rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 23 februarie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

INTERVIU cu directorul general al SNN SA

Cosmin Ghiţă, Nuclearelectrica: ‘Dacă vrem proiecte nucleare, avem nevoie să ne creştem specialiştii’

Cosmin Ghiţă

Cel mai tânăr director din istoria Societăţii Naţionale Nuclearelectrica SA, Cosmin Ghiţă, are un CV impresionant: a studiat în America, a fost stagiar la Ministerul Afacerilor Externe din România, a lucrat pentru Chevron, dar şi pentru compania americană Amerocap. Din punct de vedere financiar nu neagă faptul că probabil “în afară” confortul ar fi fost mai mare. Dar, susţine Cosmin Ghiţă, în cadrul unui interviu acordat cotidianului “Replica” de Constanţa: “Îmi doresc ca experţii români să rămână să lucreze în România, pentru proiecte româneşti, pentru români.

Este un aspect foarte subiectiv pentru mine întrucât eu m-am întors în România din dorinţa de a lucra aici, de a face o diferenţă în bine în proiecte din ţara mea”. Cum comentează, pe de altă parte, situaţia specialiştilor români tentaţi să plece din ţară, din raţiuni financiare, ori soarta reactoarelor 3 şi 4 – în ce stadiu se află proiectul şi de ce are nevoie România de materializarea acestui proiect, aflaţi din rândurile următoare:

Reporter: Domnule Cosmin Ghiţă, venirea dumneavoastră pe acest post de conducere a provocat o anumită uimire, având în vedere că sunteţi foarte tânăr. Din punct de vedere al CV-ului, al experienţei dvs., se poate aprecia că totul este în regulă. Dar, spuneţi-ne ce v-a determinat pe dvs. să acceptaţi acest post?

Cosmin Ghiţă: Sunt convins că venirea mea la Nuclearelectrica a provocat uimire având în vedere vârsta. Pe de alta parte vârsta, şi nu o spun în apărarea mea, vârsta nu ar trebui sa constituie o etichetă. Contează cunoştinţele acumulate, experienţa în diferite domenii, în proiecte majore care implică gestionarea şi coordonarea unui număr foarte mare de variabile, cu evaluare si gestionare optimă a riscurilor, în pieţe diferite, cu actori diferiţi, proveniţi din medii diferite şi experienţe complexe.

Toate acestea definesc un om şi capacitatea lui de a coordona profesionist o organizaţie. Domeniul energiei nu mi-a fost niciodată străin, nici mediul financiar-economic, proiectele mari, provocările majore. Întotdeauna mi-a plăcut ceea ce am făcut, îmi place evoluţia profesională înţeleasă ca dezvoltare personală de capabilităţi, nu în sens ierarhic.

Nuclearelectrica a însemnat implicare pentru dezvoltarea acestei organizaţii, dezvoltarea şi implementarea unor proiecte strategice, nu doar pentru companie, ci pentru România. A mai însemnat provocarea de a lucra zi de zi cu o mare echipă de profesionişti şi de a poziţiona compania cât mai sus din toate punctele de vedere. Ceea ce se vede din afară este un producător nuclear de energie, dar în spate este o activitate extrem de complexă.

Cum poziţionezi compania pe piaţa de energie sau capital înseamnă de fapt capabilitate managerială de a susţine operarea, producţia de energie şi fascicule de combustibil şi investiţiile. Este practic strategia care te dezvoltă. Ceea ce îmi doresc este ca la terminarea mandatului meu, SNN să fie compania cu cele mai mari proiecte energetice implementate şi în curs de realizare, retehnologizarea Unităţii 1, proiectul Unităţilor 3 şi 4 - partea care ţine de SNN -, instalaţia de detritiere, depozitul de combustibil intermediar, achiziţii majore într-o manieră eficientă, coerentă financiar şi calendaristic.

În plus, îmi doresc nişte oameni satisfăcuţi şi recompensaţi meritocratic pentru munca lor, investitori multumiţi de rezultate, implicit, fructificarea avantajelor pieţei de capital pentru companie. Unul dintre cele mai mari obiective ale mele este să adun „creiere” pentru formarea unei noi generaţii de specialişti. Dacă vrem proiecte nucleare, avem nevoie să ne creştem specialiştii.

Rep.: La nivel internaţional, cum este cotată Centrala Nucleară de la Cernavodă? Pot exista temeri din punct de vedere al siguranţei?

Cosmin Ghiţă: Printre cele mai bune la nivel global! Nivelul de securitate nucleară al CNE Cernavodă este unul excelent, evaluat şi cuantificat ca atare de către experţi internaţionali. În toate ariile de operare, mentenanţă, protecţie radiologică, comportamente umane specifice etc. Experţii CNE Cernavodă sunt unii dintre cei mai buni la nivel internaţional.

Nu este o laudă, este un fapt. Operăm la cele mai înalte standarde de securitate nucleară, prioritizăm securitatea nucleară, restul funcţiilor companiei fiind stabile în funcţie de acest obiectiv major. Nu există motiv de îngrijorare, poate doar de mândrie faţă de această performanţă a României într-un domeniu oricum considerat elitist la nivel internaţional.

Rep.: S-a tot discutat, pe parcursul anului trecut, dar şi în anii anteriori, că se pune accent mai mare pe profit, în detrimentul retehnologizării. Care este realitatea? – dacă ne puteţi oferi şi în cifre o situaţie.

Cosmin Ghiţă: Realitatea este aşa: realizarea oricărui proiect de investiţii depinde de realizarea de profit! Invariabil. Cum să poti sa dezvolţi proiecte de investiţii interne dacă nu depui eforturi să ai si susţinerea financiară necesară? Proiectul retehnologizării Unităţii 1, deja început din toamna anului 2017, structurat în trei etape majore, are în prezent un cost estimat, rezultat din comparaţia cu alte unităţi CANDU care au trecut printr-un astfel de proces, de 1,2 - 1,5 miliarde de Euro.

Sigur, suma exactă va fi dată de Studiul de Fezabilitate stabilit a fi finalizat în anul 2021. Această valoare va fi acoperită din fonduri interne ale SNN, acumulate în timp şi distribuite în funcţie de necesarul de cheltuieli pentru fiecare etapă majoră, dar acumulate din profit, la care se adaugă contractarea de credite şi valorificarea pieţei de capital prin emisiune de obligaţiuni sau alte avantaje.

Ca să contractezi creditele necesare ai nevoie să dovedeşti stabilitate financiară, ca să poţi beneficia de mecanismele pieţei de capital, ai nevoie să poziţionezi credibil compania pe piaţă. Toate aceste elemente se leagă şi dacă sunt coordonate riguros, acestea concură pentru a furniza companiei sursele necesare.

Pe de altă parte, un profit bun îţi garantează realizarea investiţiilor curente în securitate nucleară, în retenţia personalului, dacă ne dorim să nu mai plece. Realizarea de profit trebuie să fie un efort constant al unui management responsabil pentru activitatea companiei şi personalul său. În lipsa acestuia, nu vorbim doar de o stagnare temporară, ci de efecte negative multiple.

Dacă vă veţi uita la noua paradigmă a energiei nucleare la nivel global, veţi observa că însăşi industria militează acum puternic pentru un echilibru constant între rezultatul financiar şi nivelul de securitate nucleară şi investiţii, acestea condiţionându-se reciproc pentru o plasare a industriei ca sursă sigură în politica decarbonizării. Profitul şi securitatea nucleară / investiţiile nu sunt reciproc exclusive, acest echilibru nu implică compromisuri, ci doar management responsabil.

Reporter: Ce anume ar putea pune în pericol producţia? Sau rezultatele financiare?

Cosmin Ghiţă: Sunt extrem de puţine situaţiile care ar pune în pericol producţia unui operator nuclear. Operatorul nuclear este foarte puţin dependent de factorul climatic, aşadar, într-o situaţie extremă, doar un nivel foarte redus al Dunării, adică o insuficienţă legată de apă de răcire, ar putea conduce la oprirea unei unităţi sau a ambelor. Dar acest lucru s-a întâmplat o singură dată în anul 2003, când a fost oprită Unitatea 1 pentru câteva zile.

În acest caz, oprirea înseamnă doar o producţie mai scazută, neafectând în nici un fel securitatea nucleară. Pe de altă parte, rezultatele financiare depind foarte mult de piaţa de energie, de preţul de vânzare. Cea mai mare parte a veniturilor SNN provine evident din vânzarea producţiei. Rezultatele SNN în anul 2018, până la nivelul trimestrului 3, cea mai recentă raportare financiară, sunt semnificativ mai bune decât în alţi ani.

Factorii: creştere de preţ mediu al pieţei de energie şi o strategie de vânzări foarte bine adaptată la piaţă. Este important să ne menţinem în parametri, suntem în plin proces de retehnologizare a Unităţii 1, un proiect foarte complex, şi deşi oprirea efectivă va fi în perioada decembrie 2026-decembrie 2028, astfel de proiecte necesită o planificare etapizată de 8-10 ani.

Rep.: În ce stadiu se află, la momentul actual, proiectul reactoarelor 3 şi 4?

Cosmin Ghiţă: Suntem în negocieri cu investitorul chinez selectat prin procedură în anul 2014, China General Nuclear Power Corporation, pe documentele noii companii de proiect: Acordul Investitorilor şi Actul Constitutiv. Anul trecut, Adunarea Generală a Acţionarilor a aprobat, la propunerea acţionarului majoritar, modificarea Strategiei de continuare a proiectului lansată de Guvernul României în anul 2014, în sensul stabilirii clare a responsabilităţilor SNN şi ale statului român în aşa fel încât să eliminăm suprapuneri şi/ sau întârzieri.

O decizie avantajoasă pentru derularea acestui proiect şi a negocierilor. Odată înfiinţată compania de proiect, se poate trece la structurarea finanţării proiectului, contractarea serviciilor de inginerie, procurare şi construcţie. Compania de proiect cu o structură a acţionariatului în care investitorul chinez va deţine cel puţin 51% din capitalul social, iar partea română cel mult 49%, va avea o durată de 2-3 ani pentru realizarea activităţilor menţionate anterior, apoi se va transforma într-un producător independent de energie.

Construcţia în sine a celor două reactoare ar trebui să dureze 6 ani. Intenţionăm să valorificăm experienţa SNN în operare prin încheierea unui contract de operare şi mentenanţa cu noul producător de energie, practic să realizăm operarea Unităţilor 3 şi 4, dar şi să devenim furnizorul de fascicule de combustibil. De aici, conjugat cu operarea Unităţilor 1 şi 2, şi obiectivul meu de a creşte o nouă generaţie de specialişti. România are nevoie de noi capacităţi de producţie. Importul pe timp de iarnă, după cum se poate observa, este echivalent sau chiar mai ridicat decât producţia a două reactoare nucleare.

Rep.: Explicaţi în termeni cât mai pe înţelesul tuturor de ce are nevoie România de aceste reactoare 3 şi 4.

Cosmin Ghiţă: Pentru a oferi capacităţi noi de producţie, absolut necesare după scoaterea din uz a unor surse convenţionale, implicit pentru a asigura un mix energetic eficient dincolo de orizontul anilor 2025. Apoi, pentru a oferi capacităţi noi de producţie cu sursă nucleară ca răspuns sigur la îndeplinirea ţintelor de mediu, adică, conform politicii energetice europene de a reduce emisiile de CO2 cu 40% până la nivelul anul 2030 şi cu 85% până la nivelul anului 2050.

Iar în acest context, alături de regenerabile, de a oferi simultan sistemului energetic: stabilitate, siguranţă în aprovizionare, diversitatea surselor. Pentru a profita de avantajul competitiv extraordinar al României în ceea ce priveşte expertiza în industria nucleră şi de capabilităţile asociate, industrie orizontală. Sunt state membre UE care pornesc acum de la zero în implementarea de programe nucleare, ceea ce este foarte dificil. Nu este cazul României.

Din punct de vedere social, proiectul Unităţilor 3 şi 4 va asigura mii de locuri de muncă şi va contribui financiar atât pe plan local, cât şi la nivel naţional. Din punctul meu de vedere, energia nucleară este singura sursă care îndeplineşte simultan condiţiile de sistem şi mediu. Şi nu doar din al meu, dacă observăm accentul pus pe construcţia de reactoare atât la nivel european, cât şi la nivel internaţional. Într-un studiu de anul trecut, MIT (Massachusetts Institute of Technology – n.r.) consideră energia nucleară ca fiind singura sursă fermă capabilă să asigure, alături de regenerabile, îndeplinirea ţintelor de mediu.

Rep.: Reactorul 5 – care este situaţia lui acum şi ce este prevăzut în privinţa acestuia în următorii ani?

Cosmin Ghiţă: Începând cu anul 2015, potrivit unei hotărâri a acţionarilor SNN, Unităţii 5 a CNE Cernavodă i-a fost schimbată destinaţia. Astfel, din scopul iniţial, cel de unitate nuclearoelectrică, Unitatea 5 a fost convertită în obiectiv suport pentru Unităţile 1, 2, 3 şi 4. Unitatea 5 va funcţiona ca spaţiu tehnic pentru echipamente, grupurile de intervenţie mobile, centru de control al urgenţelor pe amplasament.

Rep.: Cum gestionaţi „mirajul arab” care determină periodic specialiştii să plece de la Cernavodă?

Cosmin Ghiţă: Făcând tot ce este posibil pentru a-i motiva financiar, din punct de vedere al dezvoltării în carieră, al asigurării unui mediu de lucru principial, centrat pe om. Prin implementarea unei strategii de resurse umane care să gândească integrat toate aceste aspecte care ţin de retenţia personalului înalt calificat, de identificare, recrutare şi formare de noi specialişti, coroborat cu pachetele motivaţionale.

Diferenţele salariale foarte mari determină aceste migrări de personal, de multe ori de 4-5 ori mai mari decât poate oferi România. Există o legislaţie a salarizării aplicabilă în România, condiţii diferite macro şi micro-economice şi este evident că aceste diferenţe nu pot fi eliminate în totalitate. Trebuie să fim realişti. Dar tot ceea ce ţine de mine ca manager, am făcut şi voi continua să fac.

Îmi doresc ca experţii români să rămână să lucreze în România, pentru proiecte româneşti, pentru români. Este un aspect foarte subiectiv pentru mine întrucât eu m-am întors în România din dorinţa de a lucra aici, de a face o diferenţă în bine în proiecte din ţara mea, deşi confortul financiar şi predictibilitatea erau mai mari în proiectele externe.

Rep.: În privinţa sporurilor pe care le solicită angajaţii în instanţă - care este poziţia dumneavoastră?

Cosmin Ghiţă: Îmi pare rău că există acest dosar în instanţă, însă, până la soluţionarea acestuia, independent în instanţă, mă voi abţine de la declaraţii. Este o formă de respect faţă de colegii mei.

Alexandra CUCU

marţi, 22 ianuarie 20193808
Comentarii

16Ana(22 ian 19:51)
Poti incepe prin a verifica in ce fel se fac angajarile. Perfect netransparent.
13Gelu(22 ian 18:47)
Balaurul o mai fute pe nevasta lui Epure..sef SDRSU...Madalina Limbric o mai duce...
03Pentru 14:51(22 ian 15:17)
Acele RACILE trebuie puse pe roate - cum zici tu - sau, dimpotriva, inlaturate? Se pare ca nu ai proprietatea termenilor... Limba romana si carnea de porc ...e grele!
17Alo ! Ghita junior !(22 ian 14:51)
Ghita junior numit politic de unde vrei tu profesionisti pentru centrala ? Tot promiti negocieri cu China etc fara rezultat ! Ai venit la Primaria Cernavoda sa verifici existenta contorului de radiatii care nu mai exista in fapt ? Stii ca asa zisele concursuri sunt afisate pentru fraieri iar pilele voastre si spagile functioneaza ? Ia zii mai baiatule cu experienta ta de elefant cum pui pe roate aceste RACILE?
32Hahaha(22 ian 14:07)
Altu scolit in americ care nu stie tabla inmultirii
28Informat(22 ian 06:56)
Vorbeste bine dar este un tanar fara experinta manevrat de membrii curve batrane din SNN crescute la scoala lui Ionel Bucur acum trimis in judecata. Cine crede ca un copil fff destept de 30 ani are abilitati de manager pentru asa ceva se insala.
mai mult...Replica
23 feb 00:00ReplicaCE PALMĂ pentru Micu! Boroianu: ‘Dacă va îndeplini condiția să nu aibă o condamnare, atunci discutăm dacă va candida din partea PNL la primărie’

Liberalii constănțeni s-au reunit, vineri, în ședință a Biroului Permanent Județean, fiind discutate mai multe...144

22 feb 00:00ReplicaVÂNTUL PUTERNIC FACE RAVAGII: acoperișul unui bloc a fost smuls, un copac s-a prăbușit peste o mașină!1596
22 feb 18:54ReplicaACCIDENT RUTIER LA CITY PARK MALL! Paznic lovit de o şoferiţă ÎNCEPĂTOARE, barieră avariată4691
22 feb 18:57Replica6 COPII DE LA O GRĂDINIŢĂ DIN CERNAVODĂ, INTERNAŢI CU ENTEROCOLITĂ!

Panică în rândul părinţilor care îşi au copiii la grădiniţa numărul 5 din Cernavodă! O grupă care numără...1833

22 feb 18:53ReplicaProtest al procurorilor în fața Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța. VIDEO!2245
22 feb 00:00ReplicaSE RĂCEȘTE VREMEA! Iată prognoza meteo până marți, în Dobrogea!2402
22 feb 16:36ReplicaPROTEST. Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța își suspendă activitatea!

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța au transmis vineri, 22 februarie, că susțin cu...1637

22 feb 13:52ReplicaTraficant de COCAINĂ și MARIJUANA, prins la Constanța, în zona gării! Venise la DISTRACȚIE!2214
22 feb 12:15ReplicaPERCHEZIȚII: patru tineri din Constanța au FURAT un AUDI ca să ajungă mai repede la SPARGERI!2095
22 feb 12:35ReplicaDETALII din ANCHETA AVIONULUI PRĂBUȘIT la TUZLA! PILOTUL, OPERAT DE MEDICUL MILITARU!

Starea de sănătate a pilotului implicat în tragicul accident aviatic de la Tuzla este staționară. Acesta a fost...2891

22 feb 02:36ReplicaSCHIMBĂRI și CONDAMNARE în DOSARUL tânărului din Cernavodă, care a UCIS o femeie în urma unui accident rutier4350
22 feb 00:00ReplicaDin partid în partid, sau ca în bancul “ca spălat e ca nou”, Micu va fi candidatul PNL la Primăria Tuzla2062
Vremea
-4°-4° - -4° vineri, 22 februarie 2019
ninsoare ușoarăUmiditate: 100%
Vânt: 15.97 m/s din NNE
Presiune: 1022.25 milibari

Loto
6/4991120242633
5/4092328293139
joker151323372
Horoscop
mai mult...SPSportRT
22 feb 00:00SportBenfica Lisabona, Inter Milano, Chelsea, Slavia Praga, FC Krasnodar, Dinamo Kiev şi Rennes, calificate în optimile Europa League

Benfica Lisabona, Inter Milano, Chelsea, Slavia Praga, FC Krasnodar, Dinamo Kiev şi Rennes sunt ultimele echipe...285

22 feb 00:53SportArsenal, Napoli, Eintracht Frankfurt, Dinamo Zagreb, RB Salzburg, Valencia, Villarreal şi Zenit Sankt Petersburg s-au calificat în optimile de finală

Arsenal, Napoli, Eintracht Frankfurt, Dinamo Zagreb, RB Salzburg, Valencia, Villarreal şi Zenit Sankt Petersburg s-au...289

22 feb 00:00SportCâți bani a câștigat Simona Halep după eliminarea de la Dubai

Simona Halep (27 de ani, 2 WTA) a fost eliminată în sferturile de finală ale turneului de la Dubai de elvețianca...1231

22 feb 00:00SportBegu, calificată în semifinalele probei de dublu la Budapesta

Perechea româno-kazahă Irina Begu/Galina Voskoboeva s-a calificat în semifinalele probei de dublu din cadrul...268

Local
22 feb 02:44LocalBărbat condamnat pentru tentativă de omor, 'săltat' de polițiști

Polițiștii din cadrul Poliției orașului Hârșova, la data de 21 februarie a.c., au identificat un bărbat, Ionuț...620

22 feb 03:18LocalAccident rutier în zona City Park Mall

Un accident rutier a avut loc în zona City Park Mall, la intersecția bulevardului Alexandru Lăpușneanu cu strada...1327

22 feb 03:16LocalPolițiștii constănțeni au discutat cu elevii despre regulile de circulație

Poliţiştii Biroului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean...261

22 feb 03:15LocalBărbat din Murfatlar, prins la volanul unei mașini cu numerele radiate

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier Constanța, joi, 21 februarie, în jurul orei 11.00, au depistat un bărbat,...477

22 feb 02:48LocalMOARTE TRAGICĂ! A dat FOC la casă și s-a ÎNCHIS în INTERIOR

Detașamentul de pompieri Tulcea a fost solicitat să intervină, în jurul orei 11.40, pentru limitarea efectelor unui...671

22 feb 03:17LocalElevii secţiei de coregrafie de la "Regina Maria" au obţinut rezultate de excepţie la două competiţii internaţionale

Elevii secției de coregrafie a Colegiului Național de Arte „Regina Maria” Constanța au participat la două...347

22 feb 02:49LocalUn bărbat din Mangalia, MORT de BEAT la volan!

Polițiștii Biroului Rutier din cadrul Poliției Municipiului Tulcea, la data de 20 februarie a.c., au depistat un...2710

22 feb 03:18LocalÎncep simulările examenelor Cambridge. Află află calendarul şi regulile de organizare

Ca în fiecare an, în această perioadă, Liceul Teoretic „George Călinescu” Constanța organizează, în...430

22 feb 03:19LocalLocuri de parcare în locul garajelor, pe aleea Lăcrămioarei

Angajații SC Confort Urban au început, miercuri, 20 februarie a.c., lucrările de asfaltare, urmând ca ele să fie...870

22 feb 03:21LocalSe face Sală Polivalentă la Tulcea

Consiliul Județean Tulcea anunță că a aprobat predarea către Ministerul Dezvolătării Regionale și...716

Politică
23 feb 00:00PoliticăDragnea, discurs la Congresul socialiştilor europeni de la Madrid: Dreapta foloseşte instituţiile de forţă în România

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat vineri, la Congresul socialiştilor europeni, că Dreapta europeană a...19

22 feb 00:00PoliticăA cincea stradă asfaltată la Cernavodă în decurs de o lună

Continuă lucrările din cadrul programului ”Lucrări de întreținere și reparații parte carosabilă și trotuare...340

22 feb 21:38PoliticăVIOLENȚE în fața Ministerului Justiției: Mai mulți protestatari Rezist au vandalizat sediul instituției și au fost ridicați

Protestatarii Rezist au atacat, din nou, pentru a treia oară în ultima perioadă, sediul Ministerului Justiției! De...390

22 feb 02:47PoliticăAflă decizia luată de Primăria Municipiului Constanţa în privinţa platformelor de colectare

Primăria Municipiului Constanţa continuă lucrările de împărţire a platformelor de colectare a deşeurilor din...747

22 feb 02:46PoliticăCât plătește Primăria Constanța pentru ridicarea deșeurilor provenite din Adăpostul public pentru câinii

Primăria Constanța achiziționează Serviciul de ridicare, transport și neutralizare deșeuri de origine animală,...455

22 feb 02:47PoliticăConsilierii locali din Valu lui Traian, convocați în ședință. Vezi proiectele!

Primarul comunei Valu lui Traian, Florin Mitroi, convoacă şedinţă ordinară a Consiliului Local al comunei Valu lui...601

22 feb 03:16PoliticăCiorbea nu se grăbeşte să atace OUG pe Justiţie: „Şi Dumnezeu a făcut lumea în şase zile. În a şaptea s-a odihnit“

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a declarat joi că analizează dacă va ataca la Curtea Constituţională OUG care...413

22 feb 02:48PoliticăMangalia își promovează ofertele turistice la Târgul de Turism

...1234

22 feb 03:15PoliticăToader declanșează procedura de numire pentru noul procuror general

Tudorel Toader, ministrul Justiției, a anunțat joi, după întâlnirea de la Parchetul General, că va declanșa...432

22 feb 02:51PoliticăPrimăria Constanța vinde un teren pe malul lacului Siutghiol. Cine este cumpărătorul!

Consilierii locali municipali vor supune la vot, în ședința din luna aceasta, raportul de evaluare din 6 noiembrie...1145

Monden
23 feb 00:00MondenMoştenitorii lui Michael Jackson dau în judecată HBO. Actul are legătură cu concertul de la Bucureşti

Moştenitorii lui Michael Jackson dau în judecată HBO şi cer 100 de milioane de dolari ca daune pentru filmul...24

23 feb 00:00MondenAndreea Marin, într-o ţinută transparentă la cea mai recentă apariţie

Este una dintre cele mai apreciate femei din România, reuşeşte în continuare să fie în centrul atenţiei şi să...23

23 feb 00:00MondenCum arată fiul „neştiut“ al lui Michael Jackson? Blanket a împlinit 17 ani

Când Michael Jackson a murit acum nouă ani, a lăsat în urmă trei copii: Paris Jackson, Michael Joseph Jackson Jr...25

23 feb 00:00MondenRăzvan Ciobanu, de nerecunoscut după ce a slăbit peste 50 de kg

Vedetele autohtone s-au pregătit ca pentru adevăratele premii Oscar la petrecerea Ok! Goldent Night de miercuri (20...23

23 feb 00:00MondenFerma 2019. Carmen Negoiță a părăsit competiția după ce „a fost bătută“ de Miss România

Ediția de joi, 21 februarie, de la Ferma a adus cu sine o nouă eliminare. După Ame Călin, Emil Rengle și Jorge,...24

23 feb 00:00MondenMinculescu a bruscat un copil care voia autograf: „Băi, frate, nu vezi că abia am terminat de cântat!“

Pe fondul unei oboseli accentuate, Cristi Minculescu (60 de ani) a dezamăgit, sâmbăta trecută, un fan de-al său, de...23

23 feb 00:00MondenActorul din „Empire” ar fi plătit 3.500 de dolari, ca să însceneze un atac împotriva sa, pentru că era nemulţumit de salariu

Actorul Jussie Smollett, din serialul ”Empire”, a plătit 3.500 de dolari ca să însceneze un atac împotriva sa cu...23

23 feb 00:00MondenMarile dueluri ale galei Oscar 2019: "Green Book"-"Roma", Rami Malek-Christian Bale, Olivia Colman-Glenn Close

Filmele "Green Book" şi "Roma", actorii Rami Malek şi Christian Bale şi actriţele Olivia Colman şi Glenn Close,...23

23 feb 00:00MondenOSCAR2019 - O gală marcată deja de controverse, dar cu un posibil prezentator surpriză şi multe vedete pe scenă

Cea de-a 91-a ediţie a galei de decernare a premiilor Oscar, cel mai important eveniment organizat de industria...24

23 feb 00:00Monden„How to Train Your Dragon“ domină afişele cinematografelor din SUA

Cel de-al treilea episod al seriei de animaţie 'How to Train Your Dragon' domină afişele cinematografelor din SUA...22

Mapamond
23 feb 00:00MapamondPartidul Socialiştilor Europeni se reuneşte în Congres la Madrid

Partidul Socialiştilor Europeni (PES) se reuneşte în Congres vineri şi sâmbătă la Madrid, pentru a-şi susţine...25

23 feb 00:00MapamondAlegeri în Republica Moldova: Liderii blocului ACUM au prezentat probe după ce au susţinut că au fost otrăviţi cu mercur

Liderii Blocului electoral ACUM din Republica Moldova, Maia Sandu şi Andrei Năstase, au prezentat ziarului Newsmaker...29

23 feb 00:00MapamondSUA: Foşti comandanţi militari cer Congresului să adopte legea privind verificarea antecedentelor vânzărilor de arme

Cel puţin 12 foşti comandanţi şi consilieri militari, ale căror cariere s-au întins atât în timpul...28

23 feb 00:00MapamondAlegeri în Republica Moldova: Blocată între Rusia şi UE, Republica Moldova îşi alege duminică parlamentarii

Blocaţi între Rusia şi Uniunea Europeană (UE), divizaţi în ceea ce priveşte orientarea pe care trebuie să o ia...31

23 feb 00:00MapamondSUA anunţă menţinerea a 200 de soldaţi în Siria

Statele Unite au informat joi că vor menţine în final circa 200 de soldaţi în Siria, câteva săptămâni după ce...24

23 feb 00:00MapamondItalia vrea să le permită cetăţenilor să propună legi în Parlament

Camera Deputaţilor din Italia, dominată de populiştii din Mişcarea 5 Stele (M5S, antisistem) şi din Liga...27

23 feb 00:00MapamondSituaţie critică în poliţia germană după pierderea unor dovezi privind o reţea de pornografie infantilă

O echipă de investigaţie specială efectuează cercetări după ce 155 de dispozitive de stocare a unor date folosite...26

23 feb 00:00MapamondAustralia: Închisoare pe viaţă pentru şoferul care a intrat cu maşina în pietoni în 2017 la Melbourne

Un şofer dezaxat care a ucis şase oameni în ianuarie 2017 la Melbourne intrând cu maşina în mulţime a fost...26

23 feb 00:00MapamondSUA: Fiii lui "El Chapo", inculpaţi pentru trafic de droguri

Fiii faimosului şef al cartelului drogurilor din Mexic, El Chapo, au fost inculpaţi la rândul lor pentru trafic de...23

23 feb 00:00MapamondVenezuela: Ajutorul american a ajuns în Curaçao

Un avion transportând alimente şi medicamente, trimise de Statele Unite şi destinate Venezuelei, a aterizat marţi pe...25

Sănătate
21 feb 00:38SănătateDr. Aneta Tomescu: 'În lupta împotrivei CANCERULUI DE COL UTERIN, vaccinarea anti-HPV și testul Babeș Papanicolau au un rol esențial!'

Săptămânal, cel puțin două femei sunt depistate cu cancer de col uterin în Constanța. Iar cele mai multe paciente...4270

21 feb 02:56SănătateConstanța, în topul județelor cu cei mai mulți MORȚI confirmați cu GRIPĂ!

Specialiștii Centrului Național de Boli Transmisibile arată că, la nivelul țării, activitatea gripală are un...1710

21 feb 02:56SănătatePlanuri de viitor pentru Registrul Național al Cancerelor la Copil

...299

18 feb 06:13SănătateBlocul materno-fetal de la Spitalul Medgidia, reabilitat cu bani de la Ambasada Americii

Spitalul Municipal Medgidia deservește anual peste un sfert din locuitorii județului Constanța, peste 200.000 de...609

18 feb 06:21SănătateÎncă un medicament împotriva tusei a fost retras de la vânzare în România

Încă un medicament împotriva tusei a fost retras de la vânzare în România. Este vorba de Epistat, sirop şi...979

18 feb 06:21SănătateCredeți că laptele pe care îl cumpărați chiar e lapte? Iată ce spune Ministerul Agriculturii!

Echipe mixte formate din inspectori cu atribuții de control din cadrul Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale,...1539

15 feb 03:20SănătateSpitalul de Pneumoftiziologie Constanța s-ar putea extinde. Bani sunt, cu birocrația este mai greu!

Anul trecut, Spitalul de Pneumoftiziologie Constanța a fost la un pas să realizeze un proiect de extindere, însă,...881

14 feb 02:16SănătateINJECŢIILE CU BOTOX – modă cu probleme legislative! Cât de bine pregătiţi sunt cei care promit buze senzuale?

Pe lângă partea șocantă – și anume faptul că o persoană fără niciun fel de pregătire medicală a ajuns să...1229

12 feb 00:51SănătateSiropul de tuse EURESPAL, RETRAS DE PE PIAȚĂ!

Eurespal, un medicament împotriva tusei pe care medicii îl recomandă inclusiv copiilor, sub formă de sirop și...1362

11 feb 23:15SănătateEPIDEMIE. Numărul bolnavilor răpuși de GRIPĂ, în creștere alarmantă! Încă un mort la Constanța!

Numărul bolnavilor care decedează și în cazul cărora este confirmată prezența virusului gripal crește de la o zi...2596