REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.3° Constanța Sâm., 18 Mai 2024
Anul XX Nr. 6733
14.3° Constanța Sâmbătă, 18 Mai 2024 Anul XX Nr. 6733
 

De când cu impozitarea bacșișului, ospătarii au devenit cerșetori?!

De când cu impozitarea bacșișului, ospătarii au devenit cerșetori?!

Victor ROTARU 27 februarie 2023 | 00:00 7182

Începând cu 1 ianuarie 2023, bacșișul a început să fie impozitat, fie că vorbim de 5 lei, fie că vorbim de ceva mai mulți bani. Înainte de implementarea acestei măsuri, părerile în sectorul HoReCa erau împărțite, în ideea în care unii operatori economici credeau că această impozitare va responsabiliza mai mult sectorul HoReCa și că oamenii care aleg să plătească cu cardul pot lăsa în sfârșit bacșiș, pe cealaltă parte, alți operatori economici nu erau deloc de acord cu noua măsură, venind puțin peste mâna ospătarului. Acum, la aproape 2 luni de la implementarea măsurii, reporterii Replica au discutat cu câțiva operatori economici din sectorul HoReCa, pentru a putea vedea cum stau lucrurile „în teren”.

De cand cu impozitarea bacsisului, ospatarii au devenit cersetori?!Foto cu rol ilustrativ

Sunt aproape 2 luni de la implementarea măsurii de impozitare a bacșișului, măsură destul de controversată și contestată încă din 2019, atunci când legea a fost depusă de către fostul ministru al Finanțelor, Eugen Teodorovici.

De la 1 ianuarie 2023 bacșișul este impozitat cu 10% și trecut pe un bon fiscal separat. Între timp, atât angajații cât și patronii de restaurante s-au obișnuit cu măsura, însă tot nu o pot „înghiți”, un patron de restaurant declarând pentru Replica: „Măsura nu o văd ok, dar dacă așa a considerat statul, respectăm legea. Omul și-a plătit impozit pe banii pe care îi are în buzunar. Un om corect își plătește impozitele are niște bani în buzunar, sau niște bani pe card. El a plătit impozit, sunt bani impozitați, și vrea să îi lase ospătarului. E un venit pentru acesta, eu înțeleg, dar na... Sunt niște bănuți de țigări pentru personalul care lucrează. Sunt locații unde bacșișul este aproape 0. Pleacă cu 3 lei pe zi acasă, hai să-i luăm 30 de bani impozit. Nu de aici vin banii la bugetul de stat. Banii la bugetul de stat vin din alte părți, pensii speciale, nu de la bacșiș. Pot lăsa acum bacșiș și cei care plătesc cu cardul, dar noi nu am avut o astfel de ocazie. Fie nu lasă nimic, fie lasă cash, dar nu am întâlnit situați în care clientul să ceară bonul fiscal pentru bacșiș. Chiar am discutat cu oamenii mei, dacă lasă cineva cu cardul, și au zis că nu. Se poate și cu cardul, că este impozitat, dar nu lasă. Ne este puțin mai greu, faci 2 drumuri, sunt unii pe care nu-i mai găsești... dar asta este.

De cand cu impozitarea bacsisului, ospatarii au devenit cersetori?!Crinu Danu - patronul restaurantului Marco Polo

„Tâlharii nu se mai satură, au ajuns să vă ia și din bacșiș”

Se pare că nu doar ospătarii și patronii de restaurante sunt indignați de măsura impozitării, și clienții sunt în asentiment cu aceștia, contestând sistemul, care nu ratează nici o oportunitate de a mai lua câte un bănuț din buzunarul muncitorilor: „Sunt clienți și clienți care lasă în continuare, și clienți care nu. Și înainte, tot cam 10% din notă lăsau, este o înțelegere. Ospătarii au început să se reorganizeze. Sunt clienți care vor să lase separat, în ideea că nu vor să bifeze pe bon. Sunt oameni care sunt împotriva sistemului, care nu sunt de acord, un om care muncește, care are o mică afacere știe cât de greu se fac banii și nu înțeleg de ce trebuie impozitat... „Tâlharii nu se mai satură, au ajuns să vă ia și din bacșiș”, și nu bifează nimic pe nota de plată. Eu le-am spus ospătarilor să bată, chiar dacă clientul nu a fost de acord să i se impoziteze bacșișul. Ospătarii s-au obișnuit. La sfârșitul lunii știu că mai au de luat niște bani, într-adevăr, e puțin mai greu pentru că ei erau obișnuiți să-și facă socotelile în fiecare seară, dar asta este. Ospătarii îmi zic că parcă se duc să cerșească. Înainte se duceau, lăsau nota de plată, clientul lăsa cât voia să lase, și gata. Acum trebuie să meargă la client, să îi explice. Oamenii sunt împărțiți, dar o mare parte este împotriva sistemului, dar, așa este și afară, ne aliniem puțin. E bine că pot lăsa și cu cardul, dar, și aici, majoritatea nu vrea să li se oprească de pe card procentul. Dacă nota face 300 de lei, dau ei separat bacșiș în cash. Nu pot sta nici cu parul pe angajați, să îi controlez, să îi caut în buzunare. Asta ar însemna să rămân fără personal, dacă aș începe să fac poliție cu ei.” a declarat Crinu Danu, patronul restaurantului Marco Polo.     

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
In Mamaia la Barrels Pub, de acum 2 ani iti punea pe bonul fiscal la nota de plata obligatoriu bacsis 20 la suta, chiar daca nu vroiai, trebuia sa il platesti. Cand intrebai, ti se raspundea ca are voie, ca plateste impozit. Probabil ca avea voie, dar pe noi clientii nu ne intreba nimeni daca vrem sau nu sa lasam bacsis si in ce procent. O fi normal asa?
2
1
La preturile si adaosurile nesimtite care se practical, le lasam la m**e la ospatari!
1
2
La cafeneaua Luv din City Park, îți pune bacșișul automat pe bon de 10% fără sa mai întrebe.
4
0
Așa le trebuie la slugile de romani bulangi trădători bine va face guvernul și preșul ala de iohanus Alta data la alegeri sa votați aceiași muieee pe care o luați de la partidele pe care le votați
4
1
Bifefez casuta bacsis de la 0 la 15% ,zero.Statul vrea o ciunga de la amarutul de ospatar sa faca bani la buget.Luati din pensiile speciale din spalari de bani, impozite si taxe de mai mairi edili scutiti,alte fraude.Las cash mai mult cat vreau,cui vreau daca mi-a placut servicul, la curieri,livrari de pizza,coafeza. Medicul asistenta,infirmiera care ia spaga 200, 50,10 lei scot bonuri de spaga fiscalizata nedeclarata .Alte categoriii scot bonuri fiscale de spagi? Ai dracu mai sunteti! O noua reconversie profesionala.Au schimbat majoritatea ospatarilor calificarile demult.Au plecat din tara.Nu sunt p****i romanii,cum cred desteptii.
6
0
Vad ici multi "scoliti", profesii cu studii superioare,"masteranzi"in prostologie. Ati terminat facaultati la ff ,gen Spiru Haret,Saguna dupa varsta de 40 de ani.Ganditi cum ati invatat si cum ati fost educati.Voi ce mama lui Andrei ati invatat in scolile terminate? Kellnerii au 4 clase stiu nu au studiii superioare.... Voi cunosteti codul bunelor maniere, sunteti educati aveti studii... Nu umiliti ospatarul,ca ai studii si il trimiti sa faca studii ,te umilesti pe tine si pe cine te-a educat.Ospatarul nu te umileste ca nu sti sa manuiesti toate tacamurile la masa de si este obligatoriu sa cunosti acest lucru si limbajul tacamurilor ca ai studii superioare si tine de eticheta.Ospatarul nu umileste la masa clientul daca nu cunoaste un produs sau nu cunoste un termen din gastronomieare.Nu te intreaba ce studii ai ca nu sti sa tii o furculita in mana.Nu-l trimiti isi schimbe jobul daca nu ii place...Poate este deja sudent,elev si lucreaza sa se intretina.Ospatarii calificati care cunosc meserie nu mai exista in Constanta de foarte multi ani.Cei care sunt sunt azi ospatari sunt cu calificari pe hartie,practica nu stiu.Nu stiu sa prezinte produsele ,nu stiu nici sa serveasca,nu stiu sa efectueze sistemele de de servire la masa clientuli cu diferite operatii. Angajati din orasele din tara,din Moldova,necalificati,etc.care vin vara sa faca un ban.Toate restaurantele servesc azi bufete suedeze ca nu au ospatari.Sau au autoserviri la majoritatea foste terase din Mamaia, impinge tava cu tocana si mamaliga. Te duci la frizer,coafor platesti un serviciu peste nota de plata,bon fiscal ca iti face unghii,iti taie claia de par. Toate serviciile acestea in toate tarile civilizate din lume se platesc extra peste nota de plata, cat apreciaza clientul ca i-a tuns frumos parul sau cat de bine s-au cat de bine a mancat si a petrecut la restaurant.Scartarii care nu lasa bacsis,tip,spaga sunt ectichetati drept clienti cu maniere proaste,ca zgarciti.Cei care dau bacsis mare si exagereaza sume mari , au alte etichete.Pe vremea lui.. era nota de plata cu 10 % remiza inclusa in toate restaurantele si nu comenta nimeni.La noata repectiva ospatarul primea bacsis nefiscalizat, foarte mare.Pe vremuri clientela care mergea in restaurante avea clasa,bune maniere,intr-un cuvant educatie.Nu te duci tu daca nu vrei sa dai o spaga sa te faci de ras.Nu-ti manaci de sub unghii care le faci la coafor Gianina...sa fi atenta cu cel care te-a servit, si dai ceva cat vrei.Nu sunt cersetori, nu te bate la masa pe umar: Da-mi spaga! Nici nu cer.Ti-a facut un serviciu. Toate categoriile unde trebuie se da bacsis trebuie dupa mintea celor destepti care au facut legea sa fie fiscalizat.Daca fiscalizezi bonul la ospatar atunci obligatoriu sa fiscalizeze spaga la toti la toate categoriile care primesc spaga.Nu numai pentru ospatar.Cine a facut legea a facut o lege prosta cu repercursiuni mari in HORECA Ospatarii lucreaza program de sclavie peste 16 ore zilnic.face cineva controale? Stiu de aceste program de lucru toti. de ani de zile.Camerista ,coafeza,frizer,taximetrist,portar hotel,hamal hotel,ghizi tusristici,soferi autocare turisti,cameriste de hotel,toti iau si primesc bacsis.Bacsisul la nota sau bon porneste de la 5% la 15,20, la restaurante stele Michelin25%.Curierii de la firmele de curierat nu platesc impozit pe spaga sunt scutiti de lege.Atunci cum impozitezi doar bacsisul ospatarului? Ceilalti din celelalte categorii de ce ia bacsis neimpositat? O lege discriminatorie.. Plecati afara toti. Sa vina ei sa serveasca in locul vostru cel care a facut legea.
4
0
fiecare om cu profesia lui , Daca nu le convine ospatarilor sa se recalifice in alta meserie . Eu dupa ce muncesc , platesc impozit pe salariul primit si daca imi ramane ceva merg si la carciuma . De ce sa las baccis din banii munciti . Patronul ptr preturile pe care le apliuca trebuie sa si plateasca personalul , De ce din banii nostri ?
5
6
Voi din horeca va faceti ca nu intelegeti despre ce este vorba. Trebuie ca pt banii pe care ii primiti ca bacsis sa emiteti bon... adica dupa ce ridicati bonul pt consumatie daca sunt si ceva banuti lasati ca bacsis sa ii duceti in casa si sa emiteti bon pt ei!!! Nu sa veniti la mine la masa cu bacsisul deja pe bon!!! Personal, nu am lasat nici un leu cand cu cersetoria asta. Hai sa dam la toti ... medici, profesori, frizeri ca si ei tot in sistem muncesc.
9
4
Ptr:CTIN:Elevul și studentul ,normalii , corect ca vor vrea sa câștige și ei un ban,dar ar găsi și munci plătite,la cules de fructe,sădit,etc.,dar acolo te vad colegii de studii ca ti ai murdărit mâinile și ești și transpirat.C asa e propaganda,de mult munca corecta ți coboară nivelul,în lume.O lume total falsa.Munca a ajuns rușine, de n ai cravata sau guler alb la cămașă.
9
1
Un ospătar cu 4 clase primeşte bacşiş 20% adică vreo 25 de lei la preturile actuale si la o asistentă sau infirmiera se zgarcesc sa ii bage 10 lei de o injectie sau cand ii pune oala de rahat sub c*r. Ăsta+i r*mânu
6
8
De ce n ar avea dreptul la bacșiș și agricultorul și minerul,siderurgistul,strungarul,excavatoristul,textilistul,transportistii si cam toți din idustria grea și ușoară, etc.Bai ciudatilor, cam toti stau mult mai mult ca voi în picioare,și mai și produc.
11
4
E clar cat ești de retard.p***t te-a mai făcut ma-ta.cred ca tu te bulesti cu patronu
5
0
Auzi tu, statul ia bacsis 10 procente si el. Mai mare rusinea. Nu ne lua destul acum vrea si bacsis. Bei o bere ia si statul 2 guri, maninci o friptura ia si statul o bucatica.
13
2
Se spune ca in trecut se traia mai rau in Romania,ei uite care este adevarul,inainte de al doilea razboi mondial chiar si pe timpul comunistilor cand isi termina muncitorul de rand programul de lucru mergea omul la carciuma isi cumpara o portie de mancare si ceva de baut,platea dupa care pleca acasa satul fara sa ii fie frica de pret,in ziua de astazi pentru o masa la restaurant si ceva de baut lasi acolo salariul pe doua zile de munca si in plus chelnerului i se pare normal sa primeasca si el ciubuc pentru ca l-a servit pe om la masa,pecand inainte tot chelnerul ii multumea clientului pentru ca a servit masa in restaurantul unde el lucra indiferent daca clientul ii lasa bacsis sau nu si inca ceva atunci mancarea era mereu buna si sigura caci altfel isi pierdea patronul de carciuma sau restaurant clientul. Din cate vedem cam multe difetente intre ceace inseamna un restaurant normal si o hotzie pe fata cum este astazi,cauzele sunt patroni lacomi dupa profit,salarizarea p*****a a meseriasilor,ca a ajuns si un servitor,adica oaspatar sa castige mai mult decat un meseriash si chiar ei servitori sau chelneri spunetile cum vreti ca tot aia este,care dupa cum am vazut si in unele declaratii de aici se cred mai meseriasi decat adevarati meseriasi,la chelner si bucarari ma refer.
11
1
Sa nu va imaginati ca legiuitorii chiar se gandesc la binele cuiva in afara de al lor ,atunci cand emit cretinisme care devin apoi legi. Sa va imaginati totusi,ca numai cand alegatorii vor fi in stare sa-si aleaga nu pe cei asemenatori lor,ci pe cei mai buni dintre cei buni,va fi in sfarsit un inceput spre binele general. Capetele nedestepte nu pot genera idei bune,asa ca avem cinditiile in halul in care avem sefii de stat,de institutii si asa mai departe,dupa voturile complet neintaligente ale poporului nostru.
4
2
Vi se pare corect sa va treaca bacsisul in bon fara sa va intrebe ? Lasand la o parte faptul ca si trec cat vor , cand ceri explicatii , aroganti , iti raspund ca i lege DOMLE !
16
2
nu am lasat si nici nu voi lasa spaga, eu muncesc pe un salariu, ca si ei, nimic mai mult, daca nu le convine, sa schimbe jobul
23
4
atat ospatarii cat si o buna parte din curieri sunt niste cersetori. Macar ospatarii stau mai mult in picioare si merita tips. Cat despre curieri, cersetori level 100. Asteapta 5 lei la fiecare livrare
13
6
in sezonul estival, elevii si studentii se angajeaza in horeca. salariul e mizerabil, bizuindu-se pe ciubuc ptr anul scolar care urmeaza.
9
5
La Buddha ,la NexT ,si încă 2 localuri din piata ovidiu se practica ca ospătăriță sa mai plece la hotel cu clientul și spune lu barbasu ca sta peste tura,confirm cu vreo 3 nume sa nu dau prea multe detalii Simona,Ana ,a*****a
8
3
Voi va auziți ce vorbiți p acilea?În afara de HoReCa,spaga nu i legala.Nicaieri.Daca vreau sa mănânc o friptura și sa acompaniez friptura cu 14 sticle de vin,pai vreau sa plătesc ce consum.De mi am plătit consumația, ca ce glumă sa ma simt obligat sa va dau șpagă,auzi ,si impozitata de stat,sa ia și statul parte la mita.Negociati va salariile de nu va convin sau catati și voi ceva de munca.Si ca parere,domeniul asta era al femeilor.Ia săriți acum puțin de fund în sus
12
6
Cariera de ospătăriță e mai simplă, se bulește cu patronul sau vreun client mai plătitor și se descurcă mai bine cu banii, unele au acasă și vreun soț sau prieten cu capul în nori ( acasă zice că e obosită că nu are chef din astea). Mai nasol e cu bărbații eu oricum nu dau șpagă grasă decât dacă îmi dă de înțeles că voi vârâ motanul înăuntru.
6
8
Cerșetori au fost mereu ... doar de aia s-au făcut ospătari că nu le place cartea ... Și patronii odată cu ei. De aia le dau salariu minim , exact ca la copii de cerșetori când îi schilodeau să aiba motiv de cerșit.Doar că acum și statul e cerșetor. Asta până vine AUR și se va face ordine.
14
8
Bacsis, tips, spaga....traim ca in tarile bananiere si America...ca doar pe acolo este considerat clientul, dator sa suplimenteze salariul ospatarilor....pb e la patronii astia de kk care acuma au alt motiv sa se planga....se plang de orice, ca bucatarii sunt lenesi, ca nu au ospatari, ca statul ii impoziteaza....de orice....si fac orice ca sa fie impotriva sistemului, angajeaza bucatsri ieftini, chelneri fara experienta, evaziune la greu...hai sa fim seriosi, cei care alimenteaza aceste situatii sunt exact cei care au solutia problemei, dar lacomia si nesimtirea lor, nu va rezolva nimic...asa au fost educati de familiile lor , sa fure, sa minta,sa abuzeze de angajati si sa fenteze orice taxa...si acuma au alta problema, au pierdut controlul asupra bacsisului....si doar in Constanta....orasul papuasilor ,cipanzeilor si al moldovenilor aciuati ca musca la kk...
16
1
in mangalia se lucreaza in regim de sclav la restaurante,malul marii.Salariu minim pe economie,,program 12 2,3 noaptea,esti Obligat sa stai Numai in picioare,pazit de patronul care bea la masa cu ochii pe camere.Fara simbete,duminici,sarbatori legale,concedii,nimic!te cheama prostul sa.l servesti moca de revelion,craciun,esti sclav! cit va costa ba prostanilor un filipac,cu transport,cazare,salariu 500 -1000 euro pe luna???? bacsisul impozitato prostie,care bacsis?strainii nu lasa bani,coardele ,interlopii si ttiganimea nici atit.astia vin la circiuma!
12
2
Patronii se victimizeaza excact ca un borfas in fata Politiei. Ar trebui desfiintati toti hotii astia de patroni. Iar clientii, sa se trezeasca!
17
6
UE patronilor/capitalistilor/democratiei, v-ati batut si va bateti joc de noi. Vrem comunismul inapoi, macar atunci eram respectati si bine platiti.
12
8
Cei care a intiat legea s-a gandit cate drumuri face un ospatar? S-au gandit si cat personal este dimineata la un restaurant cand nu exista personal?Au vazut 1 ospatar la 400-500 de pax la un mic dejun in hotel ? Patronul m-a vazut. Stiu aia care au dat legea cum alergi 1 la 400-500 de pax? Stiu aia cum este sa nu ai personal? Nu. Daca ai si mic dejun a la carte? Cine dracu iti face tie mii de drumuri sa scoata bonul fiscal la spaga cand tu nu faci fata turistilor cazati cu mic dejun inclus.Sa vina ala care a facut legea sa-l vad cum alearga sa scoata toata ziua note de plata si alte drumuri pentru bonuri de pe spaga.O sa moara cu legea spagii.Patronii cand nu vor gasi personal sa mearga sa le dea cu legea in cap pana vor anula aberatia cu bonul spagii separat.
13
13
Daca erau destepti prostavanii,faceau o lege a salarizarii corecta in functie de calificari ,grupe,vechime,studii ,limbi straine cunoscute ca afara in UE? Discriminarea care exista la salarii,la unele categorii le-a marit in draci la altii le pune impozit pe spaga.O sa munceasca cu ma-sa in restaurantele. hotelurile lor.De cei din turism,comert si-au batut joc. Sa culegeti ce ati sadit.Legia salarizarii lui c***t.Aici toti mach...oni,etc se vorbesc si dau acelasi salariu la ospatari,acelasi program ,acelasi orar de sclav munca zi de zi de dimineata pana seara si bani ioc.De la sud -la nordul statiunilor aceleasi salarii de c***t,aproximativ.Dau salarii la necalificati la fel ca la calificati.Aici nu aveti ranguri de ospatari salarizari diferite ca in UE.Pe vremea lui ... existau grupe de ospatari I,II,III platiti bani grei,salarii frumoase .Nu batia de joc de azi. platiti cu sporuri diferite Acum un c***t.Sa munceasca ei aici pe salarii de c***t fara liber.Si spaga care o aveau ,se adauga la salariul de mizerie si la zilele non-stop de munca si alergatura.Acum aduc de afara filipinezi cu salarii mai mari de 1000 de euro, romanilor nu le da net 1000 de euro.Adica eu roman sunt discriminat in propria tara.filipinezului ii da 1000 de euro si transpotr cu avion,cazare,masa.stai in mortii ma-tii cu filipinezii tai si toti romanii vor pleca afara.Nici cazare si nici hrana asigurata nu ai aici.nici echipament de munca ca afara sa il schimbi la hotel sa-l iei spalat.Nu iti plateste incaltarile ,sosetele ca afara.Cine va lucra pe un salariu de nimic aici,zi lumina zi de zi? Si fara spaga? Vor pleca afara toti.Garantez ca nu vor mai lucra pe salariile astea.O sa ii cautati cu acul sa va serveasca.O sa va autoserviti.p****i or fi de or mai veni in tara.
19
10
da ce bucatarul imi da mie ce ce manaca el? Alearga el cu mine? Isi ia el toate pulele de la toti in cap? bucataria termina programul de servit mancare si isi pune palma-n c*r si pleaca acasa tu mai stai inca 2 ore in plus daca nu mai mult pana termini tot de curatat.Afara nu dau bucatarului.si in sala ce c***t este? ce ei sar bucatarului in cap cand ceva nu este facut bine,este ,rece sau stricat? asa ca nu manca c***t cu bucatarul tau sa impart cu el.Bucatarul sef are salariul de n ori mai mare decat ospatarul si ceilalti bucatari.asa ca las-o cu impartitul cu bucatarul.fiecare cu munca lui.Nu isi rupe spatele bucatarul alaergand.Ala sta.Mn-urile muncesc.Bucatarii freca menta,nu toti majoritatea.la unii le ies niste produse din maini ca nu iei nicio spaga de cat de p***t gatesc.iei o p..a.
9
9
Asta e moda de aici sau cum? o p.la ce alearga cu mine.Aia pleaca mai devreme,au salarii foarte mari si tu vrei sa impart eu cu aia? imparte ma-sa cu bacatarul afara.nu se imparte nimic.de unde c***t moda asta? ce bucatarul imparte banii cu mine? sa munceasca ma-sa.De asta nu aveti personal calificat aici si nici nu o sa aveti niciodata... la cum ganditi.imparte ma cu bucatarul care are de 6 ori slariul tau si mai mult
8
6
Eu vreau sa las bacsis la bucatar... la ospatar mai putin ...greul e la bucatarie... ospatarii cam uita sa dea si la bucatari...
16
9
kellner, ca sa nu supar nici statul si nici patronul cel mai bine plec afara ,acolo unde primesc bacsis.Plecati unde vedeti cu ochii,cat sunteti tineri.Oricum mai rau ca aici nu poate sa fie.Sa vina cei care au dat legea sa munceasca ei cu nemul lor.Ce primesti afara nefiscalizat este treaba ta,numai aici sunt draci cu coarne.Plecati pe vase de croaziera ,oriunde. Daca un client iti da si cateva sute de euro bacsis nu este treaba statului,nu statul sta in picioare peste 12 ore.Plecati afara,aici nu este de trait.Ospatarii calificati nu sunt aici,la mana idiotilor ce dau legi de c***t.
14
4
Statul un tâlhar ordinar care se ocupă de mizilicuri In timp ce alții fac bani negri zi de zi noapte de noapte Interlopii traficanți de arme droguri prostituție pești etc Zilnic se spală bani negri milioane de euro Statul impozitează sărăcia și munca unor tineri care inca n-au plecat afara în vest
17
4

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468