REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.2° Constanța Lun., 20 Mai 2024
Anul XX Nr. 6735
12.2° Constanța Luni, 20 Mai 2024 Anul XX Nr. 6735
 

Coronavirus: EMA a autorizat primul vaccin anti-COVID-19 produs de Sanofi şi GSK

Coronavirus: EMA a autorizat primul vaccin anti-COVID-19 produs de Sanofi şi GSK

A.F. 12 noiembrie 2022 | 00:00 182

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunţat joi că a aprobat utilizarea ca doză booster a unui vaccin anti-COVID-19 de nouă generaţie dezvoltat de compania franceză Sanofi şi partenerul său britanic GSK împotriva variantei Beta a noului coronavirus, dar care a furnizat rezultate pozitive şi împotriva variantei Omicron în cadrul studiilor clinice, informează AFP şi Reuters.

Acest vaccin, denumit VidPrevtyn Beta, va putea fi administrat ca doză booster acelor persoane de peste 18 ani care au primit deja schema primară de vaccinare, bazată pe alte seruri anti-COVID-19 autorizate pe piaţa europeană, precum vaccinurile cu ARN mesager dezvoltate de Pfizer şi Moderna şi cele cu vector viral dezvoltate de AstraZeneca şi Johnson&Johnson, au precizat reprezentanţii EMA într-un comunicat, scrie Agerpres.

Potrivit Reuters, vaccinul autorizat joi de EMA are la bază proteine obţinute în laborator de Sanofi şi un ingredient adjuvant furnizat de GSK, care creşte reacţia imunitară.

Vaccinul Sanofi-GSK conţine proteine aflate la suprafaţa variantei Beta a noului coronavirus, ce a fost identificată pentru prima dată în Africa de Sud la jumătatea anului 2020 şi care a fost înlocuită apoi în 2021 de varianta Delta şi, ulterior, de varianta Omicron.

După analizarea rezultatelor furnizate de studiile clinice, EMA a anunţat că o doză booster de VidPrevtyn Beta este cel puţin la fel de eficientă ca o doză a vaccinului Pfizer-BioNTech în ceea ce priveşte restaurarea protecţiei împotriva COVID-19.

Cercetările pentru un vaccin anti-COVID-19 întreprinse de Sanofi şi GSK, doi dintre cei mai mari producători de vaccinuri din lume, au fost amânate de mai multe ori.

Vaccinul lor candidat din prima generaţie nu a produs nivelul dorit de protecţie la persoanele vârstnice, în 2020. Apoi, cei doi parteneri s-au orientat spre combaterea variantei Beta a noului coronavirus, o decizie care a necesitat cercetări suplimentare ce au durat mai multe luni.

Producătorii dominanţi de pe piaţa vaccinurilor anti-COVID-19, alianţa Pfizer-BioNTech şi compania Moderna, şi-au cimentat şi mai mult poziţia de lider pe pieţele din Europa şi din Statele Unite după ce au lansat vaccinuri booster create în mod specific pentru a combate varianta Omicron.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
392234462419
5/49
22315123624
joker
61933284515