REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.8° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
15.8° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

Coronavirus - OMS, după ce AstraZeneca a întrerupt testarea vaccinului său: Siguranţa este prioritară

Coronavirus - OMS, după ce AstraZeneca a întrerupt testarea vaccinului său: Siguranţa este prioritară

Replica API 10 septembrie 2020 | 00:00 998

Siguranţa unui potenţial vaccin pentru COVID-19 este ''primul şi cel mai important aspect pe care îl avem în vedere'', a declarat miercuri coordonatoarea departamentului ştiinţific din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) după ce studiul clinic ce viza testarea unui vaccin candidat dezvoltat de compania AstraZeneca a fost întrerupt din cauza îngrijorărilor legate de efectele sale secundare, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Lansarea unui vaccin eficient este considerată un pas crucial în ajutarea economiilor afectate să îşi revină după pandemia de coronavirus.

''Doar pentru că vorbim despre viteză... nu înseamnă că începem să facem compromisuri sau să facem treabă de mântuială în privinţa a ceea ce ar fi evaluat în mod normal", a spus medicul Soumya Swaminathan în cadrul unui eveniment online.

''Procesul trebuie să respecte în continuare regulile jocului. În cazul medicamentelor şi vaccinurilor administrate oamenilor, în primul şi cel mai important rând trebuie să se testeze siguranţa'', a declarat ea.

Oficialii OMS nu au răspuns imediat unor întrebări transmise de Reuters cu privire la decizia companiei AstraZeneca de a întrerupe testele clinice la nivel mondial - inclusiv în ceea ce priveşte studii clinice aflate în stadiu avansat - ale vaccinului său experimental împotriva COVID-19 din cauza unei boli inexplicabile apărute la un participant la studiu.

Vaccinul, pe care AstraZeneca îl dezvoltă împreună cu Universitatea Oxford, a fost descris anterior de OMS ca fiind, probabil, cel mai important candidat la nivel mondial şi cel mai avansat din punct de vedere al stadiului de dezvoltare.

OMS se află în plin proces de definitivare a unei iniţiative de formare a unei coaliţii la nivel mondial, denumită ''ACT (Access to COVID-19 Tools) Accelerator'', în speranţa asigurării unui acces echitabil la vaccinuri, tratamente şi diagnostice pentru noul coronavirus, atât în ţările bogate, cât şi în cele sărace. Pe lângă cele 92 de state cu venituri reduse care caută ajutor, şi-au exprimat interesul şi aproximativ 79 de ţări cu posibilităţi financiare mai mari, termenul limită pentru asumarea angajamentelor fiind 18 septembrie, notează Reuters. Însă, unele state care au încheiat acorduri proprii privind achiziţionarea de vaccinuri împotriva noului coronavirus, inclusiv Statele Unite, au anunţat că nu se vor alătura iniţiativei OMS.

Componenta principală a ACT Accelerator, cunoscută drept planul COVAX, speră să asigure o cantitate suficientă de vaccin pentru a furniza două miliarde de doze până la sfârşitul anului 2021, deşi obiectivele privind strângerea de fonduri suferă întârzieri. Achiziţia în volum mare şi tarifarea eşalonată, oferite de unii producători, ar putea face vaccinul mai accesibil, a precizat Soumya Swaminathan.

''Este nevoie de uniune. Dacă fiecare ţară şi fiecare organizaţie încearcă să realizeze acest lucru pe cont propriu, va fi (un proces) îndelungat şi dificil'', a notat ea. ''Este pentru prima dată când omenirea va avea nevoie de vaccinuri în miliarde de doze'', a mai spus Soumya Swaminathan.

Nouă companii farmaceutice s-au angajat marţi să ''respecte integritatea procesului ştiinţific'' în contextul presiunii cu care se confruntă pentru a produce rapid un vaccin anticoronavirus. Într-o declaraţie comună, producătorii de medicamente au dat asigurări că vor transmite vaccinuri spre aprobare doar după demonstrarea siguranţei şi eficacităţii lor prin ''studii clinice de amploare şi de înaltă calitate''. Companiile au promis că ''siguranţa şi starea de bine a indivizilor vaccinaţi vor fi întotdeauna prioritare''. Angajamentul este semnat de directorii executivi ai companiilor AstraZeneca, BioNTech, GlaxoSmithKline, Johnson & Johnson, Merck, Moderna, Novavax, Pfizer şi Sanofi.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
bani multi mai putin sanatatea , siguranta oricarui vaccin are un procent!
0
0
Tot asa o so tinem pana trece si vara 2021. Vaccin ...mai vedem.
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272