REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
18.4° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Dat afară disciplinar de Electrocentrale SA, şi-a făcut dreptate prin instanţă: trebuie să fie reangajat şi să primească despăgubiri!

Dat afară disciplinar de Electrocentrale SA, şi-a făcut dreptate prin instanţă: trebuie să fie reangajat şi să primească despăgubiri!

Replica API 10 iulie 2019 | 00:00 548

Constănțeanul Lucian Marius Neacșu a acționat în judecată Electrocentrale SA, după ce i-a fost desfăcut contractul de muncă din motive disciplinare, în ziua de 27 decembrie 2018. Magistrații Curții de Apel Constanța i-au dat câștig de cauză și au dispus reintegrarea acestuia pe posul deținut anterior concedierii, cât și acordarea unei despăgubiri egale cu salariile majorate și actualizate și cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat de la momentul concedierii până la repunerea pe post.

În a treia zi a Crăciunului din 2018, constănțeanul Lucian Marius Neacșu a primit vestea că i-a fost desfăcut contractul de muncă de la Electrocentrale SA, locul unde muncea de doi ani. „Disputele” cu reprezentanții Electrocentrale SA ar fi început, spune bărbatul, încă din februarie 2018, când împreună cu un coleg a părăsit punctul de lucru pentru a merge la toaletă, fără a anunța șeful de echipă. Asta în condițiile în care, spune bărbatul, se afla pe teren în zona ICIL, alături de echipa sa și a traversat strada pentru a merge la toaletă. La vremea respectivă, acesta a primit o sancțiune de 10% din salariu, în vreme ce colegul său, o sancțiune de 5%. Considerând că i se face o nedreptate, Neacșu s-a adresat instanței de judecată solicitând anularea sancțiunii. Dar lucrurile nu s-au încheiat aici. Ulterior, bărbatului i s-a oprit din nou din salariu, invocându-se faptul că pe 20 iunie 2018 a părăsit mai devreme postul de muncă. „În data de 20 iunie 2018 am făcut schimb de tură cu un coleg din Cumpăna, care a preluat tura mai devreme. La ora 20.00 în loc de ora 22.30. Este o cutumă ca schimbul de tură în cazul turelor de noapte să se facă mai devreme pentru ca navetiştii să ajungă acasă. Una este să pleci la 22.30, alta la ora 20.00, atunci când faci naveta în judeţ. Cu toate acestea, deşi toţi colegii facem la fel, mie mi s-au oprit banii pe două ore, aproximativ 70 de lei, pentru că mi-am schimbat colegul cu două ore mai devreme și am plecat de la serviciu la ora 20.00 în loc de 22.30. Joi, 27 decembrie 2018, mi s-a comunicat că mi s-a desfăcut contractul de muncă”, relata la vremea respectivă constănțeanul pentru „Replica de Constanța”. Desfacerea contractului de muncă a survenit și ca urmare a faptului că bărbatul nu a apărut în fața Comisiei de disciplină, în două rânduri. Dar, subliniază acesta, de fiecare dată a avut motive întemeiate pentru a absenta. Prima dată, nu a putut pentru că în ziua respectivă soția lui a suferit un atac cerebral, iar a doua oară, înștiințarea transmisă prin Poștă i-a parvenit abia la două zile după ce ar fi trebuit să se înfățișeze în fața comisiei.

La momentul respectiv, reprezentanții Electrocentrale SA au precizat pentru „Replica de Constanța” faptul că decizia desfacerii contractului de muncă a survenit în urma mai multor abateri și că au fost urmați toți pașii legali pentru soluționarea situației.

Ultimul cuvânt, însă, în această problemă, l-au avut magistrații Curții de Apel Constanța. Iar aceștia au dispus, prin decizia dată în dosarul 273/118/2019, că Lucian Marius Neacșu trebuie reintegrat în cadrul Electrocentrale SA.

„Admite apelul. Schimbă în tot sentinţa apelată în sensul că: Admite contestaţia. Anulează decizia pârâtei nr. 404/20.12.2018. Dispune reintegrarea reclamantului în postul deţinut anterior concedierii. Obligă pârâta să plătească reclamantului o despăgubire egală cu salariile indexate, majorate şi reactualizate şi cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat acesta, începând de la 27.12.2018 până la reintegrarea efectivă. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică azi, 21.06.2019”, este decizia instanței de judecată.

Florentina BOZÎNTAN

Citește și: Un salariat al CET, concediat de Crăciun! Rămas fără loc de muncă, bărbatul acuză un ABUZ GROSOLAN din partea Electrocentrale

Electrocentrale SA, dată în judecată de un angajat: ‘Am deviat 5 minute de la traseu, cât am avut nevoie la toaletă!’

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
O sugi prin batista rapid. Esti mare patron la tine acasa?
0
0
Pt. Escu de la 12 :51 asa este patroane vedem ca nu esti analfabet esti scolit , nimeni nu poate sa iti impuie tie
1
1
Ce bravo,nu il cunoasteti cat de mult minte! De ce nu spune ca a avut si nemotivate?Ce justitie avem atunci cand ii da castig de cauza unuia care are nemotivate,pleaca de la munca din timpul programului? de ce nu spune ca atunci cand trebuia sa vina mai devreme la program sa plece si colegul pe care il schima mai devreme,comenta ca el are programul de la 22,30.Este un om fara caracter.
3
0
O exceptie a justitiei. Ma mir ca un muritor de rand a avut castig de cauza in justitie.
2
2
Bravo lui dar si aici se vede diferenta dintre stat si privat,la patron esti dat afara fara comentarii,eu sunt patron si nimeni nu poate sa imi impuie mie sa tin un angajat pe bani mei daca eu nu vreau.
3
3
Asa ar trebuii sa procedeze toti salariatii din CET ,dar le este teama de ziua de maine,ca vor fii dati afara.Bv lui
3
1
Omu are sange in instalatie . Majoritatea angajatorilor , sunt obisnuiti , ca angajatii sa nu comenteze prea mult . Se stie bine , chestia asta .
6
1
Asa o sa se intoarca si aia pe care i-a dat porcul de Artagea afara
4
0
Sa te tii atunci cind vei avea sefi o INTELIGENTA ARTIFICIALA sau ma rog un ROBOT.
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212