REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.4° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
9.4° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Coronavirus - Studiu: tinerii care se vaccinează cu a doua doză de vaccin sunt slab protejați de infectare

Coronavirus - Studiu: tinerii care se vaccinează cu a doua doză de vaccin sunt slab protejați de infectare

Replica API 19 martie 2022 | 00:00 333

O a doua doză de rapel de vaccin pe bază de ARN mesager poate avea doar un "beneficiu marginal" împotriva infecţiilor cu COVID-19 la adulţii tineri sănătoşi, potrivit unui studiu israelian publicat miercuri în New England Journal of Medicine, relatează AFP. Studiul a fost realizat în rândul a circa 600 de angajaţi sanitari de la centrul medical Sheba, dintre care 270 au primit o a doua doză de rapel (a patra doză de vaccin) cu serurile anti-COVID-19 de la Pfizer sau Moderna, la patru luni după ce au primit a treia doză de vaccin. Restul au primit doar trei doze de vaccin de la Pfizer.

În general, a patra doză este sigură şi aduce nivelul de anticorpi neutralizanţi, care blochează infectarea celulelor cu coronavirus, la nivelul de după cea de-a treia doză, potrivit studiului. Studiul, care a fost realizat în momentul în care varianta Omicron circula la scară largă în Israel, sugerează totuşi că a patra doză oferă puţina protecţie suplimentară împotriva infecţiei, în pofida scăderii treptate a nivelurilor de anticorpi pentru cei care au primit trei doze, scrie stiripesurse.ro.

A patra doză cu serul Pfizer scade riscul de a fi infectat cu COVID-19 cu 30% faţă de trei doze, iar cea de la Moderna scade riscul cu 18%. Protecţia împotriva formelor simptomatice ale bolii este într-o oarecare măsură mai bună decât în cazul celor care au primit trei doze: 43% cu Pfizer şi 31% cu Moderna. Aceste rezultate sugerează beneficii minore însă ar trebui considerate cu prudenţă, având în vedere numărul mic de participanţi la studiu.

Potrivit autorilor cercetării, conduse de profesorul Gili Regev-Yochay, studiul pare să indice că cele trei doze de vaccinuri dezvoltate împotriva formei iniţiale de COVID-19 au atins un plafon în ceea ce priveşte răspunsul imunitar şi că dozele de rapel nu fac decât să restabilească această imunitate, fără a o mări. "În plus, am observat o eficacitate scăzută a vaccinului împotriva infecţiilor în rândul angajaţilor sanitari şi o încărcătură virală relativ mare, ceea ce sugerează că pacienţii infectaţi erau contaminanţi. Deci, o a patra doză ar putea avea doar un beneficiu marginal pentru ei", a spus el.

Alţi experţi au afirmat că acest studiu arată necesitatea dezvoltării de noi vaccinuri.

"Dacă Omicron continuă să circule şi noi folosim în continuare vaccinurile anti-COVID-19 din prima generaţie, sunt de acord cu concluziile autorilor" în cazul adulţilor tineri sănătoşi, a declarat Julian Tang, virolog la Universitatea din Leicester. "O a patra doză va aduce beneficii persoanelor în vârstă şi din grupurile mai vulnerabile", cum ar fi cele cu comorbidităţi, a spus el. "În mod ideal, avem nevoie de noi vaccinuri împotriva COVID-19 dezvoltate special împotriva Omicron dacă vrem să îmbunătăţim protecţia celor mai vulnerabili, la fel ca atunci când dezvoltăm vaccinul antigripal în fiecare an", a adăugat el.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212