REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.6° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.6° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

De ce durează 11 ani (!!!) construcţia unei grădiniţe. Caz concret: la Făurei, firmele agreate câştigă, subcontractorii iau bani ‘la negru’?!

De ce durează 11 ani (!!!) construcţia unei grădiniţe. Caz concret: la Făurei, firmele agreate câştigă, subcontractorii iau bani ‘la negru’?!

Replica API 15 octombrie 2018 | 00:07 394

Ce spune patronul noii firme care şi-a adjudecat lucrarea!

Ce spune patronul noii firme care şi-a adjudecat lucrarea!

De data recentă, cotidianul “Replica” de Constanţa vă informa că Ministerul Educației a alocat încă 700.000 de lei pentru finalizarea lucrărilor la grădinița din satul constănțean Făurei, un proiect demarat acum mai bine de un deceniu, în 2007. Atenţie… în 2007!!! Lucrările vor fi efectuate de firma contractată încă din 2015 pentru realizarea unității de învățământ, deținută de un cunoscut afacerist din Oltenia. Societatea cu doar 9 angajați primea în 2015 un contract pentru construirea a numai puțin de șapte grădinițe, în toată țara, inclusiv în Constanța.

Faţă de aceste informaţii, patronal firmei din Oltenia a avut de făcut câteva precizări, la fel şi… un subcontractor al lucrărilor! Precizările acestora aduc în atenţie mai multe lucruri interesante, care arată că statul roman, mai exact guvernanţii, nu au nici un interes în finalizarea unor lucrări rapid, cu cap, ci urmăresc satisfacerea intereselor unor “clienţi”-cotizanţi la vistieriile de partid.

Ministerul Educației Naționale a atribuit pe 28 septembrie 2018 un contract privind executarea restului de lucrări de execuție ”pentru Grădiniţa cu program normal Făurei, Băneasa, județul Constanța, cuprinsă în Proiectul privind Reforma Educației Timpurii în România”. Valoarea totală a lucrărilor de executat este de 705.522 lei, fără TVA, iar beneficiară este Gatmat Prod SRL din Târgu Jiu.

Lucrările vin să completeze proiectul inițiat de minister în ultimele zile ale anului 2015, pe 28 decembrie, când aloca 11,7 milioane de lei pentru construirea a 32 de grădinițe în 16 județe, printre care și Constanța, Gatmat Prod SRL fiind atunci principala beneficiară, cu 7 loturi primite, în valoare totală de 2.408.012,2 lei. De fapt, proiectul grădiniței din Făurei era anunțat de edilii orașului Băneasa încă din anul 2007, când primiseră acordul de principiu din partea ministerului pentru acest obiectiv.

‘La grădiniţa de la Făurei mai mult păzeam, să nu fure ţiganii fierul!’

În realitate, susţin însă reprezentanţii Gatmat Prod, proiectul iniţial a fost adjudecat de firma constănţeană Rico. Numai că Rico a întâmpinat problem financiare în ultimii ani, fiind nevoită să renunţe la proiectele în care a fost implicată. Un subcontractor al acesteia a dorit să explice ce anume s-a înâmplat cu grădiniţa de la Făurei, fără a-i fi dezvăluit numele, deşi, după părerea noastră, anumite elemente sunt… de-a dreptul penale!

“Eu cu firma mea, deşi am muncitori, nu am nici o şansă să câştig vreo licitaţie pe bani publici. Sunt câteva firme, să le spunem agreate, care cştigă tot. Nu au angajaţi, au un inginer, un proiectant şi încă vreo doi la birouri. Dar câştigă lucrările şi apoi ne caută pe noi, cei care avem oamen, forţa de muncă. Constructorii. Aşa a fost şi la Făurei. Am turnat doar fundaţia. O fundaţie zdravănă! Mai departe… Materialele veneau greu, Rico ne aducea greu ce ne trebuia, noi am stat multă vreme să păzim.

Da, mai mult păzeam, că acolo e sat de ţigani, păzeam să nu fure fierul”, ne-a declarat subcontractantul. Întrebat de acte şi alte asemenea detalii între Rico şi firma acestuia, bărbatul a conchis: „Nu prea aveam... a fost o înţelegere între noi, înţelegeţi? Eu aveam oamenii, constructorii, ei aveau licitaţia castigată… Până la urmă ne-au şi plătit, a mai rămas o restanţă de 2 mii- 3 mii de lei, dă-o încolo!”.

De celalată parte, firma Gatmat, cea care a preluat acum construcţia, se angajează să termine în câteva luni lucrarea, în funcţie de sezonul rece. “Noi am preluat acum 3 luni lucrarea, iar abia acum câteva zile am primit autorizaţie de la primărie”, a declarat, pentru „Replica”, patronul Gatmat, Gheorghe Sucitu. Întrebat dacă ştie cu ce se va confrunta la locul investiţiei, Sucitu a confirmat că da, ştie că e sat de ţigani: “Ne vom lua pază 24 din 24 d ore la lucrare”. Acelaşi Sucitu a confirmat şi situaţia… forţei de muncă! Ce să vezi? Nici Gatmat nu are zidari şi aşa mai departe, dar... are o listă de câţiva subcontractori din zonă (Constanţa), cu care va colabora!

Alexandra CUCU

Citeşte şi despre Rico:

https://www.replicaonline.ro/aflata-in-insolventa-rico-srl-una-din-cele-mai-celebre-firme-de-constructii-din-constanta-construieste-trei-imobile-in-mamaia-261248/

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
daca vrea careva civilizatie sa plece in vest. aici nu se egxzista
3
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218