REPLICA ONLINE CONSTANTA

23.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
23.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Dacă nu ai bani, mori cu zile! Cine face PROFIT de pe urma bolnavilor de CANCER din Constanţa

Dacă nu ai bani, mori cu zile! Cine face PROFIT de pe urma bolnavilor de CANCER din Constanţa

Replica API 22 septembrie 2017 | 00:27 596

Imaginea are rol ilustrativ

Cine nu are bani, moare cu zile! O realitate atât de dureroasă, trăită de bolnavii de cancer din județul Constanța care au nevoie de radioterapie. În Constanța nu mai au unde să primească tratamentul salvator, după închiderea Secției de Radioterapie de la Spitalul Județean Constanța. Așa că iau drumul spre București. Aici, paturile din spitale sunt insuficiente pentru numărul solicitărilor, astfel că găsirea unei chirii pentru perioada terapiei rămâne singura soluție. Dar, închirierea unei camere în apropierea spitalelor a devenit o afacere profitabilă pentru bucureșteni: bolnavilor de cancer li se cer 45 de lei pentru a se odihni trei ore pe un pat sau cel puțin 100 de lei pentru o zi.

Din zi în zi, responsabilii sistemului sanitar din țara noastră dovedesc faptul că nu pot sau nu știu să gestioneze problemele ridicate de principala afecțiune a secolului. Numărul bolnavilor de cancer din țara noastră este într-o creștere constantă, indiferent de tipul afecțiunii. În aceste condiții, deși legislația din domeniu prevede accesul gratuit la îngrijire medicală, la tratamente, pacienții acuză că sunt nevoiți să cheltuiască averi pe ceea ce statul ar trebui să le asigure în mod gratuit.

În așteptarea Centrului de Radioterapie...

În Constanța, pe lângă problema accesului la programul național de sănătate și la medicamente gratuite, de câțiva ani bolnavii se confruntă și cu lipsa posibilității de a face radioterapie aproape de casă. Până anul trecut, Spitalul Județean Constanța deținea o Secție de Radioterapie. E drept, aparatul era atât de vechi, încât chiar cadrele medicale spuneau că le făcea mai mult rău decât bine oamenilor.

Anul trecut, secția a fost închisă. Era inevitabil, fiind necesare investiții majore pentru modernizarea dotărilor. Autoritățile au demarat deja un proiect pentru realizarea unui nou centru de radioterapie și promit că undeva pe la începutul lui 2018 va fi finalizat. Până atunci, însă, bolnavii de cancer din județul nostru sunt nevoiți să ia drumul Capitalei pentru tratamentul salvator. Iar în București, nu le este asigurată decât terapia. Pentru că sunt mulți, prea mulți pacienți, nu au loc în spitale, așa că fiecare trebuie să se descurce, să-și găsească o chirie. Iar în apropierea spitalelor, închirierea unui pat acestor bolnavi a devenit o afacere profitabilă!

Mii de lei numai pentru chirie

Mirela I. are 65 de ani, este din Constanța, și a fost diagnosticată, anul trecut, cu neoplasm mamar. A fost supusă unei intervenții chirurgicale, i-a fost extirpat un sân, au urmat luni de chimioterapie, iar de o săptămână a început radioterapia la București, la Spitalul Clinic Colțea. Femeia a povestit pentru „Replica de Constanța” că, în primul rând, pentru a putea beneficia de tratament, a trebuit să-și găsească o cameră unde să locuiască pe perioada terapiei.

„Mi s-a spus, de la bun început, faptul că nu voi putea fi internată în spital. Sunt foarte mulți pacienți, nu sunt atâtea paturi. În spital sunt internate doar cazurile grave, ceilalți trebuie să ne căutăm cazare. Atât medicii, cât și asistentele sunt de treabă, nu mi s-a cerut un leu, dar mi s-a explicat că nu au spațiul necesar pentru cazare”, ne-a spus pacienta.

Drept pentru care, împreună cu rudele, femeia a început să caute o cameră în apropierea spitalului, situat în centrul Bucureștiului. „Oamenii din zonă sunt obișnuiți deja cu astfel de solicitări, așa că închirierea unei camere unui bolnav de cancer a devenit o afacere profitabilă. Pentru trei ore, particularii cer 45 de lei pentru o cameră, pentru un pat, iar pentru o zi, nu am găsit nimic mai jos de 100 de lei”, a precizat femeia. Iar asta în condițiile în care trebuie să facă terapie zilnic, de luni până vineri, timp de o lună și jumătate. La un calcul simplu, reiese că numai pentru o săptămână de cazare bolnavii trebuie să plătească cel puțin 500 de lei, pentru a beneficia de tratament.

Cine nu are bani, face naveta, zilnic, cu trenul

„Normal, ar trebui ca acest tratament să fie realizat în centre specializate, unde să ni se asigure și cazarea. Banii aceștia reprezintă, pentru mulți dintre noi, o avere. De unde poți să plătești peste 3.000 de lei numai pe cazare, din salariile pe care le avem noi, de 1.500 – 1.700 de lei? Am cunoștințe din Constanța, femei pe care le-am cunoscut când făceam chimioterapie, care nu își permit să stea în chirie aici și fac naveta, zilnic, cu trenul. Vă dați seama cât stres, câtă oboseală, pentru un organism și așa dărămat de boală?!”, a adăugat constănțeanca.

Nici în spital condițiile nu sunt dintre cele excelente. E drept, cadrele medicale sunt profesioniste și pline de compasiune, dar lipsa spațiului și numărul mare de pacienți își spun cuvântul. Nu există vestiare diferite, pentru bărbați și femei, sala de așteptare este neîncăpătoare, iar pacienții sunt nevoiți să se dezbrace, fără să se mai țină cont de pudoare sau alte sentimente asemănătoare. Familia pacientei ne-a mărturisit că femeii îi vine greu să se dezbrace de față cu alte persoane, mai ales ținând cont de faptul că a trecut recent pritr-o operație.

Ședința de radioterapie durează cinci minute, zilnic. Dar pentru cele cinci minute, de multe pacienții sunt nevoiți să aștepte pe hol și până la două ore, dat fiind numărul mare de bolnavi.

Rămâne de văzut dacă autoritățile se vor ține de promisiuni, măcar în această privință, și Centrul de Radioterapie de la Constanța va fi deschis la începutul lui 2018.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Cine face profit ??? raspuns: al de OCH etc linici private ale unor medici cu renume.... ce lucreaza si in sistemul de stat ... asta pentru a isi aduce venituri, clienti etc ahaaaaaaaaaa ce porci medicii astia
0
0
centru de radioterapie vai si vai pai vasnicul meneger Grasa a desfintat cenrtu de paleative casa soarelui.zisese va renova un pavilion de la spit de oase de la eforie sa faca acolo paleatie.uita s-au intentionat nu spune ca acele cladiri is bune de demolat nu renovat.tre sa I-si ia si el partea de k ii psd-ist
1
0
DE CANCER SE MOARE - pt stiinta la tot postacul care nu are ce face. E a doua cauza de deces in lume in tarile serioase, la concurenta cu AVC. Cat despre organizare de chimio si radioterapie, ASA VA TREBUIE ca de 17 ani votati aceeasi nemernici la conducerea judetului, ca doar se stia de 10 ani ca expira aparatul de radio de la spital in 2016. Pe ei i-a durut in c.r si v-au cumparat cu un pui, un kil de zahar si, uitam, abonamente gratuite
6
2
Rusine magarilor !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
6
0
de ziar pentru incitare. Pai, bai pulica de Florentina Spalata Pe Creier, de cancer se moare "cu zile, cu nopti si cu mortii ma-ti" peste tot in lume, indiferent de bani. Ai dubii? Ia afla tu ce a patit sotul lui Celine Dion, actorul Patrick Swayze sau - pentru confortul tau mental - proprietarul majoritar a celei mai bogate companii din lume, Apple, numitul Steve Jobs! Muie, disperato!
3
8
Astia nu mai au nimic uman in ei,capitalismul vrea oameni sanatosi,pe cei bolnavi ii elimina fara sa le asigure un minim de terapie.Medicii au ajuns sa decida si ei vietile oamenilor in functie de cati bani ai,asta deja este strigator la cer.Acesti nenorociti au distrus sanatatea,votati de batrani dusi de nas dar si de nepasarea tinerilor de a se prezenta la vot.Mereu cand am.av nevoie de dr,am.plecat la Bucuresti,daca am cerut apoi o simpla tensiune luata in C.ta ma trimiteau in Bucuresti sau la privat,ca nu ei au pus diagnostic.Ramai in viata numai daca ai bani.
6
3
Cine face profit ??? smecherii care isi cladesc fericirea pe nenorocirea altora la un pol sunt bogatii care dap pe afara iar ;a polul celalat saracii saracilor care nu pot nici macar sa-si usureze suferinta boala datorata mizeriei a chimicalelor a hotilot imbogatiti peste noapte
5
0
Voi votati un sistem genocidal de 27 de ani !Chimo si Radio sunt depasite si nu fac altceva decat sa va ingroape! Efectele sunt temporare !Sunt alte metode pe baza de alimenatie naturista si produsul rigvir! urmariti serialulcancer quest in 9 episoade! salavati va vietile si copii !
8
2
Acesta este rezultatul administratiei psd-iste mistret-mascarici.Voi cei care ati votat aceste mizerii ,ani de zile, pt o sticla de ulei si un pui congelat sunteti la fel de vinovati ca acesti doi excroci.
14
0
Decaderea sistemului de sanatate publica la Constanta este evidenta. Dotari proaste, medici putini si slab pregatiti, spaga cat cuprinde.....Eroii neamului Tutuianu,Palaz, Fagadau, Stroe sunteti la putere, aveti toate parghiile la indemana sa faceti ceva pentru judetul si orasul asta.Lasati spectacolul si circul ieftin, stati pe capul lui Shaideh si faceti odata CEVA...
12
0
Ce tot va mirati acestia sunt romanii.
9
2
Pai la Cta daca esti diagnosticat cu cancer iti face o operatie asa te termina si nu mai ai nevoie de nimic daca dai coltul dupa opt zile esti externat si mori acasa asta este sistemul prin spitalele mizerabile din Cta medicii se bucura de ciubuc fara sa aiba un rezultat pozitiv aici este necesar de multe subiecte si anchete jurnalistice .
17
3

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367