REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.3° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
10.3° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Cristina Rizea: România îmbătrânește și se depopulează sub ochii noștri

Cristina Rizea: România îmbătrânește și se depopulează sub ochii noștri

Replica API 4 august 2022 | 00:00 903

Deputatul de Constanța, Cristina Rizea, spune că proiectul legat de decontarea procedurilor de fertilizare in vitro din Fondul Unic Național de Asigurări de Sănătate, proiect depus încă de anul trecut, a fost respins fără motiv de Senat și acum zace în sertarele comisiilor de la Camera Deputaților. ,,Din ce motiv este ignorat un proiect bun care ar ajuta atâția oameni? Din orgoliu!”, este de părere aceasta.

,,România îmbătrânește și se depopulează sub ochii noștri. Suntem pe locul 2 la mortalitate și pe locul 207 din 228 la natalitate, cu o rată negativă de creștere a populației de -1,09(locul 231 din 237). Cifrele provin din analiza recentă făcută de CIA, analiză care vine să confirme ceea ce deja știm și vedem în jurul noștri.

Nu e nevoie să cercetări științifice ca să vezi că populația activă, cu cel mai mare grad de fertilitate pleacă din țară, dovadă că anul trecut, în Diaspora, s-au născut mai mulți copii decât în România.

Țări precum Anglia, Spania, Franța, chiar și Ungaria sunt doar câteva exemple despre ce înseamnă ca stat să iei măsuri împotriva uneia dintre cele mai cumplite boli ale secolului care afectează 1 din 5 cupluri: infertilitatea. Procedurile de fertilizare in vitro, singura soluție pentru combaterea efectelor infertilității sunt în mai toate statele civilizate decontate din asigurările sociale, la fel ca orice alt tratament medical.

La noi, proiectul de lege care vrea să instituie aceasta practică și anume decontarea procedurilor de fertilizare in vitro din Fondul Unic Național de Asigurări de Sănătate, proiect pe care l-am depus încă de anul trecut, a fost respins fără motiv de Senat și acum zace în sertarele comisiilor de la Camera Deputaților.

Din ce motiv este ignorat un proiect bun care ar ajuta atâția oameni? Din orgoliu!

Orgoliu politic care face ca acum pe masa guvernului să existe un proiect de hotărâre care prevedere acordarea unor vouchere, pe sistemul primul venit, primul servit. Foarte puține vouchere pentru că numărul lor a scăzut cu fiecare anunț făcut, de la 10.000 la 5000 la 2500 cel puțin pentru anul în curs. Sumele, la fel, s-au diminuat considerabil, de la decont integral( aproximativ 5000 de euro) la 3000 de euro.

Nu este suficient! Voucherele depind în fiecare an de voința politică a ministrului sau a guvernului, de buget, de priorități. Nu e suficient! Știu foarte multe cupluri care stau ca pe ace, cu dosarele pregătite, le actualizează permanent cu analize și declarații la zi, doar doar vor apuca un loc dacă sunt îndeajuns de rapizi cu depunerea. Așa arată disperarea. Disperarea de a spera că actuala guvernare îți poate oferi un ajutor, după ce ai epuizat toate soluțiile financiare pentru procedurile costisitoare de fertilizare care îți pot oferi șansa de a avea un copil.

Normalitatea nu înseamnă mila statului exprimată în vouchere. Normalitatea înseamnă decontarea procedurilor de fertilizare in vitro din Fondul Unic Național de Asigurări de Sănătate, la fel ca orice altă procedură medicală. Nu e mult, dar e un pas stabil, sigur spre inversarea declinului demografic în care ne aflăm și care se va accentua an de an.”, spune Cristina Rizea.

A.V.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Nu tu deputato,nu este o problema depopularea Romaniei pentru ca in tara asta nu este de lucru nici pentru astia putzini cat are tara acum,daia peste 5 milioane de romani sunt plecatzi in strainatate sa castige bani pentru ei si familiile lor,dar voi politicieni nu vedeti realitatea din tara sau va faceti ca nu o vedeti si atunci venitzi cu declaratii care sa arate cat de preocupati suntezi voi de soarta tari,vrajeli ieftine adica.
0
0
populatia a scazut dar politicieni si functionarii publici sau inmultit
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212