rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 24 ianuarie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

VIDEO! Interviu cu Bogdan Niţă

CT Bus se pregăteşte să lanseze CURSE PE TIMP DE NOAPTE: iată traseele!

Municipiul Constanţa a achiziţionat 104 autobuze marca ISUZU, contra sumei de 100 de milioane de lei; primele autobuze noi au fost prezentate pe 1 decembrie anul trecut, iar pe parcursul anului 2019 au sosit şi celelalte. Autobuzele au o lungime de 12 metri, trei uși, cu pliuri duble, aer condiționat, acces pentru persoanele cu dizabilități și spațiu pentru fotoliu rulant și vor putea transporta maximum 90 de persoane. Consumul de motorină este, conform producătorilor, de 37%.

„După 17 ani, Constanţa intră în topul oraşelor europene care deţin o bază ultramodernă de transport în comun”, declara, în decembrie anul trecut, primarul Decebal Făgădău. Nu toată lumea a aplaudat însă investiţia, existând şi persoane care au comentat că puteau fi alese autobuze mai performante şi mai puţin poluante. Am discutat despre acest aspect, cât şi despre transformarea RATC în societatea CT Bus, precum şi despre trasee noi, inclsuiv noaptea, cu directorul general al RATC (CT Bus), Bogdan Niţă. Interviul a avut loc într-un cadru inedit, într-un autobuz marca ISUZU – VIDEO INTEGRAL:

Reporter: Au existat discuţii cum că noile autobuze ale RATC ar fi mai poluante decât altele, de la alţi producători care au participat la licitaţia care a dus la achiziţia acestor ISUZU.

Bogdan Niţă: Licitaţia a fost organizată de Primăria municipiului Constanţa, printr-o finanţare oferită de Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). Regulile după care s-a desfăşurat această licitaţie au fost unele europene. De altfel, toate docuemtele şi toate anunţurile legate de licitaţie au fost publicate inclusiv în jurnalul Uniunii Europene, astfel încât această licitaţie a avut, dacă vreţi, o acoperire europeană. Ei bine, la licitaţie s-au prezentat patru ofertanţi, iar în final au câştigat cei de la ISUZU.

Rep.: Adică nu o firmă europeană.

B.N.: Producătorul nu livrează din Europa, dar pot să vă spun că cel de-al doilea clasat, care a fost Mercedes, de asemenea produce autobuzele în Turcia. Toţi producătorii încearcă să obţină o mână de lucru mai ieftină. În final, dacă discutăm desdpre acest autobuz în care ne aflăm, el are foarte puţine componente care au legătură cu Turcia. Motorul, spre exemplu, este american (....). Âaceste autobuze ISUZU care ne-au fost livrate sunt foarte digitizate, au serviciu de asistenţă, au foarte multe elemente care ajută conducătorul auto. De asemenea, au foarte multe elemente care îi optimizează consumul şi îi sporesc confortul.

Rep.: Da, am sesizat acele ecrane din cabina şoferului, dar să revenim: spuneţi-ne în legătură cu poluarea.

B.N.: Sunt autobuze Euro 6, clasă C. Este, practic, în momentul acesta, nivelul maxim de protecţie a mediului ăpentru un motor de combustie internă. Dacă îl comparăm cu un autobuz electric, poluează, fără doar şi poate. Dar, mergând mai departe, evaluarea în acest moment pentru un autobuz electric duce unde aproape de 500 de mii 550 de miid e euro.

(...)

Rep.: Concluzionând, aceasta este cea mai bună variantă (autobuzele ISUZU recent achiziţionate – n.r.)?

B.N.: Sigur că da, este cea mai bună variantă. (...) Era nevoie urgentă de autobuze noi în Constanţa. Trebuie să vrei şi să poţi. Poţi să vrei să ai autobuze pe hidrogen, dar trebuie să îţi şi permiţi aceste autobuze. (...) În momentul de faţă, sub finanţare europeană şi sub umbrela MDRAP, se desfăşoară două licitaţii pentru municipiul Constanţa: este vorba despre achiziţia a 21 de autobuze electrice de 12 metri şi 20 de autobuze de 10 metri, alături de staţiile de încărcare. Este vorba despre 51 de staţii de încărcare – 41 de staţii cu încărcare lentă, pentru perioada de noapte, care vor fi amplasate aici, în baza CT Bus, şi alte 10 staţii care vor fi amplasate: 5 în zona cap linie Tomis Nord şi alte 5 în zona gară- autogară. (...) Suntem foarte aproape de achiziţia autobuzelor de 12 metri; evaluarea se va finaliza foarte curând şi atunci vom şti clar cine sunt cei care s-au calificat pentru a oferi atobuze municipiului Constanţa. Mai mult, a fost lansată şi cea de a doua licitaţie, pentru autobuzele de 10 metri. A existat o sincopă, practic licitaţia a fost relansată (...).

Rep.: Dar dacă se defectează autobuzele acestea ISUZU, ele sunt în garanţie, piesele sunt scumpe/ ieftine – cum aţi evaluat lucrurile din acest punct de vedere?

B.N.: Garanţiile sunt diferite, în funcţie de componente. Pot să vă spun că există garanţii pe toată durata de viaţă a autobuzului, pentru anumite subansamble, dar acoperirea totală a garanţiei duce la 24 de luni. Pentru linoleumul de pe podea, spre exemplu, avem o garanţie de 12 ani.

Rep.: Dar pentru scaunele pe care le tot vandalizează anumiţi cetăţeni, care este situaţia? Se fac pe garanţie sau le reparaţi dvs.?

B.N.: Scaunele pe care le-au vandalizat concetăţenii noştri au fost reparate sau înlocuite pe costul nostru. Nu sunt în garanţie.

Rep.: De ce este nevoie de această schimbare: de ce RATC devine CT Bus?

B.N.: Modul în care se aşează transportul la nivel european este reglementat de o legislaţie aplicată. Este vorba despre directiva UE 1370, cea care guvernează întregul transport la nivel european. Ei bine, În cadrul acestei directive care a fost transpusă în legislaţia românească, delegarea transportului public se poate face numai către o societate. Acest termen de regie nu mai există. (...)

Rep.: Transformarea în societate nu va conduce la imposibilitatea acordării de gratuiţi pe viitor? Sau poate nu vă vom putea trage la răspundere atunci când, să spunem, veţi decide să măriţi foarte mult preţurile la bilete?

B.N.: După cum ştiţi, contractul de servicii publice a fost aprobat printr-o hotărâre de Consiliu Local. Documentul este unul public, toată lumea îl poate consulta. În cadrul acelui document se prevede foarte clar că modificările de trasee şi de tarife se pot face numai cu avizul Consiliului Local. Mai mult decât atât, în contract sunt prevăzute în continuare subvenţiile pentru categoriile pen care dvs. le cunoaşteţi: elevi, pensionari, persoane în vârstă, persoane cu dizabilităţi. (...) Municipiul Constanţa este acţionar unic al viitoarei societăţi pe acţiuni.

Rep.: Se discută despre mobilitate şi, în contextul acesta, s-a vorbit despre crearea unor benzi de circulaţie dedicate exclusiv autobuzelor. Ne puteţi spune unde anume vor fi aceste benzi?

B.N.: Aceste proiecte care au fost demarcate de Primăria municipiului Constanţa sunt unele care vor schimba faţa întregului municipiu. Proiectul acesta de îmbunătăţire a mobilităţii urbane va începe să prindă contur mai ales cu introducerea benzilor dedicate pentru autobuze, dar acest proiect înseamnă mult mai mult. Înseamnă o abordare europeană. Nu e vorba numai despre o bandă dedicată transportului public, înseamnă şi benzi dedicate bicicliştilor, despre trotuare reabilitate, iluminat...

Rep.: Prin ce zone vor fi aceste benzi?

B.N.: Bulevardele care se vor reabilita sunt Alexandru Lăpuşneanu, din zona „Păpădie” până la Gară; un alt tronson care va fi reabilitat este din zona Gării până pe bulevardul 1 Mai spre ieşire din oraş; de asemenea, bulevardul Ferdinand şi un segment din bulevardul Tomis. (...)

Rep.: Vă gândiţi şi la extinderea unor trasee sau la trasee noi, având în vedere că şi anumite cartiere s-au extins sau chiar au apărut unele noi? Şi unde anume?

B.N.: Încă de acum 2 ani de zile am început să analizăm posibilitatea de a introduce trasee noi. După cum ştiţi, am modificat traseul liniei 3, care are o abordare în zona Tomis Plus. Cu discuţii destul de ample în zona aceea, pentru că unii proprietari de locuinţe au considerat că ei nu au nevoie de transport public, dar, pe de altă parte, numărul celor care au subscris ideii noastre a fost mult mai mare decât al celor care s-au opus. În continuare se dovedeşte că este un proiect viabil, sunt mulţi oameni care călătoresc; sigur că da, este o chestiune de obişnuinţă (...).

Rep.: Şi ce alte trasee noi aveţi în plan?

B.N.: Discutăm în momentul de faţă cu consultanţii pe care îi avem în continuare de la BERD despre 6 noi trasee, trasee care vor încerca să acopere punctele albe sau zonele neacoperite de transportul public. Pot să vă spun că discutăm, în această fază, inclusiv despre zona Coiciu, zona Inel 2; încercăm şi o corelare între anumite trasee, în aşa fel încât să apară nişte scurtături, pentru anumite situaţii. De asemenea, avem discuţii pentru 4 trasee de noapte. Iniţial am discutat cu consultanţii să avem nişte trasee absolut noi pe timp de noapte. Dar, pentru că în foarte multe dintre cazuri călătorul este ocazional într-o cursă de noapte, abordarea noastră viitoare va fi să urmăm nişte trasee cunoscute.

Rep.: Spuneţi-ne exact care vor fi.

B.N.: Vorbim despre rutele 5-40, 2-43, 102 şi 100. (...) Vom introduce gradual aceste trasee de noapte. Cred că vom începe cu două dintre trasee, urmând să evaluăm. Încă avem discuţii privind aceste trasee, nu este definitivat tot. Vrem să vedem dacă nevoia este mai mare pe parcursul verii sau dacă este nevoie şi pe tot parcursul anului.

Rep.: Transformarea în societate va da posibilitatea ca pe viitor să efectuaţi şi curse în exteriorul municipiului. Am urmărit şi declaraţiile domnului primar, care făcea referire la faptul că, dacă şi localităţile din jurul Constanţei vor dori trasee CT Bus, ele vor trebui să devină acţionare.

B.N.: Discuţia pe care o avem este destul de amplă, cu o abordare metropolitană a transportului public. În primă fază vom începe cu localităţi mai apropiate, urmând ca odată cu achiziţia de noi autobuze să putem extinde aceste trasee. Asta pentru că nu ne dorim să înlocuim nemulţumirea faţă de anumiţi operatori cu nemulţumirea faţă de noi.

Rep.: Adică, veţi prelua mai întâi Cumpăna, Valu şi abia apoi Năvodari?

B.N.: Îmi pare rău, dar nu pot să vă spun în momentul de faţă exact care vor fi… Sigur, cele mai apropiate sunt Cumpăna, Ovidiu, Valu lui Traian, Năvodari. Numai că, pentru Năvodari, este nevoie de o capacitate mare de transport.

Rep.: Acolo sunt foarte mulţi doritori. Cineva de la Năvodari chiar ne spunea: “da, ne dorim RATC (viitor CT Bus), dar nu dorim să ni se bage pe gât autobuze mai vechi”.

B.N.: Nici în momentul acesta nu avem linii „de mâna a doua”, pe care să punem numai MAZ, şi linii „de mâna întâi”, pe care să punem numai autobuze noi. Dacă se va aproba această extindere, probabil că abordarea va fi una mixtă, nu se pune problema să dăm cuiva ceva mai vechi sau să fie, repet, o abordare „de mîâna a doua” pentru anumite trasee.

vineri, 25 octombrie 201912924
Comentarii

00profit(22 noi 02:25)
100 mil pfoai ... iti dai seama cant le intra in buzunare
00Ana(19 noi 21:21)
Adica turcia e lumea a 7 a?? Ce exprimare ciudata... noi suntem domnule Stai linistit cand se plimbau turcii cu autobuzele astea tu te plimbai pe jos sigur
00Dana(7 noi 00:51)
Cum adica putine componente au treaba Cu Turcia??
00ema(6 noi 20:18)
ajungem de unde am plecat ni se cere transport ecologic am avut aproape tot orasul cu transport electric , tranvaie, troleibuze am stricat tot ca sa facem inapoi dupa 30 de ani transport electri ca asa cere uniunea de rasu , plansu
05Varza Voda(31 oct 12:38)
Pacat ca acest Nita nu are perciuni. L-as fi tras putin pe gaura chei dar nu asta-i baiul ci ca in curinbd aceste DRICURI vor sta la parcul rece si il vom pune pe FAGABOU la bara sa-l filmeze cewle opt camere din dubita ca tot nu vor mai circula in zapezile noastre.
07pasager(28 oct 09:39)
D-le Director , o sugestie pt dvs. ... decat sa ascult batranele care se cosiliaza la telefon de unde sa cumpere patrunjel , nu credeti ca ar fi mai bine sa ascultam un post de radio la sistemul audio la autobuzului ? si ca sa nu facem discriminare acela sa fie Radio Romania Actulalitati !? cu stima .....
37Constanteanu(28 oct 04:08)
De unde vine acest Nita? Este cumva cel ce a fost batut in port? Este cumva un foarte bun prieten al vice-primarului Babu? Ce il recomanda sa fie director la compania de transport? Omul asta a aparut de nicaieri, nu il stie nimeni...este un contabil de doi bani al primarului Fagadau...ca toti oamenii lui, niste contabili ca si el de altfel
331dani(25 oct 10:28)
trasee ......autobuze Eforie, Techirghiol...este mare nevoie pentru navetisti....
519klaus(25 oct 10:13)
Cluj Napoca are 40 de autobuze electrice si putin mai lungi , decat ca ale noastre . Genu si nu marca de autobuze , pe care le are Constanta acum , Cluj Napoca le avea , cand la noi inca erau alea de 12 ani . Nu inteleg , un oras locomotiva economica Constanta si lucrurile merg cu frana trasa !!
829Desigur ca(25 oct 09:51)
Tb asigurat trasportul ciorilor si pe noapte,dupa ce vin ostoviti de la vandalizat masini si furat din magazine,au nevoie sa isi duca prada nestigheriti acasa,in HC,in autobuze. Camere pe strazi ioc.Bai jegurilor,bagati autobuze electrice,nu toate rebuturile aruncate de altii.Motorina,pai fura soferii motorina,plus ca polueaza,plus ca se refuza taxarea pe la sofer,sa nu mai umble nici o cioara fara bilet,asa scapati de platit zeci de controlori.Scapati de mocangeala aia ptr pensionari.Macar puneti-o dupa ora 9 si dupa ora 17,ca se plimba aiurea sa nu consume caldura.Fababou numai tampenii faci
719jiji(25 oct 08:54)
Deci v-ati prins....12 garantie la linoleum ha ha aha ha
513Consum(25 oct 08:53)
Consumul de motorina este, conform producatorilor, de 7%. Vedeti ca ati uitat o cifra.
1110Alina(25 oct 07:33)
Strada primaverii nu este acoperita de ratc. Daca vrei sa mergi la mall. Trebuie sa iei 2-43 pana in tomis 3 si de acolo o statie pe jos. Pe cand o sa acoperiti si strada primaverii?
1019De ce NU autobuze electrice ?(25 oct 06:13)
In Varsovia si mai toate orasrle civilizate din Europa transportul public de persoane se face cu AUTTOBUZE ELECTRICE mai neamu'lui Itzic ! Manca-neai pula de talhar avortat ! De ce nu investiti in tranvaie silentioase ca in Amsterdam sau troleibuze ca in Chisinau ??
1020eugen(25 oct 04:12)
Evreul asta e director? nu conteaza unde. Parerea mea e ca locul lui e la puscarie
Vremea
-2.6°-2.6° - -1.3° vineri, 24 ianuarie 2020
ConstanțaUmiditate: 69%
Vânt: 2.9 m/s
Presiune: 1032 milibari

Loto
6/4911324323942
5/402814284034
joker1410111420
Horoscop
mai mult...SPSportRT
24 ian 00:00SportCând se joacă Simona Halep – Yulia Putintseva în turul 3 la Australian Open

Simona Halep o va înfrunta pe Yulia Putintseva, locul 38 WTA, în turul 3 de la Australian Open 2020. Duelul dintre...116

24 ian 00:00SportNaţionala masculină de tenis de masă a României a ratat şansa de a se califica la JO, la turneul preolimpic de la Gondomar

Naţionala masculină de tenis de masă a României a fost învinsă, joi, de selecţionata Slovaciei, scor 3-2, în...106

24 ian 00:00SportSCM Râmnicu Vâlcea a avut ghinion la tragerea la sorți din Cupă: înfruntă singura echipă care a învins-o în campionat

Campioana SCM Rm. Vâlcea a avut ghinion la tragerea la sorți a optimilor de finală în Cupa României. Echipa...99

24 ian 00:00SportCristiano Ronaldo a intrat în top cinci al celor mai buni marcatori din istorie. Portughezul, start fenomenal de 2020

Cristiano Ronaldo este unul dintre cei mai buni fotbaliști din istorie, iar starul portughez continuă să uimească...102

Local
24 ian 00:00LocalDoi tineri, ÎNCĂTUȘAȚI pentru furt! Au dat iama într-o locuință din Lumina

În urma cercetărilor în cazul săvârșirii unei infracțiuni de furt, polițiști din cadrul Postului de Poliție...119

24 ian 00:00LocalConcert CARITABIL Dan Bittman și Marius Baţu, pentru copiii cu AUTISM

Campania "Music for Autism" invită constănţenii la primul eveniment caritabil din 2020, joi 23 ianuarie de la ora 20...101

24 ian 00:00LocalCondamnați pentru infracțiuni la regimul rutier, DEPISTAȚI și INTRODUȘI în penitenciar

Polițiștii constănțeni au pus îna plicare două mandate de executare a pedepsei! La data de 21 ianuarie a.c.,...106

24 ian 00:00LocalO minoră a dispărut dintr-un centru de plasament din Constanța

Poliţiştii au fost sesizaţi cu privire la dispariţia unei minore, Diana Lucia Axente, de 16 ani, din municipiul...130

24 ian 00:00LocalWeekend plin pentru jandarmii constănțeni

În acest sfârșit de săptămână, jandarmii constănțeni vor asigura măsurile de ordine publică cu ocazia...112

24 ian 00:00LocalReclamații cu privire la cornurile primite în școlile constănțene! Video

În ultima vreme, constănțenii au făcut tot mai multe sesizări legate de cornurile pe care copiii lor le primesc de...161

24 ian 00:00LocalCreșteri ale încasărilor în prima săptămână de lucru, la SPIT Constanța

În prima săptămână de lucru cu publicul, la standul Serviciului Public de Impozite și Taxe Constanța (SPIT),...100

24 ian 00:00LocalAccident rutier pe bulevardul Tomis: o persoană a ajuns la spital!

Un accident rutier a avut loc, joi, 23 ianuarie, în jurul orei 11.30, în zona Tomis III, pe bulevardul Tomis, vizavi...250

24 ian 00:00LocalUn bărbat condamnat, PRINS de polițiști în momentul în care încerca să treacă frontiera

În Punctul comun de Trecere a Frontierei Ostrov-Silistra s-a prezentat un cetăţean român pe numele căruia...121

24 ian 00:00LocalPolițiștii, sfaturi importante pentru siguranța copiilor

Polițiștii constănțeni continuă activitățile preventive în școli. La data de 22 ianuarie a.c, poliţiştii...560

Politică
24 ian 00:00PoliticăTurcan: Am declanşat calendarul de anticipate; intenţionăm să ne angajăm răspunderea şi pe alte proiecte care vor crea nemulţumire în PSD

Calendarul alegerilor anticipate a fost declanşat, iar după ce proiectul de lege privind alegerea primarilor în două...80

24 ian 00:00PoliticăOrban, despre angajarea răspunderii pe tăierea pensiilor parlamentarilor: Vom anunţa o decizie; e un act de curaj

Premierul Ludovic Orban a precizat joi că Guvernul nu a luat încă o decizie cu privire la angajarea răspunderii...82

24 ian 00:00PoliticăSenatul - convocat în sesiune ordinară pe 3 februarie

"În temeiul prevederilor articolului 66 alineatele (1) şi (3) din Constituţia României, republicată, precum şi ale...77

24 ian 00:00PoliticăOrganizaţia de Tineret a PMP propune înscrierea obligatorie în noul act de identitate a grupei de sânge şi a RH-ului

Organizaţia de Tineret a PMP a transmis, joi, Ministerului Afacerilor Interne câteva propuneri privind ordonanţa care...74

24 ian 00:00PoliticăOrban, referitor la întâlnirea cu reprezentanţii CSM: Nu a existat nicio concluzie; urmează să analizăm

Premierul Ludovic Orban a declarat că argumentele prezentate de conducerea CSM la întâlnirea care a avut loc la...88

24 ian 00:00PoliticăMinisterul Dezvoltării: 608 milioane de lei alocaţi localităţilor pentru plata lucrărilor executate prin PNDL

Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei a anunţat joi că a alocat peste 608 milioane de lei...86

24 ian 00:00PoliticăCiolacu se declară dezamăgit că Tăriceanu şi Băsescu nu iau atitudine faţă de modificarea legislaţiei electorale

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, miercuri, că se aştepta ca Traian Băsescu şi Călin...84

24 ian 00:00PoliticăOrban: Ministrul Finanţelor va vorbi în Parlament despre împrumuturile externe

Premierul Ludovic Orban a declarat joi că ministrul Finanţelor Publice va merge în Parlament "când este posibil"...78

24 ian 00:00PoliticăNechifor (ProRomânia): Moţiunea va trece cu voturile PNL, care vrea să devină un nou PSD, dar mai dictatorial

Liderul judeţean al Pro România, deputatul Ioan Cătălin Nechifor, a declarat într-o conferinţă de presă, joi,...76

24 ian 00:00PoliticăCiolacu: Senatorii PSD vor hotărî cine va fi candidatul partidului la şefia Senatului

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, miercuri, că senatorii social-democraţi vor fi cei care...88

Monden
24 ian 00:00MondenCe a spus Pepe despre Oana Zăvoranu, după ce i-a trimis un mesaj de sărbători

În prag de sărbători, Oana Zăvoranu l-a căutat pe fostul ei soț. Vedeta a făcut public mesajul pe care i l-a...91

24 ian 00:00MondenBogdan Ionescu, nedespărţit de iubita turcoaică. Fostul ginere al lui Traian Băsescu, cu copiii şi mama-vitregă, la munte

Bogdan Ionescu nu stă rău pe plan amoros. A pus punct relaţiei cu fotomodelul Maria Grigoriu, a mai bifat câteva...94

24 ian 00:00MondenRaluca de la Bambi, criticată de Raluca Bădulescu la „Bravo, ai stil“: „Nu ştiu cât te regăseşti în acest băboi elegant“

Prima ediţie a emisiunii "Bravo, ai stil! Celebrities" a început în forţă, miercuri seară, la Kanal d, emoţiile...88

24 ian 18:48MondenOana Andoni se întoarce la pupitrul ştirilor Pro TV

Oana Andoni revine săptămâna aceasta la ştirile PRO TV. În fiecare sâmbătă și duminică, de la ora 19:00, ea le...86

24 ian 00:00MondenDana Săvuică şi-a „tunat“ decolteul la 50 de ani. Apariţie sexy pe plajă, în Brazilia

Dana Săvuică a fugit direct din cabinetul medicului estetician pe plajele însorite din Brazilia, unde face furori în...90

24 ian 00:00MondenParis Hilton își plimbă câinele cu bolidul cameleonic

Paris Hilton, 38 de ani, a făcut senzație prin Beverly Hills zilele trecute după ce și-a scos la plimbare bolidul ei...96

24 ian 00:00MondenCântăreața Jessica Simpson a povestit că a fost abuzată sexual în copilărie: „Mă omoram cu alcool și pastile“

Cântăreaţa şi actriţa americană Jessica Simpson a dezvăluit recent că a fost abuzată sexual în copilărie şi...84

24 ian 00:00MondenMama cântăreței Taylor Swift a fost diagnosticată din nou cu tumoră cerebrală

Deși se bucură de mult succes în viața profesională, Taylor Swift primește lovituri dure în cea familială,...81

24 ian 00:00MondenPrima lovitură financiară pentru Ducii de Sussex

În comunicatul în care prinţul Harry şi Meghan Markle îşi anunţau intenţia de a face un pas înapoi de la...91

24 ian 00:00MondenFostul director al Grammy Awards respinge categoric acuzaţiile de viol formulate împotriva sa

Fostul director executiv al Academiei de arte şi ştiinţe ale înregistrării, asociaţie americană a...84

Mapamond
24 ian 00:00MapamondMarea Britanie: Acordul privind Brexit-ul a devenit oficial lege, după promulgarea de către regina Elisabeta a II-a

Proiectul pentru implementarea acordului de ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană a devenit oficial joi lege,...81

24 ian 00:00MapamondStupoare la Bruxelles după ce Von der Leyen a anunţat încheierea rapidă a unui acord comercial UE-SUA

''Nimeni nu ştie nimic'': uimirea predomina joi la Bruxelles după anunţul făcut în ziua precedentă la Davos de...92

24 ian 00:00MapamondLa ceremoniile de la Ierusalim, preşedintele rus Putin n-a dorit să dea mâna cu vicepreşedintele american Pence

Preşedintele rus, Vladimir Putin, la sosirea joi în sala unde urma să înceapă forumul dedicat comemorării...87

24 ian 00:00MapamondKievul şi Moscova au început discuţiile despre eliberarea ucrainenilor deţinuţi în Rusia

Kievul a început tratativele cu Rusia cu privire la eliberarea ucrainenilor deţinuţi în Rusia şi în estul...83

24 ian 00:00MapamondSistemul antiaerian rus S-400 nu constituie un pericol pentru NATO, susţine ministrul de externe turc

Ministrul de externe turc, Mevlut Cavusoglu, a afirmat joi că sistemul rus de apărare antiaeriană S-400 este...82

24 ian 00:00MapamondCoreea de Nord, invitată pentru prima oară la Conferinţa de securitate de la Munchen

Coreea de Nord a fost invitată pentru prima oară să participe la Conferinţa pe teme de securitate de la Munchen, ce...87

24 ian 00:00MapamondGrecia anunţă că va închide în câteva luni taberele pentru migranţi din insule

Grecia va închide în câteva luni marile tabere pentru migranţi din insulele din Marea Egee şi le va înlocui cu...85

24 ian 00:00MapamondVolodimir Zelenski susţine, într-un discurs de Ziua unităţii Ucrainei, că „Bucovina de Nord a fost ocupată de români“

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a lansat miercuri un apel la solidaritate adresat conaţionalilor săi,...87

24 ian 00:00MapamondDuma de Stat a aprobat în prima lectură propunerea lui Vladimir Putin de revizuire a Constituţiei

Deputaţii ruşi au aprobat joi cu unanimitate de voturi şi după mai puţin de două ore de dezbateri toate...80

24 ian 00:00MapamondDonald Trump va fi primul preşedinte ce va participa la marşul anual anti-avort

Donald Trump va participa vineri, la Washington, la ''Marşul pentru viaţă'' şi va deveni astfel primul preşedinte...88

Sănătate
24 ian 00:00SănătateUnsprezece metode eficiente prin care poti tine gripa la distanta

Temperaturile scazute si virusurile gripale iti pun sanatatea in pericol, iar daca vrei sa previi gripa fara sa iti faci...85

24 ian 00:00SănătateCum trebuie gestionate fracturile osoase la vârstnici

Pentru vârstnici, accidentele soldate cu oase fracturate reprezintă o adevărată provocare. În timp ce pentru copii...85

24 ian 16:57SănătateApa minerală: Beneficii și contraindicații

Apa minerală, carbogazoasă sau plată, provine din izvoare de mare adâncime și are o compoziție chimică deosebit...79

24 ian 00:00SănătateBeneficiile antistres ale unui acvariu cu pești

Dacă te gândești să îți iei un acvariu cu pești în casă, atunci te poți aștepta la mai mult decât la un...85

23 ian 00:00SănătateNouă plante care purifică aerul din casă

Unele specii de plante, cum ar fi iedera sau crizantema, îmbunătățesc calitatea aerului prin absorbția anumitor...324

23 ian 07:18SănătateȘcolile și grădinițele din Constanța au primit dezinfectanți și covorașe pentru prevenirea gripei

Școlile și grădinițele din Constanța au primit dezinfectanți și covorașe pentru prevenirea gripei. Cadrele...219

23 ian 00:00SănătateCoronavirusului din China: Seamănă foarte mult cu gripa, iar medicii spun că, dacă vor exista cazuri în România, bolnavii pot fi tratați în țară

Boala provocată de noul coronavirus care a ucis 9 oameni în China se aseamănă foarte mult cu gripa, principalele...294

22 ian 00:00SănătateAmeliorarea prognosticului în melanomul malign

Melanomul malign reprezintă o formă de cancer dezvoltat în țesuturile pigmentate, precum piele, ochi, intestine,...400

22 ian 00:00SănătateCum să renunți la fumat fără să iei în greutate

Pentru mulți dintre fumători, faptul că există riscul să se îngrașe, îî împiedică să renunțe la acest...421

22 ian 00:00SănătateRanitidina, interzisă în farmacii: pacienții trebuie să caute tratamente alternative

Agenția Națională a Medicamentului anunță blocarea la vânzare în farmacii a medicamentelor pe bază de...415