REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.1° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
16.1° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

De ce ai pofte în timpul menstruației și cum le combați

De ce ai pofte în timpul menstruației și cum le combați

Replica API 24 aprilie 2021 | 00:00 833

Pofta de dulce, de produse de patiserie și de alimente de tip fast-food este mai accentuată în perioada delicată a lunii? Totul are o explicație – iată despre ce este vorba!

Nutriționiștii sunt de părere că în timpul menstruației organismul se confruntă cu o serie de modificări la nivel fiziologic, în organism având loc o serie de dereglări hormonale care declanșează anumite pofte mai mult sau mai puțin sănătoase și prietenoase cu silueta, scrie doc.ro.

Suzanne Fenske, profesor în obstetrică și ginecologie în cadrul Școlii de Medicină de la Mount Sinai e de părere că peptidele opioide endogene sunt responsabile pentru poftele din timpul menstruației. În timpul acestei perioade a lunii, dar și în timpul sarcinii, peptidele opioide endogene sunt mai active decât de obicei, de aici și poftele din timpul menstruației și sarcinii.

În general, poftele din timpul menstruației sunt inofensive, însă există și situații în care acestea pot semnala probleme serioase cum ar fi anemia. Dacă poftele din timpul menstruației sunt asociate cu stare generală de rău, slăbiciune, amețeli și stări de leșin, e recomandat să contactezi rapid medicul de familie pentru un set de analize. Astfel, vei află dacă este vorba despre o anemie și o vei putea trata corespunzător.

Cum combați poftele din timpul menstruației

Acum că ai aflat că hormonii sunt de vină pentru poftele tale, nu trebuie să te culci pe o ureche și să mănânci ce, cum și cât îți trece prin cap. Bineînțeles, nici nu e indicat să te abții la nesfârșit pentru că astfel nu vei reuși decât să înrăutățești situația și nu vei putea face altceva decât să te gândești la asta toată ziua.

Există două lucruri pe care le poți face pentru a face față poftelor din timpul menstruației fără să mănânci numai lucruri nesănătoase și fără să acumulezi câteva kilograme în plus în 2-3 zile.

În primul rând, trebuie să previi înfometarea, care crește șansele că poftele tale nesănătoase să apară. Cu cât îți este mai foame, cu atât mai tentată vei fi să mănânci preparate nesănătoase, bogate în zaharuri și grăsimi. Asigura-te că nu sări peste nicio masă și că ai o alimentație echilibrată în general, însă mai ales în timpul menstruației. Mănâncă alimente sățioase, care să îți țină de foame până la următoarea masă. Între mese poți consumă și o gustare sănătoasă, pe baza de legume, fructe sau produse lactate – niciodată combinate, ci pe cont propriu.

Al doilea lucru pe care îl poți face este să îți satisfaci poftele însă în mod echilibrat. Asta înseamnă că, dacă poftești la ciocolată, poți mânca 2-3 cubulețe de ciocolată, însă vei alege neapărat ciocolată neagră. Această este mai sănătoasă, dar conține și cantități mari de magneziu și antioxidanți din plin, care îți priesc în mod deosebit în acea perioada delicată a lunii.

Pe de altă parte, dacă îți este poftă de o gustare sărată precum chipsurile din cartofi despre care știi cât de nesănătoase sunt, înlocuiește-o cu o varianta mai sănătoasă. Prepară-ți singură, acasă, chipsuri din varză kale, din sfeclă sau mere la cuptor.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212