REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.2° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
18.2° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Criza energetică din Republica Moldova. Maia Sandu: "Datorită României avem curent electric în case"

Criza energetică din Republica Moldova. Maia Sandu: "Datorită României avem curent electric în case"

Cristina BĂRBUCEANU 12 noiembrie 2022 | 00:00 747

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a mulțumit, joi, României pentru ajutorul dat în aprovizionarea ţării cu energie electrică. "Datorită României avem astăzi curent electric în case", a spus liderul de la Chișinău, într-o conferință de presă susținută alături de președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen, aflată în vizită în Republica Moldova. Potrivit liderului european, Chișinăul va primi 250 milioane de euro din partea Comisiei Europene pentru a face față crizei energetice grave cu care se confruntă în momentul de față.

În discursul susținut, Maia Sandu a spus că Republica Moldova se confruntă cu cea mai gravă criză energetică din ultimii 30 de ani și a mulţumit României pentru ajutorul dat în aprovizionarea ţării cu energie electrică, relatează HotNews.ro.

”Ne confruntăm cu cea mai gravă criză energetică din ultimii 30 de ani. Resursele energetice sunt folosite ca armă împotriva democrației. (...) Mulțumim țărilor membre care ne-au ajutat și în special României, datorită căreia avem energie electrică. Suntem hotărâți să avansăm pe calea integrării europene. Țin să vă mulțumesc pentru susținerea oferită în obținerea statutului de țară candidată. Suntem ferm angajați în procesul de reforme, inclusiv să implementăm recomandările Comisiei. De noi depinde cât de repede vor porni negocierile de aderare”, a declarat președintele Republicii Molodva.

”Acum, Republica Moldova trece printr-o criză energetică profundă, iar noi vom face tot posibilul ca să-i faceți față. (...) Am pregătit un pachet suplimentar de susținere energetică pentru R. Moldova, în valoare de 200 milioane de euro, dintre care 100 milioane vor fi acordate ca granturi, iar 100 de milioane ca împrumut. Banii vor putea fi accesați de la data de 1 ianuarie 2023. De asemenea, vom oferi 50 de milioane de euro în calitate de suport bugetar pentru a acorda susținere persoanelor vulnerabile”, a spus, la rândul său, Ursula von der Leyen.

Conform acesteia, UE a acordat doar în ultimul an Republicii Moldova împrumuturi și granturi în valoare de 840 milioane de euro, iar blocul comunitar va continua să susțină Chișinăul.

În ciuda veștilor bune cu care a venit, șefa Comisiei Europene a fost întâmpinată, miercuri seară, pe Aeroportul Chișinău de mai mulți protestatari cu pancarte pe care scria „Ursula, cum te încălzești?”, conform realitatea.net.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Are dreptate "Drojdia", ca doar ei ne-au vândut de-a lungul istoriei! Acum ii "rasplatim", ca trebuie sa primeasca și daruri, nu numai pensii fara contributivitate!
1
2

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272