REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.4° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
9.4° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Construcţii cu cântec în Năvodari. Doi investitori se acuză reciproc de lucrări ilegale

Construcţii cu cântec în Năvodari. Doi investitori se acuză reciproc de lucrări ilegale

Replica API 10 iunie 2019 | 00:00 2348

Renumita familie Pocora, implicată în proiect

Scandal între doi investitori din Năvodari. Ambii se acuză reciproc de construcţii ilegale la imobilele de opt, respective nouă etaje, situate pe un teren deţinut în coproprietate pe strada Promenadei.

În primă fază, SC Rin Food & Bar SRL a solicitat instanței ca, prin hotărârea ce o va pronunța, să emită o ordonanță președințială prin care să dispună sistarea executării de către Europrod Energy SRL a lucrărilor de construcție nelegal realizate, respectiv a construcției tip S+P , aflat în curs de execuție, pe terenul în suprafață indiviză de 2.907, 50 mp, ce face parte din suprafața totală de 4.815 mp, deținută în coproprietate de părțile litigante. De asemenea, a solicitat sistarea executării lucrărilor de construire nelegal realizate, respectiv a etajului 9 al construcției tip S+P+7E, cu spațiu comercial la parter și locuințe E1-E7 , aflate în curs de execuție. La rândul ei, Europrod Energy SRL acuză societatea parteneră exact de acelaşi lucru: lucări executate ilegal. A depus cerere reconvențională, prin care a solicitat sistarea executării de către SC Rin Food & Bar SRL (proiectul este realizat în parteneriat cu SC PG Delta Electron SRL, deţinută de soţii Pocora ) a lucrărilor nelegal executate, prin încălcarea autorizației de construire nr. 569/12.09.2017, respectiv a construcției aflată în curs de execuție pe terenul în suprafață indiviză de 1.907,5 mp, ce face parte din suprafața totală de 4.815 mp.

Piața imobiliară din zona Mamaia Nord – Năvodari este în continuă creștere. Zona este mult râvnită de investitorii care se îngrămădesc să construiască mastodonturi cu destinaţia de cazare şi alimentaţie publică. Două imobile de acest gen urmează să se construiască în zonă, care vor avea dublă destinaţie: rezidențial și hotelier. Investititorii: societăţile SC Rin Food & Bar SRL, administrată de Gabriel şi Mariana Bajdechi, împreună cu şi SC PG Delta Electron SRL, deţinută de soţii Pocora, şi Europrod Energy SRL, deţinută de Jelea Vizan, în vârstă de 85 de ani, născut în satul Izvorul Mare. În afară de un teren pe care-l deţin în coproprietate, cele două societăţi SC Rin Food & Bar SRL şi Europrod Energy SRL, mai au ceva de împărţit: acuzaţii care au ajuns şi pe masa magistraţilor.

SC Rin Food & Bar SRL şi SC PG Delta Electron SRL au obținut autorizația nr. 569/12.09.2017 pentru demararea unei construcții ,,S+P+7E, cu hotel, locuințe colective, SPA, restaurant la parter și parcaje la subsol, împrejmuire teren și organizare execuție lucrări”. Ulterior, mai exact la sfârşitul lunii decembrie 2017, între SC Rin Food & Bar SRL şi societatea Europrod Energy SRL a intervenit actul juridic reprezentat de contractul de vânzare-cumpărare a avut ca obiect ca obiect transmiterea dreptului de proprietate asupra cotei părți de ½ din terenul intravilan, în suprafața totală de 3.815 mp, respectiv suprafața indiviză de 1.907,5 mp, situat în Năvodari. Prin intermediul tranzacţiei, SC Rin Food & Bar SRL a cesionat către Europrod Energy SRL toate drepturile și obligațiile ce decurg din certificatul de urbanism nr. 485/25.05.2017 eliberat de Primăria Orașului Năvodari. Între părți s-a perfectat actul de alipire, prin care acestea au hotărât alipirea proprietăților, un teren compus din teren în suprafață de 4815 mp, deținut în coproprietate. La aceeași dată, s-a perfectat și acordul prin care s-a stabilit ca certificatele de urbanism și autorizațiile de construire să fie emise exclusiv pe numele fiecăruia dintre cei doi coproprietari. Europrod Energy SRL are şi ea o autorizaţie de construire a unui imobil S+P+8E, aflat în apropierea celui în curs de a fi edificat de către SC Rin Food & Bar SRL, pe terenul aflat în proprietatea indiviză a părților litigante.

SC Rin Food & Bar SRL acuză societatea parteneră de construţii ilegale

Societatea reclamantă, SC Rin Food & Bar SRL, a deschis o acţiune în instanţă, o ordonanţă presedinţială, prin intermediul căreia încearcă să blocheze investiţiile partenerului, pe motiv că nu respectă legea. Concret, acuză că Europrod Energy SRL a început edificarea unei construcții de tip S+P, în suprafață de 300 mp, distinctă de imobilul autorizat S+P+8E și pentru care nu i-a fost eliberată, în prealabil, vreo autorizație de construire. Această construcție, potrivit susținerilor reclamantului, se află chiar pe linia de hotar pe care părțile au stabilit-o pentru efectuatea în viitor a partajului celor două suprafețe deținute în indiviziune, destinația fiind cea a unei bucătării aferente restaurantului.

În esență, SC Rin Food & Bar SRL a arătat magistraţilor că edificarea unei asemenea construcții este de natură a-l prejudicia în mod considerabil, față de amplasarea și destinația sa, dar și față de împrejurarea că nu a obținut autorizația de construire în prealabil. Mai mult, reclamanta mai acuză că societatea pârâtă a depășit limitele autorizației de construire, procedând la supraetajarea neautorizată a imobilului S+P+8E prin edificarea unui etaj suplimentar, respectiv etajul 9, fapt ce încalcă prevederile urbanistice referitoare la procentul de ocupare a terenului, la coeficientul de utilizare a terenului, la regimul de înălțime în zonă, dar și la asigurarea însoririi construcției învecinate, aflată în proprietatea sa.

De precizat că, pentru acest fapt, Europrod Energy a fost sancţionată de primărie, pe 8 aprilie a.c., după ce s-a constatat că s-au executat lucrări de construire imobil P+9E, nerespectând proiectul autorizat prin AC 638/2018 extinzându-se și pe orizontală cu un corp de clădire având regimul de înălțime S+P cu amprenta la sol d e aproximativ 220 mp. Lucrările au fost sistate, începând cu 24 aprilie a.c., până la data intrării în legalitate, respectiv momentul emiterii autorizației de construire .

Cu privire la construcția tip S+P pe linia de hotar, pârâta a arătat că între părți au existat discuții, fiind de acord cu edificarea de construcții pe linia de hotar, respectiv o construcție tip S+P, iar reclamanta o piscină.

Şi Europrod Energy acuză societatea Rin Food & Bar SRL de construcţii ilegale

Şi, pentru că partenerul de afaceri îl acuză de ilegalităţi, şi societatea pârâtă a purces la acuzaţii. A depus cerere reconvențională , prin care a solicitat sistarea executării de către reclamanta-pârâtă, respectiv Rin Food & Bar SRL, a lucrărilor nelegal executate, prin încălcarea autorizației de construire nr. 569/12.09.2017, respectiv a construcției aflată în curs de execuție pe terenul în suprafață indiviză de 1.907,5 mp, ce face parte din suprafața totală de 4 . 815 mp, deținută în coproprietate de părțile litigante. Potrivit informațiile prezentate în instanţă, ar fi fost emisă o nouă autorizație de construire în cursul anului 2018 prin care a fost autorizată modificarea proiectului autorizat inițial, prin supraetajarea construcției în limita a 20% din suprafața desfășurată conform Legii nr. 50/1991 și recompartimentare interioară. Însă, Rin Food & Bar SRL ar fi încălcat prevederile și limitele autorizației de construire, în sensul că în loc de subsol, astfel cum a fost autorizată, a procedat la edificarea unui demisol, cu aceeași înălțime pe care ar fi trebuit să o aibă subsolul ce trebuia îngropat în pământ, prevăzut cu geamuri și ieșire la nivelul solului, situație ce a determinat în mod nepermis supraînălțarea neautorizată a construcției.

Acţiunea depusă de Rin Food & Bar SRL a fost repinsă, pe 30 mai a.c., de către Judecătoria Constanţa.

Unic acţionar şi administrator al firmei Europrod Energy este Jelea Vizan, în vârstă de 84 de ani, născut în satul Izvorul Mare. Europrod Energy a luat fiinţă în 2007, asociat unic şi administrator fiind Vizan Jelea, născut în 1931. Obiectul principal de activitate al firmei este „alte servicii de cazare“.

Rin Food & Bar SRL construieşte blocul din Năvodari împreună cu PG Delta Electron SRL, deţinută de Florin Cornel şi Elena Pocora. Societatea a avut pe mână contractul pe fonduri europene privind modernizarea șoselei Lumina-Năvodari, însă din cauza întârzierilor în execuție, finanțarea a fost pierdută. Potrivit SEAP, mica firmă din Năvodari a primit circa 40 de contracte de la stat, în valoare totală de aproape 10 milioane de euro.

Soţii Bajdechi dețin în proprietate restaurantul Integra de pe strada Adamclisi din Constanța, dar şi firma Line Residenţial.

M.P.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Pocora il are in spate pe imparatul Matei care i-a dat lucrari cu jumatate de profit inapoi. Un analfabet care avea doua roabe,o lopata si a primit soseaua Navodari-Lumina.
2
0
Si mai zice lumea ca orasul Navodari duce lipsa de investitori.
1
0
nu se egzista lucrari ilegale . nau fost legalizate inca . . .
2
0
Si Constanta si Navodari sunt localitati distruse de atatea constructii facute fara un plan urbanistic normal intocmit de arhitecti corecti !
7
0
Jurnalist superficiali, neinformati, actionariatul la Europrod sa schimbat demult.
3
0
doar eu stiu cum au luat terenurile cei doi!
5
0
petresc........atentie
1
1
Pocora ridica blocuri in contul meu cu bani de la drumul Navodari Mamaia
9
0

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212