REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.1° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
10.1° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Creşele din Constanţa, neîncăpătoare pentru toţi copiii!

Creşele din Constanţa, neîncăpătoare pentru toţi copiii!

Replica API 22 august 2018 | 00:00 783

Deficitul actual este de 650 de locuri

Deficitul actual este de 650 de locuri

Nu mai este o noutate faptul că numărul locurilor în creșele constănțene este mult mai mic decât cel al solicitărilor depuse. Numai anul acesta au fost depuse aproape 1000 de cereri. Însă, doar 182 de micuți au fost acceptați, pentru că atâtea locuri sunt disponibile în cele cinci creșe constănțene: creșa nr 1, situată pe strada Adamclisi, în Tomis 3, Creșa nr. 3, situată pe Aleea Mălinului, în Tomis 2, Creșa nr.5, zona Dacia, situată pe Aleea Mimozelor, Creșa nr. 13, situată pe Aleea Pelicanului, în zona CET și Creșa nr. 18, situată pe aleea Cutezătorilor, în cartierul Inel 2. Există și o veste bună: până anul viitor, se va înființa o nouă unitate cu o capacitate de 100 de locuri, iar altele vor fi reabilitate și mansardate, asta înseamnând alte 125 locuri disponibile. Directorul Serviciului Administrare Creşe Constanţa, Georgiana Zainea, aduce noutăți și în ceea ce privește meniul zilnic al micuților. Vor fi hrăniți cu alimente bio și de calitate, spune directorul. Mai multe despre acest subiect, dar și alte informații interesante pentru părinții constănțeni, în interviul de mai jos.

Reporter: Doamna director, înscrierile în creșele constănțene s-au făcut la începutului lunii mai. Deja, la acest moment, aveți listele cu micuții repartizați. Câte cereri au fost depuse și câți copii au fost acceptați?

Georgiana Zainea: Sunt 182 locuri disponibile. Din păcate, 500 de copii n-au putut fi repartizați. Din păcate, soluția ar fi reorietarea către o creșă privată. Ca să acoperim toată cererea, capacitatea creșelor ar trebui să fie undeva la 1000 de locuri. Deficitul actual este, undeva, la 650 de locuri.

Rep.: Care au fost criteriile de selecție a dosarelor?

Georgiana Zainea: Singurul criteriu de selecție este data depunerii cererii. Pentru la anul, criteriile vor fi bazate pe mai multe aspecte. Cum ar fi: numărul de copii din familie, dacă sunt frați, surori care frecventează unitățile respective, dacă există mai mulți frați în familie sau dacă docmiciliul și locul de muncă al părinților este în apropierea creșei.

Rep.: Deficitului locurilor în creșele constănțene a fost întotdeauna problema părinților, care stăteau cu teamă că nu vor prinde un loc în unitățile de stat. Ce soluții sunt în acest sens?

Georgiana Zainea: Anul trecut, au fost renovate patru din cele cinci creșe, iar anul acesta ne-am axat pe creșa de la CET care necesita intervenție mai amplă. De altfel, cât de curând, vor începe lucrările de reabilitare, modernizare și mansardare a trei dintre cele cinci creșe aflate în subordine. De acest lucru se ocupă Primăria Constanța. S-a primit finanțare, atât de la Ministerul Dezvoltării, cât și de la bugetul local. Avem încă o clădire, situată în cartierul I.C. Brătianu, care urmează a fi reabilitată. Acolo se vor crea 100 de locuri. Când vor începe lucrările de modernizare, vor fi mutate creșele 2 și 5, iar după ce se va finaliza proiectul de reabilitare și mansardare, intenționăm să înființăm o creșă nouă cu o capacitate de 100 de locuri. Termenul de execuție al lucrărilor este de 12 luni, de la începerea lucrărilor. După ce acest proiect de reabilitare și mansardare va ajunge la final, vor începe lucrările la clădirea de pe Brătianu, în vederea înființării creșei despre care vă povesteam. La anul următor, vom avea cele 125 de locuri create prin mansardare, plus cele 100 de locuri de la creșa de la imobilul închiriat.

Rep.: Cum stați la capitolul personal? Există suficienți îngrijitori și educatori sau și aspectul acesta este îngrijorător?

Georgiana Zainea: În sensul acesta am solicitat suplimentarea Organigramei cu noi posturi de îngrijitoare, pentru că aici ar fi problema. De curând, am angajat și educator, puericultori, pentru desfășurarea activităților educaționale. Ne descurcăm cu personalul care-l avem, dar întotdeauna există loc de mai bine.

Rep.: Înțeleg căa veți noutăți și la capitolul meniu. Ce ne puteți spune?

Georgiana Zainea: Începând cu anul acesta școlar, au apărut modificări în sensul că a fost introduse smooth-uri de fructe și pasta din avocadă. În rest, meniul e bazat pe alimente sănătoase, neprocesate. Există un contract la nivelul SPAS Constanța încheia cu furnizori cu tradiție în domeniu. Furnizorul de carne, de exemplu, este chiar producător.

Rep.: Ce trebuie să știe părinții, în legătură cu activitățile zilnice întreprinse de educatori cu acești micuți?

Georgiana Zainea: La creșă se desfășoară activități legate de rutinele zilnice, acelea care țin de formarea deprinderilor sau consolidarea deprinderilor de igienă, activități educative, reacreative și tot ce ține de partea de alimentație, de pregătirea de fiecare masă, spălatul pe mâini, mersul la toaletă, dezvățatul de pampers. Ne distrăm cu clovnul Sică, o dată pe lună, un personaj care susține activități de divertisment, petreceri tematice, cât să le capteze atenția.

Mirela Sorina PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
pe mine fosta directoare cezara ma teroriza in fiecare zi ca ma punea sa ii dus oala de supa in masina, isi luase un jaguar negru, probabil din salariul ei de bugetar. ma simteam penibil in fata colegilor, pentru ca ma ameninta ca altfel ma da afara
39
0
Domnule Borat,pentru cultura dvs:Cresa din Inel II,cea la care faceti referire,nu se va putea exinde vreodata intrucat se afla situata la parterul unui bloc.va aflati intr-o regretabila eroare,dar ce sa facem,e tara plina de parerologi care dezinformeaza.
1
1
Dc il cunosti pe dl director treaba merge
2
6
bine ca a plecat de acolo directoarea cezara, ca ajunsesem la exasperare, tot personalul era in teroare cu ce facea ea pe acolo
40
0
Singurul domeniu in Constanta unde chiar se depun eforturi. Conditiile si mancarea din cresele de stat sunt mai bune decat la cele particulare, unde nu se prea primesc copii sub 3 ani. Bravo conducerii creselor! Semnat: o mamica foarte multumita.
5
3
Bine ca se gasesc bani pentru biserici si subventii. Pentru copii si educatia lor mu gasim. Biserici pe trotuare in parcuri, blocuri peste tot . Cresa din Inel 2 de pe Aleea Cutezatorilor a inceput extensia de 10 ani dar nu s-a terminat Bravoooo Fagadau
5
0

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212