REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.1° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
18.1° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Contract defectuos cu o firmă de 'casă' a Primăriei Constanța: Curtea de Conturi a dispus recuperarea unui prejudiciu de peste 1,5 milioane de lei

Contract defectuos cu o firmă de 'casă' a Primăriei Constanța: Curtea de Conturi a dispus recuperarea unui prejudiciu de peste 1,5 milioane de lei

Replica API 13 septembrie 2019 | 00:52 577

foto: Herarconi/Facebook

SC Herarconi SRL din Constanța este una dintre firmele obişnuite să colaboreze cu Primăria Constanţa. Încă de la înființare, societatea fostului pesedist Ion Jitaru, decedat între timp, a obținut nenumărate contracte cu administrația locală condusă multă vreme de Radu Mazăre. Unul dintre acestea a ajuns în atenția inspectorilor Curții de Conturi, care au constatat că a fost unul defectuos și pentru care s-a dispus recuperarea unui prejudiciu de peste 1,5 milioane de lei. Administrația locală încearcă, astfel, să recupereze paguba.

Curăţenia spaţiilor Primăriei Constanţa este asigurată de mai bine de un deceniu de aceeaşi firmă, Herarconi SRL, celebră pentru lipiciul pe care îl are la banii publici, încă de la înfiinţare sa, în anul 1998. Societatea deţinută în prezent de Carmen Jitaru a primit numai în intervalul 2007- 2015 aproape 70 de contracte cu administraţia locală şi judeţeană din Constanţa, în valoare de cica 6,3 milioane de euro. Principalul client este Primăria Constanţa (1,7 milioane de euro în februarie 2010, 490.000 de euro în august 2009, 426.000 de euro în septembrie 2014 etc).

Un contract încheiat în mandatul lui Radu Mazăre îi dă bătăi de cap actualei conduceri a primăriei, după ce Curtea de Conturi a dispus recuperarea unui prejudiciu de peste 1,5 milioane de lei. Astfel, Primăria Constanța a solicitat, la Tribunalul Constanța, anul trecut, obligarea societății la plata sumei de 1.678.143 lei reprezentând contravaloare kilometri neparcurși, dar menționați în foile de parcurs anexă la facturile emise de către societatea prestatoare în atenția primăriei, cu titlu de debit cuantificat cu caracter provizoriu. De asemenea, a solicitat obligarea la plata sumelor reprezentând debit aflat în corelație directă cu kilometri neparcurși dar menționați în foile de parcurs anexă la facturile emise de către pârâtul prestator în atenția reclamantului; obligarea la plata foloaselor nerealizate sub forma dobânzilor bancare raportat la toate sumele încasate nejustificat și obligarea la plata cheltuielilor de judecată.

În cursul anului 2013, urmare unui control efectuat de către Curtea de Conturi, a fost emisă Decizia nr.71/7.08.2013 potrivit căreia ordonatorul de credite al UATM Constanta va dispune măsuri în vederea stabilirii întinderii prejudiciului pentru plățile nelegale efectuate reprezentând contravaloarea kilometrilor care, deși nu au fost efectuați, au fost trecuți în foile de parcurs anexa la facturile prezentate de prestatorul serviciului de transport persoane, SC Herarconi, și plătite de UATM Constanța și de recuperare a acestuia conform prevederilor legale. Împotriva acestei decizii au fost formulate căile legale de atac, respectiv contestație administrativă și contestație în fața instanței de judecată, fond și recurs. Contestația a fost respinsă, recursul deopotrivă fiind respins. În considerarea acestor soluții, în raport de măsurile dispuse de către Curtea de Conturi a fost emisă dispoziția primarului nr.3372/17.12.2015 prin care a fost stabilit prejudiciul cauzat urmare derulării defectuoase a contractului, în sumă de 1.678.143 lei, în ceea ce privește sumele cu titlu de foloase nerealizate.

Contractul semnat în mandatul lui Radu Mazăre

Când a fost semnat, mai exact, contractul? Urmare unei licitații publice din decembrie 2009, a fost perfectat acordul cadru de servicii privind transportul de persoane, cu contractele subsecvente din 2010, 2011 și 2012. Acestea au vizat punerea la dispoziția prestatorului de servicii a unui număr de 66 autoturisme pentru asigurarea serviciului de transport persoane, autoturismele fiind deținute în leasing de către primărie. Administrația locală acuză societatea că nu a respectat una dintre clauzele contractului, emițând facturile raportat la un număr de kilometri echivalenți calculați prin înmulțirea cantității de combustibil care trebuia să fie respectată și împărțit la norma de consum a fiecărui autoturism, în loc să fie aplicat la numărul de kilometri parcurși potrivit foilor de parcurs, așa cum era stipulat conform prevederilor contractuale. Curtea de Conturi a reținut că au fost efectuate plăți în sumă de 1.678.143 lei reprezentând contravaloarea a 1.073.950,58 km neparcurși, dar menționați în foile de parcurs ale autovehiculelor, și achitați de către UATM Constanța.

Societatea a arătat în instanță că pe tot parcursul derulării acordului cadru a respectat cerințele stipulate în caietul de sarcini, iar ca modalitate de executare a contractului a pus la dispoziția beneficiarului conducători auto pentru 17 autovehicule, puse la dispoziție de beneficiar, celelalte autovehicule erau conduse de șoferii/utilizatorii repartizați de PMC in număr de 49. Toți conducătorii auto puși la dispoziția beneficiarului au respectat și îndeplinit toate sarcinile trasate și obligațiile pe care le aveau.

În instanță, s-a solicitat administrarea în cauză a unei probe cu expertiză contabilă având ca obiectiv stabilirea sumelor cu titlu de foloaselor nerealizate. Magistrații au respins acțiunea, la finele anului trecut, precizând că nu a fost dovedită executarea necorespunzătoare a obligațiilor contractuale de către pârâtă, având în vedere erorile constatate în completarea proceselor-verbale de predare-primire încheiate cu societatea de leasing de reprezentanții reclamantului, în raportul de expertiză, astfel cum a fost completat ulterior, reținându-se că numărul de kilometri constatat a fi neefectuat de Curtea de Conturi a fost rezultatul unui calcul incorect.

Primăria Constanța a formulat recurs, în august, iar la termenul de joi, 11 septembrie, magistrații au amânat cauza pentru 9.10.2019, pentru ca Primăria Constanța să ia cunoştinţă de conţinutul întâmpinării.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
parchet laminat, ca altfel de parchet nu se baga
0
0
de ce inchiriaza primaria spatii in MALL?
5
0
Bai postaci comunisti, problema este a clauzelor contractuale. Cum se intampla cu Polaris. Labarii aia stiu ca indiferent daca fac treaba sau nu, contractul nu poate fi reziliat, decat cu plata unei sume uriase catre compania de salubrizare. De aceea iarna masinile de gunoi fac deszapezire, proasta bineinteles, iar prostii raman ingropati in gunoi amestecat cu zapada!
4
0
curtea de conturi pierde in instanta ca judecatorii sunt infractori ! La fel ca faptasii !!!
6
1
curtea de conturi gaseste numai prostii si apoi pierde in instanta.
4
2
Are bai nea Vasile ca din banii furati asa se intoarce parandaratul
6
0
Contravaloare Km.neparcursi dar mentionati in foile de parcurs anexa la facturile emise de catre SPGCPSDPP director Tanase ,intalnim si la Primaria Costinesti cu acordul primarului Cristea Traian .Baieti buni amandoi !Curtea de Conturi a verificat dar nu stim ce ? Nereguli nu s-au gasit nici la contractele directe nu putine la numar ,oferite cu dedicatie de ani de zile de catre coordonatorul de credite tot acelasi primar Cristea Traian catre firma Viralex Complex 2005 fratilor Balan Virgil si Alexandru.Vorbim de bani multi care se pierd cu acordul celor care ar trebui sa-i gestioneze aprig.
5
0
Un articol de cacat! Domnul ziarist, bate campii cu gratie! Ce vina are primarul ca directorul economic si contabilul, nu au verificat documentele atasate la factura?? Si ce conteaza cine a semnat contracul? Curtea de conturi a stabilit ca prestatorul a incalcat prevederile contractului si a umflat facturile!!! Da, asa e cand suntem prosti, habar nu avem de contabilitate, dar ne dam cu parerea!!
4
8
si mai poate zice cineva ca urbea asta e saraca si nu sunt bani? ia uite ce de bani se imprastie colo si colo, si Cazinoul sta sa cada, si nu s-a facut nimic concret in oras.Daca banul public s-ar fi gestionat corect nu mai trebuia sa intindeti mana la nimeni pentru a reabilita Cazinoul.Administratia de mazare-fagabou v-a ramane in istoria Constantei drept cea mai paguboasa administratie care a avut-o urbea asta.
10
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218