REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.5° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
12.5° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Cum poți preveni degenerescența maculară?

Cum poți preveni degenerescența maculară?

Replica API 10 august 2021 | 00:00 464

Degenerescența maculară este o boală oculară care poate apărea după 50 de ani. Scăderea riscului de degenerescență maculară necesită luarea unor decizii sănătoase pe tot parcursul vieții, scrie doc.ro.

Sursă foto: Shutterstock

Degenerescența maculară, considerată în prezent o boală incurabilă a ochilor, este principala cauză a pierderii vederii, afectând aproape 200 de milioane de oameni la nivel mondial. Afecțiunea este cauzată de deteriorarea porțiunii centrale a retinei, stratul interior din spate al ochiului care înregistrează imaginile pe care le vedem și le trimite prin nervul optic de la ochi la creier.

Porțiunea centrală a retinei, cunoscută sub numele de maculă, este responsabilă pentru focalizarea vederii centrale în ochi și controlează capacitatea de a citi, de a șofa, de a recunoaște fețele sau culorile și de a vedea obiectele în detaliu. Degenerescența maculară legată de vârstă este, deci, o distrugere ireversibilă a maculei.

Există două tipuri de bază de degenerescență maculară: uscată și umedă. Aproximativ 85% până la 90% dintre cazurile de degenerescență maculară sunt de tip uscat (atrofic), în timp ce 10-15% sunt de tip umed (exudativ). Cel mai mare factor de risc pentru această boală este vârsta: riscul crește pe măsura înaintării în vârstă, boala apărând în general la persoane cu vârste de 55 de ani și peste.

Alți factori de risc includ moștenirea genetică (persoanele cu antecedente familiale de degenerescență masculară prezintă un risc mai mare), rasa (caucazienii sunt mai predispuși să dezvolte boala decât afro-americanii sau hispanicii) și fumatul (fumătorii au un risc dublu să dezvolte degenerescență maculară față de nefumători).

În cazul degenerescenței maculare umede, sunt disponibile tratamente care pot ajuta la încetinirea progresiei bolii, la păstrarea vederii existente și, dacă sunt începute suficient de devreme, la recuperarea vederii pierdute. Astfel, pentru tratarea bolii se folosesc medicamente (bevacizumab, ranibizumab, aflibercept, brolucizumab), terapia fotodinamică, fotocoagularea sau reabilitarea vederii scăzute.

Pentru degenerescența maculară uscată nu există în prezent un tratament, dar sunt multe studii clinice în curs. Dacă boala este diagnosticată timpuriu, se pot lua măsuri pentru a ajuta la încetinirea progresului acesteia, cum ar fi administrarea de suplimente cu vitamine și minerale (cum ar fi o combinație de vitamina C, vitamina E, luteină, zeaxantină, zinc, cupru) și renunțarea la fumat.

Pentru anumite persoane cu degenerescență maculară avansată uscată la ambii ochi, o opțiune pentru îmbunătățirea vederii poate fi intervenția chirurgicală pentru implantarea unui obiectiv telescopic într-un ochi. Lentila telescopică, care arată ca un tub mic de plastic, este echipată cu lentile care măresc câmpul vizual. Implantul de lentile telescopice poate îmbunătăți atât vederea la distanță, cât și aproape, dar câmpul vizual foarte îngust. Tratamentul poate fi, însă, deosebit de util într-un mediu urban, pentru a ajuta la identificarea indicatoarelor stradale.

Ce poți face pentru a preveni degenerescența maculară?

Riscul de a dezvolta degenerescență maculară poate fi scăzut dacă, de-a lungul timpului, ții cont de câteva îndrumări:

Fă-și teste oculare

Fie că te afli la risc de a dezvolta degenerescență masculară deoarece și alți membri ai familiei au această problemă, fie că te preocupă pur și simplu sănătatea oculară, e indicat să mergi la un medic oftalmolog. Acesta să îți poată face diverse teste de vedere și, dacă este cazul, îți poate recomanda tratamentele adecvate.

Poartă ochelari de soare

Ochelarii de soare nu sunt doar un accesoriu, ci un element indispensabil pentru protecția ochilor de razele ultraviolete. Potrivit cercetătorilor, bolile care au legătură cu soarele nu se dezvoltă de pe o zi pe alta, ci după mai mulți ani în care oamenii nu s-au protejat corespunzător împotriva razelor UV. Fie că provoacă degenerescență maculară, îmbătrânirea pielii sau cancer de piele, expunerea la soare are efect cumulativ pe o perioadă lungă de timp și, deci, trebuie limitată.

E bine să investești într-o pereche de ochelari de soare de calitate, care să te țină mai mulți ani, cu lentile care să ofere protecție împotriva razelor UVA și a razelor UVB. De asemenea, e bine să investești și într-un toc rezistent în care să îi păstrezi și să-i ai mereu în geantă pentru a-i putea scoate și purta când ieși în soare.

Acoperă-ți capul cu o șapcă sau pălărie

Purtarea unei șepci sau a unei pălării care să îți facă puțin umbră pe față, pentru ca lumina solară să nu intre direct în ochi, este o altă metodă de a-ți scădea riscul de degenerescență maculară.

Nu fuma

Există numeroase dovezi care arată efectele nocive ale fumatului (precum și ale fumatului pasiv) pentru sănătatea generală. Și sănătatea ochilor este afectată de fumul de țigară, așa că, dacă vrei să previi degenerescența maculară, nu te apuca de fumat sau străduiește-te să renunți la acest viciu.

Mănâncă alimente hrănitoare

O dietă sănătoasă pentru inimă, bogată în antioxidanți, poate susține și sănătatea ochilor. Mănâncă zilnic legume și fructe și neapărat, printre acestea, o legumă cu frunze, bogată în luteină, cum ar fi spanacul. Alte alimente care pot contribui la menținerea sănătății oculare sunt ardeiul gras roșu, cartoful dulce, fasolea, ouăle, carnea de pui și somonul.

Îngrijește-te de alte afecțiuni pe care le ai

Dacă medicul ți-a recomandat tratament medicamentos pentru a-ți controla tensiunea arterială sau nivelul colesterolului, ia pastilele conform indicațiilor. Cum spuneam, sănătatea inimii este legată de cea a ochilor, așa că gestionarea afecțiunilor cardiace te ajută și să reduci riscul degenerescenței maculare.

Acordă atenției sportului

Mișcarea regulată este recomandată pentru toate vârstele, în majoritatea zilelor săptămânii. Chiar și când pleci în vacanță e bine să fii activ fizic, mai ales că toți tindem să ne răsfățăm cu delicii culinare în aceste perioade. Chiar dacă în vacanță nu faci exercițiile fizice obișnuite, poți avea foarte simplu activitate fizică, atunci când te plimbi ore în șir prin orașul sau zona în care te afli în vacanță.

Fie că mergi prin muzee, că vizitezi un oraș la pas admirând clădirile sau că te plimbi desculț pe nisipul de pe plajă, înoți ori faci drumeții în munți, în vacanță găsești nenumărate modalități de a face mișcare într-un mod plăcut. Activitatea fizică regulată de-a lungul vieții nu doar că te ajută să îți menții greutatea la un nivel sănătos, ci contribuie și la menținerea tensiunii arteriale normale și reduce riscul degenerescenței maculare.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272