REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
12.4° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

Cristina Schipor, despre protestul angajaților: Un funcționar public de la DSP are cu 3.000 de lei mai puțin decât alți colegi. Video

Cristina Schipor, despre protestul angajaților: Un funcționar public de la DSP are cu 3.000 de lei mai puțin decât alți colegi. Video

Mirela PASCAL 15 martie 2024 | 00:00 2861

Cristina Schipor, directorul DSP Constanța, s-a aflat joi, 14 martie, în studioul Replica, unde a făcut un bilanț al activității pe anul trecut. În cadrul interviului, Cristina Schipor a vorbit și despre epidemia de rujeolă, despre stadiul proiectului noului spital de Pediatrie, dar și despre nemulțumirea angajaților referitoare la salarii.

Cristina Schipor, despre protestul angajatilor: Un functionar public de la DSP are cu 3.000 de lei mai putin decat alti colegi. Video

În debutul interviului, Cristina Schipor a făcut un bilanț al activității pe anul trecut. „Raportul de activitate pe 2023 al DSP este un material foarte amplu. În cadrul compartimentului de avize autorizații vreau să vă spun că s-au înregistrat un număr de 76 dosare din care CMI-uri 13 dosare, SRL-uri 57 dosare, activități conexe 6 dosare. S-a închis activitatea a 55 cabinete medicale. Vorbim despre medicii s-au pensionat, ori și-au schimbat activitatea din CMI-uri în SRL-uri. S-au înregistrat și eliberat un număr de 17 de autorizații de liberă practică pentru activități conexe actului medical. Asta înseamnă psihologie, masaj, deci activități activități conexe actului medical. S-au verificat și înregistrat și transmis dosare către Ministerul Sănătății pentru medici de familie, medici dentiști și farmaciști pentru 58 de dosare. Verificare și înregistrarea și reautorizarea conform ordinului 1159 au fost în total 25 de unități sanitare din care 4 unități sanitare publice și 21 unități sanitare private. Activitatea de avize și autorizare au fost un număr de notificări de specialitate la 1017 unități. Certificări de conformitate au fost 159, vize sanitare -318. Deci, am avut o activitate destul de stufoasă. Am avut și niște respingeri: notificări la asistența de specialitate 32, notificări certificate de conformitate 33, în baza declarației pe propria răspundere au fost 4 și un număr de 8 vize sanitare care au fost respinse”, a declarat Cristina Schipor.

Mai multe despre bilanțul activității DSP, urmări în materialul VIDEO de mai jos:

 

Epidemie de rujeolă. Părinți, vaccinați copiii!

De asemenea, Cristina Schipor a vorbit și despre epidemia de rujeolă, precizând că au fost înregistrate, din decembrie până în prezent, 50 de cazuri. „Epidemia  fost declarată anul trecut în luna decembrie, noi, la nivelul județului Constanța, avem 50 cazuri, 3 cazuri au fost infirmate. Poate par puține 50 de cazuri, dar în spatele acestor cazuri  este o muncă foarte mare în sensul că imediat cum identificăm un caz imediat facem anchetă, investigăm, izolăm. Este aceeași procedură ca pentru Covid, cu care suntem familiarizați. Rujeola este foarte periculoasă la copilași, de aceea și pe această cale fac apel ca părinții să înțeleagă că trebuie vaccinați copilașii. Chiar dacă fac o formă, să facă o formă ușoară. Vreau să vă spun că acum suntem cu o cazuistică destul de mică la gripă, deci am trecut de vârful epidemiei de gripă. Acum avem 51 cazuri, 2812 cazuri de infecții respiratorii și pneumonii 677. Mergem pe un regres cu aceste cazuri dar o să apară varicela, scarlatina, varicela avem 174 cazuri, scarlatina 40 cazuri la momentul acesta și bănuim că sunt într-un proces de creștere. Este foarte important să avem o vaccinare. La nivelul DSP Constanța avem toate vaccinurile” a spus Schipor.

Spitalul de Pediatrie, un vis... aproape împlinit

Directorul DSP a vorbit și despre spitalul de Pediatrie care urmează să se construiască la Constanța, despre care spune că „tot ce a ținut de mine, ca director, am făcut, mi-am terminat cumva misiunea în sensul că am participat cumva la ultima ședință tehnică care a fost pe 20 decembrie la Ministerul Dezvoltării, ședință în care a trebuit să prezint oportunitatea  și necesitatea. Am avut susținere. Toată lumea a fost deschisă la această idee și la acest proiect. Am obținut avizul favorabil în unanimitate, deci toată lumea a votat pentru necesitatea și construirea acestui spital. Și acum suntem în faza în care așteptăm emiterea hotărârii de guvern pentru finanțare a acestei construcții. Ni s-au solicitat date de către Ministerul Finanțelor, le-am dat pe toate și acum suntem într-o așteptare și sperăm să fim și noi incluși în finanțarea acestui obiectiv. Îmi doresc să văd această hotărâre de Guvern emisă. De atunci încolo intrăm cumva într-o linie dreaptă. După emiterea hotărârii, vom demola clădirea existente pentru a ceda către CNI terenul să poată construi pe el. Demolarea nu o pot face decât în momentul în care hotărârea de guvern e emisă.

Cristina Schipor, despre protestul angajatilor: Un functionar public de la DSP are cu 3.000 de lei mai putin decat alti colegi. VideoCristina Schipor și Mirela Pascal

Schipor, despre protestele angajaților

În urmă cu câteva zile, angajaţii Direcţiei de Sănătate Publică din Constanţa au protestat în faţa instituţiei. În vedere au fost aduse mai multe nemulţumiri, printre care salarizarea din domeniu. Despre acest subiect, Schipor a declarat: „E adevărat că în cadrul direcției au fost niște nemulțumiri și nu s-au terminat și colegii au făcut proteste. Mi-au făcut și o adresă mie pentru a lua la cunoștință nemulțumirea lor. La nivelul DSP sunt două categorii de angajați: funcționari publici și personal contractual. Este o discrepanță salarială între funcționarii publici și personalul contractual. Deci, personalul contractual este salarizat la nivelul medicilor și al asistentelor din unitățile sanitare, și știți că au fost niște creșteri salariale pe zona aceasta, iar funcționarii publici nu. Vă dați seama că sunt frustrări și sunt animozități în sensul că sunt medici care au fost colegi de facultate, funcționarul public  din cadrul DSP are salariul cam cu 3000 lei mai mic față de medicul care face parte din categoria personalului contractual din cadrul DSP. Colegii au făcut protest și au solicitat o aducere și o aliniere la nivelul salarizării colegilor de la casa de asigurări. Da, începând cu 1 ianuarie s-a făcut o mărire de salariu, dar nu s-a ajuns la nivelul celor de la casa de asigurări. Este o mărire care este dată din ianuarie, o tranșă din ianuarie, a doua tranșă din iunie. Repet, nu s-a ajuns încă la nivelul colegilor de la casa de asigurări. Acum ei dându-se mărirea asta, nu au mai beneficiat de mărirea de 5%, deci iar sunt cu un pas în urmă. Vă dați seama că sunt niște revendicări, pe care eu ca director, nu pot să le aduc decât la cunoștință Ministerului Sănătății. Nu stau în puterea mea, deci aici depinde de partea legislativă, politică.”, a declarat directorul DSP.

Mai multe despre acest subiect, urmăriți în materialul Video de mai jos:

Vine Paștele, vin și controalele...

Și, pentru că tot vin sărbătorile pascale, am întrebat-o pe Cristina Schipor când și dacă vor fi controale în piețe și unitățile alimentare care vând produse specifice sărbătorii. „Da. Noi, ca de obicei, bineînțeles că vom face înainte de sărbători. Mai mult decât atât, anul acesta vom avea un weekend prelungit pentru că se leagă Paștele de 1 mai, fiind pe 5 mai. Bineînțeles că vom începe cu o săptămână două înainte să facem controale. Eu nu sunt adepta amenzilor. Tocmai de aceea și la prefectură am avut o ședință acum două săptămâni cu reprezentanților celor din Horeca și a UAT-urilor care și-au constituit niște organizații care răspund de această zonă și am stabilit să ne întâlnim cu ei periodic să le prezentăm o dată controalele tematice, oamenii trebuie să știe că se fac și  cel mai mult și mai interesant mi s-a părut că ar trebui ca aceștia să știe de fapt deficiențele pe care le constatăm. Cu Camera de Comerț, chiar săptămâna viitoare vom avea pe 22 parcă o întâlnire cu cei din Horeca și noi am făcut o prezentare în PowerPoint foarte ușor de înțeles”.

Mai multe, urmăriți în materialul VIDEO de mai jos:

Interviul integral îl puteți urmări în materialul VIDEO de mai jos:

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272