REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
12.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

De azi, evreii sărbătoresc Hanuka. Maia Morgenstern: "Este o sărbătoare frumoasă, este Sărbătoarea luminii"

De azi, evreii sărbătoresc Hanuka. Maia Morgenstern: "Este o sărbătoare frumoasă, este Sărbătoarea luminii"

Replica API 28 noiembrie 2013 | 00:00 1663

Începând de joi, 28 noiembrie, evreii sărbătoresc Hanuka, Sărbătoarea luminilor. Aceasta va dura 8 zile, până pe 5 decembrie. "Hanuka este una dintre sărbătorile vesele ale poporului iudaic", ne spune celebra actriţă Maia Morgenstern. "Hanuka este o sărbătoare frumoasă, este Sărbătoarea luminii şi, timp de 8 zile, noi aprindem în fiecare seară o lumânărică, câte una în plus în fiecare zi. Este sărbătoarea speranţei, a dorinţei împlinite, o sărbătoare când copiii cântă nişte cântecele foarte frumoase, este ca o lumină a speranţei; la vreme de iarnă, când nopţile sunt atât de scurte, fie ca lumina speranţei să ne lumineze mai departe zilele vieţii!", adaugă aceasta. În ultima zi de Hanuka va avea loc un spectacol la Teatrul Evreiesc de Stat, când se vor prezenta cântece şi tradiţii evreieşti. În Constanţa, comunitatea de evrei este foarte restrânsă, în jur de câteva zeci. Aceştia se vor reuni probabil sâmbătă, 30 noiembrie. "Se va pune o masă oarecum festivă, vor veni şi evreii activi din Constanţa, vreo 20-30 la număr", ne spune Sorin Lucian Ionescu, dar şi câteva personalităţi din Constanţa, după cum s-a obişnuit în fiecare an. În România mai sunt aproximativ 6.200 de evrei, dintre care relativ 60 sunt în Constanţa. Tot în oraşul nostru, existau la un moment dat, pe când erau mai mulţi evrei, adică înainte de război, două sinagogi. Din păcate, una a fost demolată de comunişti, iar cealaltă este abandonată. Sărbătoarea Hanuka sau Chanukah celebrează victoria macabeilor asupra monarhiei seleucide din Siria, eveniment petrecut cu mai bine de 2000 de ani în urmă. În fiecare seară de Hanuka se aprinde Hanukia, menora specială destinată acestei sărbători care justifică atributul de "Sărbătoarea luminilor". Talmudul spune că obiceiul aprinderii menorei are drept scop să amintească public minunea. În timpul revoltei împotriva elenilor, Menora a fost aprinsă 8 zile - miracolul de Hanuka - iar această tradiţie este perpetuată prin aprinderea a 8 lumânări pe Hanukie. Lampa se aprinde o dată cu lăsarea nopţii, cu circa jumătate de ceas înainte de asfinţit. Luminile trebuie să ardă cel puţin 30 de minute şi să fie amplasate într-un loc foarte vizibil. Ele pot continua să ardă în noapte oricât de târziu. Obiceiul este de a aprinde o singură lumină în prima seară, două în a doua seara, trei în a treia seara etc. de la stânga la dreapta, până când, în a opta seară, toate luminiţele sunt aprinse. Hanuka a căpătat în ultima vreme o importanţă mult mai mare, devenind un substituit al Crăciunului pentru copiii evrei crescuţi într-un mediu creştin. Hanuka se sărbătoreşte în familie.

Cristina MARIN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Multumim pentru acest articol care cuprinde informatii relevante pentru prezent( activitatea inegalabilei Maia Morgenstern) si pagini de istorie
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272