REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Cum s-a ridicat un bloc cu 4 etaje între case, cu IGNORAREA PUZ-ului şi a drepturilor vecinilor

Cum s-a ridicat un bloc cu 4 etaje între case, cu IGNORAREA PUZ-ului şi a drepturilor vecinilor

Replica API 27 noiembrie 2017 | 11:49 3414

Bloc cu 5 niveluri, „crescut” între case

Bloc cu 5 niveluri, „crescut” între case

Valerică Decu

Faptul că în municipiul Constanţa sau în staţiunea Mamaia s-au construit, în ultimii 10-15 ani, clădiri aflate la graniţa dintre legal şi ilegal, nu mai miră pe nimeni. Toată lumea o ştie. Unii şi-au modificat construcţiile după bunul plac (cazul hotelului Histria, deţinut de George Bosânceanu), sau şi-au întins prăvăliile pe domeniul public. Dar până a construi un ditamai blocul P+4E, într-o zonă de case, unde Planul Urbanistic Zonal permite maxim P+2E, şi asta fără nici un fel de autorizaţie de construcţie, fără un arhitect sau vreun control din partea autorităţilor, întrece deja limita bunului simţ spre penibil.

Asta s-a întâmplat în zona de case Coiciu, la intersecţia dintre strada Frunzelor cu strada Portiţei, unde, în urmă cu patru ani, s-a înălţat dintr-o dată, un bloc, la o distanţă foarte mică de casele învecinate. Nu numai că noua construcţie le-a luat tot soarele oamenilor, dar clădirea construită în mod ilegal, în opinia oamenilor, nu prezintă nici o garanţie în cazul unui cutremur. Deşi s-au făcut adrese peste adrese şi reclamaţii peste reclamaţii, clădirea se află în acelaşi loc, spun oamenii, fără ca cineva să dea vreun semn că s-ar dori intrarea în legalitate.

Colac peste pupăză, în incinta mastodontului din beton s-a înfiripat şi un bar, care funcţiona, la rândul lui ilegal, unde se adunau tot felul de indivizi. Potrivit unuia dintre reclamanţi, Valerică Decu, până în 2013, în acel loc era construită o casă obişnuită, în care locuiau 2 bătrâni. După moartea acestora, moştenitorii au vândut-o cu tot cu loc, actualului proprietar, Mihai Liuta.

„Când i-am întrebat ce construiesc, ne-au zis că e o clădire cu 2 etaje. I-am lăsat în pace, nu am comentat nimic. Numai că s-au înălţat cu încă 2 etaje peste celelalte două anunţate. Să nu mai spun că au început lucrările în iulie, iar până în noiembrie totul era terminat. Ne-au atras atenţia mai multe aspecte: nu a venit nimeni vreodată de la primărie sau de la Inspectoratul pentru Construcţii, să verifice. Tot în 2013, a venit la noi să-i dăm semnături că vrea să facă bar. Bineînţeles că nu i-am dat nici o semnătură, dar cu toate astea, şi-a deschis bar, mai cu perdea. Veneau tot felul de persoane dubioase acolo”, ne-a declarat Valerică Decu.

I-auzi cât dezinteres şi lipsă de profesionalism! Răspunsuri primite de la instituţii: reclamaţi la Primărie!

Aşa cum e firesc, oamenii s-au adresat autorităţilor, pentru a preîntâmpina unele eventuale încălcări ale legii. Au fost făcute adrese către Prefectură, către ISU Dobrogea, către IPJ Constanţa, însă toate răspunsurile acestora le sugerau reclamanţilor să se adreseze Primăriei Constanţa. Zis şi făcut. La începutul lunii ianuarie 2016, a fost depusă o sezizare la primărie, al cărei răspuns a venit şi cu unele lămuriri, puţin cam ciudate.

„Amplasamentul imobilului situat pe strada Frunzelor nr. 19 este situat în intravilanul Municipiului Constanţa reglementat conform planului urbanistic zonal aprobat prin HCL nr. 167/08.07.2011, care prevede pentru imobilul în cauză un regim de înălţime de P+ 2E, (...) Urmare a cercetării fondului arhivistic al instituţiei Primăriei Constanţa – Direcţia Urbanism, figurează emisă autorizaţia de desfiinţare nr. 94.16.09.2014 (Desfiinţare imobil parter S 111mp) şi autorizaţia de construie nr. 891/28.05.2015 –Construire imobil P+2E şi garaj-locuinţă unifamilială, beneficiar Liuta Mihai şi Mariana. (...) Solicitările înregistrate pentru emiterea certificatului de urbanism, autorizaţiei de construire şi memoriile tehnice care fac parte integrantă din documentaţia aferentă emiterii certificatului de urbanism şi autorizaţiei de construire nu fac referire la procedura de intrare în legalitate”, se arată, printre altele, în răspunsul primit de la Primărie.

În opinia reprezentanţilor primăriei, o clădire care a depăşit cu 2 etaje limita impusă de PUZ, construită în 2013 fără nici un act, dar pentru care s-a solicitat autorizaţie doi ani mai târziu, în 2015, este perfect legală, deşi nici măcar nu respecta distanţa între clădiri, iar oamenii din imediata vecinătate au rămas, practic, pe întuneric. S-a încălcat inclusiv Ordinul Ministerului Sănătăţii nr. 119/2014, pentru aprobarea „Normelor de igienă şi sănătate publică privind mediul de viaţă”, care specifică faptul că acest timp de construcţii trebuie să asigure însorirea locuinţelor învecinate, ceea ce în cazul de faţă nici nu se mai pune problema. În fine, a fost formulată încă o reclamaţie, tot către primărie, în legătură cu funcţionarea ilegală a barului, care avea şi o firmă afară, pe care se putea citi „Filicori”.

Bar ilegal!

„În urma reclamaţiilor, am înţeles că au fost amendaţi contravenţional, o dată pentru supraetajare, iar a doua oară din cauza barului. Am reclamat funcţionarea ilegală a barului, l-au închis atunci, au luat şi firma de afară. Dar şi acum vin tineri şi joacă jocuri de noroc. Am avut ocazia să intru acolo recent şi am vazut de jur împrejur canapele şi mese, iar în faţă era barul cu băuturi. Chiar dacă nu mai funcţionează oficial, barul este deschis. Ei se aprovizionează pe furiş, să nu-i vedem”, a mai declarat Valerică Decu, unul dintre reclamanţi.

Revenind la nemulțumirea inițială a acestuia, anume la gradul de disconfort, Decu ne-a precizat faptul că, deși toată lumea știe că este vorba de ilegalități, autoritățile încearcă cumva să-i închidă gura.

”Ne deranjează clădirea, nu mai avem lumină solară, în curte au început să crească mușchi din cauza umezelei și a umbrei. Ne e frică și de un eventual cutremur. Cu toate astea, suntem sfidați pe față. Am angajat un avocat care va depune plângere penală, pentru că bănuim complicitatea cuiva de la Pirmăria Constanța. Clădirea nu s-a făcut cu nici un arhitect, nu știu cum au ridicat-o. Nu s-a respectat distanțele între clădiri. Între blocul respectiv și casa mea sunt maxim 10 metri. Noi vrem să fie demolată, deși e cam greu. Probabil am fi ajuns la o înțelegere, dar nu a venit niciodată să vorbească cu noi. Ne-a sfidat încontinuu”, a mai declarat Decu decu pentru cotidianul „Replica”.

Facem precizarea că s-a încercat obţinerea unui punct de vedere de la Mihai Liuta. Așteptăm, pe această cale, o reacție din partea acestuia, o replică faţă de cele menționate în acest articol.

Daniel ALBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
As vrea eu sa fiu investitor, dar din pacate sunt un amarat ce vrea sa-si faca un acoperis la casa, si stau dupa primaria din CT de aproape un an pentru autorizatie, timp in care mie imi ploua in casa. Tu ce ai alege in situatia asta ? Sa nu mai poti sa stai in casa, ca iti ploua, sau sa construiesti ilegal ? Si nu este vorba de construit ilegal, atat timp cat dosarul pe care il am la primarie pentru autorizatie este complet, toate actele depuse, dar nu are cine sa imi elibereze o amarata de autorizatie.
2
0
Sotul meu Bechir o sa lucreze pe tractor la Stejaru .stati linistiti ca am vorbit cu tata sa-l ajute si pe Gipsi sa-i dea si lui niste oi sa le pasca
0
0
Dgjklllghjjjllsdghjk
0
0
Desteptul lu peste, este o incalcare a legii, dar e chestie civila, nu penala. Daca vecinii accepta si sunt de acord, nu e nici o problema, poti sa te intinzi cu blocul pana in curtea lor. De asta a zis omul ca se puteau intelege. Capisci?
0
0
Nu este nimic de mirare la tot ce se intampla intr-un stat mafiot! Ar trebui demolat, dar daca proprietarul are spate la primarie o sa ramana acolo pe veci! Nu va lasati, ar trebui stranse semnaturi de la toti vecini din jur!
1
0
Cel mai urit si murdar oras din tara -plin de mafioti care nu dau 2 bani pe reguli -nu nemai facem bine
4
1
De blocul lui Nasta de langa facultatea Ovidius de pe bd. Mamaia nu spune nimeni nimic ? are 6 etaje si este intr-o zona de case...Dar faptul ca cei doi frati machidoni stau cu Fagadau la cafea face legile mai usoare pt a construi in zone de case.
3
2
Proprietatile imobiliare sunt ale statului. Incercati sa nu platiti chiria pe casele voastre si veti afla cui apartin. A cheltuit gresit banii furati, prostia se plateste scump.
2
1
Cuuu spaga , cum altfel?E la mintea cocosului
3
2
M am saturat de blocuri . Faceti si fabrici
2
0
Mokan golan fomist care construieste fara autorizatie natie lasa si hoata
2
0
Si in Viile Noi este un bloc , pe o straduta dintre str Democratiei si str Rodica ,tot cam de 4 ani este ridicat si tot in zona de case .In cazul in care se intampla ceva nu au cum sa iasa nici cu masinile , pt ca nu au locuri de parcare si le parcheaza pe strazile adicente , care nu sunt foarte incapatoare.
3
0
Romania e Burkina Faso de Europa..Deci atunci maimutele moastre sunt Urangutanii balcanilor, adica machedonii jegosi si imputiti, care put a zer stricat..
8
4
Romania e Burkina Faso de Europa..Deci atunci maimutele moastre sunt Urangutanii balcanilor, adica machedonii jegosi si imputiti, care put a zer stricat..
5
3
Bai ,ia nu va mai luati de machedonii astia imputzitzi ca va spun lu' Fagadau-Kacalau..Voi nu stiti ca spaga s-a dat inca de mult prin politzia locala aia a lu Pripisi..Daca s-a kuat spaga, nu se mai darama nimic, oricat de ilegal ar fi..Aici e tara hotilor, escrocilor si ..urangutanilor balcanici,,gagautzilor !!
12
3
ce uratenie de constructie! zici ca e bloc de nefamilisti
5
0
make cotropitori....cipani egal cimpanzei
10
4
Este trist ca ne batem joc de orasul asta ....
8
0
Iar va luati de mine saraciilor ? Ma doare-n poola de voi. Acum sunt in Amsterdam si ma plimb cu gagica mea care e de varsta cu baietii mei. O sa vedeti ce hotel fac eu in Mamaia , de o sa crape de ciuda toti kokalarii ! Pffff
7
1
Ghici cine va plati si pentru blocurile construite alandala in mamaia sat?
5
1
ia sa al vedem noi pe marele arhitect Vanturache cum aplica el legea cum sa respectat gradul de ocupare si cut ,daca vrei sa construiesti o casa si ceri certificat de urbanism ati da 3 m de gardul vecinului,da la campus lingla taverna unde alti machidoni costruiesc bloc lingla bloc, nu mai este legea insoriri locuri de parcare lipsa
9
1
cipanii,,,,,,,,,,,rasa de doi lei
15
6
Liuta e un make parvenit, a facut bani multi cu afaceri necurate in agricultura. Are ditamai silozurile la intrare in Baia. Iar barul este loc de intalnire pt cipanii cimpanzei, mai un rummy, mai un pocker, ca doar ei sunt oameni de stiinta, studiaza mult cartile si pietrele.
14
6
Directorul Suspendat Pripisi Ionut care edte cercetat ptr fapte penale sa dea declaratiii despre controalele efectiate la constructia respectiva !!! Alta fapta penala a lui Pripisi !!!!???? Spaga era cuvantul zilei ptr acest director
8
5
O comparatie mai proasta de atat nu mi-a mai fost dat sa vad. Nu inteleg cum se poate compara situatia hotelului Histria care se intinde pe domeniul public , cu acest bloc , specificand si ca aceasta situatie este mai grava. Doar traim in Romania unde se abereaza si exagereaza la fiecare pas. Intr-adevar acest bloc nu este ridicat asa cum ar fi trebuit, dar comparatia clar nu-si are rostul. Si ca o paranteza, daca tot sunt atat de deranjati vecinii de aceasta constructie, de ce vor sa ia masuri abia acum, dupa atatia ani? In mod cert nu incurajez astfel de constructii dar este exagerat articol
11
5
Mihai Liuta, a ridicat blocul stiind ca nimeni, nici macar instanta nu-l mai poate obliga sa demoleze. Va scapa cu amenda. Asta este marea prostie a instantelor, ca refuza sa hotarasca demolarea blocurilor construite fata acte. Fara mila, blocul acela trebuie dat jos, indiferent cati bani s-a cheltuit.
34
2
Domne',barul,este bar de negrii?
10
0
Asta-i mangla lui Babu. Acum Fagadau trebuie sa ia masuri, sa vedem daca are cohones si aplica legea.
25
2
Zdreanta tot zdreanta!!! Auzi "daca venea sa discutam, ajungeam la o intelegere"!!! Pai ori e incalcare a legii, ori nu e!!! Adica, mosule vino sa dai si tu ceva si ma fac ca nu vad!!! Neam de lasi si de curve!!
33
6
De multe ori.. viata iti demonstreaza nu numai ca violenta nu este solutia.. ci faptul ca violenta este singura solutie.. singura solutie pt ignorantii nesimtiti ai legilor actuale sunt legi cu sanctiuni cu violenta.. amputari, biciuriri.. societatea noastra a fost cladita pe violenta.. nu pe vorba buna "te rog nu construi ilegal bloc, te rog nu deschide ilegal bar".. ce-i prostia asta..?!
27
2

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218