rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 18 iunie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

INTERVIU cu directorul general al SNN SA

Cosmin Ghiţă, Nuclearelectrica: ‘Dacă vrem proiecte nucleare, avem nevoie să ne creştem specialiştii’

Cosmin Ghiţă

Cel mai tânăr director din istoria Societăţii Naţionale Nuclearelectrica SA, Cosmin Ghiţă, are un CV impresionant: a studiat în America, a fost stagiar la Ministerul Afacerilor Externe din România, a lucrat pentru Chevron, dar şi pentru compania americană Amerocap. Din punct de vedere financiar nu neagă faptul că probabil “în afară” confortul ar fi fost mai mare. Dar, susţine Cosmin Ghiţă, în cadrul unui interviu acordat cotidianului “Replica” de Constanţa: “Îmi doresc ca experţii români să rămână să lucreze în România, pentru proiecte româneşti, pentru români.

Este un aspect foarte subiectiv pentru mine întrucât eu m-am întors în România din dorinţa de a lucra aici, de a face o diferenţă în bine în proiecte din ţara mea”. Cum comentează, pe de altă parte, situaţia specialiştilor români tentaţi să plece din ţară, din raţiuni financiare, ori soarta reactoarelor 3 şi 4 – în ce stadiu se află proiectul şi de ce are nevoie România de materializarea acestui proiect, aflaţi din rândurile următoare:

Reporter: Domnule Cosmin Ghiţă, venirea dumneavoastră pe acest post de conducere a provocat o anumită uimire, având în vedere că sunteţi foarte tânăr. Din punct de vedere al CV-ului, al experienţei dvs., se poate aprecia că totul este în regulă. Dar, spuneţi-ne ce v-a determinat pe dvs. să acceptaţi acest post?

Cosmin Ghiţă: Sunt convins că venirea mea la Nuclearelectrica a provocat uimire având în vedere vârsta. Pe de alta parte vârsta, şi nu o spun în apărarea mea, vârsta nu ar trebui sa constituie o etichetă. Contează cunoştinţele acumulate, experienţa în diferite domenii, în proiecte majore care implică gestionarea şi coordonarea unui număr foarte mare de variabile, cu evaluare si gestionare optimă a riscurilor, în pieţe diferite, cu actori diferiţi, proveniţi din medii diferite şi experienţe complexe.

Toate acestea definesc un om şi capacitatea lui de a coordona profesionist o organizaţie. Domeniul energiei nu mi-a fost niciodată străin, nici mediul financiar-economic, proiectele mari, provocările majore. Întotdeauna mi-a plăcut ceea ce am făcut, îmi place evoluţia profesională înţeleasă ca dezvoltare personală de capabilităţi, nu în sens ierarhic.

Nuclearelectrica a însemnat implicare pentru dezvoltarea acestei organizaţii, dezvoltarea şi implementarea unor proiecte strategice, nu doar pentru companie, ci pentru România. A mai însemnat provocarea de a lucra zi de zi cu o mare echipă de profesionişti şi de a poziţiona compania cât mai sus din toate punctele de vedere. Ceea ce se vede din afară este un producător nuclear de energie, dar în spate este o activitate extrem de complexă.

Cum poziţionezi compania pe piaţa de energie sau capital înseamnă de fapt capabilitate managerială de a susţine operarea, producţia de energie şi fascicule de combustibil şi investiţiile. Este practic strategia care te dezvoltă. Ceea ce îmi doresc este ca la terminarea mandatului meu, SNN să fie compania cu cele mai mari proiecte energetice implementate şi în curs de realizare, retehnologizarea Unităţii 1, proiectul Unităţilor 3 şi 4 - partea care ţine de SNN -, instalaţia de detritiere, depozitul de combustibil intermediar, achiziţii majore într-o manieră eficientă, coerentă financiar şi calendaristic.

În plus, îmi doresc nişte oameni satisfăcuţi şi recompensaţi meritocratic pentru munca lor, investitori multumiţi de rezultate, implicit, fructificarea avantajelor pieţei de capital pentru companie. Unul dintre cele mai mari obiective ale mele este să adun „creiere” pentru formarea unei noi generaţii de specialişti. Dacă vrem proiecte nucleare, avem nevoie să ne creştem specialiştii.

Rep.: La nivel internaţional, cum este cotată Centrala Nucleară de la Cernavodă? Pot exista temeri din punct de vedere al siguranţei?

Cosmin Ghiţă: Printre cele mai bune la nivel global! Nivelul de securitate nucleară al CNE Cernavodă este unul excelent, evaluat şi cuantificat ca atare de către experţi internaţionali. În toate ariile de operare, mentenanţă, protecţie radiologică, comportamente umane specifice etc. Experţii CNE Cernavodă sunt unii dintre cei mai buni la nivel internaţional.

Nu este o laudă, este un fapt. Operăm la cele mai înalte standarde de securitate nucleară, prioritizăm securitatea nucleară, restul funcţiilor companiei fiind stabile în funcţie de acest obiectiv major. Nu există motiv de îngrijorare, poate doar de mândrie faţă de această performanţă a României într-un domeniu oricum considerat elitist la nivel internaţional.

Rep.: S-a tot discutat, pe parcursul anului trecut, dar şi în anii anteriori, că se pune accent mai mare pe profit, în detrimentul retehnologizării. Care este realitatea? – dacă ne puteţi oferi şi în cifre o situaţie.

Cosmin Ghiţă: Realitatea este aşa: realizarea oricărui proiect de investiţii depinde de realizarea de profit! Invariabil. Cum să poti sa dezvolţi proiecte de investiţii interne dacă nu depui eforturi să ai si susţinerea financiară necesară? Proiectul retehnologizării Unităţii 1, deja început din toamna anului 2017, structurat în trei etape majore, are în prezent un cost estimat, rezultat din comparaţia cu alte unităţi CANDU care au trecut printr-un astfel de proces, de 1,2 - 1,5 miliarde de Euro.

Sigur, suma exactă va fi dată de Studiul de Fezabilitate stabilit a fi finalizat în anul 2021. Această valoare va fi acoperită din fonduri interne ale SNN, acumulate în timp şi distribuite în funcţie de necesarul de cheltuieli pentru fiecare etapă majoră, dar acumulate din profit, la care se adaugă contractarea de credite şi valorificarea pieţei de capital prin emisiune de obligaţiuni sau alte avantaje.

Ca să contractezi creditele necesare ai nevoie să dovedeşti stabilitate financiară, ca să poţi beneficia de mecanismele pieţei de capital, ai nevoie să poziţionezi credibil compania pe piaţă. Toate aceste elemente se leagă şi dacă sunt coordonate riguros, acestea concură pentru a furniza companiei sursele necesare.

Pe de altă parte, un profit bun îţi garantează realizarea investiţiilor curente în securitate nucleară, în retenţia personalului, dacă ne dorim să nu mai plece. Realizarea de profit trebuie să fie un efort constant al unui management responsabil pentru activitatea companiei şi personalul său. În lipsa acestuia, nu vorbim doar de o stagnare temporară, ci de efecte negative multiple.

Dacă vă veţi uita la noua paradigmă a energiei nucleare la nivel global, veţi observa că însăşi industria militează acum puternic pentru un echilibru constant între rezultatul financiar şi nivelul de securitate nucleară şi investiţii, acestea condiţionându-se reciproc pentru o plasare a industriei ca sursă sigură în politica decarbonizării. Profitul şi securitatea nucleară / investiţiile nu sunt reciproc exclusive, acest echilibru nu implică compromisuri, ci doar management responsabil.

Reporter: Ce anume ar putea pune în pericol producţia? Sau rezultatele financiare?

Cosmin Ghiţă: Sunt extrem de puţine situaţiile care ar pune în pericol producţia unui operator nuclear. Operatorul nuclear este foarte puţin dependent de factorul climatic, aşadar, într-o situaţie extremă, doar un nivel foarte redus al Dunării, adică o insuficienţă legată de apă de răcire, ar putea conduce la oprirea unei unităţi sau a ambelor. Dar acest lucru s-a întâmplat o singură dată în anul 2003, când a fost oprită Unitatea 1 pentru câteva zile.

În acest caz, oprirea înseamnă doar o producţie mai scazută, neafectând în nici un fel securitatea nucleară. Pe de altă parte, rezultatele financiare depind foarte mult de piaţa de energie, de preţul de vânzare. Cea mai mare parte a veniturilor SNN provine evident din vânzarea producţiei. Rezultatele SNN în anul 2018, până la nivelul trimestrului 3, cea mai recentă raportare financiară, sunt semnificativ mai bune decât în alţi ani.

Factorii: creştere de preţ mediu al pieţei de energie şi o strategie de vânzări foarte bine adaptată la piaţă. Este important să ne menţinem în parametri, suntem în plin proces de retehnologizare a Unităţii 1, un proiect foarte complex, şi deşi oprirea efectivă va fi în perioada decembrie 2026-decembrie 2028, astfel de proiecte necesită o planificare etapizată de 8-10 ani.

Rep.: În ce stadiu se află, la momentul actual, proiectul reactoarelor 3 şi 4?

Cosmin Ghiţă: Suntem în negocieri cu investitorul chinez selectat prin procedură în anul 2014, China General Nuclear Power Corporation, pe documentele noii companii de proiect: Acordul Investitorilor şi Actul Constitutiv. Anul trecut, Adunarea Generală a Acţionarilor a aprobat, la propunerea acţionarului majoritar, modificarea Strategiei de continuare a proiectului lansată de Guvernul României în anul 2014, în sensul stabilirii clare a responsabilităţilor SNN şi ale statului român în aşa fel încât să eliminăm suprapuneri şi/ sau întârzieri.

O decizie avantajoasă pentru derularea acestui proiect şi a negocierilor. Odată înfiinţată compania de proiect, se poate trece la structurarea finanţării proiectului, contractarea serviciilor de inginerie, procurare şi construcţie. Compania de proiect cu o structură a acţionariatului în care investitorul chinez va deţine cel puţin 51% din capitalul social, iar partea română cel mult 49%, va avea o durată de 2-3 ani pentru realizarea activităţilor menţionate anterior, apoi se va transforma într-un producător independent de energie.

Construcţia în sine a celor două reactoare ar trebui să dureze 6 ani. Intenţionăm să valorificăm experienţa SNN în operare prin încheierea unui contract de operare şi mentenanţa cu noul producător de energie, practic să realizăm operarea Unităţilor 3 şi 4, dar şi să devenim furnizorul de fascicule de combustibil. De aici, conjugat cu operarea Unităţilor 1 şi 2, şi obiectivul meu de a creşte o nouă generaţie de specialişti. România are nevoie de noi capacităţi de producţie. Importul pe timp de iarnă, după cum se poate observa, este echivalent sau chiar mai ridicat decât producţia a două reactoare nucleare.

Rep.: Explicaţi în termeni cât mai pe înţelesul tuturor de ce are nevoie România de aceste reactoare 3 şi 4.

Cosmin Ghiţă: Pentru a oferi capacităţi noi de producţie, absolut necesare după scoaterea din uz a unor surse convenţionale, implicit pentru a asigura un mix energetic eficient dincolo de orizontul anilor 2025. Apoi, pentru a oferi capacităţi noi de producţie cu sursă nucleară ca răspuns sigur la îndeplinirea ţintelor de mediu, adică, conform politicii energetice europene de a reduce emisiile de CO2 cu 40% până la nivelul anul 2030 şi cu 85% până la nivelul anului 2050.

Iar în acest context, alături de regenerabile, de a oferi simultan sistemului energetic: stabilitate, siguranţă în aprovizionare, diversitatea surselor. Pentru a profita de avantajul competitiv extraordinar al României în ceea ce priveşte expertiza în industria nucleră şi de capabilităţile asociate, industrie orizontală. Sunt state membre UE care pornesc acum de la zero în implementarea de programe nucleare, ceea ce este foarte dificil. Nu este cazul României.

Din punct de vedere social, proiectul Unităţilor 3 şi 4 va asigura mii de locuri de muncă şi va contribui financiar atât pe plan local, cât şi la nivel naţional. Din punctul meu de vedere, energia nucleară este singura sursă care îndeplineşte simultan condiţiile de sistem şi mediu. Şi nu doar din al meu, dacă observăm accentul pus pe construcţia de reactoare atât la nivel european, cât şi la nivel internaţional. Într-un studiu de anul trecut, MIT (Massachusetts Institute of Technology – n.r.) consideră energia nucleară ca fiind singura sursă fermă capabilă să asigure, alături de regenerabile, îndeplinirea ţintelor de mediu.

Rep.: Reactorul 5 – care este situaţia lui acum şi ce este prevăzut în privinţa acestuia în următorii ani?

Cosmin Ghiţă: Începând cu anul 2015, potrivit unei hotărâri a acţionarilor SNN, Unităţii 5 a CNE Cernavodă i-a fost schimbată destinaţia. Astfel, din scopul iniţial, cel de unitate nuclearoelectrică, Unitatea 5 a fost convertită în obiectiv suport pentru Unităţile 1, 2, 3 şi 4. Unitatea 5 va funcţiona ca spaţiu tehnic pentru echipamente, grupurile de intervenţie mobile, centru de control al urgenţelor pe amplasament.

Rep.: Cum gestionaţi „mirajul arab” care determină periodic specialiştii să plece de la Cernavodă?

Cosmin Ghiţă: Făcând tot ce este posibil pentru a-i motiva financiar, din punct de vedere al dezvoltării în carieră, al asigurării unui mediu de lucru principial, centrat pe om. Prin implementarea unei strategii de resurse umane care să gândească integrat toate aceste aspecte care ţin de retenţia personalului înalt calificat, de identificare, recrutare şi formare de noi specialişti, coroborat cu pachetele motivaţionale.

Diferenţele salariale foarte mari determină aceste migrări de personal, de multe ori de 4-5 ori mai mari decât poate oferi România. Există o legislaţie a salarizării aplicabilă în România, condiţii diferite macro şi micro-economice şi este evident că aceste diferenţe nu pot fi eliminate în totalitate. Trebuie să fim realişti. Dar tot ceea ce ţine de mine ca manager, am făcut şi voi continua să fac.

Îmi doresc ca experţii români să rămână să lucreze în România, pentru proiecte româneşti, pentru români. Este un aspect foarte subiectiv pentru mine întrucât eu m-am întors în România din dorinţa de a lucra aici, de a face o diferenţă în bine în proiecte din ţara mea, deşi confortul financiar şi predictibilitatea erau mai mari în proiectele externe.

Rep.: În privinţa sporurilor pe care le solicită angajaţii în instanţă - care este poziţia dumneavoastră?

Cosmin Ghiţă: Îmi pare rău că există acest dosar în instanţă, însă, până la soluţionarea acestuia, independent în instanţă, mă voi abţine de la declaraţii. Este o formă de respect faţă de colegii mei.

Alexandra CUCU

marţi, 22 ianuarie 20194115
Comentarii

16Ana(22 ian 19:51)
Poti incepe prin a verifica in ce fel se fac angajarile. Perfect netransparent.
13Gelu(22 ian 18:47)
Balaurul o mai fute pe nevasta lui Epure..sef SDRSU...Madalina Limbric o mai duce...
03Pentru 14:51(22 ian 15:17)
Acele RACILE trebuie puse pe roate - cum zici tu - sau, dimpotriva, inlaturate? Se pare ca nu ai proprietatea termenilor... Limba romana si carnea de porc ...e grele!
17Alo ! Ghita junior !(22 ian 14:51)
Ghita junior numit politic de unde vrei tu profesionisti pentru centrala ? Tot promiti negocieri cu China etc fara rezultat ! Ai venit la Primaria Cernavoda sa verifici existenta contorului de radiatii care nu mai exista in fapt ? Stii ca asa zisele concursuri sunt afisate pentru fraieri iar pilele voastre si spagile functioneaza ? Ia zii mai baiatule cu experienta ta de elefant cum pui pe roate aceste RACILE?
32Hahaha(22 ian 14:07)
Altu scolit in americ care nu stie tabla inmultirii
28Informat(22 ian 06:56)
Vorbeste bine dar este un tanar fara experinta manevrat de membrii curve batrane din SNN crescute la scoala lui Ionel Bucur acum trimis in judecata. Cine crede ca un copil fff destept de 30 ani are abilitati de manager pentru asa ceva se insala.
mai mult...Replica
18 iun 00:00ReplicaFEMEIE AMENINȚATĂ DE SOȚ: 'Îți tai capul cu flexul, te toc și te arunc în canal!'

Oamenii legii au declanșat cercetările după ce, la finele lunii mai, au intervenit la Năvodari, acolo unde o femeie...98

18 iun 02:38ReplicaCONSTANȚA: CUM a stabilit instanța că un bărbat vindea pe Olx un TELEFON FURAT97
18 iun 00:00ReplicaUn individ condamnat în străinătate pentru furturi, PRINS BEAT la volan în Constanța!96
18 iun 00:00ReplicaSpitalul de Boli Infecţioase angajează şef laborator analize medicale. Iată ce alte modificări mai pune la cale Primăria!

Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa se află în subordinea primăriei, administraţia locală fiind cea care...85

18 iun 00:00ReplicaAutorizaţia şi certificatul de urbanism, ANULATE! Lucrările la un spaţiu comercial din zona Tic Tac, stopate de judecători!169
18 iun 00:00ReplicaINCREDIBIL! GÂNDACI printre produsele de patiserie de la Starbucks din City Mall!123
18 iun 00:00ReplicaFAC CINSTE CONSTANȚEI! Copiii care COLECȚIONEAZĂ PREMII cu penița!

Pasionați de literatură, „colecționari de premii” sau copii cu cerințe speciale care au evoluat enorm într-un...116

18 iun 00:00ReplicaBani pentru reabilitarea imobilelor RAEDPP: Florin Gheorghe obţine o suplimentare de la bugetul local138
18 iun 00:00ReplicaÎncă un accident la Valu din cauza întoarcerii peste marcajul continuu318
18 iun 00:02ReplicaSCANDAL în cartierul Anadalchioi, între agenţii de pază şi ţigani. Au intervenit MASCAŢII! VIDEO

Un scandal în toată splendoarea a izbucnit, zilele trecute, între mai mulţi indivizi de etnie romă şi agenţii de...3679

18 iun 02:35ReplicaCURĂȚENIE în curtea Sinagogii Mari din Constanța300
18 iun 00:34ReplicaMinori AGRESAȚI SEXUAL de un bărbat pe care l-au cunoscut pe internet443
Vremea
21.4°21.4° - 21.4° luni, 17 iunie 2019
cer seninUmiditate: 59%
Vânt: 2.78 m/s din NNE
Presiune: 1013.85 milibari

Loto
6/4982230344142
5/404112231379
joker41027363712
Horoscop
mai mult...SPSportRT
18 iun 02:35SportCampionatul European de karate tradiţional: doi constănţeni au obţinut medalii!

C.S.DO JO KUN EFORIE a reprezentat România la a 34 ediţie a Campionatului European de Karate Tradiţional ce a avut...353

17 iun 00:00SportDaniela Hantuchova, despre Simona Halep: „Este cea mai dură adversară”

Daniela Hantuchova (36 de ani) a fost prezentă la Sports Festival Cluj și a lăudat-o pe Simona Halep (27 de ani,...399

17 iun 00:00SportRomânia U21 - Croația U21. Croații sunt plini de ei înaintea confruntării cu „tricolorii": „Românii nu sunt fericiți să dea ochii cu noi"

Selecționerul Nenad Gračan și doi internaționali vorbesc despre obiectivele de la EURO 2019. Toți se gândesc cel...595

17 iun 00:00SportPaul Pogba și-a anunțat plecarea de la Manchester United

Paul Pogba (26 de ani) a anunțat că vrea să plece de la Manchester United, după trei ani de la revenirea sa pe Old...323

Local
18 iun 02:50LocalAccident rutier în Constanța: o șoferiță a fost rănită

Un accident rutier a avut loc luni, 17 iunie a.c., în jurul orei 14:10 în județul Constanța. O femeie în vârstă...1042

18 iun 02:50LocalO mașină a luat foc în mers!

Salvatorii Detașamentului de pompieri Tulcea au fost solicitați să intervină pentru limitarea efectelor unui...484

18 iun 02:47LocalCetăţean român cu mandat european de arestare, depistat la PTF Vama Veche

În Punctul de Trecere a Frontierei Vama Veche, în data de 16.06.2019, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor...327

18 iun 02:46LocalPeste 200 kg de calcan confiscate de poliţişti

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au depistat, în zona de competență, doi cetăţeni români...1171

18 iun 02:45LocalPeste 5.000 de absolvenți de clasa a VIII-a, înscriși la Evaluarea națională

Emoţii mari pentru absolvenţii clasei a VIII a dar şi pentru părinţii lor! Începe evaluarea naţională! 5.527 de...207

18 iun 01:45LocalRAZII în traficul rutier din stațiunea Mamaia: șoferi BEȚI pe bandă rulantă!

Poliţişti din cadrul Serviciului Rutier Constanța, la data de 17 iunie a.c., în jurul orei 00.40, au depistat un...1071

18 iun 02:36LocalAsociația Elevilor din Constanța împlinește 6 ani de la înființare! Federația Elevilor din România anunță oficial înființarea!

Joi, 20 iunie a.c., Asociația Elevilor din Constanța organizează Gala aniversară „AEC - 6 ani de reprezentare. FER...228

18 iun 02:31LocalACCIDENT RUTIER MORTAL LA TULCEA!

Detașamentul de pompieri Tulcea a fost solicitat să intervină duminică, 16 iunie, pentru descarcerarea și acordarea...3223

17 iun 02:27LocalDosare penale. Băuţi la volan şi fără permis

Mai mulţi indivizi s-au ales cu dosare penale pentru infracţiuni la regimul rutier! La data de 15 iunie a.c., în...509

17 iun 00:41LocalFestivalul Peștelui, un eveniment de amploare la Năvodari

Pasionații de pescuit și de preparate din pește s-au putut delecta cu cele mai proaspete produse, la Festivalul...1452

Politică
18 iun 02:51PoliticăTăriceanu s-a răzgândit: Anunță că e gata să candideze pentru a-l schimba pe Iohannis

Călin Popescu Tăriceanu declara, după pierderea alegerilor și votul primit în Senat, prin care senatorii s-au opus...215

18 iun 02:48PoliticăTaximetriștii ies la protest, în fața Parlamentului, chiar în ziua moțiunii de cenzură: presiune asupra Guvernului

Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) protestează marţi în Piaţa...244

18 iun 02:52PoliticăCarmen Dan, despre relația cu Viorica Dăncilă după condamnarea lui Dragnea: 'Niciodată n-aș pune-o într-o situație dificilă'

Ministrul de Interne, Carmen Dan, susţine că este posibil ca în PSD să fie persoane care îşi doresc ca ea să nu...304

18 iun 02:52PoliticăMinistrul Muncii răspunde atacurilor Opoziției și Comisiei Europene - Ce se întâmplă cu veniturile a milioane de români

Ministrul Marius Budăi a declarat la România TV că Guvernul are bani pentru plata pensiilor şi nu se pune problema...383

18 iun 02:31PoliticăGabriela Firea dezvăluie care este starea sa de sănatate precum și planurile sale politice

Gabriela Firea a intervenit în direct la România TV pentru a face precizări cu privire la starea sa de săsătate și...639

18 iun 02:32PoliticăSCANDAL în USR: Un membru a încasat mii de euro de la partid. Discuţii aprinse pe un grup intern

Persoane din USR, printre care și Cristian Ghinea, ales europarlamentar, sunt nemulțumite de faptul că o agenție...634

17 iun 00:48PoliticăMinistrul Justiţiei vrea schimări la Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie: 'Niciodată nu am vorbit despre desfiinţare'

Ministrul Justiţiei, Ana Birchall, doreşte să opereze anumite schimbări în modul în care funcţionează Secţia...469

17 iun 00:48PoliticăProtest la Palatul Cotroceni cu circa 50 de persoane care cer eliberarea lui Dragnea din închisoare

În jur de 50 de oameni protestează, duminică, împotriva preşedintelui Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni, ei...710

17 iun 00:47PoliticăViorica Dăncilă, mesaj de felicitare şi de susţinere pentru premierul Moldovei; Maia Sandu, invitată la Bucureşti

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a transmis premierului Republicii Moldova, Maia Sandu, un mesaj de felicitare, în...350

17 iun 00:47PoliticăDeputatul Raeţchi anunţă depunerea la Parlament a unui pachet legislativ pentru natalitate

Deputatul PNL Ovidiu Raeţchi anunţă, printr-un comunicat că a depus la Parlament un pachet legislativ pentru...465

Monden
18 iun 02:36MondenMihai Constantinescu, în stare critică. Artistul are mare nevoie de sânge

Starea de sănătate a lui Mihai Constantinescu este tot mai gravă. Artistul are mare nevoie de sânge. Colegii săi,...420

17 iun 00:00MondenIoana Ginghină și Alexandru Papadopol divorțează săptămâna viitoare. Detalii despre partaj

Alexandru Papadopol și Ioana Ginghină urmează să divorțeze săptămâna viitoare, iar actorul ar vrea să-i facă...282

17 iun 00:00MondenAndra, ajutată de Fuego şi de Raoul să ajungă mare vedetă

Paul Surugiu – Fuego (42 de ani), Andra (32 de ani) şi Raoul (40 de ani) au în comun oraşul natal, Turda, dar şi o...266

17 iun 00:00MondenAnamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf, din nou nași de botez. Ce ținută sexy a purtat impresara la eveniment

Anamaria Prodan și soțul ei, Laurențiu Reghecampf, au devenit părinții spirituali ai unui băiețel sâmbătă, 15...278

17 iun 00:00MondenLaura Cosoi a reușit să scape de kilogramele acumulate în timpul sarcinii

Laura Cosoi a publicat un mesaj pe rețelele de socializare unde a recunoscut faptul că î timpul sarcinii a pus...227

17 iun 00:00MondenAşa arată Keanu Reeves în realitate

Actorul Keanu Reeves, binecunoscut pentru rolul său din “Matrix”, este de nerecunoscut în realitate. Umblă...348

17 iun 00:00MondenDaniel Craig, lovit de blestemul James Bond

De multă vreme circulă zvonul că actorii care joacă în seria de filme cu James Bond sunt urmăriţi de un blestem!...280

17 iun 17:12MondenUn „iepuraș” Playboy riscă pedeapsa cu moartea pentru uciderea unui doctor

Fostul „iepuraș” Playboy Kelsey Turner (26 de ani) și iubitul ei Jon Logan Kennison (27 de ani) riscă pedeapsa cu...300

17 iun 00:00MondenGabriela Spanic şi Edith Gonzalez, născute în aceeaşi zi, lovite de aceeaşi dramă

Cele mai îndrăgite actriţe de telenovele, una originară din Venezuela, iar celaltă, din Mexic, s-au născut în...286

17 iun 00:00MondenActorul Alain Delon, spitalizat din cauza unor migrene

Actorul Alain Delon, în vârstă de 83 de ani, a fost internat vineri în Spitalul american din Neuilly, o suburbie a...213

Mapamond
18 iun 02:50MapamondTENSIUNILE dintre SUA și Rusia pe tema testelor nucleare escaladează: Reacție VIOLENTĂ venită de la Moscova

Administraţia Vladimir Putin a respins din nou, luni, acuzaţiile Statelor Unite privind efectuarea de către Rusia a...370

18 iun 02:49MapamondCatastrofă în Groenlanda: 2 miliarde de tone de gheață s-au topit într-o săptămână

În Groenlanda, gheața se topește în ritm accelerat. Numai săptămâna trecută calota glaciară a pierdut două...1372

18 iun 02:49MapamondConsiliul UE, preocupat de provocările de securitate din regiunea Mării Negre: se cere respectarea legislației internaționale

Consiliul Uniunii Europene a exprimat preocupare, luni, în legătură cu provocările de securitate din regiunea Mării...265

18 iun 02:34MapamondUn muzician român a fost ales primarul unui important oraş din Germania. L-a învins pe candidatul extremei drepte

Candidatul Uniunii Creştin-Democrate (CDU) pentru postul de primar al oraşului german Goerlitz, landul Saxonia,...598

18 iun 02:33MapamondReacția șoferului român de TIR care a salvat de la moarte in adolescent italian - Nu sunt un erou

Gabriel Bocra Ionuţ, un român în vârstă de 31 de ani, şofer de camion, a dat o lecţie fantastică de omenie şi...478

18 iun 02:34MapamondManifestație mamut la Hong Kong - Au participat aproximativ 2 milioane de oameni

Aproape două milioane de persoane au ieşit în stradă să manifesteze duminică la Hong Kong, în semn de protest...358

17 iun 00:00MapamondCurtea Constituţională a Republicii Moldova a anulat deciziile din 7-9 iunie; Dodon confirmă încheierea crizei politice

Curtea Constituţională a Republicii Moldova şi-a anulat sâmbătă hotărârile luate în zilele de 7-9 iunie,...208

17 iun 00:00MapamondLa patru ani după scena istorică a scării rulante, Trump revine marţi la campania electorală

Donald Trump îşi începe marţi campania pentru obţinerea unui al doilea mandat care să-i permită să conducă...201

17 iun 00:00MapamondSoţia premierului israelian, Sara Netanyahu, recunoscută vinovată pentru utilizarea necorespunzător a fondurilor publice

Soţia premierului israelian, Sara Netanyahu, a fost recunoscută vinovată duminică pentru a fi folosit...224

17 iun 00:00MapamondCandidatul CDU pentru postul de primar în Goerlitz, de origine română, îl înfruntă în turul doi pe candidatul AfD

Candidatul Uniunii Creştin-Democrate (CDU) pentru postul de primar al oraşului german Goerlitz, landul Saxonia,...204

Sănătate
15 iun 01:24SănătateEchipamente medicale donate Centrului de Transfuzii Constanța

Echipament nou pentru Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța, ce va contribui la creșterea capacității...436

14 iun 02:13SănătateCJAS Constanța atrage atenția medicilor să nu mai ceară ordinul de plată la eliberarea CONCEDIILOR MEDICALE!

Reprezentanții Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Constanța le atrag atenția medicilor de familie dar...3738

13 iun 02:27SănătateDr. Iuliana Botezatu este director interimar la Spitalul CF Constanţa

Spitalul CF Constanţa are un nou director interimar, în persoana dr. Iuliana Botezatu, fosta preşedinte a Comisiei de...1093

12 iun 00:52SănătateAparatură medicală vitală prematurilor, noua dotare a Spitalului Medgidia

Aparatura medicală insuficientă reprezintă una dintre cauzele majore ale mortalității infantile în România, a...925

10 iun 00:17SănătateApel către Colegiul Medicilor pentru găsirea de anesteziști pentru Spitalul Județean Tulcea

Autoritățile tulcene, printre care Consiliul Județean Tulcea și Direcția de Sănătate Publică Tulcea caută...427

9 iun 23:09SănătatePacienți cu tumori maligne, operați la Spitalul Județean Constanța de prof. dr. Irinel Popescu

Vineri, 9 iunie a.c., la Spitalul Clinic Județean de Urgență “Sfântul Apostol Andrei” Constanța s-a...1911

8 iun 03:24SănătateSecţiile de Neurologie şi Chirurgie Plastică, din cadrul Spitalului Judeţean, renovate!

Managerul spitalului Judeţean, Cătălin Grasa, a anunţat, în cadrul ueni conferinţe de presă, faptul că de...735

8 iun 03:41SănătateUn nou medic la Spitalul Orășenesc Hârșova

Veste îmbucurătoare pentru locuitorii din Hârșova și împrejurimi: începând de luni, 10 iunie a.c., un nou medic...715

8 iun 03:19SănătateManagerul Spitalului Județean, precizări cu privire la mâncarea servită pacienților!

Cătălin Grasa, managerul Spitalului Județean, a susținut o conferință de presă pentru a veni cu lămuriri în...1808

8 iun 04:38SănătateDotări de 10.000 de euro pentru Secția de Neonatologie a Spitalului Medgidia

Organizația „Salvați Copiii” cu sprijinul Atlas Translogistics dotează secția de neonatologie din cadrul...963