agenților și așteptăm cu interes promoția din vara acestui an a Academiei de Poliție

Constantin Adrian Gluga: Vom fi peste tot, vom fi infiltrati si-n cluburi. Video

A scăzut rata infracționalității, în județul Constanța?

Sunt constănțenii, dar și turiștii, în siguranță?! Glugă spune că da. Mai mult, a scăzut și rata infracționalității în unele zone. ”Sper din tot sufletul că aceasta este și percepția comunității. Noi ne străduim să ne ducem la capăt toate sarcinile pe multe paliere și dacă ar fi să luăm în discuție ceea ce înseamnă înainte de orice activitățile cu caracter preventiv și activitățile de combatere. Acum dacă ar fi să plecăm de la niște cifre statistice, cu care am încheiat anul 2022 și această verificare de etapă la finele lunii aprilie, aș putea spune că lucrurile sunt sub control și oarecum într-un trend care ne avantajează”,a  spus Glugă.  ”La finele anului 2022 am înregistrat o ușoară scădere a infracționalității îndreptate împotriva persoanei, circa 2%, o ușoară scădere a infracționalității îndreptate împotriva patrimoniului, undeva până în 1%. Ce a mai reieșit din economia acestor date este că marea violență a fost într-o ușoară scădere și trendul se menține și în primele 4 luni ale anului 2023. Când vorbim despre marea violență ne referim la omor, tentativă de omor, vătămări cauzatoare de moarte. Tâlhăriile sunt pe un trend descendent și la finele anului 2022 și în primele 4 luni din 2023. Dacă m-aș referi acum la siguranța traficului rutier, iarăși finele anului 2022 a venit cu o scădere a numărului de persoane decedate în accidentele rutiere grave. Era la vremea respectivă o ușoară creștere a numărului de accidente rutiere grave, ceea ce înseamnă că, pe cale de consecință, și numărul de persoane rănite grav în urma accidentelor rutiere grave a fost puțin mai mare decât în 2021. La momentul de față suntem oarecum în aceeași notă. Coincidența face ca la finele lunii aprilie aveam același număr de persoane decedate, mai puțin față de perioada similară de anul trecut, ca și în decembrie 2022, adică pe la 6 persoane decedate. Cam asta ar fi imaginea de ansamblu la momentul de față. Infracționalitatea în sine este cea mai mare problemă cu care ne confruntăm. Ne dorim, deși ar fi o himeră să credem, că se va ajunge la infracționalitate 0. Ne dorim ca, plecând de la resursele pe care le avem la dispoziție, să menținem un control asupra acestei situații operative, cum o numim noi, adică infracțiunile sesizare și care se săvârșesc pe raza de competență”. Cât despre infracționalitatea juvenilă, „se află la aceleași cote și ne confruntăm cu tot soiul de fapte de natură penală comise de minori, loviri alte violențe, furturi, dar n-aș putea spune că este un fenomen sau că se concentrează într-o zonă anume. Este clar, de departe, că, la nivelul județului Constanța, municipiul Constanța, generează cele mai multe fapte de natură penală indiferent de natura lor, indiferent de cine sunt autorii faptelor

Clădirea Secției 5, în curs de renovare

De la 1 aprilie, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Constanţa acţionează cu trei autospeciale marca BMW. Glugă spune că parcul auto al IPJ  satisface absolut toate cerințele și nu sunt probleme privind acest aspect. Legat de  Logistică, șeful IPJ spune că sunt sedii de poliție aflate în curs de renovare, cele mai mari probleme fiind cu clădirea Secției 5.

Constantin Adrian Gluga: Vom fi peste tot, vom fi infiltrati si-n cluburi. VideoSecția 5 Poliției

Știu subiectul și cred că cel care a fost dezbătut amplu în spațiul public a fost cazul Secției 5, unde deja lucrurile sunt puse la punct. Au fost demarate de la vremea respectivă activitățile de modernizare, de renovare, și sunt în curs. IPJ Constanța gestionează și 75 de imobile clădiri aparținând IPJ Constanța și peste 30 de imobile care ne sunt date spre folosință sub diferite forme, comodat cel mai adesea. IPJ Constanța asigură logistic foarte multe structuri din cadrul Poliției Române, dar care nu sunt subordonate IPJ Constanța și chiar din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Ne-am străduit întotdeauna să asigurăm condiții de muncă rezonabile colegilor noștri și prioritățile au fost stabilite pe de-o parte, în funcție de alocațiile bugetare, iar pe de alta în funcție de capacitatea operațională a IPJ Constanța de a derula achiziții, lucrări și așa mai departe. Anul trecut, cred că peste 16 imobile au fost renovate cu niște sume consistente, plecând de la sedii ale IPJ Constanța, ale Brigăzii de Crimă Organizată, ale altor structuri din afara Poliției Române. Anul acesta sunt prevăzute undeva la 13-15 imobile, în funcție și de perioadele de timp pe care le avem la dispoziție, pentru a fi renovate. Însumate, și anul trecut și anul acesta, vorbim inclusiv de posturi de poliție din mediul rural și sedii de poliție din mediul urban, orășenești, municipale”, a spus Glugă.

Mai multe, în VIDEO de mai jos:

Sunt sau nu sigure testele anti-drog?

Cât de sigure sunt testele antidrog? ”Orice mecanism, într-un stat de drept este supus cel puțin unei etape de control, de verificare, indiferent de mecanismul despre care vorbim. Aceste teste anti-drog sunt verificate ulterior prin Institutul de Medicină Legală, unde se fac constatări, ca urmare a analizării probelor biologice recoltate. Dacă au existat situații în care rezultatul indicat de către test a fost infirmat de către constatarea medico-legala, aceste situații fac parte dintr-un mecanism de verificare, de control, astfel încât să nu rămânem la prima constatare, care să aibă niște consecințe juridice asupra conducătorilor auto. Aceste teste sunt achiziționate de la furnizori specializați, care au anumiți parametri de funcționare. Îmi place să cred că situațiile în care rezultatele testului au fost infirmate de constatarea medico-legala sunt absolut de natură obiectivă.”, a explicat Glugă.

Mai multe despre subiect, în VIDEO de mai jos:

Glugă: Sezonul estival este o piatră de încercare pentru IPJ Constanța

Și, pentru că vine sezonul estival, pregătirile au început ca întotdeauna, spune șeful IPJ Constanța. ”Și în anii trecuți ne-am făcut lecțiile încă de prin luna martie și tot am analizat de fiecare dată evoluția situației operative pe zona aceasta de litoral și resursele pe care le avem la dispoziție. Sezonul estival este într-adevăr o piatră de încercare pentru IPJ Constanța, pentru că este perioada în care, în vârf de sarcină, avem circa 300-400 de mii de turiști pe această zonă foarte îngustă, de la Năvodari până la Vama Veche, adică un județ de dimensiune cel puțin medie, dacă nu mare. Va trebui să facem față tuturor solicitărilor. (...) Cifra, la momentul de față, nu este stabilită, pentru câți polițiști vor fi detașați. Anul trecut am avut 229 de polițiști detașați pe perioada de sezon estival și sperăm că și anul acesta vom avea undeva în aceeași zonă. În funcție de domeniile pe care o activează, ponderea o reprezintă colegii de la structurile de ordine publică și poliție rutieră, ceea ce înseamnă că vor fi în uniformă. Vom avea colegii de la Investigații Criminale, care, evident, vor acționa și în ținută civilă, alături de multe alte structuri, care acționează de asemenea în perioada sezonului estival, pe litoral și în ținută civilă și în ținută de serviciu. (...) Ne așteptăm relativ la aceleași valori ale afluxurilor de turiști, ale problemelor cu care se confruntă”, a spus Glugă precizând, totodată, că vor fi polițiști inflitrați și în cluburi. ”

Polițiști, inflitrați în cluburile de pe litoral

Da, vom fi peste tot (n.red. vor fi polițiști îmbrăcați în civil în cluburi). Au fost ceva incidente de-a lungul anilor, ultimii 2-3 ani în cluburi și în toate zonele, inclusiv a celor de agrement. Da, vom fi peste tot unde este nevoie de noi, în zonele de interes operativ așa cum le numim noi„.

Mai multe, în VIDEO de mai jos:

Interviul integral îl puteți urmări în materialul de mai jos:

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


REPLICA

LOTO

6/49
3746324943
5/49
292427392816
joker
3034728106