REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.1° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
15.1° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Creşa privată ‘Universul Piticilor’ NU ARE AVIZ ARACIP! Ce spune conducerea CENTRULUI!

Creşa privată ‘Universul Piticilor’ NU ARE AVIZ ARACIP! Ce spune conducerea CENTRULUI!

Replica API 4 octombrie 2018 | 01:49 2617

O mămică din Constanţa susţine că fetiţa ei a fost îmbrâncită de o educatoare din cadrul creşei private “Universul Piticilor”, femeia reclamând situaţia la mai multe instituţii. Îm urma sesizării făcute de către aceasta, am contactat atât directorul grădiniţei, cât şi autorităţile publice locale. ARACIP este responsabil cu autorizarea în cazul creşelor şi grădiniţelor private din Constanţa, dar şi din celelalte judeţe din ţară. Conform reprezentanţilor ARACIP (Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar), “Universul Piticilor” NU ARE AUTORIZAŢIE DE FUNCŢIONARE.

Un scandal similar celui de la grădiniţa „Micul Regat” este pe cale să izbucnească la Constanţa, de data aceasta la o creşă privată. Mămica unei fetiţe susţine că micuţa a fost bruscată, dovadă stând imaginile de pe camerele video din incinta creşei. Imaginile pot fi accesate de părinţi în orice moment doresc, în baza unor parole de utilizator, pe care le au la dispoziţie. Este vorba despre grădiniţa privată – „Universul Piticilor” din zona Faleză Nord.

Având în vedere că situaţia nu a fost clarificată la nivel local, am apelat la ARACIP (Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar). Potrivit informaţiilor furnizate de către reprezentanţii ARACIP, creşa privată “Universul Piticilor” situată pe strada Ioan Borcea nr. 8 din municipiul Constanța nu deţine autorizaţie de funcţionare.

În urma articolului apărut în Replica de Constanţa, ARACIP s-a sesizat şi urmează să trimită informaţia către Poliţia Română în vederea deschiderii unei anchete.

Reprezentanţii ISJ Constanţa recomandă părinţilor prudenţă maximă atunci când doresc să îşi înscrie copiii la creşe ori la grădiniţele private. “Să se adreseze OPC atunci când se întâmplă astfel de incidente şi inainte să îşi înscrie copiii la o grădiniţă privată să verifice legalitatea acesteia! Această grădiniţă nu are autorizaţie de funcţionare!”, a declarat pentru Replica de Constanţa purtătorul de cuvânt din cadrul ISJ Constanţa, Cristina Ivan.

Într-o ediţie anterioară am precizat că incidentul reclamat de mămică a avut loc în data de 13 septembrie 2018, când femeia a dorit să verifice, online, cum se acomodează fiica sa la creşă. „Am înregistrat pentru a-i arăta soţului cum se acomodează fiica noastră. Se pregăteau pentru programul de dormit şi, spre surprinderea mea, am văzut la un moment dat că se dă jos din pătuţ, iar doamna educatoare a apucat-o de mână şi a împins-o înapoi în pat. După câteva secunde, a pus la fel de brutal un copil în pat, iar fetiţa mea a vrut din nou să coboare din pat. A smucit-o de mână, a trântit-o, apoi, văzând că se mişcă, şi-a pus picioarele ei peste ale ei, să o ţină imobilizată. (...) Am fost la creşă, să îi arăt imaginile doamnei director Luminiţa Pufleanu, să rezolvăm cumva problema. A încercat să mă convingă că mi se pare, că nu a fost bruscată... În aceste condiţii, am depus sesizări la Protecţia Copilului şi la Inspectoratul Şcolar”, a relatat mămica.

Pentru că nu a primit nici un răspuns, femeia a decis să apeleze la presă. „Am primit o sesizare referitoare la o creşă. Nu ştiu detalii, însă am redirecţionat spre soluţionare Primăriei Constanţa, la serviciul care se ocupă de creşe”, a precizat, pentru „Replica”, Gabriela Bucovală, şefa ISJ Constanţa.

De precizat că Luminiţa Pufleanu nu are legătură cu Grădiniţa „Micul Regat”. Contactaţi de „Replica” de Constanţa, reprezentanţii creşei „Universul Piticilor” au susţinut că lor nu le-a fost înmânată nici o sesizare. Asta, deşi mămica susţine că a încercat să discute cu ei, cu imaginile „pe masă”. „Nu a fost nici un incident. Nu am fost înştiinţată cu privire la vreun incident, nu am nici o sesizare”, a spus reprezentanta creşei.

A ales să îşi înscrie fetiţa la “Universul Piticilor” la recomandarea utilizatorilor de pe grupurile de mămici de pe FACEBOOK!

Atenţie, părinţi! Reţeaua de socializare Facebook are un impact puternic asupra societăţii. Aşa cum am reamintit în ediţiile anterioare că platform Facebook a devenit locul unde oricine vinde sau cumpără orice, aşa spune astăzi că platforma de socializare Facebook poate conduce la evenimente foarte grave. Greşit înţeleasă, sau nu, pe grupurile formate pe această reţea regăsim şi grupuri destinate mămicilor constănţene.

Aici, în fiecare zi sute de mămici din Constanţa întreabă, recomandă şi propun diverse servicii oferite de instituţii sau alte persoane. Acest incident s-a petrecut tot în urma unei alegeri influenţate într-o mare parte de către celelalte mămici, sau diverşi utilizatori, de pe forumuri.

“Pe 13 septembrie am înscris-o şi pe 19 s-a întâmplat evenimentul. Are 1 an şi 5 luni fetiţa mea. Am întrebat pe formul de mămici constănţene şi pe Ghidul creşelor şi grădiniţelor de pe Facebook, iar o parte au zis că este ok şi după ce s-a întâmplat incidentul văd că apare şi reversul medaliei. Au ieşit la iveală tot felul de poveşti asemănătoare întâmplate aici. Accesul la camerele video se dă doar de directoare prin user şi parolă. Eu am intrat să văd cum se adaptează şi spre surprinderea mea am văzut cum o ia, o îmbrânceşte şi o imobiliza cu picioarele. Am ales această grădiniţă pentru că avea bucătărie proprie, are camere de supraveghere şi în principiu directoarea a fost ok, însă după ce i-am arătat filmarea s-a schimbat. Am făcut sesizare la secţia 1 de Poliţie, la Direcţia Copilului şi la Ministerul Educaţie..”

Întrebată la ce creşă doreşte să o dea pe fiica sa, mămica “păţită” a declarat că ar prefera o creşă de stat în condiţiile în care ar găsi loc, iar dacă nu va reuşi va apela tot la un centru privat, însă doar dacă îndeplineşte condiţiile. “Dacă găsesc loc la stat o dau la creşă de stat, dacă întâlnesc una privată şi îndeplineşte condiţiile voi alege astfel”, a declarat mămica fetiţei înscrise la grădiniţa privată “Universul Piticilor” din Constanţa.

Amimtim că în luna mai a acestui an Curtea de Apel Constanţa a decis condamnarea cu suspendare a directoarei grădiniţei “Micul Regat”, Eliza Pufleanu, la pedeapsa de un an cinci luni de închisoare, pentru complicitate la infracţiunea de purtare abuzivă în formă continuată. Scandalul de la această grădiniţă a debutat în 2015, când părinţii unor copii au descoperit că micuţii erau chinuiţi de îngrijitoare! Ulterior, au apărut şi imaginile video care au demonstrat acuzaţiile părinţilor.

Ce spun reprezentanţii creşei!

De cealaltă parte, conducerea creşei, prin Luminiţa Pufleanu, a precizat că: „Fetiţa a fost înscrisă pe data de 13 septembrie, a fost prezentă pe 13, jumătte de zi, pe 14 şi 19. A venit mămica, a stat de vorbă în legătură cu imaginile capturate. Am adus-o pe doamna educatoare, să ofere explicaţii. Menţionez că doamna în cauză a avut până acum un comportament ireproşabil, nu am avut reclamaţii.

Am avut o discuţie civilizată cu mămica. Nu a adus acuzaţii, i s-a spus ce a făcut doamna, faptul că a culcat-o pe micuţă, că doamna a mângâiat-o şi i-a pus muzică pe telefon, aşa cum chiar mama a sugerat să se procedeze, să adoarmă. A stat 30-35 de minute la discuţii şi a plecat după ce a verificat-o pe cea mică în cameră, unde dormea. Am întrebat dacă vrea să o ia, să o retragă.

A spus nu că totul e în regulă. A revenit joi, supărată. Nu ştiu cu cine a vorbit şi a făcut-o să aibă altă atitudine, a luat lucrurile şi a plecat. Asta se întâmpla la 7.30. La 8.00 am sunat-o, să aflu de ce şi-a schimbat atitudinea, dar nu a răspuns. În data de 24 am primit un plic cu o hârtie, prin care ne solicita să îi returnăm din banii pe care îi achitase. În aceeaşi zi i-am returnat banii în cont, a trimis mesaj de confirmare şi mulţumesc.

Cred că dânsa a fost influenţată şi de discuţiile avute pe grupul de Facebook Mămici Constănţene. Nu ştiu dacă toate sfaturile sunt ok. Dar, în fne, eu deja am luat măsuri în acest caz. Se va întruni comisia de disciplină şi, în urma consultărilor, vom dispune măsuri”, a declarat Pufleanu. Referitor la partea ARACIS, aceasta a declarat: „Suntem în curs de avizare. Eu ştiu că putem funcţiona”.

Paula SOLOMON, Alexandra CUCU

Citeşte şi: O mămică reclamă condiţiile de la creşa ‘Universul Piticilor’

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Intrebati la politie ca nu e retrasa nici o plangere......
3
0
Daca nu stiati, mamica cu pricina si-a retras plangerea.
0
2
Luminitoo daca mai pui angajatii sa bata copiii, o sa fac pentru tine o agentie de turism post mortem, adica o sa-ti iau mortii in Poola
4
0
Nu mai platiti un leu machidonilor
5
0
Mama din ce am vazut la tv, a retras copilul in aceiasi zi,urmatoarea zi a luat lucrurile copilului.
4
0
Va rog sa imi spuneti de ce mamica a lasta fetita inca o zi in gradinita dupa incident? Eu am baiatul de 3 ani in institutul acela si nu am avut probleme. Oare o mama iubitoare si corecta lasa copilul inca o secunda acolo? Hai sa fim corecti!!
0
4
Romania in anul centenarului ... copii batuti cu salbaticie in gradinite de taranci angajate pe post de educator cu salariu de 3lei 50, patroane cu foamea in glanda... curve , pesti, pedofili, machedoni. UN mare bravo
7
2
toti machedonii imputiti si-au deschis gradinite, la ce va asteptati ? strunesc copiii cum strunesc oile. Pe patroana sa o verificati si de evaziune fiscala sa vedeti ce surpriza aveti
7
4
Fanule,o sa votez impotriva ta, la referendum!
8
1
retardat esti tu bai fanule. ptr ce plua mea platesti o groaza de bani unei crese private? ca sa ti l culce calce in picioare?
10
1
Ulciorul nu merge de multe ori la apa
1
1
Toti retarzii au facut copii si acum cred ca stiu si cum sa-i creasca!
4
8

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108