REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.8° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
16.8° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Cum s-a răspândit pesta: localnicii au dat drumul scroafelor pe câmp, să se împerecheze cu mistreţii! A fost ordonată VÂNĂTOAREA

Cum s-a răspândit pesta: localnicii au dat drumul scroafelor pe câmp, să se împerecheze cu mistreţii! A fost ordonată VÂNĂTOAREA

Replica API 15 august 2018 | 00:00 328

Circa 1.000 de porci mistreţi, PÂNDIŢI şi SACRIFICAŢI la Constanţa!

Circa 1.000 de porci mistreţi, PÂNDIŢI şi SACRIFICAŢI la Constanţa!

Ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, s-a aflat marți, 14 august a.c., la Constanța, unde a participat la ședința Centrului Local de Combatere a Bolilor. Principalul subiect al ședinței a vizat problemele legate de evoluția pestei porcine africate în județul Constanța, având în vedere că în Dobrogea au fost confirmate cele mai multe focare de pestă porcină africană de pe teritoriul țării. La ședință au participat și primarii din județul Constanța, dar și Marius Horia Țuțuianu, președintele Consiliului Județean Constanța, Dumitru Jeacă, prefectul Constanței și Diana Cristescu, directorul Direcției Sanitar Veterinare Constanța.

Ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, a punctat în cadrul conferinţei de presă existenţa focarelor de pestă porcină la porcii mistreţi dar şi la şacali. Acesta a accentuat problematica acestei infectări cu virusul pestei porcine precum şi eventuala răspândire a sa.

“În cadrul şedinţei am discutat despre problematica legată de mistreţi şi prădătorii din Anexa ,1 conform legii vânătorii. Potrivit măsurilor luate de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, art. 15 şi 16, în ceea ce priveşte Pesta Porcină Africană la mistreţi. Ţinând cont de aceste norme de reglementare vom acţiona. Ştim că în Deltă este interzisă vânătoarea la toate speciile. După discuţiile pe care le-am avut cu specialiştii, abordarea noastră a fost pe 3 paliere. Am avut discuţii privind zona infectată care însumată are o rază de 13 kilometri. Al doilea palier se referă la zona neinfectată, iar al treilea se referă la ariile protejate.”, a declarat ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş.

Potrivit autorităţilor competente, porcii mistreţi vor fi pândiţi şi vânaţi. De asemenea, s-a punctat şi faptul că şacalii sunt şi ei în vizorul vânătorilor, numărul acestora fiind cu aproape 200 de capete mai mare decât mistreţii, aproximativ 1.200. La ora actuală pe teritoriul judeţului Constanţa se află circa o mie de porci mistreţi ce vor fi sacrificaţi în două etape.

“În ordinul de ministru din 15 mai 2018 pe baza normativelor stabilite de ICAS s-a aprobat o cotă de recoltă de 726 de mistreţi. În urma apariţiei virusului Pestei Porcine Africane, pe baza ordinului de ministru din 20014, în judeţul Constanţa efectivul optim este de 285, diferenţa între numărul de mistreţi care ar fi rămas pe cele 56 de fonduri cinegetice s-a aprobat un număr de 234 de exemplare.

Un total de 960 de porci mistreţi care trebuie recoltaţi în două etape. Cei 234 plus cotele stabilite de gestionari în 90 de zile, iar diferenţa cât consideră gestionarii în plus până la sfârşitul sezonului de vânătoare la mistreţi. Există o reglementare în care la punctul 1 la măsuri se spune că metoda de vânătoare este prin pândă şi dinuire. Nu se face metoda la goană.”, a declarat Ministrul Apelor şi Pădurilor Ioan Deneş.

Se acţionează pentru sacrificarea mistreţilor din Delta Dunării!

De asemenea, precizăm că situaţia în Delta Dunării se arată dramatică şi în contextul pestei porcine autorităţile încep vânătoarea şi sacrificarea porcilor mistreţi şi şacalilor existenţi pe raza acesteia.

“Nu sunt adeptul vânătorii, sunt un oponent al vânătorii. Este un moment foarte trist pentru mine ca om, dar şi pentru rezervaţie din două motive. Primul este ceea tot ce înseamnă fauna în Delta Dunării, iar al doilea că sunt probleme în zona umană pentru că acolo oamenii au pierdut nişte animale. Vorbim de mari ferme care au primit o lovitură grea.

La ora aceasta situaţia este dramatică în Delta Dunării în ceea ce priveşte porcul mistreţ. Dacă noi nu l-am omorî vă garantez că efectivele de porci mistreţi s-ar reduce probabil ajungând la 10%. Este o populaţie condamnată biologic. Şacalul este un transportor al acestui virus şi din acest motiv reprezintă un pericol. Trebuie să se înţeleagă că nu e nimeni un criminal.”, a precizat guvernatorul Administrației Rezervația Biosferei Delta Dunării (ARBDD), Mălin Mușetescu.

Încă un detaliu privind răspândirea pestei cu “ajutorul” mistreţilor

Ce nu au spus autorităţile, în cazul mistreţilor, este că unii localnici din judeţ practică împerecherea între porcii mistreţi şi cei domestici. Mai exact, oamenii dau drumul scroafelor prin stufăriş sau pe câmp, iar ulterior le recuperează gestante. Conform unor localnici, porcii rezultaţi din încrucişare cresc mult mai mari şi sunt mai gustoşi, fiind la mare căutare în rândul celor care preferă carnea de vânat. “Un soi de surogat”, au precizat sursele noastre, care ne-au prezentat şi imagini cu porci rezultaţi din încrucişare.

P.S., A.C.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
an padurea HAGIENI cand veniti ?? e plin de mistreti se cara cu remorcile mancare sa si satisfaca porcul de cosmin ionescu dyp placerile
0
1
bine ca nu e pesta porcina si la valu lui traian
1
0
,,...pe baza ordinului de ministru din 20014".Cam multe zerouri.Pe de alta parte,dupa mistreti ce urmeza?Ursi,rasi,mufloni,capre negre.Hai sa omoram toate animalele,pe oameni ii omoara jandarmii!
5
1
bietele animale. boala nu se transmite la om. trebuiau lasati porcii si celelalte animale in pace. terroristi economici
4
1
Proxeneti peste tot!
10
1
Cum adica stim ca vanatoarea este interzisa in Delta la toate speciile? Adica sunt focare de pesta in Ucraina de doi ani, vin mistretii cu boala in Delta si cineva a dat ordin sa nu fie impuscati?!?
8
1
Deci,ati golit satele de porci si acum incepeti cu mistretii.In satele dobrogene sufla vantul prin cotete,nu mai cautati degeaba ca nu mai gasiti nimic.Si mai ne cheltuiti si banii din buget pe actiunile voastre.Dar cred ca asta este si scopul,sa va mai umpleti buzunarele cu ceva banuti.
10
4

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108