REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.2° Constanța Mar., 30 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6715
13.2° Constanța Marți, 30 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6715
 

De ce se sparg maşinile şi de ce sunt tot mai mulţi minori hoţi?

De ce se sparg maşinile şi de ce sunt tot mai mulţi minori hoţi?

Replica API 12 noiembrie 2013 | 00:00 257

Ce spune Poliţia

Ce spune Poliţia

Poliţia constănţeană desfăşoară zilnic, activităţi specifice pentru prevenirea şi combaterea furturilor din autoturisme. Iată câteva cauze şi condiţii ce favorizează comiterea acestora, precum şi modalităţi de prevenire a comiterii faptelor de acest gen. Detectoarele de radar şi GPS-urile se află în continuare în atenţia spărgătorilor de autoturisme. Alte bunuri atractive sunt cele de valoare mare şi volum mic (telefoane mobile, aparate foto, laptop-uri), precum şi genţi, poşete, borsete, lăsate neglijent pe banchetele autoturismului, la vedere.

Cazuistica înregistrată la poliţie evidenţiază faptul că minorii sunt cei mai vulnerabili la capitolul criminalitate, devenind cu multă uşurinţă autori ai unor astfel de infracţiuni. Necunoaşterea prevederilor legale în ceea ce priveşte pedepsele ce se pot aplica minorilor autori de infracţiuni, dorinţa de a brava sau de a obţine un bun pe care familia nu îl poate oferi, sunt motive care îi determină pe minori să comită infracţiuni. Acestea sunt săvârşite, fără să se gândească la consecinţele pe termen lung ale unui astfel de gest necontrolat, şi pe care le vor suporta în situaţia comiterii unei încălcări a prevederilor legale. Analizând condiţiile ce favorizează comiterea unor infracţiuni de către minori, se desprind mai multe cauze specifice: necunoaşterea de către părinţi a anturajului, locurilor şi mediilor frecventate de minori, lipsa unei legături permanente între familie şi şcoală, influenţa unor infractori aflaţi în anturajul copiilor prin determinarea acestora să comită infracţiuni, discontinuitatea în educaţia şi supravegherea copiilor de către părinţi sau ocrotitorii lor legali. Măsurile de protecţie pe care trebuie să le luăm în momentul parcării autovehiculului sunt la îndemâna noastră şi constituie elementul cheie pentru descurajarea potenţialilor infractori. Astfel, pentru a evita neplăcerile cauzate de această categorie de hoţi este bine să aveţi în vedere următoarele aspecte: nu lăsaţi în autoturism la vedere detectoare de radar, aparate GPS, telefoane mobile, genţi sau alte bunuri de valoare. Acestea reprezintă "o adevărată tentaţie" chiar şi pe timpul zilei, fiind o provocare pentru hoţi. Nu lăsaţi autoturismul deschis sau cu cheile în contact, chiar dacă îl părăsiţi doar pentru câteva momente. Închideţi complet toate geamurile. Un singur geam lăsat întredeschis poate să vă dea peste cap toate măsurile de precauţie luate! Dacă aparatura electronică cu care este dotat autoturismul dumneavoastră este prevăzută cu faţă detaşabilă, este indicat ca aceasta să fie luată pe timpul nopţii. Montaţi-vă un sistem de alarmă performant şi nu uitaţi să îl activaţi la părăsirea autoturismului! În cazul în care constataţi că s-a comis un furt, nu atingeţi autoturismul, ci sesizaţi POLIŢIA, prin apelul de urgenţă 112!

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272