REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.4° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
7.4° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Copii folosiți drept cobai pentru teste cu sânge infectat cu hepatită C și HIV

Copii folosiți drept cobai pentru teste cu sânge infectat cu hepatită C și HIV

A.F. 23 aprilie 2024 | 00:00 158

Adevărata amploare a numărului de teste medicale care au folosit produse din sânge infectat pe copii în anii '70 și '80 a fost dezvăluită de documente consultate de BBC News. Acestea dezvăluie o lume secretă a testelor clinice nesigure care implicau copii în Marea Britanie, în timp ce medicii plasau obiectivele de cercetare înaintea nevoilor pacienților.

Copii folositi drept cobai pentru teste cu sange infectat cu hepatita C si HIV

Acestea au continuat timp de peste 15 ani, au implicat sute de persoane și au infectat majoritatea cu hepatita C și HIV.

Un pacient supraviețuitor a declarat pentru BBC că a fost tratat ca un "cobai".

Testele au implicat copii cu tulburări de coagulare a sângelui, în condițiile în care, de multe ori, familiile nu își dăduseră consimțământul pentru ca aceștia să participe. Majoritatea copiilor care s-au înscris sunt acum morți.

Documentele arată, de asemenea, că medicii din centrele de hemofilie din întreaga țară au folosit produse din sânge, deși se știa că acestea erau contaminate.

O penurie de produse din sânge în Marea Britanie în anii 1970 și 1980 a făcut ca acestea să fie importate din SUA. Donatorii cu risc ridicat, cum ar fi deținuții și dependenții de droguri, au furnizat plasmă pentru tratamente, care era infectată cu viruși potențial fatali, inclusiv hepatita C - care atacă ficatul, provocând ciroză și cancer - și HIV.

Unul dintre produsele din sânge, cunoscut sub numele de Factor VIII, a fost considerat extrem de eficient pentru oprirea sângerărilor, dar se știe, de asemenea, că este contaminat cu viruși.

O anchetă publică este în curs de desfășurare cu privire la acest scandal. Raportul final va fi prezentat în luna mai.

„Cobai“

Luke O'Shea-Phillips, în vârstă de 42 de ani, suferă de hemofilie ușoară - o tulburare de coagulare a sângelui care face ca el să aibă vânătăi și să sângereze mai ușor decât majoritatea.

El a contractat hepatita C, o infecție virală potențial letală, în timp ce era tratat la Spitalul Middlesex, din centrul Londrei, care i-a fost administrată din cauza unei mici tăieturi la gură, la vârsta de trei ani, în 1985.

Documentele consultate de BBC sugerează că i s-a administrat în mod deliberat produsul sanguin - despre care medicul său știa că ar fi putut fi infectat - pentru a putea fi înscris într-un studiu clinic.

Medicul a vrut să afle cât de probabil erau pacienții să se îmbolnăvească de la o nouă versiune a factorului VIII tratat termic. Deși nu fusese niciodată tratat pentru afecțiunea sa, lui Luke i s-a administrat Factor VIII tratat termic pentru a opri sângerarea gurii.

O scrisoare a medicului lui Luke, Samuel Machin, adresată unui alt expert în hemofilie, a fost prezentată ca dovadă în cadrul anchetei publice privind scandalul sângelui infectat.

Scriindu-i lui Peter Kernoff, de la Royal Free Hospital din Londra, doctorul Machin a detaliat tratamentul lui Luke și al unui alt băiat, întrebând: "Sper că vor fi potriviți pentru testul dumneavoastră cu tratament termic".

Cu câteva luni mai devreme, Dr. Kernoff a făcut apel la colegii săi medici din domeniu pentru a identifica pacienți potriviți pentru studii clinice. Mai exact, a spus el, aceștia trebuiau să fie "pacienți netratați anterior", cunoscuți sub numele de "PUP" în comunitatea medicală.

Aceștia erau, de asemenea, supranumiți "hemofilici virgini" - un termen scris pe fișa medicală a lui Luke de către Dr. Machin.

"Am fost un cobai în studii clinice care ar fi putut să mă ucidă", a declarat Luke pentru BBC. "Nu există o altă modalitate de a explica acest lucru - tratamentul meu a fost schimbat pentru a putea fi înscris în studiile clinice. Această schimbare de medicație mi-a provocat o boală fatală - hepatita C - și totuși mama mea nici măcar nu a fost anunțată".

"Pentru lumea științifică, a fost un beneficiu incredibil să fiu un hemofilic virgin", a adăugat el. "Să fii o farfurie Petri curată prin care să înțelegi știința, am fost, fără îndoială, o parte din asta."

„Șobolani de laborator“

Cu toate acestea, dovezile studiilor clinice au stârnit îngrijorări mai largi.

"Un pacient ar trebui să primească întotdeauna cel mai bun tratament posibil și ar trebui să-și fi dat întotdeauna consimțământul în cunoștință de cauză - dacă acești doi factori nu au fost atinși, atunci un studiu ar fi considerat foarte problematic", spune profesorul Emma Cave, profesor de drept al asistenței medicale la Universitatea Durham.

Profesorul Edward Tuddenham, care a fost medic specialist în hemofilie la Royal Free Hospital în anii 1980, a confirmat aceste temeri. Când a fost întrebat dacă el crede că standardele etice au fost respectate în timpul studiilor clinice din anii 1980, a răspuns simplu: "Nu."

Investigația BBC a dezvăluit că doctorii Machin și Kernoff făceau parte dintr-o comunitate de medici cu ambiții de cercetare similare.

O școală specializată de lângă Alton, în Hampshire, era frecventată de o cohortă mare de băieți hemofilici. Școala pentru copii cu dizabilități avea la fața locului o unitate de hemofilie a NHS, astfel încât băieții care aveau hemoragii puteau fi tratați rapid și apoi se puteau întoarce la cursuri.

Medicul lor, Dr. Anthony Aronstam - care a și murit între timp - a folosit cohorta sa "unică" de băieți pentru studii clinice extinse. O serie de experimente a analizat dacă utilizarea a de trei până la patru ori mai mult factor VIII decât cel necesar în mod normal unui copil ar ajuta la reducerea numărului de sângerări pe care acesta le avea.

Acesta a fost un tratament preventiv, cunoscut sub numele de profilaxie, și a implicat injecții repetate cu produse de Factor VIII infectate și teste de sânge de urmărire. Concentrațiile ridicate de produse de sânge infectate au fost administrate băieților fără consimțământul lor - sau al părinților lor, citează stiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212