REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
11.4° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

De ce apare excesul de păr și cum se elimină?

De ce apare excesul de păr și cum se elimină?

Replica API 14 decembrie 2020 | 00:00 1347

Creșterea excesivă a părului este o problemă care poate afecta bărbații, femeile și chiar copiii. La bărbați, părul tinde să crească progresiv pe măsură ce îmbătrânesc și este rezultatul unor cantități variate de testosteron din organism. La femei, părul excesiv poate avea legătură cu schimbările hormonale de la menopauză.

Ceea ce este considerat o cantitate normală de păr corporal diferă semnificativ de la o zonă a lumii la alta și adesea se reduce la alegerea personală a fiecăruia dintre noi. Trebuie, însă, evidențiată diferența dintre părul „nedorit” și cel „excesiv”, care sunt două lucruri diferite.

Pe de o parte, părul nedorit este, de exemplu, în cazul multor femei, cel din zona picioarelor, brațelor, axilelor și inghinală. În cazul bărbaților, părul nedorit este de multe ori cel din zona axilei sau a pieptului, dar situația este diferită de la o persoană la alta, scrie doc.ro.

Pe de altă parte, hipertricoza reprezintă creșterea excesivă a părului pentru vârsta, sexul și rasa unui individ și se poate dezvolta pe tot corpul sau poate fi izolată pe zone mici. Hipertricoza poate fi congenitală (prezentă la naștere) sau dobândită (apare mai târziu în viață).

Din ce cauză apare hipertricoza?

Nu se cunoaște cauza hipertricozei. Se crede că hipertricoza congenitală este o tulburare genetică moștenită sau care apare ca urmare a mutației spontane. Hipertrichosis lanuginosa dobândită apare uneori la persoanele care, într-un stadiu ulterior, sunt diagnosticate cu un tip de cancer. Această creștere a părului, cunoscută și sub denumirea de puf malign, este adesea limitată la față - păr lung și mătăsos, vizibil pe nas și pleoape, locuri care în mod normal nu au păr. Nu se știe de ce un cancer cauzează această creștere excesivă a părului.

Hipertricoza dobândită generalizată poate fi asociată cu porfiria cutanată tardivă (cel mai răspândit tip de porfirie), malnutriția, de exemplu anorexia nervosa sau cu un medicament, de exemplu ciclosporină, fenitoină, steroizi androgeni, minoxidil.

Hipertricoza dobândită localizată poate fi asociată cu o vascularizație crescută, cu frecare sau zgârieturi repetitive (lichen simplex), cu aplicarea unui gips, cu aplicarea repetată de minoxidil steroizi topici puternici, iod ori psoraleni sau cu tricomegalia (gene crescute excesiv).

Ce înseamnă pilozitate excesivă?

În general, la femei creșterea părului este considerată excesivă atunci când acesta este gros și negru și apare deasupra buzei și pe bărbie, piept, abdomen sau spate. Acest tip de păr excesiv este cunoscut sub numele de hirsutism și este o problemă care afectează femeile și copiii.

În cazul femeilor, menopauza (care poate provoca niveluri ridicate de testosteron în organism) este una dintre principalele cauze ale creșterii excesive a părului. La femeile aflate în perioada reproductivă, excesul de păr este cel mai adesea un simptom al sindromului ovarelor polichistice.

La bărbați, creșterea excesivă a părului este considerată atunci când părul de pe piept și de pe spate este extrem de des și de gros și nu poate fi acoperit în totalitate de haine, cauzând o stimă de sine scăzută și dificultăți în relațiile profesionale și personale.

În cazul bărbaților, părul tinde să crească progresiv pe măsură ce îmbătrânesc și este rezultatul unor cantități foarte variate de testosteron din organism. De obicei, nu este un motiv de îngrijorare, cu excepția cazului în care apare în alte locuri decât ar fi normal (cum ar fi pe palmele și pe toată fața), iar tratamentul este în primul rând unul cosmetic.

La copii, creșterea excesivă a părului poate fi rezultatul tendinței moștenite, prin care foliculii de păr sunt foarte sensibili chiar și la niveluri scăzute de androgen din organism. Creșterea excesivă a părului la bebeluși poate fi o formă de hipertricoză congenitală, care este prezentă la naștere și extrem de rară.

Cum se poate opri creșterea excesivă a părului?

Deși hirsutismul și hipertricoza nu pot fi vindecate, ele pot fi tratate eficient într-o serie de moduri, cele mai frecvente metode de epilare fiind bărbierirea, smulgerea cu epilatorul sau epilarea cu ceară. E bine de reținut, însă, că aceste metode au rezultate temporare și pot fi mari consumatoare de timp.

În cazul în care părul este ras, operațiunea trebuie repetată des, deoarece crește repede la loc, iar firele pot deveni mai groase și mai închise la culoare. Cremele epilatoare îndepărtează eficient părul nedorit de la suprafața pielii, însă nu și rădăcina, astfel că acesta va crește destul de repede.

Epilarea cu ceară sau cu aparate epilatoare este dureroasă, însă are avantajul că firul de păr este smuls din rădăcină, crește mai greu, iar în timp se subțiază și se rărește.

Alte metode care pot avea un caracter aproape permanent de tratare a creșterii excesive a părului includ electroliza, tratamentul cu laser și IPL.

Electroliza

Electricitatea este utilizată pentru a distruge celulele părului și a îndepărta firele permanent. Cu toate acestea, este nevoie de multe ședințe de-a lungul timpului; electroepilarea poate fi, de asemenea, un procedeu dureros și poate cauza apariția unor cicatrici sau modificări ale culorii pielii.

Îndepărtarea părului cu laser

Laserele sunt folosite pentru a neutraliza părul. Procedura poate dur câteva luni și este mai eficientă pentru femeile cu pielea deschisă și cu părul închis la culoare. Laserele sunt cel puțin la fel de eficiente ca electroliza, dar mult mai rapide și mai sigure, însă pentru majoritatea persoanelor este necesar un tratament continuu.

IPL

Laserul nu trebuie confundat cu lumina intens pulsată (IPL), utilizată cel mai frecvent în centrele de înfrumusețare. IPL nu este laser, ci sursă de lumină de mare energie care poate fi utilă în îndepărtarea părului. Este nevoie de mai multe ședințe pentru ca părul dintr-o zonă a corpului să fie îndepărtat complet, în funcție și de grosimea firului de păr. Metoda este una blândă, care poate fi folosită inclusiv de femeile care suferă de rozacee și care au păr excesiv în zona feței.

Soluții medicale pentru pilozitate excesivă

Dacă o persoană este diagnosticată la cabinetul medical cu hirsutism sau hipertricoză, există și unele medicamente disponibile pentru a ajuta la gestionarea acestor afecțiuni. Multe femei consideră că pilula contraceptivă este eficientă în combaterea excesului de hormoni, iar medicamentele anti-androgeni, cum ar fi acetatul de ciproteronă, funcționează și ele bine.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272